Mitä tarjoatte rippijuhlissa? Jos siis isot juhlat eikä pitopalvelua.
Millaisia ruokia teette, onko ns. ruoka ensin ja sitten kahvit? Vai pelkkä kahvipöytä suolaisella ja makealla? Miten selviätte tarjoilusta? Onko kamalaa jos kertakäyttölautasia? Vai vuokraatteko astiat?
Kommentit (16)
Itse tekisin jonkun lämpimän ruoan, esim. liha/lohi/porokeiton, tai esim. jonkun kiusauksen, siihen kylkeen leipää, esim. rukiista ja rieskaa, sitten mitä niiden päälle haluaa tarjota.
Meillä esim. ristiäisissä, jotka järjestettiin aika myöhään, oli ennen toimitusta ruokana perunat ja kastike, salaatti ja leivät ja juomat. Sitten kasteen jälkeen oli kahvit.
Sitten olisi kakku/makea puoli. Näin selviäisi kaikista helpoimmalla.
Jostain vuokraisin kyllä astiat.. TAi lainaisin..
Meillä on ollut ihan ruokatarjoilua lihakeittoa, karjalanpaistia, uusia perunoita.. Aina tilanteen ja vuodenajan mukaan on menty. Pitopalveluun ei todellakaan ole ollut varaa, mutta olen suunnitellut tarjoilun ja muut ihan viimeisen päälle, että on sitten pärjätty tyyliin perunakattilanvahdilla ja paljon kylmätilaa, joten ruuat on laitettu tarjoilu kuntoon jo ennen kirkkoon lähtöä.
Vieraita on ollut noin 50 henkeä ja juhlat on juhlittu nyt neljä kertaa, eli kokemustakin löytyy.
Kertakäyttöastioita on kerran käytetty ja hankin sellaiset iloisen väriset ja normaalia paksummat, että niistä oli helppo ottaa kiinni, eikä tarvinnut pelätä, että lerpahtaa aivan heti. Silloin juhlat juhlittiin puutarhassa, joten ajoivat asiansa täydellisesti.
Vuokratiloja on käytetty sen jälkeen, kun erokin tuli, koska niissä on astiat valmiina ja sopii paremmin, kun ollaan ei-kenenkään-maalla. Ei tule hankauksia kummankaan suvun kanssa, eikä kotieläimistä ole kiusaa.
Noutopöytä on viisain ratkaisu, sitä voi täytellä sitten ohikulkiessaan ja likaiset astiat koriin piiloon..
En keksi yhtäkään syytä sille, että minä tai osa vieraista joutuu viettämään juhlissa aikaansa keittiössä. Siksi jos ei ole pitopalvelua, niin juhlitaan ravintolassa. Tiedän, tämä ei ole vastaus kysymykseesi, mutta minusta on kalama mennä rippijuhliin, jossa tädit ja kummit komennetaan salaatintekoon ja kattamaan pöytää, jotta päästään syömään. Sitten juhlakamppeissa tiskataan ja siivotaan ja mietitään, että oikeastiko tämä on nyt joku juhla.
Tarjoa jotain, mikä käy buffetpöydässä ja minkä voit laittaa valmiiksi niin ettei se vaadi tarjoiluvaivannäköä.
Minä tarjosin kahta lajia ruokaisaa keittoa ja voileipäpöydän (siis ei valmiiksi tehtyjä leipiä, vaan pöydän, josta jokainen sai koota leipänsä päällysteineen itse) ja sen jälkeen makeat kakkukahvit. Tarjoilua ei ollut, vaan ruokaan liittyvä lastattiin tarjolle buffet-pöytään kerralla, koottiin lopuksi pois ja sitten lastattiin uudelleen kahvikakut yms. sekä kahvit ja teet: jokainen kaatoi itse itselleen. Jääkaappitilaa pitää olla paljon, jotta kaikki voi olla tarjoiluastioissa valmiina vain odottamassa, että nostetaan pöytään. Tämä edellyttää myös, että väki tulee samaan aikaan, eikä ruokaa tarvitse kaivaa uudetaan esiin myöhemmin tulijoille.
Nyt joku sanoo, ettei keittotarjoilu ole kovin juhlallista, mutta ei tämän mikään istumaillallisjuhla ollut tarkoituskaan olla, vaan rippijuhla.
Ei missään tapauksessa paperilautasia. Ne ovat fletkuja ja väki kaataa ruoat päälleen, toistensa päälle tai sohvalle. Varsinkin lapset. Syntyvää sotkun mahdollisuutta on mahdoton hallita. Vuokraa kunnon astiat, jos itsellä ei ole tarpeeksi.
