Miksi vanhat ihmiset jättävät ruoan valmistuksen jälkeen niin pitkäksi aikaa pöydälle, vaikka se pitäisi laittaa kylmään?
Kommentit (54)
Hmm?
Me syödään ruoka valmistuksen jälkeen. Miksi se pitäisi laittaa kylmään?
T. Vanha
Syövät siitä vielä toisen kerran iltapäivällä. Sitten vasta laittavat kylmään. Ennen aikaan jäähdytettiin ruoka kunnolla ennen jääkaapppiin laittoa, kun sähköä säästettiin. Tai sitten se laitettiin kylmään eteiseen talvella.
Ei sitä nyt kuumana laiteta jääkaappiin!
N30
Ovat huomanneet, että jos laitat "liian kuumana" ruuan jääkaappiin, niin jääkaapin lämpötila saattaa hetkellisesi nousta ja muiden tuotteiden säilyvyys ja elintarvike turvallisuus saattaa laskea.
_Se vähän yksinkertaisempi mies
Vastoin "asiantuntijoiden" mielipiteitä ruoka säilyy huoneenlämmössä hyvin.
Siihen ei muodostu tappavia bakteereja heti kun ruuan lämpötila laskee alle 100 asteen.
Juuri aamulla vetelin hyvällä ruokahalulla yöksi pöydälle unohtunutta valkohomejuustoa ja
hyvää oli.
Miten pitkäksi aikaa? Kuumaa ruokaa ei saa laittaa heti jääkaappiin, koska muuten se nostaa jääkaapin ja sitä kautta muiden siellä säilytettävien ruokien lämpötilaa. Kaksi tuntia on ok säilyttää ruokaa huoneenlämmössä. Sen jälkeen siihen alkaa tulla bakteeja.
Vierailija kirjoitti:
Hmm?
Me syödään ruoka valmistuksen jälkeen. Miksi se pitäisi laittaa kylmään?
T. Vanha
Näin teen myös minä, toinen vanha.
Syömisen jälkeen laitan loput jääkaappiin, mikäli ruoka ei ole enää lämmintä. En halua lämmittää jääkaappiani ja kaikkea siellä olevaa.
3. Jatkaaa vähän enemmän tosissaan:
Ruoka mikä jää syömättä laitetaan meillä usein terassille kylmenemään (paitsi tietenkin kesällä, mutta silloin yleensä ruoka onkin kylmää)
Minulle on opetettu, että enemmän paha on se, jos laitan kuuman ruoan "tuoreen" raaka-aineen lähelle jääkaappiin. Se vie jääkaappiin lämpöä ja lähistöllä olevan kalan/lihan bakteerikanta saattaa aktivoitua.
Ja toki myös, että kovin kuumien ruokien tunkeminen jääkaappiin lyhentää kaapin elinkaarta.
Ei mulla toki mitään "lähdettä" (mitä täällä varmasti joku älykkö kyseenalaistaja jälleen on vailla) ole kuin omien vanhempien opetukset. - mutta toistaiseksi ollaan ruokamyrkytykseltä vältytty ja hyvin pienellä ruokahävikillä myös.
Emme ole omaksuneet tätä ruokahygieniahysteriaa. Siksi.
Eipä meillä juuri olekaan allergioita, nykyään räjähdysmäisesti lisääntyneitä suolistosairauksia ym.
Ihan hyvin läpikypsennetty ruoka voi olla huoneenlämmössä tuntitolkulla, jopa vuorokauden.
Ihan terveenä olen pysynyt ja muutkin ikätoverini. Toki tietyt asiat esim. syöpien esiintyvyys lisääntyy puhtaasti iän myötä. Mutta tuskin on tällä asialla yhteyttä.
Ymmärtävät että suolistoa pitää koetella.
Ennen vieraita varten jätettiin ilmeisesti tarjottavaa pöydälle. Sitten jos jotain ei tarvitse enää, voi sanoa ja se viedään jääkaappiin.
Minulle kävi juuri mielessä tänään hetki sitten tämä asia. Olen käynyt elintarvikealan tutkinnon ja en tykkää yhtään siitä että ruoka jätetään pöydälle. Vihaan erityisesti sitä että jos olen laittamassa vaikka soppakattilan parvekkeelle talvella ruoanlaiton jälkeen ja joku tulee sanomaan että niin ei saa tehdä, tulee sellaisesta sellainen vihan tunne kuin haluan vain käsitellä ruokaa ravintorikkaasti.
Sitten ei kannata enää pitkään säilyttää jääkaapissakaan jos ruoka on ollut muutaman tunnin huoneenlämmössä.
No, ei todella jätetä, ruokaa eikä muutakaan , esim astioita pöydälle. Ruuat laitetaan jääkaappiin ect, ja köytetyt ruok välineet pesukoneeseen saman tien. Pinnat ovat aina puhtaat ja siistit saman tien . Käydään kahdeksaa kymppiä.
Että näin meillä, mites teillä.
Siksi, että kuumaa ruokaa ei tule laittaa jääkaappiin.
Vanhemmat ihmiset tietävät tämän (ja useat nuoremmatkin). Sinä et. Näköjään.
Vierailija kirjoitti:
Vastoin "asiantuntijoiden" mielipiteitä ruoka säilyy huoneenlämmössä hyvin.
Siihen ei muodostu tappavia bakteereja heti kun ruuan lämpötila laskee alle 100 asteen.
Juuri aamulla vetelin hyvällä ruokahalulla yöksi pöydälle unohtunutta valkohomejuustoa ja
hyvää oli.
Minä väitän että juustosi oli aamulla homeessa.
Minä jäähdytän aina ruoan valmistuksem jälkeen ennen kuin laitan sen jääkaappiin. Näinhän se pitää tehdä. Laittaako joku muka kuumia ruokia jääkaappiin? Jääkaappihan menee rikkikin tuolla tavalla. Voihan sen ruoan jäähdyttää nyt vaikka ulkona jos on bakteerihysteerikko.
Minä laitan joka päivä ruoan valmiiksi niin että saan itse syötyä ennen kolmea iltapäivällä. Muut perheenjäsenet syövät sitä mukaa kun kouluista ja töistä tulevat, viimeinenkin ilta kuuteen mennessä. Jos hyvin käy, joku laittaa jämät jääkaappiin. Joskus ruoka on vielä hellalla, kun tulen töistä ilta seitsemän jälkeen, ja minä otan siitä vielä santsiannoksen ja loput laitan jääkaappiin tai koirille. Kukaan ei ole vielä kahteen vuosikymmeneen saanut ruokamyrkytystä vaikka näin meillä toimitaan päivittäin. Ruuat huoneenlämmössä jopa 7 tuntia.
Kokemus opettaa. Sen ansiosta ovat vanhoja.