Perunan laatu huonontunut!
Onko kukaan muu pannut merkille, että perunan laatu on parin viimeisen vuoden aikana heikentynyt tasaista tahtia kaikkien näiden uusien markkinoiden vallaneiden höpöhöpölaatujen myötä? Nyt tänä keväänä/kesänä perunan laatu on ollut jo aivan uskomattoman huonoa, suoraan sanottuna syömäkelvotonta ohutkuorista kalpeaa vetistä ja mautonta mössöä, joka menee keittäessä heti rikki ja muuttuu "liimaiseksi".
Olen yrittänyt etsiä entisiä vanhoja hyviä perunalajeja kuten van goghia ym., mutta kaikki kaupat ovat pullollaan vaan tätä samanlaista roskaperunaa, eri nimikkeillä. Jopa uudet perunat ovat nyt ensimmäistä kertaa olleet huonoja, eivät todellakaan maistu meidän perheessä.
Mitä ihmettä on siis tapahtunut?? Olenko ainoa asian huomannut ja siitä huolestunut?
Nyt ostin pussin lapin puikuloita, joka oli suurin piirtein ainoa vaihtoehto näille uusille lajikkeille. Pidän kyllä puikulasta, mutta kun tuntuu että senkin laatu on jotenkin heikentynyt...
Ja perunan ym. hiilihydraattien syönnistä on turha tulla viisastelemaan tähän ketjuun. Ihminen tarvitsee hyvästä syystä hiilihydraatteja eikä leivän tai perunan syömisessä ole mitään pahaa tai epäterveellistä kunhan ruokavalio on muuten tasapainossa.
Kommentit (72)
Olen huomannut saman. Ei löydä hyvää perunaa enää mistään.
Ai joku muukin on hoksannut tän! Ajattelin että ehkä oon vaan kuvitellut asian. Mistähän tää voisi johtua, ja onko tilanne ympäri Suomen sama?
Vierailija kirjoitti:
Onhan uusissa lajikkeissa hyviä ja huonoja. Joskaan itse en ikinä osta pestyjä perunoita, esipesu kun ei paranna perunan laatua eikä varsinkaan kestävyyttä. Mutta kyllä se salapoliisityötä vaatii, että ostaa hyvänmakuista. Ärsyttävää kyllä, että monesti ei uuden sadon perunoissa edes kerrota lajiketta. Van Gogh on kyllä parhaita ja uuden sadon perunasta puolestaan Siikli ja Timo. Onneksi oma lähikauppani tarjoaa vielä Van Goghia.
En minäkään halua ostaa pestyjä perunoita, mutta kun täällä missä asun ei enää muuta olekaan! Salapoliisityötä olen tehnyt jokaisessa paikkakunnan marketissa, mutta tulos nolla, van gogh hävinnyt kokonaan ja tilalla nämä pelkät ohutkuoriset valkomaltoiset annabellet ym. syömäkelvottomat lajikkeet. En ole nähnyt siikliäkään, pitoa tai rosamundaa aikoihin, puikulaa on toisinaan joissakin kaupoissa, mutta senkin laatu vaihtelee. Ap
Se on sitä säästöä se. Halutaan paremmat voitot helpommin viljeltävissä olevilla perunoilla. Myös joidenkin lajien vastustuskyky on heikentynyt. Surullista.
Miksi ihmeessä syötte sitä perunaa, jos se maistuu pahalta? Varsinaisia urpoja :D
Moni uusista lajikkeista on kyllä aika huonoja, kiikun kaakun viitsiikö edes ostaa. Itsekin kaipaan Van Goghia, mihin se on hävinnyt?
Ei ole käynyt mielessä, että säällä olisi jotain tekemistä asian kanssa? Viime kesä oli ihan surkea perunalle, kylmää ja vettä liikaa. Perunat ui pelloissa. Nyt sitten ei sada sen vertaa että edes peruna kasvaisi kunnolla. Peruna on yllättävänkin nirso kelille. Varsinkin jos niiden pitäisi säilyä talven yli syömiskelpoisina.
Vierailija kirjoitti:
Miksi ihmeessä syötte sitä perunaa, jos se maistuu pahalta? Varsinaisia urpoja :D
Miksi ihmeessä tulit viisastelemaan tähän ketjuun? Ap:han sanoi ettei kannata. Sinä se tässä melkoiselta urpolta vaikutat, kun et osaa lukeakaan.
