Leivotko leipää?
Kommentit (15)
Kyllä, välillä tuhansiakin leipiä päivässä. Saisin luultavasti potkut, jos kertoisin reseptin :D
7 dl hiivaleipäjauhoja, 6 dl täysjyvävehnäjauhoja, pussi kuivahiivaa, 1 tl suolaa, 1 rkl siirappia, 1rkl oliiviöljyä, 5 dl vettä.
Kuivahiiva ja suola sekoitetaan jauhoihin, ja sitten lisätään vesi, johon sekoitettu öljy ja siirappi vaivaten yleiskoneella nopeudella 1 noin 8 min. Kohotus 25 min, sitten leivon kolme leipää. Kohotan näitä n. 45 min, suihkutan sumutepullosta vettä pinnoille, jotta tulee rapea kuori, sitten paisto 200 astetta 24 minuuttia. Pakastan leivät heti jäähdyttyä, ovat mainioita sulatettuinakin.
En syö leipää kovin usein, mutta pari kertaa vuodessa leivon sämpylöitä. Kotitekoinen, tuore leipä on paljon parempaa kuin kaupan.
Blogini: https://ilouutinen.blogspot.fi/
Juureen leivottua täysrukiista hapanlimppua.
Leivon aika usein sämpylöitä. Ovat uunituoreina kyllä niin maistuvia
Sämpylöitä joskus. Taidankin laittaa taikinan nousemaan.
Just sämpylätaikina nousemassa. Hiivaleipäjauhoja ja kaurahiutaleita, vähän leseitä. Vettä, kuivahiivaa ja suolaa, luraus rypsiöljyä ja hunajaa. Teen joka viikko.
Ennen tein usein, nyt on ainakin vuoden tauko.
Tein leivän aina taikinajuureen: esim. 5 dl kylmää vettä, muutama gramma tuorehiivaa, vähän suolaa, ja karkeita vehnäjauhoja noin puolet lopullisesta määrästä. Annoin seistä yön yli. Aamulla lisäsin loputkin jauhot, sen verran että taikina juuri ja juuri irtosi astian reunoista kun sekoitti. Kaadoin taikinan (jossa ei siis yhtään rasvaa) pellille leivinpaperin päälle, ja laitoin kylmään uuniin kohoamaan. Jos halusin erityisen rapeaa leipää, pistelin haarukalla reikiä ja kaadoin niihin pari rkl vettä. Laitoin leivinpaperin päälle taikinan kuivumisen estämiseksi. Illalla otin taikinan varovasti uunista pois, ja laitoin takaisin kun uuni oli 250 astetta, hetken päästä laskin 225 asteeseen.
Taikina säilyi jääkaapissakin useamman päivän ja siitä sai ihanaa pitsapohjaa. Ihan reseptin mukaan voi tehdä, mutta hiivaa ei tarvitse kuin pikku murunen eikä rasvaa ollenkaan. Hiivaa ei tarvita kuten pullataikinassa, jossa rasva tukahduttaa hiivan toimintaa. Hiivan ei kuulu maistua leivässä ollenkaan.
Nyt mun suosikki on Pågenin paahtoleipä eikä ole tarvinnut itse tehdä leipää.
Nyrkkirieskaa melko usein.Hyvää,jos onnistuu.
Leivon lähes kaiken leivän itse. Litra lämmintä vettä, kuivahiiva, auringonkukansiemeniä, kaurahiutaleita, vehnäjauhoja ja desi öljyä yleiskoneeseen, saa nousta rauhassa. Sitten pyöritän koneella taikanan matalaksi ja kaapimen avulla kaadan sen kolmeen vuokaan. Saa taas nousta rauhassa liinan alla ja paisto kiertoilmassa 200 astetta 20 min. Jäähdytys taas liinan alla. Helppoa ja halpaa!
Yleensä lisään taikinaan myös muita rouheita, jyviä ja leseitä, mutta tää on se peruspohja.
Perunamuusin jämistä teen rieskaa.
Yksi ohje tossa:
Kyllä joskus, mutta vain viljattomia.
Yleensä emme kaipaa leipää, mutta joskus tekee mieli vaikka siemennäkkäriä.