Mitä ruokia lapsuudessasi syötiin?
80-90 luvulla pasta bolognesea, creppejä, uunilohta viikonloppuisin, joskus myös lohimedaljonkeja, joskus todella harvoin pizzaa haettuna ravintolasta, perunaa ja jauhelihakastiketta, joskus harvoin kalapuikkoja... Olihan se aika yksitoikkoista.
Entä teillä?
Kommentit (39)
Ruuat olivat selkeämpiä, tosin jotkut valitti niistäkin että on sotkettu, marjoja ei olisi saanut laittaa marjapiirakkaan kai.
Valmis broileri, siihen italiansalaatti, kaalisalaatti, patonki. Tillilihaa, makaroonilaatikko. Nuo tulee ekana mieleen.
Vierailija kirjoitti:
Valmis broileri, siihen italiansalaatti, kaalisalaatti, patonki. Tillilihaa, makaroonilaatikko. Nuo tulee ekana mieleen.
Ai niin, tuo broileri. Sitä meilläkin oli useinkin perjantaina. ap
Pääaiassa perunaa, leipää ja kahvia. Ruskeaa kastiketta, jossa hieman lihaa tai makkaraa. joskus syötiin kananmunia kastikkeen sijasta. Harvinaista herkkua oli itse tehty pizza.
Riistaa ja kalaa tosi paljon, kun isä metsästi ja kalasti. Oli kyllä taivaallisen hyvät ruuat kaikkinensa.
Pääasiassa perunaa, kastiketta ja puolukkahilloa. Vispipuuroa.
70-luvulla opettajaperheessä.
Joskus kaalilaatikkoa, silakkapihvejä, lihakeittoa ja lihapullia.
Keitettyjä perunoita ja ruskeaa kastiketta enemmän kuin sielu sieti.
Porsaankyljyksiä uunissa,
Jauhelihapihvejä,
Lihapullia
Keitettyjä perunoita, niiden kanssa:
Jauhelihakastike tai läskisoosi eli ruskea kastike, jossa jauhelihaa tai sian kylkeä.
Sian kyljyksiä ruskeassa kastikkeessa.
Jänispaistia, isä metsästi jäniksiä.
Paistettuja silakoita ja valkoista kastiketta.
Kananmunakastiketta, eli valkoinen kastike, jossa keitettyä kananmunaa.
Kaalikeitto(seassa sikaa tai nautaa).
Hernekeitto.
Puurot, ohtaryynipuuro, kaurapuuro, ruisjauhopuuro, ohrsjauhopuuro.
Ruispuuroissa oli usein puolukkaa.
Perunamuusin kanssa ei ollit meillä koskaan kastiketta, vaan liha, kala, makkara tai munakas tarjoiltiin sellaisenaan muusin kanssa.
Salaatteina iinankaali, lehtisalaatti, kaaliraaste, usein mukana sokeroitua puolukkasurvosta.
Ainoa salaatinkastike oli puolukkasurvos tai etikalla terästetty sokerivesi.
Leipä oli joko kotona leivottua hiivaleipää tai ohrarieskaa, joskus harvoin ostettua "ranskanpullaa".
Maito omasta navetasta täysmaitoa.
70-80- luku Pohjois-Pohjanmaa.
Synnyin -93. Meillä oli pääasiassa punaista lihaa perunan tai makaronin kanssa. Nakki-, makkara- tai jauhelihakeittoa tai -kastiketta, lihapullia, makaronilaatikkoa, valmispussilasagnea tai jotain italianpataa. Kasviksia ja hedelmiä ei melkein ollenkaan. Ruisleipää ja halvinta juustoa. Lohta oli ehkä kerran vuodessa tai kahdessa, joskus harvoin broilerinkoipia riisipedillä tai ranskiksia nakeilla.
Perunaa ja ruskeaa kastiketta joko jauhelihalla tai nakeilla
Jauhelihakeittoa
Nakkikeittoa
Kalakeittoaa
Makaronilaatikkoa
Perunamuusia ja kalapuikkoja
Ei ole tehnyt perunaa mieli aikuisena.
Ruoanlaitto alkoi aina sillä, että äiti laittoi perunat kiehumaan. Peruna oli aterian kunkku.
Edelleen vanhempani syövät perunaa. Äiti ihmetteli ja päivitteli, kun 10 kuukauden ikäisen lapsen lounaassa ei ollut ollenkaan perunaa. Kyseli vielä, että saahan lapsi kuitenkin yleensä perunaa.
Vierailija kirjoitti:
Perunaa ja ruskeaa kastiketta joko jauhelihalla tai nakeilla
Jauhelihakeittoa
Nakkikeittoa
Kalakeittoaa
Makaronilaatikkoa
Perunamuusia ja kalapuikkojaEi ole tehnyt perunaa mieli aikuisena.
Tämä. Meillä ei ole koskaan perunaa kotona nykyisin. - ap
Kyljyksiä! En ole nähnyt niitä vuosikausiin missään.
Surimisuikaleita ja turskaa Kallen mätitahnassa....... korjaan keittiössä
Porsaankyljyksiä oli meilläkin tosiaan. Itse en ole syönyt possua vuosiin paitsi joulukinkkuna. ap
Meillä syötiin kyllä aika monipuolisesti ( olen syntynyt 1978)
Perheenruokakulttuuriin oli saatu vaikutteita niin karjalaisesta ruokakulttuurista, kuin länsisuomalaisesta ja lisäksi vielä setäni perhe, jonka kanssa söimme usein, teki paljon matkoja italiaan, oli tuonut sitä ruokakulttuuria meillekin.
Vanhempani olivat kokeilevia kokkeja, ja tilasivat esim. ruokakirjastosarjaa josta aina viikonloppuisin kokeiltiin uusia ruokia.
Tuoreen ruuan merkityksen oppi mummoloissa maalla.
Myös ravintoloissa söimme aika usein, minkä olen vasta aikuisena tajunnut olleen monille melko harvinaista tuolloin lapsuuteni aikana.
Keittoja oli myös jauhelihakeitto, kalakeitto(maitoon ja pakasteseistä), kesäkeitto, rössypotut ja nauris-peruna-porkkanakeitto.
Porkkanaa syötiin paljon raasteena ja keitoissa.
Vierailija kirjoitti:
Meillä syötiin kyllä aika monipuolisesti ( olen syntynyt 1978)
Perheenruokakulttuuriin oli saatu vaikutteita niin karjalaisesta ruokakulttuurista, kuin länsisuomalaisesta ja lisäksi vielä setäni perhe, jonka kanssa söimme usein, teki paljon matkoja italiaan, oli tuonut sitä ruokakulttuuria meillekin.
Vanhempani olivat kokeilevia kokkeja, ja tilasivat esim. ruokakirjastosarjaa josta aina viikonloppuisin kokeiltiin uusia ruokia.
Tuoreen ruuan merkityksen oppi mummoloissa maalla.
Myös ravintoloissa söimme aika usein, minkä olen vasta aikuisena tajunnut olleen monille melko harvinaista tuolloin lapsuuteni aikana.
Elämäni ensimmäisen kerran söin ravintolassa(pizzeria) 9-luokan luokkaretkellä.
1990- luvun alussa söin ensimmäisen kerran ns. oikeassa ravintolassa, taisi olla luokkakokous ja paikka Oulun Hotelli Vaakuna.
Kertokaa?