Onko se aamupalan syöminen välttämättömyys?
Olen lapsuudesta asti olleella tottumuksella syönyt joka aamu jotain, että "kun nyt täytyy". Joskus mietin, että yhtä hyvin sitä voisi lähteä pelkällä kahvilla käyntiin ja syödä sitten kun on nälkä. Väitetään, että aamupalan tuoma energia tuo virtaa koko päiväksi. Miksi se olisi näin? Miksi mikä tahansa ateria ei voisi tuoda tätä hyötyä päivän aikana?
Kommentit (10)
Vierailija kirjoitti:
Ei se mikään pakko ole syödä , haloo.
Onko mitään totuutta tässä, että se aamupala toisi muista aterioista poiketen energiaa koko päiväksi?
Itse syön vasta lounaalla ensimmäisen kerran.
Ei ole vaikuttanut jaksamiseeni mitenkään.
Lähinnä olen muita työkavereita energisempi.
Aamukahvi on päivän tärkein ateria.
Runsas aamupala on peruja agraariajoilta, jolloin syötiin monta tukevaa ateriaa päivässä. Ei tarvitse aamupalaa jos ei ole nälkä. Minä juon aamulla smoothien, en millään saattaisi syödä jotain puuroa tai leipää aamulla. Lounaaksi syön puoliltapäivin jonkun kevyen keiton + palan leipää ja salaattia. Iltapäivällä leipää, vihanneksia ja hedelmän. Päivällinen joskus seitsemältä ja se on mulla kaikkein tukevin ateria.
Tämän rytmin olen havainnut itselleni parhaaksi, paino pysyy kurissa ja vireystaso hyvänä iltaan asti. Päivällisen jälkeen tulee kova väsy ja sehän onkin hyvä, tuleepa mentyä ajoissa, n. klo 22, nukkumaan.
Ihmisen aineenvaihdunna nopeus riippuu ravinnosta: parhaiten ja nopeimmin imeytyvät sokeri (ei fruktoosi vaan glukoosi) ja muut hiilihydraatit, monet rasvatkin pilkoutuvat glyseriineiksi aika nopeasti, tosin ne rasvoittavat verta kyllä pitemmäksi aikaa. Hitaimmin prosessoidaan proteiinit ja niiden käsittely vaatii noin kolmanneksen niiden sisältämästä energiasta (huom. tätä käsittely energiaa ei tietenkään oteta aina niistä itsestään, jos hiilihydraatteja on tarjolla). Jos ajatellaan ihmisen evoluutiota, niin ruokailu voisi tapahtua vaikka kerran pari päivässä, eikä se ole sidottu mitenkään vuorokauden aikaan. Eli haittaa, js et tunne siitä olevan haittaa. Italialaiset syövät raskaimman ateriansa iltaisin ja aamuisin pikku sämpylä ja kahvi on tavallisin starttiateria.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei se mikään pakko ole syödä , haloo.
Onko mitään totuutta tässä, että se aamupala toisi muista aterioista poiketen energiaa koko päiväksi?
Ei tästä varmaan mitään yksiselitteistä "totuutta" ole. Mutta itselläni se toimii.
Syön aina runsaan aamupalan ja selviän sen voimalla tarvittaessa koko työpäivän. Tosin syön mielelläni myös kevyen lounaan, jos siihen on mahdollisuus, mutta tarpeen tullen siis pärjään sillä aamiaisellakin alkuiltaan asti.
mä en tunne mitään eroo syönkö aamupalan vai en, jotenki vatsa aina kurnii sit ja oon väsynyt
en tykkää syödä niin aikasin aamulla
Eise mikää vaatimus ole, mutta jos oot liikenteesee lähössä nii ota ees vähä sokeria.
Mää olen usein yörytmissä enkä usein juuri herättyäni syö mitää, jään odottelee päivän annosta, me usein kokkaillaa vasta iltapäivällä kun muija on kotona...
Vierailija kirjoitti:
Aamukahvi on päivän tärkein ateria.
Omalla kohdalla tarkoittaa rasvakahvia.( kookosöljyllä)
Ei se mikään pakko ole syödä , haloo.