Älä syö: Raparperi on myrkyllistä!
Kuten korvasienet, myös raparperi on ryöpättävä hyvin ennen käyttöä jotta kaikki myrkyt irtoavat kasvista. Ryöppäämättömänä, raparperin syöminen voi johtaa jopa kuolemaan.
Kommentit (11)
Korvasientä ei ryöpätä. Se keitetään 2-3 kertaa viiden minuutin ajan. Keittämiskertojen välissä sienet huuhdellaan kunnolla ja keitinvesi vaihdetaan. Ryöppääminen ei riitä.
Myös koisokasvit ovat myrkyllisiä, esim peruna, pippurit ja paprikat.
Milloin se on muuttunut myrkylliseksi? Pentuna joskus syötiin suoraan puskasta ja olen edelleen hengissä. Ei sitä tosin kovin pitkää pätkää tullut koskaan kerralla pureksittua.
Myös tomaatti on kievästi myrkyllinen ja omena taas sisältää runsaasti hermomyrkkyjä.
Vierailija kirjoitti:
Milloin se on muuttunut myrkylliseksi? Pentuna joskus syötiin suoraan puskasta ja olen edelleen hengissä. Ei sitä tosin kovin pitkää pätkää tullut koskaan kerralla pureksittua.
Raparperi sisältää runsaasti oksalaattia, joka esimerkiksi aiheuttaa munuaiskiviä ja virtsatien tukoksia.
Ravinnossa pitäisi välttää oksalaatti- ja kalsiumpitoisia ruokia. Esimerkiksi raparperissa, pinaatissa, punajuuressa, luumussa ja suklaassa on runsaasti oksalaattia. Kalsiumia puolestaan löytyy paljon nestemäisistä maitotuotteista, eli maidosta, piimästä, jogurtista ja jäätelöstä.
Lehdet on myrkyllisiä, mutta ei kai kukaan niitä syökään. Varret sisältää kyllä oksaalihappoa, joka vetää kalsiumia kehosta, joten maitohuikka syönnin yhteydessä on paikallaan.
Meillä on ollut miehen kanssa ryöpäysputki päällä koko kesän! Aloiteltiin kämpillä ja sitten mentiin kesämökille jatkoille.
Pelottaa jo ajatus loman loppumisesta töihin paluusta.
Ryöppää byllys.