G: Käytäntkö liikaa alkoholia?
Juon viikottain kahtena tai kolmena iltana 1-2 pienehköä lasillista punaviiniä. Lisäksi juon juhlissa n. 6 annosta. Juhlia on vaihtelevasti eli joskus ei ole pariin kuukauteen mitään, joskus taas pari kertaa kuukaudessa.
Onko tämä määrä maksalle kuinka iso riski?
Itse en koe määristä olevan ongelmaa ja halutessani voin olla ottamattakin, mutta ainahan sitä silti miettii, että missä se raja menee.
Kommentit (33)
Mielipiteitä? Perustelujakin kiitos!
No onhan tuossa eroa, et juotko viikottain yhden lasillisen 2 kertaa vai kaksi lasillista kolme kertaa. Ensimmäinen ei ole liikaa, toinen mielestäni on.
Silloin kun kysymys käy mielessä, on hyvä vähentää.
Vierailija kirjoitti:
Silloin kun kysymys käy mielessä, on hyvä vähentää.
Tätä aina sanotaan ja tästä syystä mietityttääkin.
MUTTA. Kyllä omatunto voi olla liiankin herkkä. Mitäs jos jollain jo 1 lasillinen kuukaudessa saa olon, että onkohan tämä liikaa? Mielestäni tämä "jos mietityttää niin tietenkin on ongelma"- mantra ei päde 100%:sesti. Jonkun ihmisen kotitausta esim. saattaa olla syyllistävä, esim. olet lestadiolaisesta kodista, jossa jo yksi annos alkoholia elämässä on liikaa.
Siksi haluaisin kommentteja nimenomaan määrien mukaan.
Miksi juot? Oletko pohtinut motiivejasi?
Kysymys kuuluu: voitko olla oikeesti ilman alkoholia?
Vierailija kirjoitti:
Kysymys kuuluu: voitko olla oikeesti ilman alkoholia?
Kyllä pystyn, tipaton kuukausi sujuu mukavasti. Mutta en halua....
Osaako joku sanoa maksan kestokyvystä?
Miksi joku alapeukuttaa kommentteja?
Ei maksa ole ainoa elin, johon alkoholi vaikuttaa haitallisesti. Maksa voi joillakin (ei kaikilla kuitenkaan) kestää ihan käsittämättömän pitkään ja paljon. Vähäinenkin alkoholinkäyttö (jopa yksi annos pari kertaa viikossa) kuitenkin mm. nostaa rintasyöpäriskiä.
Humala tai krapula eivät ole mikään mittari alkoholinkäytön turvallisuudelle. Eräs sisätautilääkäri sanoi, että maksakirroosiin kuolee jatkuvasti ihmisiä, kotka eivöt koskaan ole olleet humalassa, ovat "vain" tissutelleet vähän viiniä sivistyneesti ruuan kanssa päivittäin.
Vierailija kirjoitti:
Osaako joku sanoa maksan kestokyvystä?
Ei pitäisi olla mitään ongelmaa kun alkottomia päiviä on välissä. Maksa, poksahtaa juuri siitä jos joka päivä ottaa. Mutta, jos huolettaa, niin käy ottamassa maksa-arvot.
Vierailija kirjoitti:
Humala tai krapula eivät ole mikään mittari alkoholinkäytön turvallisuudelle. Eräs sisätautilääkäri sanoi, että maksakirroosiin kuolee jatkuvasti ihmisiä, kotka eivöt koskaan ole olleet humalassa, ovat "vain" tissutelleet vähän viiniä sivistyneesti ruuan kanssa päivittäin.
Sittenhän viralliset rajat pitäisi muuttaa radikaalisti. Nyt riskiraja on naisilla 7 annosta viikossa, eli se yksi joka päivä. Jos tästä määrästä seuraisi paljonkin kirrooseja niin kyllähän sitä pitäisi laskea.
Mutta joku kyllä voi sanoa ottavansa "vähän", ja se tarkoittaakin vaikka neljää lasillista. Jos oikeasti on vain yksi, niin en usko että on riskiä.
Juuri kyllä kuoli tuttavani keuhkosyöpään, ei ole polttanut päivääkään. Eli kaikkea voi tietenkin sattua kaikille :(
Kannattaisi vähentää tai valita se alhaisempi määrä, eli kahden sijatsa yksi annos, ja kolmen päivän sijasta kahtena?
Pitääkö alkoholin tapaan ihan mistä tahansa muustakin syömisestä tai juomisesta pystyä olemaan ilman tarvittaessa?
Miksi otat kolmena päivänä viikossa? Eikö viikonloput riitä?
Vierailija kirjoitti:
Miksi otat kolmena päivänä viikossa? Eikö viikonloput riitä?
En halua ottaa viikonloppuna, minusta se on jotenkin.... lapsellista. "Nyt on perjantai, avataan pullo" ! Nautiskelen lasillisesta mieluummin silloin kuin itse haluan, esimerkiksi tiistai-iltana.
Punaviinihän on terveellistä pienessä määrin. Flavonoideja?
Vierailija kirjoitti:
Pitääkö alkoholin tapaan ihan mistä tahansa muustakin syömisestä tai juomisesta pystyä olemaan ilman tarvittaessa?
Tämä on hyvä kysymys. Jos en halua olla vaikkapa ilman ruisleipää, niin tarkoittaako se, että olen siitä riippuvainen? Pitäisi vähentää?
Taustaa: olen keski-ikäinen työssäkäyvä perheenäiti ja erittäin harvoin kärsin krapulasta.