Älkää syökö sitä perunaa, paremman makuista muuta syötävää löytyy vaikka kuinka.
Vierailija kirjoitti:
Miksi ihmeessä syötte sitä perunaa, jos se maistuu pahalta? Varsinaisia urpoja :D
Luetun ymmärtäminen, heikko. Seuraavalle luokalle siirtoa ei suositella.
Ootko ikinä ajatellut sään vaikutusta perunun tai minkä muun tahansa viljelykasvien kasvuun????
Miten ihmeessä kukaan voi kaivata Van Goghia? Sehän on juuri kaikista huonoin lajike, joka aina hajoaa keitettäessä. Minusta Nicola on erinomainen lajike. Valitettavasti sitä ei aina saa meidän lähikaupastamme.
Vierailija kirjoitti:
Ei ole käynyt mielessä, että säällä olisi jotain tekemistä asian kanssa? Viime kesä oli ihan surkea perunalle, kylmää ja vettä liikaa. Perunat ui pelloissa. Nyt sitten ei sada sen vertaa että edes peruna kasvaisi kunnolla. Peruna on yllättävänkin nirso kelille. Varsinkin jos niiden pitäisi säilyä talven yli syömiskelpoisina.
Mutta miten sääolosuhteet selittäisivät nämä kaikki uudet lajit ja vanhojen lajien häviämisen? Meinaatko ihan, että viime kesän vuoksi on yhtäkkiä alettu kovassa kiireessä kehittää joukko uusia heikkolaatuisia mutta paremmin ääriolosuhteita kestäviä perunalajeja? Valitettavasti tunnistan itsekin tämän kehityksen, ja se on alkanut jo vuosia sitten, ei mistään viime eikä edes sitä edeltäneestä kesästä. Muistelisin että ainakin vuosina 2010-2012 oli vielä pääsääntöisesti ihan hyvää perunaa, ja tuossa välissä on ehtinyt olla tavallisiakin kesiä, mutta laatu lähti siitä huolimatta heikkenemään.
Suomen ilmasto. Viime kesä oli kylmä ja sateinen ja perunasato jäi heikoksi, eikä hyvälaatuista siemenperunaa tullut.
Tänä kesänä taas haittaa kuivuus ja helteet.
Saman havainnon olen tehnyt kuin ap. vaikka perunat tulee omasta kasvimaasta ja siemenperunatkin olivat omia.
Vierailija kirjoitti:
Miksi ihmeessä syötte sitä perunaa, jos se maistuu pahalta? Varsinaisia urpoja :D
Ei varmaan kohta syödäkään enää, testaan vielä tuon puikulapussin. Ap
Perunaa ei kannata syödä. Maistuu pahalta ja on pelkkää tärkkelystä. Liimana toimii hyvin :)
Vierailija kirjoitti:
Miten ihmeessä kukaan voi kaivata Van Goghia? Sehän on juuri kaikista huonoin lajike, joka aina hajoaa keitettäessä. Minusta Nicola on erinomainen lajike. Valitettavasti sitä ei aina saa meidän lähikaupastamme.
Et vain osaa keittää perunoita oikein.
Vierailija kirjoitti:
Älkää syökö sitä perunaa, paremman makuista muuta syötävää löytyy vaikka kuinka.
Ohis, mutta mikähän auktoriteetti sinä olet päättämään siitä mitä muut ihmiset syövät?
Vierailija kirjoitti:
Miksi ihmeessä syötte sitä perunaa, jos se maistuu pahalta? Varsinaisia urpoja :D
Sinä taidat olla sellainen yhdenlainen oman elämäsi sankari.
Onhan uusissa lajikkeissa hyviä ja huonoja. Joskaan itse en ikinä osta pestyjä perunoita, esipesu kun ei paranna perunan laatua eikä varsinkaan kestävyyttä. Mutta kyllä se salapoliisityötä vaatii, että ostaa hyvänmakuista. Ärsyttävää kyllä, että monesti ei uuden sadon perunoissa edes kerrota lajiketta. Van Gogh on kyllä parhaita ja uuden sadon perunasta puolestaan Siikli ja Timo. Onneksi oma lähikauppani tarjoaa vielä Van Goghia.