Hyvä peruna
Mikä olisi hyvänmakuinen ruokaperuna keitettynä? Tuntuu, että nykyään kaikki maistuu aina enemmän tai vähemmän ummehtuneelle. Tykkään - tai ainakin joskus olen tykännyt - syödä kastikkeiden kanssa pelkästään keitettyä perunaa, mutta en muista olenko edes vuoteen saanut hyvää "talviperunaa", viittaan tuolla siis siihen, että kesäisin menee kyllä uutta perunaa paljonkin. Siiklit ym. on myös kokeiltu. Kertokaa suositteluja, haluaisin tehdä viikonloppuna palapaistia keitettyjen perunoiden kanssa, mutta uskon taas saavani pahanmakuista perunaa.
Kommentit (14)
Tärkeintä on ostaa multaperunoita. Pestyä perunaa on kolhittu ja se on kehittänyt vastenmielisiä makuaineita itseensä suojautuakseen syömiseltä. Ei koske enää peurat, siat eikä edes ihmiset, joilla on makuaisti tallella.
Perunalajikkeista hyvänmakuinen on esimerkiksi Annabelle, mutta moni muukin.
Dannyllä on hyvä peruna, tytöt tykkää.
Perunaa! Ostakaa perunaa!
Ei valmiita pestyjä pussiperunoita vaan irtoperunoita ja mitä multaisempia sen parempi.
Lapin puikula. Ja siis pelkkä puikula ei kerro hyvästä mausta, ostin itse jotain rainbown puikuloita ja oli tosi huonoja.
Tärkkelys on syntiä. Ihminen ei tarvitse hiilihydraatteja mihinkään.
Perunassa maistuu joskus apulanta ummehtuneen tuntuisena ja ostan yleensä rekosta luomuperunoita eikä ole tarvinnut pettyä oli lajike mikä tahansa
Laatuun ja makuun vaikuttaa musta paljon sekin, kuinka kauan peruna on maannut ja matkannut tuottajan varaston ja oman lautasen välillä. Mun keittiössä parhaat perunat on tällä hetkellä Madeira-lajiketta naapurikunnan tuottajalta. Ei ikinä vihreitä tai itäneitä ja maku kohdillaan. Toki keitän perunat aina kuorineen niin sekin vaikuttaa positiivisesti maun kokonaisuuteen.
Frex-peruna on ihan huippu, jos sitä vain jostain löytää. Mutta koska ei löydä, niin ostan Siikliä.
Challenger on paras lohko- tai paistoperuna, afra muusiin ja musica airfryeriin.
Perunan makuun vaikuttaa suuresti sen viljelytapa. Väkilannoitteilla perunaan tulee herkästi eri asteista väkevyyttä. Karjanlannalla tulee hyviä varmaan kaikista. Luomuna niitä myydään.
Itse pidän eniten Siiklistä, mitä pikkumaallani joka kesä hepankakan tai kanankakan avulla kasvatan. Nyt siellä on myös Bintjeä, mitä etenkin Hollannissa ja Ruotsissa edelleen suositaan. Sitä viljeltiin ennen paljon Suomessakin. En tiedä, meneekö sen kaikki sato nyt elintarvikejalostajille, kun sitä ei enää kaupoissa näe.
Omien pottujen loputtua ostan mieluusti Annabelleä tai Siikliä, mitkä ovat väkilannoitettunakin kelvollisia. Ja tietysti ns. multaperunana, jos vaan on. Jääkaappiin avoimeen sanomalehdellä pohjustettuun laatikkoon tai paperipussiin lattiatasolle säilymään. Laatikon päälle voi laittaa talouspaperinpalan estämään mullan hajun ja maun tarttumista muihin säilytettäviin. Muovipussiin pottuja ei kannata jättää.
Lidlissä on yleensä ihan hyvänmakuiset perunat. Jazzy tai Annabella.
Terveisin perunan ystävä