Vaikea IBS, mikään ei auta
Mitä tällaisessa tilanteessa voi tehdä? Oireina papanamainen uloste, ilmavaivat, suoli ei tyhjene koskaan kunnolla ja ulostamisvaikeudet. Tämä on myös sosiaalinen ongelma ja kivulias niin henkisesti kuin myös fyysisesti. Nykyään välttelen sosiaalisia tilanteita ja olen paljon pois koulusta koska häpeän tätä niin kovasti. Visiblin pahempi oloa ja pegorion aiheuttaa kamalia ilmavaivoja eikä juurikaan auta. Ruokavaliota muokkailen olon mukaan.
Kommentit (39)
Ehkä onkin jotain muuta, lääkäriin mars.
Osta pieni purkki Precosa-kapseleita tai -jauhetta apteekista. Se on muka ripulin hallintaan, mutta minulla ummetukseen taipuvaisella toimi juuri toisinpäin ja teki ulosteesta normaalimpaa. Pienellä annoksella (ehkä jopa puolikkaalla) aloittaisin.
Sama juttu. Olen myös joutunut olemaan koulusta lukuisia kertoja pois, tenteistä myöskin. Vatsa alkaa oireilemaan tentti tilanteissa. Ihan kamalaa. Ja minulla on IBS, ei mitään oikeaa sairautta kaikki on tutkittu.
Oletko käynyt lääkärissä ja onko sinulta suljettu pois muita sairauksia?
Mun vatsa alkoi toimimaan kun lopetin kaikkien aineiden käytön. Siis kaikkien lääkkeiden ja valmisteiden. Älä syö mitään tommosia. Kahvia vaan naamaan ja vatsa toimii.
Vierailija kirjoitti:
Lääkärin kautta ravitsemusterapeutille?
IBS ei ainakaan kaikkialla "oikeuta", eli lääkäri ei voi antaa lähetettä. Yksityiselle ravintoterapeutille taas tietty pääsee kuka vaan.
Biolatten Havitall on noita hellävaraisempi ja toimivampi, oman suoleni pelastus.
Voisit kokeilla lisänä boulardiita.
Ja tietysti sinulle sopiva ruokavalio.
Kannattaa pitää muutaman päivän paasto että suolisto rauhoittuu, ja sitten kokeillä yksi kerrallaan millä ruualla vatsa ärtyy.
Aika monella pahin on vehnä.
sun pitää lopettaa semmoset ruuat missä on e-koodi,niitä mahdollisimman vähän,tai sellaisia joissa on 1/2/3 maksimissaan. Mitä enenmmän sanoja tuoteluettelossa,sen vähemmän oikeita aineita. Jos on pakko ostaa valmisteita,osta kotimaisia. Ja sitten,aamusta het yritä juoda vettä,liian vähän kun juo,ni paskoo kuin lammas. Saman tekee liian rasvainen ruoka. Osta marjoja ja hedelmiä ja maustamatonta jugurttia. Sillai pääsin itse eroon. Ota esiin tavallinen ,uusi ruokapyramidi ja katso siitä ohjeita. Mulla auttoi.
niin muuten unohdin,ostin maitohappobakteereita ja aloin syömään niitä joka pvä,melko äkkiä jäi pierut ja röyhtäilyt pois! Eikä enää turvota.
Vierailija kirjoitti:
Kannattaa pitää muutaman päivän paasto että suolisto rauhoittuu, ja sitten kokeillä yksi kerrallaan millä ruualla vatsa ärtyy.
Aika monella pahin on vehnä.
Meidän perheessä vehnä on hyvin vaikea sekä minulla että nuorimmalla lapsellani.
Sen lisäksi ongelmia aiheuttavat maito, kananmuna, ohra ja ruis.
Kun vältetään kaikkea mahdollista vehnäperäistä (noiden yllä mainittujen lisäksi), alkaen glukoosista ja rypälesokerista niin saadaan elää sovussa vatsojemme kanssa.
Aikaisemmin oli semmoista, että maha tulee kipeäksi ja ripuli lentää riippumatta siitä mitä syö ja mitä jättää syömättä.
