Oman ruokavaraston kerääminen, missä, miten, milloin ja miksi?
Olen päättänyt alkaa keräämään ruokavarastoa ja pieni alku onkin jo, mutta kaipaisin vinkkejä miten laajentaa projektia. Lisähaastetta tuo tiukka taloudellinen tilanne, joten keräämiseen kuluu aikaa.
Minulla on varastohuoneessa pari hyllyä ja lisää hyllytilaa on raivattavissa tarvittaessa.
Varastosta löytyy vasta:
10 litraa vettä
2 l omenamehua
3 l mehutiivistettä
6 l tiiliskivimaitoa
2 litraa persikkanektaria
Litra sitruunamehutiivistettä
8 kg jauhoja
2 kg spaghettia
10 pussia makaroonia
3 kg riisiä
12 pussia nuudeleita
1 pkt kaurahiutaleita
2 pkt perunamuussijauhetta
Juustokastikepurkkeja 4
Salsaa 4 purkkia
Tortillalättyjä 2 pakettia
Papuja 4 tölkkiä
Maissia2 tölkkiä
Sieniä 2 tölkkiä
Tonnikalaa 10 purkkia
Tomaattipyrettä 2 tuubia
3 purkkia oliiveja
Oliiviöljyä
Tomaattimurskaa 4 tölkkiä
Tomaattimurskaa 4 tölkkiä
Sekahedelmiä 2 tölkkiä
Persikoita 2 tölkkiä
Kuivattuja papajapaloja 1 kilo
Hapankorppuja 2 pkt
Riisikakkuja 2 pkt
Näkkileipää 2 pkt
Keksejä 4 pkt
Pussitomaattikeittoja 3
Italianpata-aines valmispusseja 2 kpl
Lihalientä
Valmiskastikkeita pussissa 6 kpl
Auringonkukan siemeniä
Pähkinöitä pari pussia
Makeisia muutama pussi
Sipsejä muutama pussi
Suolaa 1 kg
Sokeria 3 kg
Kahvia 6 pkt
Teetä 3 pkt
Maitojauhetta 2 pkt
Kaakaota
Kissanruokaa lukuisia pusseja ja 2 kiloa nappuloita
Kissanhiekkaa 25 kiloa
Kuivahiivaa
Ruokasoodaa
Leivinjauhetta
Lisäksi löytyy hygieniatuotteita kuten wc paperia, hammastahnaa, saippuaa, shampoota, siivousaineita, kertakäyttökäsineitä, lääkkeitä kolmeksi kuukaudeksi, pattereita, kynttilöitä, tulentekovälineet ja retkikeitin on ostoslistalla.
Mitä olennaista puuttuu?
Kertokaa kokeneet hamstraajat mitä olen unohtanut? Ideoita varaston laajennukseen?
Kommentit (49)
Kuuntele/ lue Huovisen Hamsterit -kirja.
Mihin sinä tuota ruokaa keräät? Miksi?
Vierailija kirjoitti:
Mihin sinä tuota ruokaa keräät? Miksi?
Se miettii sitä jos Venäjä hyökkää.
Laastarit, sidetarpeet, radio ja lämpöpeitto, eräs asiantuntija sanoi, että ihmiset usein unohtavat lämmön, monelta sähkön katketessa loppuu lämpö. Hyvä varasto sulla, mulla tällä hetkellä 2 prk hernekeittoa ja näkkäriä.
Fiksua varautumista. Itselläni on myös pieni vararuokakaappi. Kannattaa aina käyttää ensin vanhimmat tuotteet ja ostaa uusi tilalle.
Vierailija kirjoitti:
Laastarit, sidetarpeet, radio ja lämpöpeitto, eräs asiantuntija sanoi, että ihmiset usein unohtavat lämmön, monelta sähkön katketessa loppuu lämpö. Hyvä varasto sulla, mulla tällä hetkellä 2 prk hernekeittoa ja näkkäriä.
