Perisuomalainen salaatti hakusessa
Moikka! Mulla on pääsiäismenu suunniteltuna vähän hassusti tälle vuodelle. :) olen nimittäin ajatellut, että teen joka pääsiäispäivälle eri maan menun, koska en välitä perinteisistä pääsiäisajan herkuista kuten lampaasta tai jälkiruokina mämmistä ja pashasta.
Mutta! Mikä on se suomalaispäivän salaatti? Mikä on kaikista perinteisin / suomalaisin salaatti jonka voi tehdä? Porkkana/lantturaaste? :) Hassua että kaikista eniten vaivaa tuottaa se oman maan ruoka. Onko pastasalaatit perinteisesti mielletty suomalaisiksi salaateiksi vai onko nekin rantautuneet muualta?
Ruokana on uunilohi ja muusi.
Kommentit (15)
Kaikki on rantautunut muualta, jopa peruna.
Ihan perus, kurkkua, tomaattia ja vihreää salaattia.
Keräsalaatti (ei jäävuori) ja sellainen kastike, jossa on kermaa ja keitettyä munankeltuaista (ja mausteet toki, oisko etikkaa, suolaa ja sokeria ainakin, mahdollisesti myös sinappia) on aika perinteinen. En tiiä löytyykö ohjetta jollain nimellä tyyliin isoäidin salaattikastike.
Kertokaa mulle olenko ihan väärässä, mutta mun mielestä perisuomalaisessa salaatissa ei ole käytetty salaattikastikkeita eikä majoneeseja?
Kylla se on perunasalaatti, tosin se nyt ei tuon lohen ja muusin kanssa kay.
Aanestan sitten kanssa tuon nr 3:n tavoin ihan kurkku-tomaatti-vihrea salaatti - linjaa.
Itse tosin ehka tekisin seuraavanlaisen suomalaisen menun:
Alkuruoka: keitettyja perunoita, tuoretta tillia ja itse graavattua siikaa
Paaruoka: punajuurisalaatti ja poron/hirvenfiletta, uunijuureksia (lanttua, naurista, porkkanaa tms ja perunoita)
Jalkiruoka: leipajuustoa, lakkahilloa, kahvit ja (lakka)likoori
Toi uunilohi ja muusi olisi mulle vahan turhan arkista ruokaa, eika erityisen suomalaista.
Juuresraaste ja etikkakurkut olisi minusta kaikkein suomalaisinta. Myös yksinkertainen tuoresalaatti. Tomaatti-sipulisalaatinkin miellän suomalaiseksi.
Blogini: https://ilouutinen.blogspot.fi/
Vierailija kirjoitti:
Kertokaa mulle olenko ihan väärässä, mutta mun mielestä perisuomalaisessa salaatissa ei ole käytetty salaattikastikkeita eikä majoneeseja?
Kai se vähän riippuu siitä, mitä aikakautta ajattelee. Mun äiti on joskus tehnyt tuota munankeltuaiskastiketta ja hän sanoi, että mummoni teki sitä myös. Mummoni on siis kuollut jo 1986.
Kala retiisi kananmuna salaatti voisula tilli.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kertokaa mulle olenko ihan väärässä, mutta mun mielestä perisuomalaisessa salaatissa ei ole käytetty salaattikastikkeita eikä majoneeseja?
Kai se vähän riippuu siitä, mitä aikakautta ajattelee. Mun äiti on joskus tehnyt tuota munankeltuaiskastiketta ja hän sanoi, että mummoni teki sitä myös. Mummoni on siis kuollut jo 1986.
Niin, eikös niitä erilaisia munakastikkeita juuri kutsutakin Isoäidin kastikkeiksi?
Vau kiitoksia viesteistä. Tosiaan sienisalaatti on kanssa varmaan aika suomalainen. Tuli mieleen myös herneet! Käytetäänkö muissa maissa salaattina herneitä niin kuin Suomessa?
T ap
No ei kyllä pasta ole suomalaista ruokaa, vaikka salaatin seassa olisikin.
Minä miellän suomalaiseksi munasalaatin (revittyä salaattia, keitettyä ja siivutettua kananmunaa, tilliä, tomaatinpaloja, hitunen sipulia, etikkakermavaahtoa), jonka tekemisen opin omalta isoäidiltäni. En tiedä, mistä on oikeasti peräisin, mutta Suomessahan on pitkään ja hartaasti käytetty keitettyä kananmunaa vähän joka ruuassa.
Jos ei tykkää mämmistä, voi tehdä jälkkäriksi riisipuuro-kermavaahtosotkua ja laittaa jotain marjaa mausteeksi. Suomalaisen vivahteen saa esim. tyrnistä tai puolukasta, mutta jos tykkää happaman sijaan makeasta, miksei mustikkakin kävisi. Mansikan kanssa tulee jo vähän liian äitelää. (Tämäkin isoäidiltä opittu jälkkäri tai siis puuronjämän jatkojalostuskeino.)
Sima sopii kaikkiin juhliin, se ei ole pelkästään vappujuoma. Simalasit voi koristella vaikka pääsiäisaiheisesti.
Naurisraaste.