Vatsakivut poistuivat kun alettiin välttämään varsinaisen vehnän (ja niiden muiden sopimattomiksi todettujen) lisäksi näitä:
glukoosi
glukoosisiirappi
glukoosi-fruktoosisiirappi
rypälesokeri
maltodekstriini
tärkkelys
tärkkelyssiirappi
hydrolysoitu tärkkelys
muunneltu tärkkelys
proteiinihydrosylaatti
mallasuute
maltoosi
maltitolisiirappi
Tuon listan aineet saattavat olla vehnäperäisiä. Eivät ole välttämättä, mutta jos alkuperää ei erikseen mainita niin todennäiköisesti tulevat vehnästä.
Niitä aineita käytetään mm. monissa mausteseoksissa, marinadeissa, ketsupeissa, sinapeissa, hilloissa, karkeissa, mehujäässä, jäätelöissä, leikkeleissä, leivonnaisissa...
Oireita siis tulee vaikka söisi sen vehnättömän pannarin jos sattuu laittamaan pannarin päälle väärää hilloa. Tai jos pihviä tai risottoa on maustettu väärillä mausteilla.
Ruoka-aineiden määrä kaapissa väheni meillä hurjan paljon ja ulkona syömisestä tuli hyvin haasteellista, mutta vatsavaivan paranivat.
papanamaan entinen viljelijä kirjoitti:
niin muuten unohdin,ostin maitohappobakteereita ja aloin syömään niitä joka pvä,melko äkkiä jäi pierut ja röyhtäilyt pois! Eikä enää turvota.
Jos maitoproteiini aiheuttaa oireilua, niin silloin kannattaa valita täysin maidoton maitohappobakteeri, esim. gefilus plus.
Osa maitohappobakteereista kasvatetaan maitoalustalla, eivätkä ne sovi herkästi maitoproteiiniin reagoiville.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kannattaa pitää muutaman päivän paasto että suolisto rauhoittuu, ja sitten kokeillä yksi kerrallaan millä ruualla vatsa ärtyy.
Aika monella pahin on vehnä.
Meidän perheessä vehnä on hyvin vaikea sekä minulla että nuorimmalla lapsellani.
Sen lisäksi ongelmia aiheuttavat maito, kananmuna, ohra ja ruis.
Kun vältetään kaikkea mahdollista vehnäperäistä (noiden yllä mainittujen lisäksi), alkaen glukoosista ja rypälesokerista niin saadaan elää sovussa vatsojemme kanssa.
Aikaisemmin oli semmoista, että maha tulee kipeäksi ja ripuli lentää riippumatta siitä mitä syö ja mitä jättää syömättä.
Vatsakivut poistuivat kun alettiin välttämään varsinaisen vehnän (ja niiden muiden sopimattomiksi todettujen) lisäksi näitä:
glukoosi
glukoosisiirappi
glukoosi-fruktoosisiirappi
rypälesokeri
maltodekstriini
tärkkelys
tärkkelyssiirappi
hydrolysoitu tärkkelys
muunneltu tärkkelys
proteiinihydrosylaatti
mallasuute
maltoosi
maltitolisiirappi
Tuon listan aineet saattavat olla vehnäperäisiä. Eivät ole välttämättä, mutta jos alkuperää ei erikseen mainita niin todennäiköisesti tulevat vehnästä.
Niitä aineita käytetään mm. monissa mausteseoksissa, marinadeissa, ketsupeissa, sinapeissa, hilloissa, karkeissa, mehujäässä, jäätelöissä, leikkeleissä, leivonnaisissa...
Oireita siis tulee vaikka söisi sen vehnättömän pannarin jos sattuu laittamaan pannarin päälle väärää hilloa. Tai jos pihviä tai risottoa on maustettu väärillä mausteilla.
Ruoka-aineiden määrä kaapissa väheni meillä hurjan paljon ja ulkona syömisestä tuli hyvin haasteellista, mutta vatsavaivan paranivat.
Miten pystyit ulkona syömään ja välttämään näitä aineita? :)
Ap täällä. Minulla on myös kilpirauhasen vajaatoiminta epäily, ei lääkitystä. Mistä saa makeuttamattomia maitohappobakteereita? Vatsani ei kestä yhtään minkäänlaisia makeutusaineita. Olen huomannut että sokeri ei sovi myöskään ollenkaan eli esimerkiksi leivoksia tai karkkeja en voi syödä ollenkaan.
Vehnää aion nyt välttää ainakin ja varmaan yrittää siirtyä vähähiilariselle. :D
Ap
IBS :"D Onko suomen kielessä tuollaista lyhennettä?? Öö, ei.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kannattaa pitää muutaman päivän paasto että suolisto rauhoittuu, ja sitten kokeillä yksi kerrallaan millä ruualla vatsa ärtyy.
