Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Hoivakotien hoitajat! Mitä olisitte mieltä tällaisesta ratkaisusta?

Vierailija
10.02.2019 |

Hoitajamitoitus voisi olla pienempi pienessä yksikössä ja 0,7 koskisi vain suurempia yksiköitä. Tämän olisi tarkoitus kannustaa perustamaan/säilyttämään pieniä yksiköitä joissa hoiva on yksilöllisempää.

Mikä voisi olla raja, esim. 20 asukasta? Mikä mitoitus tällaiselle yksikölle? Luuletko että kannustus auttaisi vai jylläisikö isot yksiköt silti?

Kommentit (16)

Vierailija
1/16 |
10.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Paskaa. Itse olen työskennellyt tuollaisessa 20 asukkaan yksikössä ja kyllä sielläkin pitää mitoituksen olla tuo 0,7, jos meinaa huushollaamisen yhteydessä saada vanhukset hoidettua ja jopa virikettäkin järjestää.

Vierailija
2/16 |
10.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pienessä nimenomaan oltava parempi mitoitus. Isossa voi sentään joitakin asioita hoitaa keskitetysti, pienessä ei tällaista mahdollisuutta ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/16 |
10.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei noissa pienissä yksiköissäkään välttämättä ole asiat sen paremmin. Siellä sitä vasta pihistelläänkin joka asiassa, kun omistaja itse on paikan päällä ja näkee ettei tuhlata.

Vierailija
4/16 |
10.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Isot yksiköt jylläisi silti. Ymrärivuorokautisessa hoidossa tuo tarkoittaisi yhtä hoitajaa yövuorossa ja siltikin mitoutus olisi vähän pois myös päivävuoroista. Ympärivuorokautinen hoito ei nimittäin toteudu jos yövuorossa on vähemmän kuin yksi hoitaja. Isossa yksikössä taas pärjätään pienemmällä mitoituksella kun tarvittaessa voidaan siirrellä henkilökuntaa, joko vuoroista toiseen tai sitten osastolta toiselle.

Vierailija
5/16 |
10.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joku mainitsi viriketoiminnan. Miks siihen ei voi palkata erikseen jotain henkilöä? Miksi hoitajien pitää revetä joka paikkaan? Onko yksi laulattaa/ askartelija muka niin iso kuluerä isommissa ketjuissa/ taloissa?

Vierailija
6/16 |
10.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

hartenleed kirjoitti:

Paskaa. Itse olen työskennellyt tuollaisessa 20 asukkaan yksikössä ja kyllä sielläkin pitää mitoituksen olla tuo 0,7, jos meinaa huushollaamisen yhteydessä saada vanhukset hoidettua ja jopa virikettäkin järjestää.

Niin mutta jos olisi keittiö- ja siivoustyöntekijä kuitenkin erikseen? 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/16 |
10.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ei noissa pienissä yksiköissäkään välttämättä ole asiat sen paremmin. Siellä sitä vasta pihistelläänkin joka asiassa, kun omistaja itse on paikan päällä ja näkee ettei tuhlata.

Itse en ole huomannut tuollaista. Mutta ehkä olen sitten vaan sattunut niihin hyviin paikkoihin.

Vierailija
8/16 |
10.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

hartenleed kirjoitti:

Paskaa. Itse olen työskennellyt tuollaisessa 20 asukkaan yksikössä ja kyllä sielläkin pitää mitoituksen olla tuo 0,7, jos meinaa huushollaamisen yhteydessä saada vanhukset hoidettua ja jopa virikettäkin järjestää.

Niin mutta jos olisi keittiö- ja siivoustyöntekijä kuitenkin erikseen? 

Käytännössähän ne yleensä on erikseen. Tosin siivooja käy yksikössä ehkä kerran viikossa ja keittiöhenkilökunta huolehtii siitä että ruoka tulee osastolle mutta hoitajat ehkä sen lämmittää/pitää lämpimänä ja jakaa ja tarjoilee ruuan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/16 |
10.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vanhustenhoito pitää järjestää VANHUSLÄHTÖISESTI ja vanhusten tarpeisiin ja oikeuksiin pohjautuen. Hoitajien mielipide ei liity tähän, vaan heitä palkataan se määrä minkä vanhusten TARPEET osoittavat.

Vierailija
10/16 |
10.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vanhustenhoito pitää järjestää VANHUSLÄHTÖISESTI ja vanhusten tarpeisiin ja oikeuksiin pohjautuen. Hoitajien mielipide ei liity tähän, vaan heitä palkataan se määrä minkä vanhusten TARPEET osoittavat.

