En osaa maustaa kasvisruokaa.. Neuvokaa, haluaisin syödä kasvisruokaa useammin lihan sijasta
Kommentit (21)
Vierailija kirjoitti:
Aika paha tosta noin vaan jotain heittää. Ei kaikki mausteet sovi kaikkeen. Riippuu mitä ruokaa tekee.
Onko vaikka jotain hyvää risotto-ohjetta? En tykkää itämaisesta, mutta muuten mausteisesta/tulisesta kyllä.
Kasvikset maistuvat joltakin ihan sinälläänkin. Liha sen sijaan maistuu vain kudosnesteeltä, jos sitä ei mausta.
Valkosipulilla saa syvyyttä makuun. Jotkut käyttävät chiliä, mutta itse en tykkää tulisesta. Valkosipulia sen sijaan saa olla paljon. Fondeja kannattaa myös käyttää eli niitä hyytelömäisiä liemikuutioita.
Blogini: https://ilouutinen.blogspot.fi/
Kasvisruokaan täytyy lisätä ainakin 2x enemmän mausteita kuin mitä laittaisit eläinperäisiä ainesosia sisältävään ruokaan, muuten ei maistu miltään. Eläinperäiset ainesosat (liha, voi, kerma, jne) ovat sen verran rikkaampia maultaan, että kun ne poistaa niin ruoka on paljon laimeamman makuista ellei tosissaan läträä mausteilla. Suurin osa kasvisruoasta myös sisältää täysin mauttomia ainesosia (linssit, pavut, tofu, yms) niin sekin vaikuttaa. Eli rohkeasti vain niitä mausteita ihan reilulla kädellä!
Minä käytän usein curryjauhetta, garam masalaa, juustokuminaa, savustettua paprikajauhetta, chiliä, soijakastiketta. Myös rasvaa täytyy olla kasvisruuassa, ei siitä muuten saa tarpeeksi energiaa ja nuo mausteet korostuvat siinä rasvassa (älä pilaa ruokiasi jollain rypsiöljyllä). Myös kookoskerma tai kookosmaito sopii hyvin kasvisruokiin. Käytä mielikuvitustasi ja kokeile rohkeasti, ei se ole vaikeaa. Sellainen vielä että kasviksia ei kannata kypsentää sellaiseksi mössöksi, vaan jättää niihin hieman rapsakkuutta. Ovat noin paljon parempia.
Itse tykkään nimenomaan Lähi-idän makumaailmasta, joten käytän paljon jeeraa (juustokumina), inkivääriä, korianteria ja chiliä. Joskus myös sumakkia.
Riippuu toki täysin, mitä kasvisruokaa olet tekemässä. Olen samaa mieltä, vähän enemmän taitoa se vaatii, mutta kokemus auttaa. Itse teen lakto-ovo-vegeruokaa, mun mielestä esim maitotuotteista tulee paljon täyteläisyyttä ja makua. Ihan vegaaniruoka vaatii vielä enemmän osaamista, että ois mistään kotoisin.
Esim, tomaatista saa paljon makua eri ruokiin, tietty yrtit. Tee helppoja juttuja kuten juureslasagne, johon tulee juureksista ja tomaatista sekä yrteistä paljonhyvää makua, ja juustosta täyteläisyyttä
Vierailija kirjoitti:
Kasvisruokaan täytyy lisätä ainakin 2x enemmän mausteita kuin mitä laittaisit eläinperäisiä ainesosia sisältävään ruokaan, muuten ei maistu miltään. Eläinperäiset ainesosat (liha, voi, kerma, jne) ovat sen verran rikkaampia maultaan, että kun ne poistaa niin ruoka on paljon laimeamman makuista ellei tosissaan läträä mausteilla. Suurin osa kasvisruoasta myös sisältää täysin mauttomia ainesosia (linssit, pavut, tofu, yms) niin sekin vaikuttaa. Eli rohkeasti vain niitä mausteita ihan reilulla kädellä!
Kyllä linsseissä ja pavuissa on ihan oma makunsa.
Mausteiden käytössä kannattaa jos mahdollista ensin paistaa mausteita öljyssä.
Vierailija kirjoitti:
Minä käytän usein curryjauhetta, garam masalaa, juustokuminaa, savustettua paprikajauhetta, chiliä, soijakastiketta. Myös rasvaa täytyy olla kasvisruuassa, ei siitä muuten saa tarpeeksi energiaa ja nuo mausteet korostuvat siinä rasvassa (älä pilaa ruokiasi jollain rypsiöljyllä). Myös kookoskerma tai kookosmaito sopii hyvin kasvisruokiin. Käytä mielikuvitustasi ja kokeile rohkeasti, ei se ole vaikeaa. Sellainen vielä että kasviksia ei kannata kypsentää sellaiseksi mössöksi, vaan jättää niihin hieman rapsakkuutta. Ovat noin paljon parempia.
Tästä unohtui valkosipuli. En sitä pidä mausteena, vaan ihan tavallisena ruoka-aineena. Sitä saa olla reilusti.
Vierailija kirjoitti:
Itse tykkään nimenomaan Lähi-idän makumaailmasta, joten käytän paljon jeeraa (juustokumina), inkivääriä, korianteria ja chiliä. Joskus myös sumakkia.
