Hometta leivässä vai ei?
Kauraleipä, pari päivää sitten pakastimesta otettu.
Kun leivän ylä- ja alaosan irrottaa toisistaan, sisäpuolten pinnalla pientä valkoista "purua". Onkohan hometta vai voiko olla jotain jauhoja tms? Leipien pinnoilla jauhoja, nuo purut valkoisia eikä sinertäviä tai vihreitä. Yksittäisiä ja lähtee irti suht helposti.
Ei maistu yhtään pahalta, vehnäleipä maistuu homeisena multaiselta, mutta homeisesta kauraleivästä ei ole kokemusta. Varmaan ihan syötävää?
Kommentit (13)
Samalta se home maistuu kauraleivässäkin.
Haistakaa sitä leipää. Home haisee jo pussissa, vaikka ei vielä edes näkyisi mitään.
Hometta varmaan, jos pari päivää pakastuksen jälkeen seisonut pussissa. Pakastettu leipä on vähän kosteampaa->tulee helposti hometta.
Kauraleipään tulee helposti vaaleaa hometta, jos säilyttää pöydällä useamman päivän. Lisäksi jotkut kauraleivät ovat kosteampia sisältä. Jos leivässä on päällä hometta, sitä on yleensä pieninä partikkeleina leivän sisälläkin ja laajemmin. Kannattaa heittää pois kokonaan. Itse söin vahingossa tänään, enkä maistanut homeen makua, kun oli voimakasta manchegojuustoa kauraleivän päällä. Jatkossa ylimääräisten leipäsiivujen säilytys pakkasessa.
Vierailija kirjoitti:
Mullakin tullut vastaan, en viitsinyt heittää kokonaista pussillista leipää pois kun en ollut edes varma ja maistui hyvältä. En ainakaan kuollut, en kyllä myöskään tiedä mitä oli :D Mutta jos saisit jotain mielenrauhaa
Se valkoinen on käsittääkseni jauhoa, samaa mietin itsekin joskus. Syökää pois heti kun on sulanut.
Kannattaa huomioida sekin että onko leipä pakastettu ihan tuoreena vai päiväyksen tullessa vastaan.
Pakastimessa ei voi homehtua mutta sulatusprosessin aikana homettakin, yleensä harmaata tai vihertävää voi näkyä. Tällöin en itse söisi sitä leipää enää.
Sulattakaa kunnolla ilmavasti ja sitten vasta kuivaan pussiin.
Jos pakastat leivän, pakasta se niin, että voit sulattaa vain kerralla tarvisemasi määrän, etkä koko leipää.
Siten ei tarvitse säilyttää huoneen lämmössä sulatettua leipää muutamaa tuntia kauempaa. Eipä homehdu enää.
Niin ja siis se valkoinen on minun mielestäni jauhoa koska useasti jauhoa on leivän pinnassa. Jos olet epävarma niin jätä syömättä.
Vielä yksi huomio, kauraleipä on helposti homehtuvaa useasti. Johtuu ehkä siitä mistä se on tehty. Samaten leivät joissa on hedelmiä tai pähkinöitä. Käytetyt jauhotkin vaikuttavat säilyvyyteen.
Sellerin varsi leipäpussissa pitää leivän pidempään tuoreena, ei homehdu niin helposti.
Joskus tosin kun leipä on homehtunut, siinä näkyy hometta sormien tai käden muotoisissa kohdissa, vaikka itse en ole paljan käsin koskenut leipään, leipomossa on joku koskenut leipään likaisilla käsillä.
Haista. Kauraleivässähän on sitä valkoista aina eikä ole hometta.
Mullakin tullut vastaan, en viitsinyt heittää kokonaista pussillista leipää pois kun en ollut edes varma ja maistui hyvältä. En ainakaan kuollut, en kyllä myöskään tiedä mitä oli :D Mutta jos saisit jotain mielenrauhaa