Kuinka monta ruokalajia osaat tehdä ulkomuistista?
Onnistuuko esim. pullataikina ilman, että katsot ohjetta? Tarkistatko riisipaketin kyljestä valmistusohjeet?
Kommentit (24)
Oon tosi huono kokkaamaan resepteistä. Silloin, kun kokeillaan uusia juttuja, katson tietysti reseptiä. Mutta enemmänkin olen fiiliskokkailija ja ruokien sisältökin vaihtelee.
Keitetyn ja paistetun kananmunan. Osaan tehdä myös pannukahvia kahvinkeittimellä.
Teen aina ruokaa ulkomuistista tai keksin itse.
Leipomisessa mittasuhteet ovat tärkeitä, joten käytän reseptiä.
Pullataikina, pannarit ja lätyt onnistuu, mutta tarvitsen ohjeet muuhun leivontaan. Kakut ei onnistu edes ohjeilla :) vaan lässähtää. Piirakkataikinakaan ei suju, vaan melkein aina menee jotenkin mönkään.
Kaikki puurot menee muistista ja näppituntumalla, samoin tavalliset kotiruuat, joihin voi laittaa silmämääräisesti eri raaka-aineita ja nesteitä.
Leipätaikinat ja esim. karjalanpiirakat teen kans ohjeen mukaan, sen verran kovaa tai löysää on tullut sovellettuna.
Jotain itsetehtyä pastaa en ole edes kokeillut. Eikä ole pastakonettakaan.
Vain uudet, 1-3 kertaa tekemäni ruokalajit katson ohjeesta, muut menee fiilispohjalta. Eli en pysty edes laskemaan mitä kaikkea osaan tehdä ilman ohjetta.
Poikkeus on leivonta, leipomusten reseptit joudun tarkistamaan aina, vaikka olisin kuinka montaa kertaa leiponut saman leivän. Ruoanlaittoni on muuten aika suuripiirteistä, mutta leivonnan pelkään epäonnistuvan ilman oikeita suhteita ja määriä. Reseptiä seuratessakin kyllä maustan ja sekoittelen tunteella sekaan kaapista löytyvää puuttuvan tilalle niin, että harvoin teen mitään 100% reseptin mukaan, mutta leivonnaisissa silti suhteet katson tarkkaan.
Käytän reseptejä vain uutta ruokaa tehdessä joten osaan tehdä varmaankin kymmeniä ruokalajeja näppituntumalla. Leivonnassa katson ohjeita.
Reseptiikka on uusavuttomille. Ainoa mihin sitä tarvitaan on Venlafaxiinin hakeminen apteekista.
En käytä reseptejä, kaikki ruoka ihan fiiliksen mukaan. Meillä lapsilla on tiettyjä ruokia, mitkä pitää olla tehtynä "juuri kuten äiti aina tekee", niissä pitää muistella miten on "aina" tehnyt :D
Siis käyttävätkö ihmiset reseptejä ihan arkisenkin ruuan tekemiseen??? Mun mummo ja äiti ollaan aina tehty tunteella ja näppituntumalla kaikki ruuat, ei ole tullut muuta mieleenkään.
Yksi päivä vein anopille kennollisen kananmunia (kun sain niitä enemmän), ja hän kysyi mitä niille pitää tehdä, että onko mulla jotain reseptejä, joihin munia voi käyttää. Siinä vaiheessa leuka loksahti.
Kymmeniä. Riisin keitän aina Jamie Oliverin idioottivarmalla ohjeella (1 kupillinen riisiä, 2 kupillista kiehuvaa vettä, keitä 7 minuuttia, ota pois liedeltä laita kansi kattilan päälle ja anna muhia toinen 7 minuuttia, sekoita) täydellistä riisiä joka kerta.
Leivonnassa tarkistan usein ohjeen koska en leivo tarpeeksi usein muistaakseni niitä ulkoa kovin tarkasti.
