Ovatko kaikki tonnikalat uhanalaisia?
Ystävä oli istamassa kaupassa tonnikala säilykettä kun ennätin väliin estämään ja kertomaan ettei tonnikalaa saa syödä koska riistokalastettu melkein jo sulupuuttoon. Tästä kaver alkoi selittämään että säilykkeissä käytetty tonnikala on boniittia ja että sitä voi syödä ihan hyvällä omalla tunnolla toisin kuin vaikka lohta. Tämä sai kuitenkin minut närkästymään ystäväni piittaamattomuudesta eläimiä ja luontoa kohtaan. Kuitenkin meille kaikille on opetettu että tonnikala on jo lähes kadonnut kokonaan sukupuuttoon vai onko siis nyt niin että kaikki tonnikalat eivät nyt sitten olekkaan sukupuuton partaalla? Olen ihan hämilläni. Auttakaa!
Kommentit (14)
Aidoista tonnikaloista (Thunnus) ovat kaikki sinieväryhmään kuuluvat lajit enemmän tai vähemmän uhanalaisia. Keltaeväryhmän lajeilla tilanne on hieman parempi, ja niihin kuuluvaa mustaevätonnikalaa voi syödä aivan surutta, koska kanta on hyvin vahva. Paljon on myös sellaisia tonnikalan sukuisia lajeja kuten boniitti ja skipjack, joita myydään tonnikalana vaikkei varsinaisesti sitä olekaan, ja niiden kannat ovat myös varsin hyvässä kunnossa. Suomessa myytävästä 'tonnikalasta' suuri osa on juuri boniittia, eli siinä mielessä ystäväsi oli todennäköisesti oikeassa.
Vierailija kirjoitti:
Aidoista tonnikaloista (Thunnus) ovat kaikki sinieväryhmään kuuluvat lajit enemmän tai vähemmän uhanalaisia. Keltaeväryhmän lajeilla tilanne on hieman parempi, ja niihin kuuluvaa mustaevätonnikalaa voi syödä aivan surutta, koska kanta on hyvin vahva. Paljon on myös sellaisia tonnikalan sukuisia lajeja kuten boniitti ja skipjack, joita myydään tonnikalana vaikkei varsinaisesti sitä olekaan, ja niiden kannat ovat myös varsin hyvässä kunnossa. Suomessa myytävästä 'tonnikalasta' suuri osa on juuri boniittia, eli siinä mielessä ystäväsi oli todennäköisesti oikeassa.
Mikä on boniitti?
Boniitti on tonnikalansukuinen kala. Sen tieteellinen nimi on Katsuwonus pelamis, englanniksi käytetään termiä skipjack. Se ei siis ole sukua Thunnus, joka on aitotonnikalojen suku.
Kun jotkin aitotonnikalat alkoivat olla uhanalaisia, on boniitti korvannut ne säilykkeintä ja boniittia siis myydän kaupassa "tonnikalana".
Tonnikalatölkeissä ja muissa kalatuotteissa (esim. pakasteet) kerrotaan sekä kalan tieteellinen nimi ja kalastusaluekin. Suositeltavaa on ostaa tuotteita, joissa on sininen merkintä MSC-sertifikaatista, joka kertoo kalan vastuullisesta pyynnistä. Aitotonnikaloja on myös alettu viljellä, joten jos näitä tulee Suomen markkinnoille niitäkin voi pitää kestävinä tuotteina.
Joten kun menee marketin tonnikalahyllylle kannattaa lukea mitä purkissa sanotaan. Jos ostat tuoretta tonnikalaa kalatiskiltä tai pakasteena, selvitä myös mikä laji on kyseessä ja onko merkintöjä.
Mielestäni kauppaketjut kuten S-marketit näyttävät vähentävän koko ajan tuotteita, jotka eivät ole selkeästi kestävästi kalastettuja. Samoin monet sushiravintolat ovat lopettaneet tonnikalan käytön, jos eivät pysty saamaan kalaa, jonka laji ja kalastusalue sekä -tapa olisivat kestävää.
