Kakkupohja ei onnistu ikinä
Mikä siinä mättää kun en koskaan saa kakkupohjasta sellaista pehmeää ja ilmavaa niinkuin muilla. Vatkaan hyvin. Onko sillä merkitystä paistaako tavan lämmöllä vai kiertoilmalla?
Kommentit (29)
Yritä tehdä kova ya kiinteä kakkupohja niin siitä tuleekin kuohkea ja pehmeä.
Kakkupohjia saa valmiina parilla eurolla.
Millä ohjeella, itse vähennän sokerin määrää.
Sekoitat jauhot liian rajusti tai kopautat taikinaa esim uuniin laittaessa?
Leivinjauhe. Mitä vähemmän sitä on, sen tiiviimpi könttä.
Vierailija kirjoitti:
Millä ohjeella, itse vähennän sokerin määrää.
Miksi? Suomalainen kakku maistuu aina niin ankealta, onko syynä se että sokeria ei tykätä laittaa kunnolla?
Lasi huoneenlämpöisiä munia, lasi sokeria, lasi vehnäjauhoja, tl leivinjauhetta. Kunnon vatkaus. Uunissa, kunnes alkaa irrota reunoilta. Onnistuu joka kerta.
En osannu mäkään ja nykyään ostan aina valmiina. Kaikille on aina kelvannut.
Uunin asteikko voi heittää jopa 50 astetta. Laita sinne kinkkumittari vaikka sekin heittää. Suomalaisilla jauhoilla et onnistu ikinä sillä ei niillä pitsojakaan tehdä sitko ym aineet ovat erilaiset. Käväse afrokaupassa.
Olen yleensä sellainen fiilis leipuri. Viimeksi leipoessa otin kakkupohjaa varten munat huoneenlämpöön ja siivilöin jauhot eli noudatin tarkasti ohjetta (mitä en yleensä tee). Se kakkupohja meni ihan pilalle. Tein sitten kiireessä uuden pohjan siten, että otin munat suoraan jääkaapista ja heitin jauhot yleiskoneeseen. Se kakkupohja onnistui tosi hyvin.
Teen ns sienikakku pohjana johon tulee mukaan keitettyä vettä muutama rkl.
Tulee kuohkea, ei ole koskaan mennyt pieleen.
Vierailija kirjoitti:
Leivinjauhe. Mitä vähemmän sitä on, sen tiiviimpi könttä.
En käytä ollenkaan ja silti tulee kuohkeaa. Vaatii todella hyvän vatkauksen ja varovaisen kohtelun sekä oikean paistolämpötilan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Leivinjauhe. Mitä vähemmän sitä on, sen tiiviimpi könttä.
En käytä ollenkaan ja silti tulee kuohkeaa. Vaatii todella hyvän vatkauksen ja varovaisen kohtelun sekä oikean paistolämpötilan.
Ei mun äitikään käytä, ja aina on ollut kuohkea pohja. Itse teen samalla äitini ohjeella, ja kakkupohja maistuu joko kananmunalta tai vehnäjauhoilta, hyvää se ei ole.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Leivinjauhe. Mitä vähemmän sitä on, sen tiiviimpi könttä.
En käytä ollenkaan ja silti tulee kuohkeaa. Vaatii todella hyvän vatkauksen ja varovaisen kohtelun sekä oikean paistolämpötilan.
Ei mun äitikään käytä, ja aina on ollut kuohkea pohja. Itse teen samalla äitini ohjeella, ja kakkupohja maistuu joko kananmunalta tai vehnäjauhoilta, hyvää se ei ole.
Miksi teet sitä jos ei ole hyvää?
Itse laitan niin paljon täytteitä etten kyllä huomaa yhtään maistuuko pohja munilta tai jauhoilta. Tärkeintä on koostumus ja se että pohja kostuu tasaisesti.
Vierailija kirjoitti:
Teen ns sienikakku pohjana johon tulee mukaan keitettyä vettä muutama rkl.
Tulee kuohkea, ei ole koskaan mennyt pieleen.
Ainoa kakku, mikä minulla aina epäonnistuu. pidän itseäni keskimääräistä parempana leipurina. Äiti teki aina sienikakkupohjan, hänellä se onnistui.
En ole kokki, mutta muutama ajatus...
Oisko hyvä käyttää reseptiä, jossa pieni määrä jauhoista on korvattu tärkkelyksellä. (vrt. kääretorttu).
Pyydä niiltä muilta resepti.
Käytä karkeita vehnäjaujoja, esim. Sunnuntai Karkea, se sininen kilon pussi.
Tarkista että mittaat jauhot oikein: punnitse, älä käytä tilavuusmittoja.
Lisää jauhot munavaahtoon vain kääntelemällä.
Paistathan oikeanlaisessa vuoa'ssa.
Noilla avuilla keskittyisin vain niihin perjantaipohjiin...
Minä olen 22 vuotta tehnyt samalla ohjeella kakkupohjia, ja aina onnistuu: rikoon lasiin tarvittavan määrän munia, samanlaiseen lasiin saman verran jauhoja ja kolmanteen samanlaiseen lasiin sama määrä sokeria. Munien määrän ratkaisee se, kuinka ison kakun haluan tehdä, yleensä 6 munaa - sitä suurempaa kakkuvuokaa minulla ei ole.
Ensin uuni lämpiämään, minun uunissani 175 astetta. Sitten voitelen kakkuvuuan ja leivitän sen korppujauhoilla. Laitan odottamaan.
Sokeri+munat vatkaan kovaksi vaahdoksi, siinä menee aikaa. Sitten sekoitan pallovatkaimella (käsin siis) jauhot sekaan nopeasti käännellen, ei niinkään vatkaten. Kaadan kakkuvuokaan ja nuolijalla suurinpiirtein loput taikinat kulhosta myös.
Kakku uuniin vähän keskikohtaa alemmas. Paistoaikaa en osaa sanoa, kun omassa uunissani joudun kääntämään kakun jossain vaiheessa, koska muuten se takaosa palaa. Uunini lämpiää siis todella epätasaisesti. Kakun kypsyyden testaan kuivalla (keittämättömällä) spagetilla, kun sen pistää kakun keskiosaan eikä siihen enää tartu taikinaa, niin kakku on valmis. Usein se on siinä vaiheessa jo irronnut vuuan reunoistakin.
Tuolla ohjeella tekemällä en ole koskaan saanut epäonnistunutta kakkupohjaa. Olen tylsä ihminen, meillä syödään vain ihan tavallisia täytekakkuja, joissa on vähintään ulkoreunassa kermakuorrutus.
Kiitos näistä vinkeistä. Oliko väliä käyttääkö kiertoilmaa vai tavallista uunia?
-ap
No tee kakkupohjia vaikka kolme. Niistä alkaa tulla kokoa. Leivinjauhetta laitan itse hieman ..enemmän kuin ohjeessa. Vatkaan myös lämpimän kulhon päällä taikinan ns. vesihaude.