Tuntuukohan kauppojen myynnissä jo hedelmien välttäminen?
Nykyään monille hedelmät on ihan hirveitä peikkoja, hedelmäsokeri pahempaa ei olekaan jne. Itsekin olen vähän epävarma. Söin ennen paljon hedelmiä, mutta nykyään vain yhden päivässä, enkä ole todellakaan ainoa. Tuntuukohan tämä ajattelutapa kauppojen vähittäismyynnissä?
Kommentit (37)
Meidän lähikaupassa ainoastaan korkea hinta vähentää hedelmien myyntiä ja vihannesten myös. Kurkku ja tomaatit olivat melkein 5€/kg.
Jos hedelmä on se "epäterveellisin" osuus elintavoissa, niin kaikki on tosi hyvin :D
Iso kuva, jolla on merkitystä ovat: tupakka, alkoholi... ylipaino, liikumattomuus... limsat, karkit, energiajuomat, sipsit, roskaruoka, liian vähän marjoja ja kasviksia, liikaa vehnää, sokeria, glukoosifruktoosisiirappia...
Höpöhöpö. Smoothie-innostus on vain lisännyt hedelmien myyntiä.
Joku marginaalinen hörhöporukka pseudotieteineen ei myyntiä laske.
Niin joo, mitä nyt hedelmät on luonnollisinta ravintoa ihmiselle. Juuri siksi meillä on hyvä värinäkö.
Ai niin mut niillä oli joku epämääräinen teoria liiasta jalostuksesta... Miksei sitten edes vanhat maatiaislajikkeet kelpaa? Ei läheskään kaikki hedelmät ole olennaisesti erilaisia kuin villimuodot.
Toisaalta lihan myynti on vain kasvanut, vaikka kaikki tietävät että sitä ei kestä terveys eikä ilmasto. Aina löytyy porukkaa jonka on ihan uhittelun takia pakko toimia järkeä vastaan.
Vierailija kirjoitti:
Niin joo, mitä nyt hedelmät on luonnollisinta ravintoa ihmiselle. Juuri siksi meillä on hyvä värinäkö.
Ai niin mut niillä oli joku epämääräinen teoria liiasta jalostuksesta... Miksei sitten edes vanhat maatiaislajikkeet kelpaa? Ei läheskään kaikki hedelmät ole olennaisesti erilaisia kuin villimuodot.
Kyllä suurin osa on aika erilaisia. Eikä vaan jos verrataan villimuotoja ja nykyisiä jalostettuja hedelmiä. Muutokset ovat olleet nopeita, esimerkiksi mun lapsuudessa vielä kaikissa hedelmissä oli normaalisti siemenet, mutta nykyään on siemenettömiä hedelmiä tarjolla.
Villivihanneksissa oli myös siemeniä paljon, ja hedelmälihaa suhteessa vähemmän. Esim. banaaneit olivat siemeniä täynnä.
Vierailija kirjoitti:
Toisaalta lihan myynti on vain kasvanut, vaikka kaikki tietävät että sitä ei kestä terveys eikä ilmasto. Aina löytyy porukkaa jonka on ihan uhittelun takia pakko toimia järkeä vastaan.
Niinpä. Ja kun monet eivät syö lihaa ollenkaan ja toiset ovat vähentäneet lihansyöntiä, niin se tarkoittaa että lihankulutuksen kasvu johtuu siitä että tietyt lihansyöjät syövät entistä enemmän lihaa.
Minä vaihdoin lisätyn sokerin hedelmiin. Nyt voin paljon paremmin.
Hedelmien välttämäminen on todella joku uusi villitys, jonka taustalla ei ole tosiasiat.
Hedelmiessä ei ole vain ravintoaineita ja kuituja, vaan niillä on muitakin vaikutuksia. Esim. n. desilitra marjoja lisää tarpeellisten antioksidanttien määrää. Suomeksi sanottuna hedelmät siis estävät muiden ruoka-aineiden haitallisia vaikutuksia kehossa. Lisäksi hedelmien yhdisteillä on kyky korjata kehoa.
