Mitä eroa on munkeilla ja donitseilla?
Olen nyt tässä mietiskellyt, mikä on munkkien ja donitsien ero. Donitseissa on reikä, mutta niin on myös jossain munkeissakin. Donitseissa on kuorrute. Toisaalta myös berliininmunkkissa on kuorrute. Siinä on kuitenkin hilloa sisällä. Arnolds myy kuitenkin sydämmen mallisia donitseja, joissa ei ole reikää. Mitä mieltä te olette?
Kommentit (14)
Munkki on pullataikina ja donitsit kakkutaikinaa.
Eli ei ole muodosta kiinni.
Ne tehdään erilaisista taikinoista. Etkö ole sitä huomannut, kun olet niitä syönyt?
Aivan sama, koska kuten suuri lyyrikko aikoinaan sanoi, kaikki maistuu sama paha.
Ja Arnoldsin ”donut” on enemmänkin munkki ja ”cake” on donitsi.
Onko kakutkin sitten donitseja jos se ei ole muodosta kiinni?
Berliininmunkki on nimenomaan se amerikkalaistyylinen donitsi.
Ne rinkilänmuotoiset pienet rasvaiset & sokeroidut, mitä myydään Suomessa "donitseina", ovat oikeasti munkkeja.
Höpsis ! Munkki on mies, joka palvelee luostarissa ensin yhdestä useampaan vuoteen kuuliaisuusveljen, eli noviisina. Sitten hänet vihitään viitankantajamunkiksi. Munkkivihkimykseen voi liittyä useampia vaiheita ja pappismunkiksi vihkiminen on sitten vielä asia erikseen. Roomalaiskatolisessa ja ortodoksisessa kirkossa on omat käytäntönsä kummassakin ja sitten on vielä eroja munkkikuntien ja jopa luostarienkin välillä.
Donitsi on taikinarengas, joka uppopaistetaan öljyssä ja sokeroidaan.
Donitsi = kuorrutettu, jossa täytettä
Munkki = rinkilä, sokeroitu, ei täytettä
Vierailija kirjoitti:
Munkki on pullataikina ja donitsit kakkutaikinaa.
Eli ei ole muodosta kiinni.
Munkkitaikina ei ole pullataikinaa,se on erilaista.
Nimim munkkileipuri
Munkki on pyöreä mansikkahillomunkki tai omenahillomunkki, mies munkin kaavussa. Donitsi on pyöreä jossa on reikä keskellä ja päällyste usein, nunna on haukannut palan siitä. Litteä munkki sisältää omenahilloa ja voi olla eläimen muotoinen.
Munkit tehdään hiivataikinasta, hyvin samanlaisesta kuin pullataikina.
Donitsit tehdään kakkutaikinasta, kohotusaineena hiivan sijaan leivinjauhe.
Mutta käytännössä termejä (valitettavasti) käytetään iloisesti sekaisin. Munkkeja nimitetään donitseiksi ja päinvastoin.
Munkki on tehty kakkutaikinasta asettamalla kauhalla valellen rasvakeittimeen rinkilän muotoon leivonnainen. Donitsit leivotaan donut-vuuassa uunissa rinkilän muotoon pullataikinasta.
Donitsit tehdään kakkutaikinaan, munkit munkkitaikinaan.