Juuri nämä mausteet ovat minunkin mieleen. Onko sulla jotain bravuuria?
Myös sellainen ratatouillen maistuva ohje olisi kiva löytää.
Vierailija kirjoitti:
Minä käytän usein curryjauhetta, garam masalaa, juustokuminaa, savustettua paprikajauhetta, chiliä, soijakastiketta. Myös rasvaa täytyy olla kasvisruuassa, ei siitä muuten saa tarpeeksi energiaa ja nuo mausteet korostuvat siinä rasvassa (älä pilaa ruokiasi jollain rypsiöljyllä). Myös kookoskerma tai kookosmaito sopii hyvin kasvisruokiin. Käytä mielikuvitustasi ja kokeile rohkeasti, ei se ole vaikeaa. Sellainen vielä että kasviksia ei kannata kypsentää sellaiseksi mössöksi, vaan jättää niihin hieman rapsakkuutta. Ovat noin paljon parempia.
Savupaprikajauhe on hyvää. Tykkään ylipäätään paprikajauheesta, mutta savustettu tuo paljon makua.
Blogini: https://ilouutinen.blogspot.fi/
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Aika paha tosta noin vaan jotain heittää. Ei kaikki mausteet sovi kaikkeen. Riippuu mitä ruokaa tekee.
Onko vaikka jotain hyvää risotto-ohjetta? En tykkää itämaisesta, mutta muuten mausteisesta/tulisesta kyllä.
Omia risottosuosikkeja on sieni-, juusto- ja parsarisotto, googlesta löytyy kyllä vaikka minkälaisia hyviä ohjeita. Hyvä kasvisliemi, valkoviini, ehkä pippuria, parmesaania, päälle tuoretta persiljaa tai ruohosipulia.
Kannattaa googlailla erilaisia reseptejä (esim. mietit jonkun ainesosan jota haluat syödä ja etsit sen nimellä), siinä oppii maustamista kun opettelee ensin tekemään reseptien mukaan ja sitten osaa paremmin maustaa ihan ilman ohjeitakin. Itse tykkään eniten (tuoreista) yrteistä ja valkosipulista, ja myös intialaisista mausteista (varsinkin juustokuminasta).
Mä RAKASTAN sipulijauhetta. Maustan sillä n. kaiken. Toki muutakin käytän, paprikaa, currya ja garam masalaa varmaan eniten, yrttejä tomaattipohjaisissa ruuissa, srirachaa jos kaipaan potkua. Mutta olen kyllä sitäkin mieltä, että monissa ruuissa makua on muutenkin, joskus käytän vain suolaa. Ehkä se on siis tottumuskysymys, olen itse ollut kasvissyöjä jo useita vuosia.
Paljon yrttejä. Esim basilika, timjami, persilja. Ja tuoreena niissä on enemmän makua.
Itse teen paljon intialaistyyppistä kasvisruokaa, erilaisia kastikkeita ja patoja kasvisproteiineilla. Kannattaa googlata, reseptejä löytyy paljon. Näissä yleensä mausteina mm. jeeraa, jauhettua korianteria, inkivääriä, chiliä, currya, garam masalaa, kurkumaa, kanelia, kardemummaa. Ja mausteita laitetaan runsaasti, tuloksena täyteläiset ja lämpimät maut. Itse tykkään tehdä reseptin mukaan, koska olen surkea maustamaan ns. vapaalla kädellä. Googlaamaan ohjeita siis!
Kasvisruokaa, ei maustesotkua, saa tuomalla mait esiin pienellä määrällä suolaa ja valikoidusti esim yrttien käytöllä.
Jos et ala vegaaniksi niin pieni määrä voita on hyvä lisä.
Keitetty parsakaali ei muuta kaipaa kuin hieman suolaa, tomaattikastikkeen maut saat esiin pikku lorauksella viinietikkaa ja sokeria, lisäksi basilikaa, oreganoa.
Timjami ja mustapippuri uuniperunoille, tai uunijuureksille voi ripotella reilusti provencalen maustesekoitusta, lisätä vaikka vähän hunajaakin
Kasviscurryt ja muu mausteinen ruoka on sitten asia erikseen. Niiden pitääkin mauistua mausteila eikä niiltä kasviksilta.
Etsi netistä kasvisreaeptejä ja tee niiden mukaan niin opit yhdistämään oikeat mieleisesi mausteet eri resepteihin.
Vierailija kirjoitti:
Paljon yrttejä. Esim basilika, timjami, persilja. Ja tuoreena niissä on enemmän makua.
Varsinkin tuoreet yrtit kannattaa lisätä vasta ihan loppuvaiheessa. Niistä lähtee maku jos niitä paistaa tai kiehuttaa pitkän aikaa.
Kikherneitä tölkistä, huuhtele ja paista öljyssä, mausta savupaprikalla, juustokuminalla, suolalla, chilillä, pippurilla ja ripauksella sokeria. Paista niin että kikherneiden kuori tulee rapeaksi. Todella hyvä lisuke tai snacks!
Aika paha tosta noin vaan jotain heittää. Ei kaikki mausteet sovi kaikkeen. Riippuu mitä ruokaa tekee.