Voiko vaatia sitä että hoitajan on oltava vahuksen vierellä 24/7. Hoitamitoutuksessa se tarkoittais 5.0 (tai korkeintaa hiukan alle) lisäksi toki vielä siivoajat, keittäjät, hallinto ihmiset ym.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/16 |
10.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vanhustenhoito pitää järjestää VANHUSLÄHTÖISESTI ja vanhusten tarpeisiin ja oikeuksiin pohjautuen. Hoitajien mielipide ei liity tähän, vaan heitä palkataan se määrä minkä vanhusten TARPEET osoittavat.

Ei vaan hoitajia palkataan se määrä mikä on budjetoitu ja sillä nyt vaan on tultava toimeen. Jos vanhuksilta kysytään niin jokaisella pitäisi varmaan olla henkilökohtainen hoitaja saatavilla 24/7 ja eihän sellaiseen ole mitenkään varaa.

Vierailija
12/16 |
10.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vanhustenhoito pitää järjestää VANHUSLÄHTÖISESTI ja vanhusten tarpeisiin ja oikeuksiin pohjautuen. Hoitajien mielipide ei liity tähän, vaan heitä palkataan se määrä minkä vanhusten TARPEET osoittavat.

Mukavahan se olisi mutta kuka tuollaisen pystyy kustantamaan? Kyllä tässä asiassa vähän pitäisi pystyä ymmärtämään myös yritystä/kaupunkia/kuntaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/16 |
10.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

hartenleed kirjoitti:

Paskaa. Itse olen työskennellyt tuollaisessa 20 asukkaan yksikössä ja kyllä sielläkin pitää mitoituksen olla tuo 0,7, jos meinaa huushollaamisen yhteydessä saada vanhukset hoidettua ja jopa virikettäkin järjestää.

Niin mutta jos olisi keittiö- ja siivoustyöntekijä kuitenkin erikseen? 

Käytännössähän ne yleensä on erikseen. Tosin siivooja käy yksikössä ehkä kerran viikossa ja keittiöhenkilökunta huolehtii siitä että ruoka tulee osastolle mutta hoitajat ehkä sen lämmittää/pitää lämpimänä ja jakaa ja tarjoilee ruuan.

Miksi muuten keittiö ei voi hoitaa jakamista? Eihän siinä ruoanlaiton ja tiskien välissä ole mitään tehtävää. 

Vierailija
14/16 |
10.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

hartenleed kirjoitti:

Paskaa. Itse olen työskennellyt tuollaisessa 20 asukkaan yksikössä ja kyllä sielläkin pitää mitoituksen olla tuo 0,7, jos meinaa huushollaamisen yhteydessä saada vanhukset hoidettua ja jopa virikettäkin järjestää.

Niin mutta jos olisi keittiö- ja siivoustyöntekijä kuitenkin erikseen? 

Käytännössähän ne yleensä on erikseen. Tosin siivooja käy yksikössä ehkä kerran viikossa ja keittiöhenkilökunta huolehtii siitä että ruoka tulee osastolle mutta hoitajat ehkä sen lämmittää/pitää lämpimänä ja jakaa ja tarjoilee ruuan.

Miksi muuten keittiö ei voi hoitaa jakamista? Eihän siinä ruoanlaiton ja tiskien välissä ole mitään tehtävää. 

Keittiö on ylensä vähintään eri rakennuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/16 |
10.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

hartenleed kirjoitti:

Paskaa. Itse olen työskennellyt tuollaisessa 20 asukkaan yksikössä ja kyllä sielläkin pitää mitoituksen olla tuo 0,7, jos meinaa huushollaamisen yhteydessä saada vanhukset hoidettua ja jopa virikettäkin järjestää.

Niin mutta jos olisi keittiö- ja siivoustyöntekijä kuitenkin erikseen? 

Käytännössähän ne yleensä on erikseen. Tosin siivooja käy yksikössä ehkä kerran viikossa ja keittiöhenkilökunta huolehtii siitä että ruoka tulee osastolle mutta hoitajat ehkä sen lämmittää/pitää lämpimänä ja jakaa ja tarjoilee ruuan.

Miksi muuten keittiö ei voi hoitaa jakamista? Eihän siinä ruoanlaiton ja tiskien välissä ole mitään tehtävää. 

Tuota, sulla ei taida olla kovin paljoa kokemusta keittiötyöstä? Kyllä se työtahti on sielläkin vedetty aika äärimmilleen ja työhön kuuluu muutakin kuin pelkkä ruuan valmistaminen ja tiskaus...

