Tyhmä kysymys retkeilystä ja tulenteosta
Olen aikoinani ollut useita vuosia partiossa, mutta en ole retkeillyt moniin vuosiin ja silloinkin aina oltiin aina samassa paikassa pidempään. Siksi minulle on hieman epäselvää, miten toimitaan esimerkiksi hiihtolatujen tms varrella olevilla tulentekopaikoilla. Eli: jos tekee tulen nuotiopaikalle/ grillikotaan tms, miten se kuuluu sammuttaa. Silloin kun olen ollut retkillä, tulen annettiin hiipua rauhassa tuntitolkulla ja esimerkiksi nuotiopaikka kasteltiin. Mutta miten noissa paikoissa, joissa ihmiset käyvät pikaisesti pysähtymässä ja paistetaan ne yhdet makkarat ja jatketaan matkaa ja hetken kuluttua tulevat seuraavat, joten ei viitsisi jättää  märkää lumikasaakaan siihen?
Juu, haukkukaa vain tyhmäksi, mutta vastauksiakin haluaisin.
Kommentit (11)
Eiköhän sen nuorion voi talvella lumien aikaan jättää sammumaan itsekseen, ei tuli siitä mihinkään leviä. Muulloin sammutetaan kunnolla esim. vedellä.
Riippuu vuoden ajasta ja paikasta. Jos on pienintäkään epäillystä että tuli karkaa valvomatta niin sammuta ennen kuin lähdet. Ja metsäpaloaikaan tietenkin noudatetaan määräyksiä.
Älä tee semmoista järjettömän kokoista roihua. Makkaroille riittää aika pienikin tuli. Saat nopeammin hiilloksenkin.
Vierailija kirjoitti:
Riippuu vuoden ajasta ja paikasta. Jos on pienintäkään epäillystä että tuli karkaa valvomatta niin sammuta ennen kuin lähdet. Ja metsäpaloaikaan tietenkin noudatetaan määräyksiä.
Entäs sellaisessa makkaranpaistokodassa? Voiko siihen tulipaikkaan kaataa vettä/lunta?
Kiitos vastauksista tähän asti, mutta vielä nostan, jos joku osaisi kertoa, miten grillikodan kohdalla toimitaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Riippuu vuoden ajasta ja paikasta. Jos on pienintäkään epäillystä että tuli karkaa valvomatta niin sammuta ennen kuin lähdet. Ja metsäpaloaikaan tietenkin noudatetaan määräyksiä.
Entäs sellaisessa makkaranpaistokodassa? Voiko siihen tulipaikkaan kaataa vettä/lunta?
En kyllä kaatais, ellei ole ihan pakko lähteä kesken kaiken. Siihenhän muuten ne sun kalikkas sitten jäätyy seuraavien riesaksi.
Vierailija kirjoitti:
Kiitos vastauksista tähän asti, mutta vielä nostan, jos joku osaisi kertoa, miten grillikodan kohdalla toimitaan.
Kukaan ei tuomitse jos pelaat varman päälle ja varmistat ettei se tuli karkaa. Se nolompaa on jos poltat huolimattomuudella sen kodan.
Niin kuin tuolla oli jo aiemmin kerrottu, tee pienet tulet. Täällä ainakin on kirves retkipaikoilla ja itse pilkon puut niin pieniksi että tulet hiipuu jo siinä syönnin aikana. Kotaan voi jättää hiilloksen, mutta tulia en uskaltaisi jättää
Miettikääpä ihan itse. Olette nyt se SEURAAVA laavulle tai muulle tulipaikalle tuleva nälkäinen makkaranpaistaja. Tässäkin pätee se "tehkää niin kuin toivotte itsellenne tehtävän". Miten edellisen makkaranpaistajan olisi pitänyt toimia? Tulipaikat on suunniteltu sellaisiksi, että ei niissä kytevä hiillos saa tulipaloa aikaan varsinkaan talvella.
On muitakin tapoja saada tuli sammumaan kuin kaataa järjetön määrä vettä jäätymään palamatta jääneisiin puihin. Jos partiolainen ei enää muista, niin puu ei yksinään pala. Puukasan hajoittaminen saa ne sammumaan nopeammin. Sanomattakin selvää, että levitetään jäljellä olevat puut sen tulisijan sisällä, vaikka kieltämättä tehokas sammutuskeino on painaa ne lumeen. Kansanperinne tuntee myös käsitteen "umpimähkä" eli huolella peitetyn hiilloksen siltä ajalta, kun joku oli tulitikkuja lainaamassa ja piti saada tuli syttymään uudestaan ilman niitä.
Pitää ennakoida, ja tehdä sopivan kokoiset tulet, niitä ei jätetä palamaan, vaan odotetaan sammumista, ja sitähän voi edesauttaa, vaan ei lumella eikä vedellä.
up