Onko ruotsalaisten tekemät lihapullat erilaisia kuin suomalaisten?
Kommentit (7)
Olen maistanut ja tehnyt. Pääosin ihan normi lihapullia, nesteenä käytetään kermaa ja rapeus tulee sokerista.
Vierailija kirjoitti:
Olen maistanut ja tehnyt. Pääosin ihan normi lihapullia, nesteenä käytetään kermaa ja rapeus tulee sokerista.
Mä en enää muistanutkaan, että noinhan mun mummoni ja äitini muuten tekivät lihapullat myös. Pitääkin joskus koittaa .
Siis itsetehdyt lihapullat on niin hyviä!
Usassa tarjotaan ruotsalaisia ja italialaisia lihapullia. Olennainen ero on siinä, että ruotsalaiset tarjotaan ruskeassa ja italialaiset tomaattisessa kastikkeessa. Eli perinteiset suomalaiset ovat ruotsalaisia.
Perinteiset ruotsalaiset lihapullat ovat erilaisia. Lihana sekoitus nautaa porsasta ja mahdollisesti vielä vasikkaa. Mausteina épice riche (muskottipähkinä, valkopippuri, maustepippuri, neilikka) tai mustapippuri, muskottipähkinä kardemumma. Kermaa käytetään kermaviilin sijasta. Osana annokseen kuuluu roux-kastike, eli voin ja jauhon sekoitukseen perustuva suuruste, jossa nesteenä käytetään lihalientä ja kermaa tai creme fraichea/smetnaa. Lisänä annoksessa perunamuusi ja puolukkahillo.
Variaatioita on monia.
Teen aina jouluksi ruotsalaisia lihapullia koska mausteet tuovat mukavasti joulumaista vivahdetta.
Jossain ulkomailla tarjolla oli muistaakseni kreikkalainen lihapulla. Se oli ensinnäkin yksi lihapulla mutta sitäkin isompi ja toiseksi mausteena oli kaikenlaista välimerellistä.
Hih. Lidl otti pois ruotsalaisia-merkinnän lihapullistaan. Eivät vissiin menneet kaupaksi Suomessa. Ennen luki isolla paketissa.