Onko hylamaito ihan yhtä terveellistä kuin tavallinen rasvaton maito?
Moi!
Ostin vahingossa eilen kaupasta litran rasvatonta hylamaitoa tavallisen rasvattoman maidon sijaan taaperon ruokajuomaksi. Poitsu (1v5kk) ei ole ollut kovin innokas juomaan lehmänmaitoa, aterioilla on maitoa mennyt tuputelle ½-1dl. Onkin sitten mielellään käynyt vielä tissillä tankkailemassa lisää.
Mutta tuo hylamaito! Ihme ja kumma! Sitä lapsi juo tosi mielellään! Ostin maitolitran eilen, tänä iltana se jo loppui! Tästä syystä lapsi ei ole roikkunut rinnallakaan (olisin siis kovin mielellään rinnasta jo vieroittamassa).
Voinko siis ostaa lapselle jatkossa aina hylamaitoa koska se maistuu hänestä jostain syystä paremmalta? Onko hylamaidossa mitään epäterveellisempää kuin tavallisessa rasvattomassa maidossa?
Kommentit (10)
mutta on dorkaa ostaa rasvatonta maitoa. Rasvallisessa maidossa on enemmän rahoille vastinetta. viralliset ravitsemussuositukset ovat väärässä: liika hiilari on pahasta, rasva on hyvästä.
Joo, en tiedä miltä mikin maito maistuu - en ole itse juonut minkäänlaista maitoa yli kahteenkymmeneen vuoteen. Mutta hyvä jos hylatuotteet ei ole sen "käsitellympiä" kuin tavan maitokaan.
Ap
Laktaasientsyymillä (jota siis lapsesi elimistö tuottaa, jos tavallinen maito hänelle käy) on hylamaidosta pilkottu osa maitosokerista (laktoosi).
Laktoosi pilkkoutuu glukoosiksi ja galaktoosiksi, ja tämän glukoosin seurauksena maito maistuu makeammalta kuin tavallinen maito. Tavallista maitoa juodessa laktoosi pilkkoutuu vasta ohutsuolessa, eikä kieli pääse silloin juodessa maistamaan sitä glukoosia.
Tuo makeus saatta tosiaan olla syy siihen, että hylamaito on maistunut lapsellesi tavallista maitoa paremmin. Rintamaito on huomattavasti makeampaa (maultaan) kuin tavallinen maito.
Ainoa negatiivisuus on korkeampi hinta.
Ihan mielelläni ainakin tämän vieroituksen ajan maksan sitten vaikka korkeampaa hintaa tuosta maidosta, kunhan saan vain sitä menemään :) Ehkä sitten tissittelyn kokonaan loputtua voin totuttaa lapsen tavalliseen rasvattomaan maitoon.
Kiitti viestistä! :)
Ap
Laktaasientsyymillä (jota siis lapsesi elimistö tuottaa, jos tavallinen maito hänelle käy) on hylamaidosta pilkottu osa maitosokerista (laktoosi).
Laktoosi pilkkoutuu glukoosiksi ja galaktoosiksi, ja tämän glukoosin seurauksena maito maistuu makeammalta kuin tavallinen maito. Tavallista maitoa juodessa laktoosi pilkkoutuu vasta ohutsuolessa, eikä kieli pääse silloin juodessa maistamaan sitä glukoosia.
Tuo makeus saatta tosiaan olla syy siihen, että hylamaito on maistunut lapsellesi tavallista maitoa paremmin. Rintamaito on huomattavasti makeampaa (maultaan) kuin tavallinen maito.Ainoa negatiivisuus on korkeampi hinta.
Jos käyttää jatkuvasti hyla-tuotteita vaikkei ole laktoosi-intorelanssia niin kroppa ei jonkin ajan kuluttua pysty enää pilkkomaan laktoosia - eli kehittää sairauden. Todellisuudessa kovinkaan moni ei ole alunperin laktoosi-intorelantteja.
En kyllä ole ammatti-ihminen, mutta suosittelisin siis tarkistamaan tämän asian ihan joltain ammattilaiselta ennen kun lapselleen alkaa pitämään moista ruokavaliota.
