Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Vilja-allergia

Buliaakikko
07.03.2021 |

Löytyykö muita joilla samanlaisia kokemuksia. Itselläni on siis jonkinsortin vilja-allergia. Lääkärissä juostu jo 2 vuotta mitä oudoimpien oireiden takia. 5 vuotta elin siinä tiedossa että minulla on paha refluksi jonka tk-lääkäri totesi. Pohjalla on siis fibromyalgia,yliliikkuvat nivelet,lievä uniapnea ja refluksi seka masennus nyt toisen kerran josta olen edelleen puoli vuotta saikulla. Edellinen burnout tuli 5 vuotta sitten.
Viljaa syötyäni alkaa kurkku kutisemaan sekä paksua limaa erittymään keuhkoista. Myös silmät ja korvat alkaa kutiamaan. Joskus myös pakarat ja käsivarret niin että raavin ne verille. Ilmavaivat alkaa noin 30 minuuttia viljan syömisen jälkee. Kaasunmuodostuminen on jotain aivan sietämätöntä. Kukaan ei ole samassa kämpässä silloin ja voin piereskellä 2 tuntia putkeen minuutin välein. Vatsa myös turpoo palloksi ja pitää ihan hirveää kurinaa ja ääntä. Joskus joudun myös oksentamaan esim lasagnen jälkeen.
Keliakiaa ei ole. Ne testit on ykstityisellä tehty 2 kertaa. Viljan yliherkkyystestit tehtiin terveystalossa ja mitään ei löytynyt. Prick testit tehtiin aikoinaan ja allergioiksi todettiin siitepölyt,kiivi,valkosipuli.
Oma lääkärini terveystalolta ei enää osannut todeta muuta kuin että allergia tulee viljasta mutta sitä ei voida todentaa kuin välttämistestillä.
Nyt olen ollut viljattomalla ruokavaliolla 8kk. Olo hyvä ja vatsa toimii. Mutta kun syön esim yhdenkin keksin iskee oireet välittömästi. Maitotuotteet poistin jo 2 vuotta sitten ruokavaliosta. Ainoastaan AB-piimä sopii vatsalle ja pienet määrät juustoa. Alkoholin jätin kokonaan pois koska en saa enää juotua edes 1 pulloa saunaolutta ilman että kyykkään pöntölle. No tämä alkoholittomuus on ollut muutenkin tähän astisen 45 vuotiaan elämäni toiseksi paras tapahtuma lapsen syntymisen jälkeen.
Millä te muut olette korvanneet viljatuotteet ja ne sietämättömät himot esim pulla tai ruskeakastike ym joita tulee välillä?

Kommentit (9)

Vierailija
1/9 |
07.03.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kuinka viljattomasta tässä nyt siis puhutaan, kotimaisetko viljat pois vai kaikki etäisestikin viljaa muistuttava? Jos on vehnäallergia niin gluteeniton vehnätärkkelyskään ei sovi, tai kaikki allergioihin liittyvä on toki kovin yksilöllistä mutta yleissääntönä näin, mutta gluteenittomista tuotteista löytyy nykyään runsaasti myös sellaisia joissa ei vehnätärkkelystä ole. On pullaa ja monenlaisia leipiä. Jos haluaa suurustettua kastiketta, niin vaikka peruna- tai maissijauhoa voi käyttää. Sitten menee hankalammaksi jos riisi, maissi, tattari yms. luontaisesti gluteenittomat viljat eivät nekään sovi. Sekin on mahdollista, mutta huomattavasti harvinaisempaa. Kannattaa siis yrittää päästä selvyyteen siitä, mitkä viljat oireita aiheuttavat.

Vierailija
2/9 |
07.03.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vehnä ja kaura tuntuisi olevan ne kaikista pahimmat. Riisi,hirssi ja tattari sopii kyllä,ei tule oireita. Täysin gluteenittomalle en ole lähtenyt vaan lähinnä nuo perusviljat vältellyt.Sillä pärjää kun muistaa ottaa päivittäin antihistamiinin heti aamulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/9 |
07.03.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vehnä ohra ruis ovat samansukuista viljaa. Kaikki kannattaa erikseen kokeilla.

Vierailija
4/9 |
07.03.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Onko IBS pois suljettu? Ärtyvän suolen oireyhtymä.

Vierailija
5/9 |
07.03.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Perunajauhoa voin suositella tai perunaa ylipäänsä.

Vierailija
6/9 |
07.03.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jätä viljat pois, tuo voisi olla atooppisen ihon oireilua, mulla tulee kaikki noi oireet tästä paitsi ei ilmaisuutta, mutta sekin varmasti mahdollista, atooppinen iho ei todellakaan aina ole vaan näkylillä iho alueilla, vaan myös korvakäytävissä yms. Moni ruoka-aine pahentaa oireilua, eikä itselleen sopivia löydy kuin testaamalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/9 |
07.03.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Keliakia ei muutenkaan ole vilja allergia vaan gluteeni allergia, jos on viljalle allerginen ei voi syödä esim gluteenitonta kauraa vaan pitää vaihtaa pois kokonaan viljatuotteista esim riisi tai maissi tilalle.

