Miten lämmitetään uunia, eikä vain polteta puita?
Olen ymmärtänyt, että hidas palaminen on parempi kuin nopea. Lämpö ehtii varautua takkaan, eikä mene suoraan piipusta harakoille.
Mutta miten poltetaan hitaasti, ilman että syntyy savuhaittoja tai palaminen on epätäydellistä?
Vaikuttaako puun laatu/klapien koko palamiseen? Kuivia, puhtaita puita käytän, ja suljen uunin tulipesän luukut heti, kun palaminen ottaa tulta. Luukuissa on tietysti pienet ilma-aukot palamista varten. Mielestäni klapit palavat turhan nopeasti. En uskalla säätää savupeltejä pienemmälle, lämmittäessä ja puiden palaessa ne ovat täysin auki. Suljen pellit vasta, kun hiillos on musta.
Sama "ongelma" on saunan kiukaan lämmityksessä. Tulipesä on iso, samoin kiuas. Silti puita tuntuu kuluvan kohtuuttoman paljon yhteen lämmitykseen, helposti 15 kg.
Kommentit (7)
Vierailija kirjoitti:
Eikö mitään?
Ap
Voit koittaa pierrä sen uunin lämpöiseksi.
Avaa pelti
Avaa luukku
Avaa housut
Pyllistä luukulle
Piere
Piere
Piere
Piere
Haista onko lämmin
Sulje luukku
Sulje pelti
Toista tarvittaessa xxx kertaa.
Peltiä voit laittaa pienemmälle silloin, kun uunissa on hyvä hiillos. Hanki häkä-palovaroitin, niin uskallat jättää hiilet lämmittämään uunia. Suuri osa lämmöstä on mennyt harakoille, jos pidät peltiä täysin auki siihen saakka, että hiillos on musta.
15 kg puuta ei ole oikeastaan paljon yhtä saunanlämmityskertaa kohti.
Kuivia puita. Voimakas veto, ne pienet reijät luukussa eivät riitä, avaa vähän tuhkaluukkua tai suuluukkua. Kohenna hiilosta ja vedä se lähemmäksi suuluukkua. Savupelteihin ei ole syytä koskea ennen niiden sulkemista. Ne on joko täysin auki tai - kiinni.
Kituuttamalla polttaminen on puun tuhlausta ja nokeaa uunin sekä hormin.
No sen uunin pitää ensinnäkin olla sellainen, että se varaa sitä lämpöä. Tiilitakassa on eniten massaa. Paras puu lämmitykseen on koivu, kuusi ja mänty, tässä järjestyksessä. Leppä ja muut ns. hellaklapit palaa nopeasti, mutta niiden lämpöarvo on huomattavasti pienempi. Niillä voi lämmittää kiuasta ja muita sellaisia tulisijoja, joissa ei ole suurta varaavaa massaa, mutta pienempikin lämpö hoitaa käyttötarpeet, kuten saunomisen ja ruuan ja veden lämmittämisen.
Ei siihen ole taikakonsteja. Uunin voi rakentaa niin että savukaasut kulkevat pidemmän matkan ennen kuin poistuvat piipun kautta pois mutta siihen se melkein jääkin.