Jos käyttää jatkuvasti hyla-tuotteita vaikkei ole laktoosi-intorelanssia niin kroppa ei jonkin ajan kuluttua pysty enää pilkkomaan laktoosia - eli kehittää sairauden. Todellisuudessa kovinkaan moni ei ole alunperin laktoosi-intorelantteja.
En kyllä ole ammatti-ihminen, mutta suosittelisin siis tarkistamaan tämän asian ihan joltain ammattilaiselta ennen kun lapselleen alkaa pitämään moista ruokavaliota.
Jos käyttää jatkuvasti hyla-tuotteita vaikkei ole laktoosi-intorelanssia niin kroppa ei jonkin ajan kuluttua pysty enää pilkkomaan laktoosia - eli kehittää sairauden. Todellisuudessa kovinkaan moni ei ole alunperin laktoosi-intorelantteja.
En kyllä ole ammatti-ihminen, mutta suosittelisin siis tarkistamaan tämän asian ihan joltain ammattilaiselta ennen kun lapselleen alkaa pitämään moista ruokavaliota.
Kaikki ihmiset syntyvät laktoosia sietävinä. Jos sitä ei vauvana siedettäisi, vauvat kuolisivat. Mutta laktoosi-intoleranssi on aikuisen ihmisen normaalitila. Se kuuluu kasvamiseen. Laktaasientsyymin tuotanto lakkaa aikuistuessa.
Se että Pohjoismaissa siedetään laktoosia aikuisenakin on elinoloista johtuva mutaatio. Maitotuotteet ovat pitäneet pohjoiset kansat hengissä. Nyt kun ravitsemustaso on muuttunut ja monipuolistunut, on aivan normaalia että laktoosi-intoleranssi lisääntyy Suomessa. Minun näkemykseni on että viimeistään 50v kuluttua laktoosin sietäminen aikuisilla suomalaisilla on harvinaista.
vaan vieroituksesta ja lapsen totuttamisesta muuhun maitoon kuin rintamaitoon. Äidinmaidossa on laktoosia paljon enemmän kuin tavallisessa maidossa. Jos muissa lapsen syömissä ruoissa (esim. jogurtti, raejuusto) on laktoosia, ei ongelmaa pääse syntymään.
Suurella osalla maailman aikuisväestöstä ei ole kykyä pilkkoa laktoosia. Se on siis lähtökohtaisesti ihmisen "normaalitila". Laktoosin pilkkomiskyky oli alunperin geenimutaatio, joka pääsi yleistymään. Nykään ei tule mitään ravitsemuksellista vajautta, jos ei maitoa kykene juomaan (aikaisemmin maidon rooli proteiinin lähteenä oli suurempi kuin nykyajan yltäkylläisessä yhteiskunnassa).
Ihan huoleta siis ap voi pahimman vieroitusajan juottaa lapsellee hylamaitoa (joka ei muuten ole laktoositon, ainoastaan vähälaktoosinen). Jos haluaa välttää riskin hankitusta intoleranssista, syöttää sitten jogurtit ja muut laktoosisena. tavalliseen maitoon on helppo totuttaa sitten sekoittamalla tavallista maitoa hylamaidon sekaan.
En kyllä ole ammatti-ihminen, mutta suosittelisin siis tarkistamaan tämän asian ihan joltain ammattilaiselta ennen kun lapselleen alkaa pitämään moista ruokavaliota.
kiitos vaan :-) Tarkoitus ei ollut kenenkään neuvoja vähätellä ja ymmärsin väärin tuon vieroituksen.
Kuinka tärkeää on että lapsi imetyksen jälkeen juo maitoa? Meidän lapset on jatkaneet muilla maitotuotteilla ja vellillä, mutta maitoa eivät koskaan oppineet juomaan ruokajuomana tms.
#7
Kyllähän me laktoosi-intolerantikot juodaan sitä joka ikinen päivä! tottakai se on ihan yhtä terveellistä, ainoa ero on että siinä on laktoosi pilkottu osittain koska elimistö ei sitä pilko niinkuin normaalisti. Ja hylamaito maistuu hieman makeammalta kuin tavallinen maito joten oisko siinä sen salaisuus?