Aika monella pahin on vehnä.
Meidän perheessä vehnä on hyvin vaikea sekä minulla että nuorimmalla lapsellani.
Sen lisäksi ongelmia aiheuttavat maito, kananmuna, ohra ja ruis.
Kun vältetään kaikkea mahdollista vehnäperäistä (noiden yllä mainittujen lisäksi), alkaen glukoosista ja rypälesokerista niin saadaan elää sovussa vatsojemme kanssa.
Aikaisemmin oli semmoista, että maha tulee kipeäksi ja ripuli lentää riippumatta siitä mitä syö ja mitä jättää syömättä.
Vatsakivut poistuivat kun alettiin välttämään varsinaisen vehnän (ja niiden muiden sopimattomiksi todettujen) lisäksi näitä:
glukoosi
glukoosisiirappi
glukoosi-fruktoosisiirappi
rypälesokeri
maltodekstriini
tärkkelys
tärkkelyssiirappi
hydrolysoitu tärkkelys
muunneltu tärkkelys
proteiinihydrosylaatti
mallasuute
maltoosi
maltitolisiirappi
Tuon listan aineet saattavat olla vehnäperäisiä. Eivät ole välttämättä, mutta jos alkuperää ei erikseen mainita niin todennäiköisesti tulevat vehnästä.
Niitä aineita käytetään mm. monissa mausteseoksissa, marinadeissa, ketsupeissa, sinapeissa, hilloissa, karkeissa, mehujäässä, jäätelöissä, leikkeleissä, leivonnaisissa...
Oireita siis tulee vaikka söisi sen vehnättömän pannarin jos sattuu laittamaan pannarin päälle väärää hilloa. Tai jos pihviä tai risottoa on maustettu väärillä mausteilla.
Ruoka-aineiden määrä kaapissa väheni meillä hurjan paljon ja ulkona syömisestä tuli hyvin haasteellista, mutta vatsavaivan paranivat.
Miten pystyit ulkona syömään ja välttämään näitä aineita? :)
Se on haastellista, vaikka tältä palstalta olen saanut kuulla, että eihän tuommoista sontaa kukaan muukaan syö :D Kuulemma joka paikasta löytyy helposti sopivia ruokia kunhan osaa etsiä oikeanlaisia. Sitä ei vaan kukaan ole osannut vielä sanoa että mitä ne oikeanlaiset mitä pitäisi etsiä, ovat.
Yleensä ravintolassa/kahvilassa kysytään ensimmäisenä, olisiko heillä jotain vaatimukset täyttävää syömistä. Joskus on joku vaihtoehto, usein ei ole mitään valmista ja sitten mennään pelkillä juomilla. Joskus ovat tarjoutuneet valmistamaan oman räätälöidyn annoksen kun ei mitään valmista ole löytynyt.
Jonkun kerran on kahvilassa työntekijä soittanut sorbetin tai muun tuotteen valmistajalle ja tiedustellut tarkkaa raaka-aineluetteloa kun oma lista on ollut kadoksissa.
Mutta sitten on niitä, jotka vaan sanoo, että "en mä tiedä mitä siinä on, nämä tulee leipomosta".
Hyvä palvelu on kuitenkin nykyään yleisempää kuin huono palvelu.
Vegaanikahvilat ovat ihan parhaita paikkoja. Niissä ei ole mitään eläinperäistä, ja vehnän tilalla käytetään usein mantelijauhoa tai kookosjauhoa tmv. Muutenkin tarjoavat yksinkertaisia, vain muutamasta raaka-aineestaa valmistettuja ruokia ja välttelevät lisäaineita ja salakoodiaineita.
Joskus löytyy hyvin hauskoja ruokia. Esim. Walesissa löytyi ihan ruokalistalta banaanileipä. Se oli paahtoleipä jossa oli banaanisiivuja päällä. Onnistui jopa vehnättömänä versiona.
Kotimaanmatkoja varten ollaan ostettu autoon jääkaappi, jossa voidaan kuljettaa eväitä mukana. Pienillä paikkakunnilla ei yleensä löydy edes kaupasta mitään muuta sopivaa ruokaa kuin hedelmiä ja pähkinöitä. Niillä ei kovin montaa päivää jaksa kaikkia ruokailuja hoitaa.