Mutta sanotaan että tonnikalahyllyllä olet, niin kun valitset boniittia, tiedät että jo lajina se on vielä voimissaan. Osassa purkkeja boniitin suhteen voi olla MSC-logo. Keltaevätonnikalaa (Thunnus albacares) on myynnissä vähemmän ja koska se on lajina jo silmälläpidettävien joukossa, koska sitä ylikalastetaan itäisellä Tyynellämerellä ja Intian valtameressä. Joten jos olet kovin huolissasi keltaevän takia, osta varmuuden vuoksi vain sellaista jossa on MSC-merkintä.
Vierailija kirjoitti:
Boniitti on tonnikalansukuinen kala. Sen tieteellinen nimi on Katsuwonus pelamis, englanniksi käytetään termiä skipjack. Se ei siis ole sukua Thunnus, joka on aitotonnikalojen suku.
Kun jotkin aitotonnikalat alkoivat olla uhanalaisia, on boniitti korvannut ne säilykkeintä ja boniittia siis myydän kaupassa "tonnikalana".
Tonnikalatölkeissä ja muissa kalatuotteissa (esim. pakasteet) kerrotaan sekä kalan tieteellinen nimi ja kalastusaluekin. Suositeltavaa on ostaa tuotteita, joissa on sininen merkintä MSC-sertifikaatista, joka kertoo kalan vastuullisesta pyynnistä. Aitotonnikaloja on myös alettu viljellä, joten jos näitä tulee Suomen markkinnoille niitäkin voi pitää kestävinä tuotteina.
Joten kun menee marketin tonnikalahyllylle kannattaa lukea mitä purkissa sanotaan. Jos ostat tuoretta tonnikalaa kalatiskiltä tai pakasteena, selvitä myös mikä laji on kyseessä ja onko merkintöjä.
Mielestäni kauppaketjut kuten S-marketit näyttävät vähentävän koko ajan tuotteita, jotka eivät ole selkeästi kestävästi kalastettuja. Samoin monet sushiravintolat ovat lopettaneet tonnikalan käytön, jos eivät pysty saamaan kalaa, jonka laji ja kalastusalue sekä -tapa olisivat kestävää.
Mutta sanotaan että tonnikalahyllyllä olet, niin kun valitset boniittia, tiedät että jo lajina se on vielä voimissaan. Osassa purkkeja boniitin suhteen voi olla MSC-logo. Keltaevätonnikalaa (Thunnus albacares) on myynnissä vähemmän ja koska se on lajina jo silmälläpidettävien joukossa, koska sitä ylikalastetaan itäisellä Tyynellämerellä ja Intian valtameressä. Joten jos olet kovin huolissasi keltaevän takia, osta varmuuden vuoksi vain sellaista jossa on MSC-merkintä.
Sinäpäs paljon tiedät :o
Tonnikala on helvetin hyvää. Täytyykin ostaa sitä tänään leivän päälle.
Kannattaa valita vain kestävillä menetelmillä kalastettua kalaa, koska ns. sivutuotteena monilla menetelmillä kuolee vääriä ja uhanalaisten lajien edustajia.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Boniitti on tonnikalansukuinen kala. Sen tieteellinen nimi on Katsuwonus pelamis, englanniksi käytetään termiä skipjack. Se ei siis ole sukua Thunnus, joka on aitotonnikalojen suku.
Kun jotkin aitotonnikalat alkoivat olla uhanalaisia, on boniitti korvannut ne säilykkeintä ja boniittia siis myydän kaupassa "tonnikalana".
Tonnikalatölkeissä ja muissa kalatuotteissa (esim. pakasteet) kerrotaan sekä kalan tieteellinen nimi ja kalastusaluekin. Suositeltavaa on ostaa tuotteita, joissa on sininen merkintä MSC-sertifikaatista, joka kertoo kalan vastuullisesta pyynnistä. Aitotonnikaloja on myös alettu viljellä, joten jos näitä tulee Suomen markkinnoille niitäkin voi pitää kestävinä tuotteina.
