Mitä eroa on leivinjauheella ja ruokasoodalla?
Kommentit (13)
Nimi.
Hinta.
Paketin ulkonäkö.
Rakenne.
Käyttötarkoitus.
Tuossa muutama, saa jatkaa...
Molemmat perustuvat hapon ja emäksen väliseen neutraloitumusreaktioon, missä vapautuu hiilidioksidia. Leivinjauhe sisältää sekä sen hapon että emäksen, ja tarvitsee vain kosteutta. Sooda sisältää vain sen emäksen, ja tarvitsee happaman aineen, esim piimää, toimiakseen kohotusaineena.
Ruokasooda on puhdasta natriumvetykarbonaattia. Leivinjauheessa on lisäksi muita aineita, mm. tärkkelystä.
Lisäys vielä että olennainen ero on siinä että ruokasooda on emäksistä, leivinjauhe neutraalia koska siinä on emäksisen ruokasoodan lisäksi hapan komponentti.
Jos taikinaan käyttää leivinjauhen sijaan ruokasoodaa saattaa lopputulos maistua emäksiseltä ellei lisää jotain hapanta tasapainottamaan.
Le8vinjauheen tärkein osa lienee ruokasooda, mutta lisäksi siinä on muita aineita, kuten happamuudensäätöainetta ja tärkkelystä.
Vierailija kirjoitti:
Molemmat perustuvat hapon ja emäksen väliseen neutraloitumusreaktioon, missä vapautuu hiilidioksidia.
Ei perustu, vaan siihen että ruokasooda hajoaa kuumennettaessa jolloin vapautuu hiilidioksidia.
Vierailija kirjoitti:
Lisäys vielä että olennainen ero on siinä että ruokasooda on emäksistä, leivinjauhe neutraalia koska siinä on emäksisen ruokasoodan lisäksi hapan komponentti.
Jos taikinaan käyttää leivinjauhen sijaan ruokasoodaa saattaa lopputulos maistua emäksiseltä ellei lisää jotain hapanta tasapainottamaan.
Jos ei soodan lisäksi laita mitään hapanta, on sooda ihan turha, koska ei se yksin mitään kohota. Tarvitaan se neutraloitumisreaktio, josta kaasu syntyy, ei leivinjauhekaan ole hyödyksi, jos se olisi neutraalia jo valmiiksi.
Nyrkkisääntönä: ruokasoodaa käytetään kun taikinassa on jotain hapanta, esim. piimää.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Lisäys vielä että olennainen ero on siinä että ruokasooda on emäksistä, leivinjauhe neutraalia koska siinä on emäksisen ruokasoodan lisäksi hapan komponentti.
Jos taikinaan käyttää leivinjauhen sijaan ruokasoodaa saattaa lopputulos maistua emäksiseltä ellei lisää jotain hapanta tasapainottamaan.
Jos ei soodan lisäksi laita mitään hapanta, on sooda ihan turha, koska ei se yksin mitään kohota. Tarvitaan se neutraloitumisreaktio, josta kaasu syntyy, ei leivinjauhekaan ole hyödyksi, jos se olisi neutraalia jo valmiiksi.
Hajoaa ja kohottaa kuumetessaan.
Jos tarkkoja ollaan niin ruokasoodasta vapautuu hiilidioksidia sekä reaktiossa happamien aineiden kanssa sekä itsestään hajoamisessa lämmittäessä.
Amerikkalaisiin pulleisiin pannukakkuihin laitetaan piimää ja sitten sekä leivinjauhetta että soodaa ja taikina ei saisi seistä juurikaan ennen paistamista, koska muuten eivät kohoa.
Ruokasooda on natriumvetykarbonaattia.
Leivinjauhe koostuu ruokasoodasta ja muistakin aineksista.
Käyttötarkoitus sama mutta pieniä eroja annostuksesta ja sekoituksessa.
https://www.myllynparas.fi/parhaat-neuvot/leivinjauheen-korvaaminen-ruo…
..