Hoitajien pitäisi keskittyä hoitamaan ihmiset ja siihen hommaan liittyvät paperityöt ja sitten laikkareita/hoiva-apulaisia muuhun työhön lisäksi. Eli ruuanjakoon, siivoamiseen, hoivassa avustamiseen, vaikka viriketoimintaan ym. Keittiö hoitaa oman pestinsä. Onhan noita pieniä yksityisiä ollut aina joissa hoitajat on varsinaisia yleismiehiä mutta yhtään isommissa paikoissa homma ei vaan toimi kun hoitajien pitää tehdä KAIKKI.

Parhaimmat työpaikat missä olen itse ollut, on niitä joissa laikkareita vielä on. Pienelläkin hoitajamäärällä on homma toiminut kun on voinut keskittyä olennaiseen eli siihen hoitotyöhön. Huonoimmat on olleet niitä jossa katsotaan että laikkari on "vaan" siivooja ja on annettu omalle laikkarille kenkää ja tilalle otettu joku kielitaidoton aurinkoinen siivooja joka ei tee yhtään mitään muuta kuin ne siivoustyöt, jotka etukäteen on sovittu. Lisäksi nuokin on yleensä niin tiukoille vedetty että lisäksi hoitajatkin siivoavat kun siivousta ostettaessa säästetään kanssa ja kuvitellaan että jossain deme-ryhmäkodissa riittää ruokailutila lattian pesu kerran viikkoon...

Vierailija
16/16 |
10.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

hartenleed kirjoitti:

Paskaa. Itse olen työskennellyt tuollaisessa 20 asukkaan yksikössä ja kyllä sielläkin pitää mitoituksen olla tuo 0,7, jos meinaa huushollaamisen yhteydessä saada vanhukset hoidettua ja jopa virikettäkin järjestää.

Niin mutta jos olisi keittiö- ja siivoustyöntekijä kuitenkin erikseen? 

Käytännössähän ne yleensä on erikseen. Tosin siivooja käy yksikössä ehkä kerran viikossa ja keittiöhenkilökunta huolehtii siitä että ruoka tulee osastolle mutta hoitajat ehkä sen lämmittää/pitää lämpimänä ja jakaa ja tarjoilee ruuan.

Miksi muuten keittiö ei voi hoitaa jakamista? Eihän siinä ruoanlaiton ja tiskien välissä ole mitään tehtävää. 

Tuota, sulla ei taida olla kovin paljoa kokemusta keittiötyöstä? Kyllä se työtahti on sielläkin vedetty aika äärimmilleen ja työhön kuuluu muutakin kuin pelkkä ruuan valmistaminen ja tiskaus...

Hoitajien pitäisi keskittyä hoitamaan ihmiset ja siihen hommaan liittyvät paperityöt ja sitten laikkareita/hoiva-apulaisia muuhun työhön lisäksi. Eli ruuanjakoon, siivoamiseen, hoivassa avustamiseen, vaikka viriketoimintaan ym. Keittiö hoitaa oman pestinsä. Onhan noita pieniä yksityisiä ollut aina joissa hoitajat on varsinaisia yleismiehiä mutta yhtään isommissa paikoissa homma ei vaan toimi kun hoitajien pitää tehdä KAIKKI.

Parhaimmat työpaikat missä olen itse ollut, on niitä joissa laikkareita vielä on. Pienelläkin hoitajamäärällä on homma toiminut kun on voinut keskittyä olennaiseen eli siihen hoitotyöhön. Huonoimmat on olleet niitä jossa katsotaan että laikkari on "vaan" siivooja ja on annettu omalle laikkarille kenkää ja tilalle otettu joku kielitaidoton aurinkoinen siivooja joka ei tee yhtään mitään muuta kuin ne siivoustyöt, jotka etukäteen on sovittu. Lisäksi nuokin on yleensä niin tiukoille vedetty että lisäksi hoitajatkin siivoavat kun siivousta ostettaessa säästetään kanssa ja kuvitellaan että jossain deme-ryhmäkodissa riittää ruokailutila lattian pesu kerran viikkoon...

Tuo työnkuvan typistys muuten johti aikanaan (muistelen 2000-luvun alkua?) monen kollegan kohdalla alanvaihtoon, perusteena se, ettei toimenkuva enää vastannut koulutusta (sairaalahygienia, avustaminen eli hoiva ja huolenpito, erikoisruokavaliot). Tuntemistani laikkareista monikaan ei halunnut vain siivoustyöhön, sitä mitenkään väheksymättä. Muutoksellahan tavoiteltiin, yllätys yllätys, säästöjä: laikkari todettiin tarpeettomaksi, siivous ulkoistettiin ja avustavat työt siirrettiin hoitohenkilökunnalle. Itse en ole sittemmin edes harkinnut yksityispuolta huonojen työehtojen ja palkkauksen vuoksi.