Lämpöpeitto? Eikö tavallinen peitto riittäisi?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mihin sinä tuota ruokaa keräät? Miksi?
Se miettii sitä jos Venäjä hyökkää.
Kun
Oletko ollenkaan ajatellut, miten huolehdit siitä, että varastoitu ruoka on mukana päivittäisessä ruokakierrossa? Eli ettei käy niin, että jossain vaiheessa tajuat, että sinulla on kuusi litraa tiiliskivimaitoa, jonka parasta ennen - päiväys oli neljä vuotta sitten, ja juustokastiketta, joka on falskannut käydessään purkista läpi. Myös kaurahiutaleet, oliiviöljy ja pähkinät sekä siemenet vanhenevat yllättävän nopeasti. Härskiintyneet pähkinät ovat pahoja...
Hankintasi vaikuttavat ihan järkeviltä. Joku mainitsikin veden, sitä kuluu yllättävän paljon (meillä oli vesi poikki viime kesänä muutaman päivän, ja vaikka pystyin siihen varautumaan puoli tuntia ennen kuin se vesipumppu sammutettiin, niin enemmänkin olisi kannattanut sitä varata - esimerkiksi tiskaaminen vie yllättävän paljon vettä, joten oletko ajatellut kertakäyttöastioiden hankkimista?)
Mieti nyt, että ovatko nuo sellaisia tuotteita, joita käytät jokapäiväisessä ruuanlaitossa? Mitään "hätätilaravintoa" joka kelpaa sitten kun mitään muuta ei ole, ei kannata varastoida. Sen syöminen ei koskaan ole kivaa, ja sen tilalla voisi aivan hyvin olla sellaista, josta itse pitää. Minä en esimerkiksi söisi papaijaa missään muodossa kovin tyytyväisenä, mutta kuivattu banaani olis herkkua.
Ruokatarvikkeiden lisäksi voisi olla hyvä, että sinulla olisi paperikopiot passista ja henkilöllisyystodistuksesta (ja mahdollisesti ajokortista), tulostettuna tärkeitä puhelinnumeroita (jos vaikka puhelimesi hajoaa, ei tarvitse olla mikään kansallinen hätätila). Yksi, mitä minulla on, on tulostettuja yksinkertaisia ruokaohjeita, joiden avulla kuka tahansa perheenjäsen meillä pystyy tekemään ruokaa meillä vakiona olevista ruoka-aineista. Tortillaletun ohje, dahlin ohje, falafelin ohje, italialaisten lihapullien + tomaattikastikkeen ohje jne. Nuo on meillä ruoka-aikoina testattu ja kelvolliseksi havaittu, joten ei ole pelkoa, että jos ruuan saatavuudessa on ongelmia, niin ne vähäiset ruoka-ainekset tulisi haaskattua johonkin epäonnistuneeseen kokeiluun.
Lisäksi kannattaa opetella sitä trangian/retkikeittimen käyttöä, se on kuitenkin vähän erilaista kuin induktiolieden kanssa pelaaminen...
Etköhän sä noilla pärjää. Ehkä aurinkokennolaturi ja kirjoja lisäksi.
Muista myös kierrättää päiväysten mukaan, 10 vuoden päästä sulla on paljon päiväysvanhoja ruokia.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mihin sinä tuota ruokaa keräät? Miksi?
Se miettii sitä jos Venäjä hyökkää.
Ei tarvitse hyökätä kenenkään, vaan ihan muutenkin on jo toimitusongelmia maailmalla.
Esim Saksassa pari halpaketjua jo pani rajoituksia tietyille tuotteille (siis ihan tavallisille, ei missään erityistarjouksessa).
Nyt kun elintarvikkeiden hinnat nousevat ja rivakan inflaation myötä nousevat tulevaisuudessakin, hamstraamalla voi jopa säästää. Olisinpa tilannut viime kuussa kahvia enemmän olisin säästänyt ihan mukavasti, sama tonnikala...