Joten kun menee marketin tonnikalahyllylle kannattaa lukea mitä purkissa sanotaan. Jos ostat tuoretta tonnikalaa kalatiskiltä tai pakasteena, selvitä myös mikä laji on kyseessä ja onko merkintöjä.
Mielestäni kauppaketjut kuten S-marketit näyttävät vähentävän koko ajan tuotteita, jotka eivät ole selkeästi kestävästi kalastettuja. Samoin monet sushiravintolat ovat lopettaneet tonnikalan käytön, jos eivät pysty saamaan kalaa, jonka laji ja kalastusalue sekä -tapa olisivat kestävää.
Mutta sanotaan että tonnikalahyllyllä olet, niin kun valitset boniittia, tiedät että jo lajina se on vielä voimissaan. Osassa purkkeja boniitin suhteen voi olla MSC-logo. Keltaevätonnikalaa (Thunnus albacares) on myynnissä vähemmän ja koska se on lajina jo silmälläpidettävien joukossa, koska sitä ylikalastetaan itäisellä Tyynellämerellä ja Intian valtameressä. Joten jos olet kovin huolissasi keltaevän takia, osta varmuuden vuoksi vain sellaista jossa on MSC-merkintä.
Sinäpäs paljon tiedät :o
😂 Olen kala- ja mereneläväihminen, joten olen ottanut selvää.
Tosin pakko sanoa että boniitti ei maistu ollenkaan yhtä hyvältä kuin aitotonnikalalajit. Aitotonnikala, jossa merkintä MSC, on taas aina kalliimpi kuin tavis-boniitti.
Vegaanina kartan muutenkin syömästä ja käyttämästä eläinleräisiä tuotteita joten minusta koko kysymys on validi. Kalojen syöminen siinä väärin missä muidenkin eläinten, eikö kukaan ihminen oikeasti ajattele eläinten tunteita ja sitä kipua että surua kun ne päätyvät ruuaksi tunteetyomien hirviöiden ruokapöytään?
Vierailija kirjoitti:
Kannattaa valita vain kestävillä menetelmillä kalastettua kalaa, koska ns. sivutuotteena monilla menetelmillä kuolee vääriä ja uhanalaisten lajien edustajia.
Asiat ovat todella monimutkaisia. Luin juuri että boniittia kalastettaessa tulee mukaan joukossa myös nuoria keltaevätonnikaloja. Nuoret keltaevät käyttävät boniittiparvia ilmeisesti turvapaikkoinaan kasvuaikana.
Kestävien menetelmien mukaan nämä keskenkasvuiset keltaevät pitäisi elävänä erotella saaliin joukosta ja palauttaa mereen kasvamaan. Kaikki kalastajat eivät tätä tee, koska toki aitotonnikalasta saa paremmat tuotot kuin boniitista.
Epäilenkin että nyt kaupoissa myytävä keltaevätonnikala jossa ei ole MSC-merkintää, on usein näitä bonittien "sivutuotteena" saatuja keltaeviä. Onneksi ainakin S-kaupat näyttävät lopettaneen sen tilaamisen kokonaan. Ongelmana on vain se että MSC-sertifioitu aitotonnikala on aika kallista. Kuka haluaa maksaa purkista lähes 3 euroa?
Mielenkiintoista on että Lidlistä ovat hävinneet lähes kaikki sen edullisen merkin (Nixe) tonnikalat vaikkapa boniittia olivatkin. Mikähän siinäkin on?
Delfiinien turvallisuus, etteivät joudu tonnikalojen kalastusverkkoihin, on myös asia, josta säilykepurkissa on usein merkintä.
Noita tuotteiden tietoja kannattaa lueskella, ja tehdä valintansa sen perustella, joten kauppiaatkin muokkaavat valikoimaansa sen mukaan.
Kalakannat ovat alkaneet hävitä huolestuttavalla vauhdilla.