Vierailija
8/9 |
07.03.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Helsingin Sanomissa oli vähän aikaa sitten hyvä artikkeli siitä millä mekanismilla proteiinit joille on herkistynyt aiemmin saattavat vaikuttaa suolistossa, gluteeni on yksi näistä. Jos on siis mahdollista että reaktioita aiheuttaa gluteeni eikä viljat?

Itselleni on riittänyt se tieto että gluteeni ei sovi, olen ajatellut että tieto siitä miksi ei, saa tulla myöhemmin jos joku osaa sen löytää. Nyt alkaa tutkimukset jo ollakin siinä vaiheessa että asiaa aletaan jo ymmärtääkin.

Omalla kohdalla on auttanut se että syömisiäni miettiessä tiedän että valinnat ovat omaksi parhaakseni. Sen jälkeen on ollut helppoa päättää että keksi vai terveys tai pasta vai riisi ja jätänkö leivän syömättä. Keksien syöminen voi olla mukavaa jos ne elimistölle sopii mutta silloin kun niistä saa oireita niin parempi vaan unohtaa siksi aikaa kun suoli korjaantuu jos on korjaantuakseen.

Tuo tieto auttaa jo pääsemään irti siitä ajattelutavasta että miettii ruokaa jatkuvasti sitä kautta mitä ei voi syödä ja löytämään itselle sopivia vaihtoehtoja mitkä sopii omaan arkeen.

Ruokarajoitteita ei tarvitse hävetä tai pyydellä anteeksi sitä että ei halua vatsavaivoissa ja muissa oireissa kärvistellä.

Viljassa on kuitenkin ravintoaineita, ja koska kotimaiset ravitsemussuositukset turvaa niihin, niin kannattaa huolehtia ettei ruokavalion muutoksen myötä synny puutoksia. Ravintoterapeutti on hyvä apu siihen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/9 |
07.03.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä kokoperheelle ainoat sopivat viljat ovat riisi ja maissi. Osa allergisia Vehnälle, rukiille ja ohralle, yksi allerginen tattarille, kauralle ja rukiille. Meillä lisäksi kolme maitoallergista ja kaksi voimakkaasti kanamunalle allergista. Näistä ja monista muista rajoitteista huolimatta melkein kaikkea voi syödä jos jaksaa itse tehdä. No munakasta ei ole tehty.

Pulla leivotaan gluteenittomasta jauhoseoksesta maidottomalla keijulla joko veteen tai johonkin kasvijuomaan joka sopii. Kanamuna korvataan vaikka perunajauhoilla. Eihän se nyt ihan vehnäpullalta maistu mutta syötyä tulee ja ajan kanssa tottuu. Ruskeakastike tehdään riisijauhoista ja maidottomasta keijusta ruskistamalla jne. Lasagneen olemme löytäneet sopivia gluteenittomia lasagne levyjä. Kastikkeena olen käyttänyt tomaatti tai bataattisosetta johon olen lisänyt kuullotettua porkkanaa ja sipulia sekä sopivaa lihaa ja lihaliemikuutiota. Päälle joko vegejuustoa tai sitten salamimurua antamaan makua. Joskus olen saattanut tehdä vaikka kookoskermasta vaaleaa kastiketta lasagneen lisäksi.

Lätytkin onnistuu esim kuplaveteen lisätään jauhoja vaikka riisijauhoja joihin sekoittaa vähän psylliumia, leivinjauhetta, suolaa. Jos voit käyttää kanamunaa niin se helpottaa mutta meillä se korvataan muussatulla banaanilla. Vaatii hetken opettelua ja vaikeampia paistaa kuin perinteiset mutta on noita syöneet meillä lasten allergiattomat kaveritkin tyytyväisinä.

Vaatii vaivaa etsiä itselle sopivia reseptejä. Toisaalta kun on jonkin aikaa leiponut erikoisresepteillä oppii itsekin muuttamaan tavallisia reseptejä itselleen sopivaksi. Meidän 13 v tyttökin muokkasi mokkapalareseptin niin että se on gluteeniton, maidoton, kanamunaton ja tosi hyvää. Tytöltä on sukulaiset tilanneet sitä eri juhliin ja työpaikalle vietäväksi.

Eli ap jos kokeilet rohkeasti niin luulisin että melkein kaikkia leivonnaisia ja ruokia voi noilla rajoituksilla kyllä tehdä. Ei ihan samanmakuisina kuin normit mutta likelle.

Tsemppiä, hyvä olo sopivasta syömisestä palkitsee kyllä!

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi yhdeksän kuusi