Vierailija kirjoitti:
Oletko ollenkaan ajatellut, miten huolehdit siitä, että varastoitu ruoka on mukana päivittäisessä ruokakierrossa? Eli ettei käy niin, että jossain vaiheessa tajuat, että sinulla on kuusi litraa tiiliskivimaitoa, jonka parasta ennen - päiväys oli neljä vuotta sitten, ja juustokastiketta, joka on falskannut käydessään purkista läpi. Myös kaurahiutaleet, oliiviöljy ja pähkinät sekä siemenet vanhenevat yllättävän nopeasti. Härskiintyneet pähkinät ovat pahoja...
Hankintasi vaikuttavat ihan järkeviltä. Joku mainitsikin veden, sitä kuluu yllättävän paljon (meillä oli vesi poikki viime kesänä muutaman päivän, ja vaikka pystyin siihen varautumaan puoli tuntia ennen kuin se vesipumppu sammutettiin, niin enemmänkin olisi kannattanut sitä varata - esimerkiksi tiskaaminen vie yllättävän paljon vettä, joten oletko ajatellut kertakäyttöastioiden hankkimista?)
Mieti nyt, että ovatko nuo sellaisia tuotteita, joita käytät jokapäiväisessä ruuanlaitossa? Mitään "hätätilaravintoa" joka kelpaa sitten kun mitään muuta ei ole, ei kannata varastoida. Sen syöminen ei koskaan ole kivaa, ja sen tilalla voisi aivan hyvin olla sellaista, josta itse pitää. Minä en esimerkiksi söisi papaijaa missään muodossa kovin tyytyväisenä, mutta kuivattu banaani olis herkkua.
Ruokatarvikkeiden lisäksi voisi olla hyvä, että sinulla olisi paperikopiot passista ja henkilöllisyystodistuksesta (ja mahdollisesti ajokortista), tulostettuna tärkeitä puhelinnumeroita (jos vaikka puhelimesi hajoaa, ei tarvitse olla mikään kansallinen hätätila). Yksi, mitä minulla on, on tulostettuja yksinkertaisia ruokaohjeita, joiden avulla kuka tahansa perheenjäsen meillä pystyy tekemään ruokaa meillä vakiona olevista ruoka-aineista. Tortillaletun ohje, dahlin ohje, falafelin ohje, italialaisten lihapullien + tomaattikastikkeen ohje jne. Nuo on meillä ruoka-aikoina testattu ja kelvolliseksi havaittu, joten ei ole pelkoa, että jos ruuan saatavuudessa on ongelmia, niin ne vähäiset ruoka-ainekset tulisi haaskattua johonkin epäonnistuneeseen kokeiluun.
Lisäksi kannattaa opetella sitä trangian/retkikeittimen käyttöä, se on kuitenkin vähän erilaista kuin induktiolieden kanssa pelaaminen...
Kun ymmärsit hankintojen järkevyyden, niin voisitko kertoa, miksi suomalaiset suureksi yllätyksekseni hamstraavat innolla mehuja ja jopa (martatkin suosittelee) mehukeittoja. Mitä ihmeen järkeä niissä on? Yleensä sokeripommeja ja marjoista muistuttaa vain väri.
Vierailija kirjoitti:
Fiksua varautumista. Itselläni on myös pieni vararuokakaappi. Kannattaa aina käyttää ensin vanhimmat tuotteet ja ostaa uusi tilalle.
Itsekin tykkään varautua, mutta kylläkin vain laiskojenpäivien varalle. Eli kun en viitsi lähteä kauppaan.
On tosi kiva, kun voi nypätä sieltä ainekset ateriaan.
TIlaan nettikaupasta perustavarat. Tuore tavaraa sitten haen täydennykseksi kaupasta tarvittaessa.