Vierailija kirjoitti:
En käytä reseptejä, kaikki ruoka ihan fiiliksen mukaan. Meillä lapsilla on tiettyjä ruokia, mitkä pitää olla tehtynä "juuri kuten äiti aina tekee", niissä pitää muistella miten on "aina" tehnyt :D
Siis käyttävätkö ihmiset reseptejä ihan arkisenkin ruuan tekemiseen??? Mun mummo ja äiti ollaan aina tehty tunteella ja näppituntumalla kaikki ruuat, ei ole tullut muuta mieleenkään.
Yksi päivä vein anopille kennollisen kananmunia (kun sain niitä enemmän), ja hän kysyi mitä niille pitää tehdä, että onko mulla jotain reseptejä, joihin munia voi käyttää. Siinä vaiheessa leuka loksahti.
Aikuista ihmistä ihan oikeasti yllättää, ettei kaikki tee asioita kuten sinä?
Kaikki eivät pidä kokkaamisesta. Yleensä jos mä lähden jotain keittiössä improvisoimaan, on lopputuloksena jotain syömäkelvotonta juttua.
Loputtomasti,kun tietää perusteet ja vähän rohkeasti kokeillut , osaa tehdä ihan mitä vaan.
Pullaa en nyt sanoisi ruokalajiksi.
Ruoat teen lähes poikkeuksetta ilman mitään reseptiä.
keitetty riisi ei ole ruokalaji.
Mut kysymykseen. Etsin ja vertailen ohjetta silloin kun teen jotain uutta.
Kehittelen itse reseptejä. Ne kirjoitan muistiin.
Etenkin leivontaohjeissa on kiva muistaa mitä tuli ilmi.
Harvoin kokkaan tai leivon muiden ohjeilla.
Valmiita ohjeita haen yleensä italialaisia ja espanjalaisia.
Jos osaa oikeasti tehdä ruokaa, ei tarvitse reseptejä, ellei sitten kokeile jotain ihan uusia juttuja. Itse käytän reseptejä yleensä vain, kun yritän tehdä vähän autenttisempaa etnistä ruokaa. Ja leivonta on tietysti vähän eri asia.
En tee mitään ulkomuistista, koska en tykkää kokkailla vähän sinnepäin. Kotona syön lähinnä salaatteja ja osaan niihin keittää kananmunia tai paistaa esim. broileria (tarkistan kuitenkin paistoajan pakkauksesta). Kaikki muut ruoat ja leipomukset teen reseptin mukaan ja mittaan kaikki tarkkaan. Joskus oon törmännyt sellaisiin resepteihin, joissa ei ole annettu tarkkoja mittoja tai vaikka paistoaikoja ja ne ärsyttää.. Katson perunoiden keittämiseenkin ohjeen jostain, kun en sitä ikinä muista.
Kymmenittäin, siis suurinpiirtein kaiken. Olen hyvä kokki ja joudun tekemäänkin paljon ruokaa suurelle perheelle. En muista, mitä olisin tarkistanut resepteistä. Eikun muistan, tein porkkalaa ekaa kertaa nyt jouluksi ja jouduin katsomaan ainekset reseptistä, mutta se oli tosiaan eka kerta kun sitä tein.
Varmaan tuhansia. Jos on joku uusi juttu saatan lukaista reseptin, kuitenkin käytännössä aina muokkaan sitä vähän.
Kaikista ruokalajeista osaan jotakin, eri ruokia syntyy ulkomuistista satoja. Rakastan ruoanlaittoa!
Satoja eri ruokia voin tehdä ihan omasta päästä näppituntumalta tekemällä. Lähinnä eksoottisemmat aasialaiset ruoat ei onnistu ilman reseptiä. Kaikki tunnetut länsimaiset ruoat varmasti onnistuu vähintään välttävästi. Niin, että siitä tietää mikä ruoka se on olevinaan. Harvoin teen mitään reseptin mukaan.
M38
Melkein aina tarkistan paketin kyljestä tai teen reseptin mukaan. Vain muutama ihan perusruoka menee lonkalta.