Kertokaahan miksi keitetyt perunat säilyvät huoneenlämmössä päiväkausia mutta porkkanat ei edes ruokailun aikaa?
Olen ollut viikonlopun mökillä äitini kanssa ja täällä on tiskipöydällä koko viikon ajalta kerrytettyjä keitettyjä perunoita joista hän meinaa tehdä pyttipannua. Eilen vuorostaan lisukkeena oli keitettyjä porkkanoita ja ne oli pakko syödä kiireellä ennen perunoita, etteivät ne pilaannu näin helteellä
.
Kertokaahan onko tämä jokin mummojuttu vai enkö tiedä ruoan säilytyksestä yhtikäs mitään...?
Kommentit (17)
Olisiko kokomuksen sanelemaa, keitetty porkkana ottaa nopeasti hometta.
Nää on näitä mummojen kotkotuksia. Oma äitini aina jättää tuntikausiksi ruoan hellalle kansi kiinni. En tiedä onko se säilömistä vai jäähdyttämistä, mutta sitten illalla se edelleen haalea keitos tungetaan jääkaappiin.
Vierailija kirjoitti:
Nää on näitä mummojen kotkotuksia. Oma äitini aina jättää tuntikausiksi ruoan hellalle kansi kiinni. En tiedä onko se säilömistä vai jäähdyttämistä, mutta sitten illalla se edelleen haalea keitos tungetaan jääkaappiin.
Se on hautomista! Näin menettelemällä ruoasta tulee paljon maukkaampaa. Vastaavasti kun tämä haudottu ruoka lämmitetään sen pitää tapahtua "äkäisesti" - ts kattila mahdollisimman kuumalle levylle, jotta keitos palaa pohjaan ja roiskuu pitkiinsä - silloin vika on kattilassa, joka oli niin äkkinäinen koska muulloin keitetään "normaalilla" kattilalla jolla osataan keittää.
Säilyyhän ne, jos niitä ei kukaan suostu syömään...
No hyi helvetti jos pidetään keitettyjä perunoita päivätolkulla pöydällä.
Vanhempi ikäpolvi saanut oppinsa omassa nuoruudessaan perimystietona ja niin kauan kuin kukaan ei kuole keitoksiin tai sairastu ripulin, aihetta sanomiseen ei pitäisi olla kenelläkään.
On kyllä hätävarjelun liioittelua, jos porkkanat pitää ahmia äkkiseltään etteivät pilaantuisi. Ihan kuin ne nyt hetkessä menisivät pilalle.
Äitis varmaan maistaa perunoita ettei ole pilaantuneet? Sitä en sitten tiedä mitä niille porkkanoille tapahtuu, vai onko se vain keino pakottaa lapsi syömään kasvikset.
Vierailija kirjoitti:
No hyi helvetti jos pidetään keitettyjä perunoita päivätolkulla pöydällä.
No mikä siinä on kammottavaa? Sama pottu, on se kylmä tai huoneenlämmin pyttipannuun.
Näin Meillä... kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Nää on näitä mummojen kotkotuksia. Oma äitini aina jättää tuntikausiksi ruoan hellalle kansi kiinni. En tiedä onko se säilömistä vai jäähdyttämistä, mutta sitten illalla se edelleen haalea keitos tungetaan jääkaappiin.
Se on hautomista! Näin menettelemällä ruoasta tulee paljon maukkaampaa. Vastaavasti kun tämä haudottu ruoka lämmitetään sen pitää tapahtua "äkäisesti" - ts kattila mahdollisimman kuumalle levylle, jotta keitos palaa pohjaan ja roiskuu pitkiinsä - silloin vika on kattilassa, joka oli niin äkkinäinen koska muulloin keitetään "normaalilla" kattilalla jolla osataan keittää.
Ei vaan tämä hellalla makoilu tapahtuu siis sen jälkeen kun ruoka on jo valmista ja syöty. Sitä ei siis vahingossakaan jätetä jäähtymään, vaan viedään takaisin hellalle (tai ei oteta sieltä ollenkaan pöytään, jos ruoka haetaan suoraan lautaselle), ja kansi kiinni!
Eiköhän tuo porkkanajuttu ollut vain keino saada lapset syömään kasviksia. Mikään ruoka ei pilaannu yhden ruokailun aikana. Ellei se ruokailu kestä tuntikausia.
Johtuu siitä, että porkkanoita ei pidäkään keittää. Ovat hyviä vain raakoina.
Vierailija kirjoitti:
Nää on näitä mummojen kotkotuksia. Oma äitini aina jättää tuntikausiksi ruoan hellalle kansi kiinni. En tiedä onko se säilömistä vai jäähdyttämistä, mutta sitten illalla se edelleen haalea keitos tungetaan jääkaappiin.
Täällä vastaa mummo, joka tekee näin.
Ei jääkaappiin saa laittaa mitään lämmintä. Se pitää jäähdyttää ensin huonelämpöön, eli lainauksen mukaan haaleaksi. Tämä melko pitkä kokemus ruuan säilyttämisestä on todistanut, että ei siitä ole mitään haittaa. Kansi on kattilan päällä siksi, että se suojaa kärpäsiltä, mikrobeilta ynnä muilta ruokaa pilaavilta.
Oletteko koskaan kokeilleet, miten keitetyille porkkanoille käy huonelämmössä? Entä perunoille? Tutkikaa kolme päivää myöhemmin, miten ovat säilyneet.
Kannattaako se sitten laittaa just siihen kuumana olleelle hellalle jäähtymään?!
Vierailija kirjoitti:
Kannattaako se sitten laittaa just siihen kuumana olleelle hellalle jäähtymään?!
Ei kun siirretään kylmälle levylle. Minun hellassani on monta levyä ja harvemmin ne kaikki ovat kuumia.
Hyi yäk 😂