Olisipa ylimääräinen huone. Tekisin siitä oman pikku Siwan. Seinille hyllyt ja keskelle pari hyllyriviä. Kaikenlaista säilyvää muonaa olisi kutakin lajia 10kpl. Pitäisi kirjaa mitä juttuja on ja mitä poimisi käyttöön ja ostaisi uutta tilalle.
Vierailija kirjoitti:
Oletko ollenkaan ajatellut, miten huolehdit siitä, että varastoitu ruoka on mukana päivittäisessä ruokakierrossa? Eli ettei käy niin, että jossain vaiheessa tajuat, että sinulla on kuusi litraa tiiliskivimaitoa, jonka parasta ennen - päiväys oli neljä vuotta sitten, ja juustokastiketta, joka on falskannut käydessään purkista läpi. Myös kaurahiutaleet, oliiviöljy ja pähkinät sekä siemenet vanhenevat yllättävän nopeasti. Härskiintyneet pähkinät ovat pahoja...
Hankintasi vaikuttavat ihan järkeviltä. Joku mainitsikin veden, sitä kuluu yllättävän paljon (meillä oli vesi poikki viime kesänä muutaman päivän, ja vaikka pystyin siihen varautumaan puoli tuntia ennen kuin se vesipumppu sammutettiin, niin enemmänkin olisi kannattanut sitä varata - esimerkiksi tiskaaminen vie yllättävän paljon vettä, joten oletko ajatellut kertakäyttöastioiden hankkimista?)
Mieti nyt, että ovatko nuo sellaisia tuotteita, joita käytät jokapäiväisessä ruuanlaitossa? Mitään "hätätilaravintoa" joka kelpaa sitten kun mitään muuta ei ole, ei kannata varastoida. Sen syöminen ei koskaan ole kivaa, ja sen tilalla voisi aivan hyvin olla sellaista, josta itse pitää. Minä en esimerkiksi söisi papaijaa missään muodossa kovin tyytyväisenä, mutta kuivattu banaani olis herkkua.
Ruokatarvikkeiden lisäksi voisi olla hyvä, että sinulla olisi paperikopiot passista ja henkilöllisyystodistuksesta (ja mahdollisesti ajokortista), tulostettuna tärkeitä puhelinnumeroita (jos vaikka puhelimesi hajoaa, ei tarvitse olla mikään kansallinen hätätila). Yksi, mitä minulla on, on tulostettuja yksinkertaisia ruokaohjeita, joiden avulla kuka tahansa perheenjäsen meillä pystyy tekemään ruokaa meillä vakiona olevista ruoka-aineista. Tortillaletun ohje, dahlin ohje, falafelin ohje, italialaisten lihapullien + tomaattikastikkeen ohje jne. Nuo on meillä ruoka-aikoina testattu ja kelvolliseksi havaittu, joten ei ole pelkoa, että jos ruuan saatavuudessa on ongelmia, niin ne vähäiset ruoka-ainekset tulisi haaskattua johonkin epäonnistuneeseen kokeiluun.
Lisäksi kannattaa opetella sitä trangian/retkikeittimen käyttöä, se on kuitenkin vähän erilaista kuin induktiolieden kanssa pelaaminen...
Kyllä olen ajatellut. Kierrätän kaikki varaston kautta, eli ostan uuden tilalle ja käytän vanhan. Varastoin vain sellaista, jota myös kuluu.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Oletko ollenkaan ajatellut, miten huolehdit siitä, että varastoitu ruoka on mukana päivittäisessä ruokakierrossa? Eli ettei käy niin, että jossain vaiheessa tajuat, että sinulla on kuusi litraa tiiliskivimaitoa, jonka parasta ennen - päiväys oli neljä vuotta sitten, ja juustokastiketta, joka on falskannut käydessään purkista läpi. Myös kaurahiutaleet, oliiviöljy ja pähkinät sekä siemenet vanhenevat yllättävän nopeasti. Härskiintyneet pähkinät ovat pahoja...