Tutkimuksissa on havaittu että hedelmien syönnin rajoittaminen diabeetikoilla ei vaikuta verensokeriin mitenkään verrattuna diabeetikkoihin, jotka syövät normaalisti hedelmiä. Samanlaisia tutkimuksia on tehty muitakin, joissa päädyttiin siiheen ettei hedelmien sokereista ole haittaa. Fruktoosin haitat tulevan ruokaan lisätystä fruktoosista, ei hedelmissä luonnostaan olevasta fruktoosista.
Tässä on nyt ap käsittänyt jotain väärin.
Siis hedelmäsokeri ei ole terveellistä, mutta se on vain sen sokerin nimi. Hedelmistä löytyy muutakin, kuten esim glukoosia, eli rypälesokeria, eikä sitäkään saadakseen tarvitse syödä rypäleitä. Tässä vähän samankuuloinen juttu, kun joku jossain facen kemikaaliryhmässä luuli paljastaneensa jonkun suurenkin salaliiton älytessään, että sitruunahappoa ei tehdäkään sitruunasta. No eipä ole kukaan niin väittänytkään, se on vaan sen nimi. Sitä kun on muuallakin.
Tämä koko juttu liittyy siihen, että hedelmäsokeri eli fruktoosi kuulostaa "luonnolliselta" ja siksi esim. hedelmäsokerilla makeutettu limu menee paremmin kaupaksi, vaikka on oikeasti terveydelle haitallisempaa. Hedelmäsokeria luultiin pitkään (siis ihan 2000-luvun alkuun asti) terveellisemmäksi ja sitä suositetliin jopa diabeetikoille, koska se ei nosta verensokeria yhtä nopeasti. Nyt kuitenkin tiedetään sen aiheuttavam sydän- ja verisuonitauteja, maksasairauksiam, ylipainoa, ja kappas vaan - diabetesta. Se lisäksi tutkitusti heikentää muistia ja oppimista. Siksi siitä on nyt puhuttu paljon, että viimeisimmätkin kuulisivat vanhan tiedon ko. sokerista olleen täyttä harhaluuloa.
Hedelmissä on muita sokereita mukana, plus kuitua joka heikentää fruktoosin imietymistä, eli hedelmiä ei juuri tarvitse alkaa tämän takia välttämään. Totta se on, että esim. isosta banaanista saa jo koko päivän sokeritarpeen täyteen, mutta harvemmin ketään käsketään hedelmän syöntiä rajoittamaan, sillä suurin osa syö muutenkin hedelmiä liian vähän.
Ongelmalliseksi se tulee lähinnä nestemäisessä muodossa: tuoremehuja kun ei kannata juoda ihan kovin suurta määrää. Harva esim syö yhdellä istumalla 3 applesiinia, mutta tämän verran niitä on yhdessä mehulasissa. Myös tätä kuidun tuomaa suojaa ei siinä juuri ole, joten sokeri kyllä myös imeytyy eri lailla.
Ei siis välttämättä se hedelmien sokeri vaan hedelmäsokeri.
Kotimaisia marjoja syön kohtuudella, hedelmistä lähinnä vain avokadoa sen erinomaisten rasvojen vuoksi. Joskus harvoin palan omenaa.
Mieluummin syön paljon hedelmiä terveellisempiä vihanneksia.
Enpä ole tuollaisesta boikotista kuullutkaan.
Vierailija kirjoitti:
Kotimaisia marjoja syön kohtuudella, hedelmistä lähinnä vain avokadoa sen erinomaisten rasvojen vuoksi. Joskus harvoin palan omenaa.
Mieluummin syön paljon hedelmiä terveellisempiä vihanneksia.