Meillä nuoremman lapsen "ummetus, toiminnallinen vatsavaiva, ibs ja stressivatsa" paljastui lopulta useiden vuosien tutkimusten jälkeen suolisto-oireisiksi allergioiksi. Saattaa olla moni muukin ibs oikeasti suolisto-oireisesta allergiasta kärsivä. Niitä ei vaan tutkita julkisella puolella ja sitten heitellään kaikenlaisia roskakoridiagnooseja, jotka eivät auta potilasta oikein millään tavalla.
Tuo allergiatieto helpottaa elämäämme mm. sillä tavalla että koulussa lapselle järjestyy oikeanlainen ruoka. Ongelmia sen kanssa toki on ollut, sillä eivät keittiölläkään ole olleet tietoisia siitä että vehnäallergia on eri asia kuin keliakia, tai että ketsupissakin saattaa olla vehnäproteiinia jossain muodossa.
Vierailija kirjoitti:
Ap täällä. Minulla on myös kilpirauhasen vajaatoiminta epäily, ei lääkitystä. Mistä saa makeuttamattomia maitohappobakteereita? Vatsani ei kestä yhtään minkäänlaisia makeutusaineita. Olen huomannut että sokeri ei sovi myöskään ollenkaan eli esimerkiksi leivoksia tai karkkeja en voi syödä ollenkaan.
Vehnää aion nyt välttää ainakin ja varmaan yrittää siirtyä vähähiilariselle. :D
Ap
Jos vehnä on sinulle ongelma, niin silloin karkit varmasti aiheuttavat ongelmia.
Olen vehnäallergisen lapsen äiti, enkä ole onnistunut löytämään vielä yhtään sellaista karkkia jossa ei olisi jotain vehnäperäistä ainesosaa.
Täysin vehnättömiä leivoksia olen muutaman kerran onnistunut löytämään gluteenittomista versioista. Esim. huovisen leipomon gluteeniton vadelmakori on ollut hyvä. Toinen hyvä on ollut turun kauppahallissa olevan leipomo-kahvilan perunaleivos (en muista mikä sen leivoksen tai leipomon oikea nimi on). Joka tapauksessa tämä perunaleivos on erittäin maukas suklaaleivos :D
Maitohappobakteereista Gefilus plus on sokeriton, maitoproteiiniton, laktoositon ja gluteeniton, eikä se sisällä keinotekoisia makeutusaineita.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kannattaa pitää muutaman päivän paasto että suolisto rauhoittuu, ja sitten kokeillä yksi kerrallaan millä ruualla vatsa ärtyy.
Aika monella pahin on vehnä.
Meidän perheessä vehnä on hyvin vaikea sekä minulla että nuorimmalla lapsellani.
Sen lisäksi ongelmia aiheuttavat maito, kananmuna, ohra ja ruis.
Kun vältetään kaikkea mahdollista vehnäperäistä (noiden yllä mainittujen lisäksi), alkaen glukoosista ja rypälesokerista niin saadaan elää sovussa vatsojemme kanssa.
Aikaisemmin oli semmoista, että maha tulee kipeäksi ja ripuli lentää riippumatta siitä mitä syö ja mitä jättää syömättä.
Vatsakivut poistuivat kun alettiin välttämään varsinaisen vehnän (ja niiden muiden sopimattomiksi todettujen) lisäksi näitä:
glukoosi
glukoosisiirappi
glukoosi-fruktoosisiirappi
rypälesokeri
maltodekstriini
tärkkelys
tärkkelyssiirappi
hydrolysoitu tärkkelys
muunneltu tärkkelys
proteiinihydrosylaatti
mallasuute
maltoosi
maltitolisiirappi
Tuon listan aineet saattavat olla vehnäperäisiä. Eivät ole välttämättä, mutta jos alkuperää ei erikseen mainita niin todennäiköisesti tulevat vehnästä.
Niitä aineita käytetään mm. monissa mausteseoksissa, marinadeissa, ketsupeissa, sinapeissa, hilloissa, karkeissa, mehujäässä, jäätelöissä, leikkeleissä, leivonnaisissa...
Oireita siis tulee vaikka söisi sen vehnättömän pannarin jos sattuu laittamaan pannarin päälle väärää hilloa. Tai jos pihviä tai risottoa on maustettu väärillä mausteilla.
Ruoka-aineiden määrä kaapissa väheni meillä hurjan paljon ja ulkona syömisestä tuli hyvin haasteellista, mutta vatsavaivan paranivat.