Vierailija kirjoitti:
Vegaanina kartan muutenkin syömästä ja käyttämästä eläinleräisiä tuotteita joten minusta koko kysymys on validi. Kalojen syöminen siinä väärin missä muidenkin eläinten, eikö kukaan ihminen oikeasti ajattele eläinten tunteita ja sitä kipua että surua kun ne päätyvät ruuaksi tunteetyomien hirviöiden ruokapöytään?
Tajuathan että meressä eläessään tonnikalat joutuvat haiden, miekkavalaiden, barrakudien ja elefanttihylkeiden saaliiksi.
Mutta ei ihmisten. Ihmiskunnan ei tule ottaa ravintoa ja ruokaansa luonosta sillä se järkyttää luonon herkkää tasapainoa ja ekosysteemejä. Ihmisten pitää oppia valmistamaan ruokansa kokonaan alusta asti itse ilman että siihen tarvitaan luonnon apua tai varsinkaan sen riistämistä ja r*skaamista.
Vierailija kirjoitti:
Mutta ei ihmisten. Ihmiskunnan ei tule ottaa ravintoa ja ruokaansa luonosta sillä se järkyttää luonon herkkää tasapainoa ja ekosysteemejä. Ihmisten pitää oppia valmistamaan ruokansa kokonaan alusta asti itse ilman että siihen tarvitaan luonnon apua tai varsinkaan sen riistämistä ja r*skaamista.
Ihminen on osa luontoa, hänen ravintonsa koostuu täysin luonnontuotteista.
Laboratorioissa toki kehitetään lihaa ja muuta ruokaa, muttei noita ole vielä kaupoissa tarjolla.
Mitäpä itse syöt?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Boniitti on tonnikalansukuinen kala. Sen tieteellinen nimi on Katsuwonus pelamis, englanniksi käytetään termiä skipjack. Se ei siis ole sukua Thunnus, joka on aitotonnikalojen suku.
Kun jotkin aitotonnikalat alkoivat olla uhanalaisia, on boniitti korvannut ne säilykkeintä ja boniittia siis myydän kaupassa "tonnikalana".
Tonnikalatölkeissä ja muissa kalatuotteissa (esim. pakasteet) kerrotaan sekä kalan tieteellinen nimi ja kalastusaluekin. Suositeltavaa on ostaa tuotteita, joissa on sininen merkintä MSC-sertifikaatista, joka kertoo kalan vastuullisesta pyynnistä. Aitotonnikaloja on myös alettu viljellä, joten jos näitä tulee Suomen markkinnoille niitäkin voi pitää kestävinä tuotteina.
Joten kun menee marketin tonnikalahyllylle kannattaa lukea mitä purkissa sanotaan. Jos ostat tuoretta tonnikalaa kalatiskiltä tai pakasteena, selvitä myös mikä laji on kyseessä ja onko merkintöjä.
Mielestäni kauppaketjut kuten S-marketit näyttävät vähentävän koko ajan tuotteita, jotka eivät ole selkeästi kestävästi kalastettuja. Samoin monet sushiravintolat ovat lopettaneet tonnikalan käytön, jos eivät pysty saamaan kalaa, jonka laji ja kalastusalue sekä -tapa olisivat kestävää.
Mutta sanotaan että tonnikalahyllyllä olet, niin kun valitset boniittia, tiedät että jo lajina se on vielä voimissaan. Osassa purkkeja boniitin suhteen voi olla MSC-logo. Keltaevätonnikalaa (Thunnus albacares) on myynnissä vähemmän ja koska se on lajina jo silmälläpidettävien joukossa, koska sitä ylikalastetaan itäisellä Tyynellämerellä ja Intian valtameressä. Joten jos olet kovin huolissasi keltaevän takia, osta varmuuden vuoksi vain sellaista jossa on MSC-merkintä.
Sinäpäs paljon tiedät :o
Oikea tonnikala kaveri meillä siinä!
Tonnikala on uhanalainen.