Eli et syö tomaatteja, kurkkua, paprikaa, kurpitsaa, oliiveja, munakoisoa, maissia, vihreitä papuja, herneitä, kesäkurpitsaa, papuja, kikherneitä, jne...
Koska nuohan ovat kasvitieteellisesti katsoen hedelmiä.
Vohvelit, eli nimenomaan ne suorakaiteen muotoiset keksit. Niitä on vieläkin jossain sukulaistädeillä kahvipöydässä enkä voi käsittää miksi. Joku nostaligiajuttu varmaan?
Kuivaa pahvimaista, mutta samalla ylimakeaa keksiä ja välissä sitä kamalaa kuivaa jahomaista sokeritöhkää.
Tuo sama täyte oikeastaan missä tahansa keksissä on ihan yhtä kauheaa, mutta varsinkin tässä pahvihirvityksessä. Kaikki vaaleat täytekeksit on samaten hirvietä, jossain dominossa/oreossa se suklaan maku vähän hämää sen verran, että voi kohteliaisuudesta ehkä yhden syödäkin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Niin joo, mitä nyt hedelmät on luonnollisinta ravintoa ihmiselle. Juuri siksi meillä on hyvä värinäkö.
Ai niin mut niillä oli joku epämääräinen teoria liiasta jalostuksesta... Miksei sitten edes vanhat maatiaislajikkeet kelpaa? Ei läheskään kaikki hedelmät ole olennaisesti erilaisia kuin villimuodot.
Kyllä suurin osa on aika erilaisia. Eikä vaan jos verrataan villimuotoja ja nykyisiä jalostettuja hedelmiä. Muutokset ovat olleet nopeita, esimerkiksi mun lapsuudessa vielä kaikissa hedelmissä oli normaalisti siemenet, mutta nykyään on siemenettömiä hedelmiä tarjolla.
Villivihanneksissa oli myös siemeniä paljon, ja hedelmälihaa suhteessa vähemmän. Esim. banaaneit olivat siemeniä täynnä.
Joo, mutta joku vaikka rypäleen siemenettömyys ei tee siitä epäterveellistä, siitä on kyse.
Vierailija kirjoitti:
Itse sabotoin kaupan hedelmiä kynsillä myyntikelvottomiksi. Jokainen voi vaikuttaa omalla kontribuutiollaan siihen, että hev.etinhedelmät saataisiin ideaalitilanteessa pois kaupoista. Suosittelen samaa. Pienistä puroista se iso jokikin muodostuu.
Terv
Aino pennasen sielunsisar
Vierailija kirjoitti:
Kotimaisia marjoja syön kohtuudella.
Kohtuudella? Pelkäätkö jopa metsämarjoja, ettei vaan tule liikaa... jotain?
Tuskin. Hedelmät ovat terveellisiä. Sen tietää jokainen joka vähänkään on perillä ravintoasioista. Hedelmäsokeri hedelmässä ei ole paha kun hedelmäkuitu hidastaa sen imeytymistä. Sen sijaan jossain ravintolisäjauheessa Esim. fitline hömpötyksissä se on ”epäterveellistä” ns puhdistettua sokeria. Fruktoosi puhdistettuna on isoissa määrissä jopa maksatoksinen.
Vierailija kirjoitti:
Kotimaisia marjoja syön kohtuudella, hedelmistä lähinnä vain avokadoa sen erinomaisten rasvojen vuoksi. Joskus harvoin palan omenaa.
Mieluummin syön paljon hedelmiä terveellisempiä vihanneksia.
Joihinkin nuo rasvauskovaisten ketoblogit tosiaan uppoavat. Ei tajuta, että kotimaiset marjat ovat ravitsemuksellisesti ihan samaa tavaraa kuin ne huiii niin hirveän vaaralliset hedelmät 😁. Hyvä toki että edes jotain kasvikuntaakin syödään...
Kyllä se on aika pieni vähemmistö joka uskoo kaiken mitä jossain ketokiihkoilijoiden blogeissa sanotaan.