Mistä johtuu ettei ennen ollut monimutkaisia allergioita?
30-40v sitten joku lapsi tarhassa/koulussa oli allerginen sitrushedelmille ja toinen kalalle. Keliakiasta ei ollut kukaan kuullutkaan. Nykyään mitä omituisempia ruokavalioita, joku saa syödä herneitä muttei papua ym.ym. Miksi? nykyään liian steriiliä joka paikassa?
Kommentit (5)
Ennen vanhaan oli "sairaalloisia" ihmisiä, jotka kuolivat nuorina.
Olihan niitä. Terveydenhoito on vaan kehittynyt sittemmin ja sairauksia tunnistetaan ja hoidetaan paremmin.
En ole lääkäri tai kemisti, mutta luullakseni asiaan on suuri osuus elintarvikkeiden prosessoinnilla.
Keliakiaa sairastava saa mitä todennököisimmin 10 vuoden sisällä syövän, jota ei muuten saisi, jos elää taudin puhkeamisen jälkeen normaalisti. Ennen myös syöpien hoito oli mitä oli, joten laskepa siitä.
Allergioita oli vähemmän, koska elettiin enemmän agraariyhteiskunnassa. Toisaalta ei myöskään syöty pähkinöitä, ei sitrushedelmiä yms, koska niitä ei ollut tarjolla. Ihminen saattoi siis hyvin olla allerginen pähkinöille, mutta se ei tullut milloinkaan selväksi.
Kyllä minä muistan, kun heinäntekoaikaan monet niiskuttivat, ja jotkut yskivät niin, ettei henki kulkenut. Allergiaa ja astmaa ei toki diagnosoitu. Kuoleminen yskänkohtaukseen ja verenvuotoon on vienyt ainakin 2 sukulaistani. Todennäköisesti nuo ovat olleet astmakohtauksia, joita ei mitenkään diagnosoitu.
Keliakia ei ole allergia, vaan autoimmuunisairaus. Sitä on ollut silloinkin, mutta sitä ei aina osattu diagnosoida. Allergioita on myös ollut aina, mutta hyvä hygienia on kasvattanut niiden määrää.