Miten pystyit ulkona syömään ja välttämään näitä aineita? :)
Se on haastellista, vaikka tältä palstalta olen saanut kuulla, että eihän tuommoista sontaa kukaan muukaan syö :D Kuulemma joka paikasta löytyy helposti sopivia ruokia kunhan osaa etsiä oikeanlaisia. Sitä ei vaan kukaan ole osannut vielä sanoa että mitä ne oikeanlaiset mitä pitäisi etsiä, ovat.
Yleensä ravintolassa/kahvilassa kysytään ensimmäisenä, olisiko heillä jotain vaatimukset täyttävää syömistä. Joskus on joku vaihtoehto, usein ei ole mitään valmista ja sitten mennään pelkillä juomilla. Joskus ovat tarjoutuneet valmistamaan oman räätälöidyn annoksen kun ei mitään valmista ole löytynyt.
Jonkun kerran on kahvilassa työntekijä soittanut sorbetin tai muun tuotteen valmistajalle ja tiedustellut tarkkaa raaka-aineluetteloa kun oma lista on ollut kadoksissa.
Mutta sitten on niitä, jotka vaan sanoo, että "en mä tiedä mitä siinä on, nämä tulee leipomosta".
Hyvä palvelu on kuitenkin nykyään yleisempää kuin huono palvelu.
Vegaanikahvilat ovat ihan parhaita paikkoja. Niissä ei ole mitään eläinperäistä, ja vehnän tilalla käytetään usein mantelijauhoa tai kookosjauhoa tmv. Muutenkin tarjoavat yksinkertaisia, vain muutamasta raaka-aineestaa valmistettuja ruokia ja välttelevät lisäaineita ja salakoodiaineita.
Joskus löytyy hyvin hauskoja ruokia. Esim. Walesissa löytyi ihan ruokalistalta banaanileipä. Se oli paahtoleipä jossa oli banaanisiivuja päällä. Onnistui jopa vehnättömänä versiona.
Kotimaanmatkoja varten ollaan ostettu autoon jääkaappi, jossa voidaan kuljettaa eväitä mukana. Pienillä paikkakunnilla ei yleensä löydy edes kaupasta mitään muuta sopivaa ruokaa kuin hedelmiä ja pähkinöitä. Niillä ei kovin montaa päivää jaksa kaikkia ruokailuja hoitaa.
Meillä nuoremman lapsen "ummetus, toiminnallinen vatsavaiva, ibs ja stressivatsa" paljastui lopulta useiden vuosien tutkimusten jälkeen suolisto-oireisiksi allergioiksi. Saattaa olla moni muukin ibs oikeasti suolisto-oireisesta allergiasta kärsivä. Niitä ei vaan tutkita julkisella puolella ja sitten heitellään kaikenlaisia roskakoridiagnooseja, jotka eivät auta potilasta oikein millään tavalla.
Tuo allergiatieto helpottaa elämäämme mm. sillä tavalla että koulussa lapselle järjestyy oikeanlainen ruoka. Ongelmia sen kanssa toki on ollut, sillä eivät keittiölläkään ole olleet tietoisia siitä että vehnäallergia on eri asia kuin keliakia, tai että ketsupissakin saattaa olla vehnäproteiinia jossain muodossa.
Kiitti :) Itsellä on niin hankala vatsa ollut jo pitkään, että pakko kokeilla tälläistäkin ruokavaliota. Vatsa menee todella kipeäksi kaikesta "valmiista" ja olen huomannut, jos ruoassa on maltodekstiiriä -> vatsa on hyvin kipeä ja sekaisin. Päänvaivaa vain aiheuttaa mitä sitten valmistaisi, kun olen gluteeniton, maidoton ja sokeriton + pavut, pähkinät, jne palkokasvit pannassa, sekä monet hedelmät.. :D
Komppaan tuota, että ensin lääkärille.
Fodmap-ainesten karsiminen järjestelmällisesti voi olla hyödyllistä, mutta on kyllä melko työläs homma.
Itse olen pistellyt piparminttuöljykapseleita, auttavat oireisiin kohdallani.
On myös syytä muistaa, että internet on täynnä itseoppineita ravitsemusasiantuntijoita, ja epätoivoisena saattaa huomata olevansa helposti rahastettava uhri.
Lääkärin kautta ravitsemusterapeutille?