Hankintasi vaikuttavat ihan järkeviltä. Joku mainitsikin veden, sitä kuluu yllättävän paljon (meillä oli vesi poikki viime kesänä muutaman päivän, ja vaikka pystyin siihen varautumaan puoli tuntia ennen kuin se vesipumppu sammutettiin, niin enemmänkin olisi kannattanut sitä varata - esimerkiksi tiskaaminen vie yllättävän paljon vettä, joten oletko ajatellut kertakäyttöastioiden hankkimista?)
Mieti nyt, että ovatko nuo sellaisia tuotteita, joita käytät jokapäiväisessä ruuanlaitossa? Mitään "hätätilaravintoa" joka kelpaa sitten kun mitään muuta ei ole, ei kannata varastoida. Sen syöminen ei koskaan ole kivaa, ja sen tilalla voisi aivan hyvin olla sellaista, josta itse pitää. Minä en esimerkiksi söisi papaijaa missään muodossa kovin tyytyväisenä, mutta kuivattu banaani olis herkkua.
Ruokatarvikkeiden lisäksi voisi olla hyvä, että sinulla olisi paperikopiot passista ja henkilöllisyystodistuksesta (ja mahdollisesti ajokortista), tulostettuna tärkeitä puhelinnumeroita (jos vaikka puhelimesi hajoaa, ei tarvitse olla mikään kansallinen hätätila). Yksi, mitä minulla on, on tulostettuja yksinkertaisia ruokaohjeita, joiden avulla kuka tahansa perheenjäsen meillä pystyy tekemään ruokaa meillä vakiona olevista ruoka-aineista. Tortillaletun ohje, dahlin ohje, falafelin ohje, italialaisten lihapullien + tomaattikastikkeen ohje jne. Nuo on meillä ruoka-aikoina testattu ja kelvolliseksi havaittu, joten ei ole pelkoa, että jos ruuan saatavuudessa on ongelmia, niin ne vähäiset ruoka-ainekset tulisi haaskattua johonkin epäonnistuneeseen kokeiluun.
Lisäksi kannattaa opetella sitä trangian/retkikeittimen käyttöä, se on kuitenkin vähän erilaista kuin induktiolieden kanssa pelaaminen...
Kun ymmärsit hankintojen järkevyyden, niin voisitko kertoa, miksi suomalaiset suureksi yllätyksekseni hamstraavat innolla mehuja ja jopa (martatkin suosittelee) mehukeittoja. Mitä ihmeen järkeä niissä on? Yleensä sokeripommeja ja marjoista muistuttaa vain väri.
Niistä saa kuumeinen ja väsynyt energiaa.
IL muistuttaa varautumisesta seuraavin ohjein: https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/666688435c50-4af6-b0b4-2da29eb3a… .
Kannattaa varata lämmintä vaatetta ihan kerrastoista lähtien.
Kuukautissiteet ja/tai tamponit, jos taloudessa on niitä tarvitsevia. Ja sitten tietty sitä vessapaperia. Vaippoja, jos on vauvoja. Särkylääkettä ja haavavoidetta.
Vierailija kirjoitti:
Olisipa ylimääräinen huone. Tekisin siitä oman pikku Siwan. Seinille hyllyt ja keskelle pari hyllyriviä. Kaikenlaista säilyvää muonaa olisi kutakin lajia 10kpl. Pitäisi kirjaa mitä juttuja on ja mitä poimisi käyttöön ja ostaisi uutta tilalle.
Sängyn alle voi laittaa sängynaluslaatikoihin kotivaraa. Kannattaa kirjata aina vihkoon, että mitä ottaa sieltä ja mitä pitää ostaa sieltä tilalle.
Keitettyjä kananmunia kannattaisi aina olla jääkaapissa, koska ne nappaa helposti mukaan ja ovat ravitsevia.
Foliota!