Vierailija kirjoitti:
Tarjoa jotain, mikä käy buffetpöydässä ja minkä voit laittaa valmiiksi niin ettei se vaadi tarjoiluvaivannäköä.
Minä tarjosin kahta lajia ruokaisaa keittoa ja voileipäpöydän (siis ei valmiiksi tehtyjä leipiä, vaan pöydän, josta jokainen sai koota leipänsä päällysteineen itse) ja sen jälkeen makeat kakkukahvit. Tarjoilua ei ollut, vaan ruokaan liittyvä lastattiin tarjolle buffet-pöytään kerralla, koottiin lopuksi pois ja sitten lastattiin uudelleen kahvikakut yms. sekä kahvit ja teet: jokainen kaatoi itse itselleen. Jääkaappitilaa pitää olla paljon, jotta kaikki voi olla tarjoiluastioissa valmiina vain odottamassa, että nostetaan pöytään. Tämä edellyttää myös, että väki tulee samaan aikaan, eikä ruokaa tarvitse kaivaa uudetaan esiin myöhemmin tulijoille.
Nyt joku sanoo, ettei keittotarjoilu ole kovin juhlallista, mutta ei tämän mikään istumaillallisjuhla ollut tarkoituskaan olla, vaan rippijuhla.
Ei missään tapauksessa paperilautasia. Ne ovat fletkuja ja väki kaataa ruoat päälleen, toistensa päälle tai sohvalle. Varsinkin lapset. Syntyvää sotkun mahdollisuutta on mahdoton hallita. Vuokraa kunnon astiat, jos itsellä ei ole tarpeeksi.
Ja tässä ei siis yksikään vieras tehnyt keittiöhommia. Minä ja lapsen isä (ja lapsi itse) teimme edellisenä päivänä ja seuraavana päivänä - ja juhlan aikana sen verran, että ladoimme sekä ruoan että kakun kertaalleen tarjolle ja keräsimme kertaalleen pois. Juhlaväki kävi ottamassa ruoan ja tuomassa lopuksi astiat kärryyn, jonka sitten työnsin kylppäriin odottamaan huomista ja tiskausta. Kyllä se käy, mutta vaatii vähän ennakkosuunnittelua.
Ne kiusaukset ovat muuten hyviä, mutta on hankala tehdä kotiuunissa sellaista määrää kiusausta, että se riittäisi useammalle kymmenelle vieraalle. Niiden lämmittäminenkin on hankalaa, kun sellainen määrä ei mahdu kerralla uuniin. Eli jos kiusauksia ei saa jostain valmiina (ja valmiiksi lämpiinä), ovat keitot huomattavasti kätevämpiä. 10-15 litran kattilat vain käyttöön niin se onnistuu.
En mitään. Lapseni oli sen verran fiksu, ettei käynyt kirkon huijauskursseilla eli rippikoulussa.
Joo, joku keitto tai sitten peruna+liha. Meillä osa sukulaisista asuu aika kaukana, joten ihan normisynttäritkin lapsilla on yleensä semmoiset, että on lämmin ruoka. Viimeisinpänä taisi olla kasvissosekeitto ja lohikeitto, leivät. Isot kattilat ei välttämättä paljon maksa, omani ostin halpa-hallista ja se maksoi 19 €. Myöskään halvimmat astiat eivät välttämättä maksa maltaita.
Runsas tarjoilu suolaisia ja makeita leivonnaisia, sekä paria erilaista salaattia. Näin meillä on juhlat menty ja kaikilla ollut vatsa täynnä. Parina edellisenä päivänä kaikki valmiiksi, niin ei ole kuin esille ottaa. Tuoresalaatin tekee äkkiä aamusta. Tosin jos on hidas tekemään, niin aikaa tuhraantuu.
Voileipäkakku on ihanaa!
Siis edellyttäen että sen tekee hyvin.
Kakkua, pikkuleipiä ja salaattia.
Ruokien ottaminen ja laittaminen tarjolle ei paljon vaadi.
Nykyään on niin paljon allergioita sun muita, että olen sitten salaateissa tehnyt pohjan ja sekaan vain sellaista, mikä ei kovin yleisesti ole inhottua tai allergisoivaa, joten montaa sorttia ei ole tarvinnut tehdä. Sipulit, tomaatit, paprikat yms. olen laittanut erikseen kuppeihin tarjolle, samoin ehdottomasti pähkinät. Ei tarvitse sitten koko aikaa olla selittämässä, mitä sinne on laitettu.
Myös ruuat olen tehnyt laktoosittomina ja maidottomina aina osan, ettei mene aivan selittäessä aika, mitä missäkin on käytetty.
Gluteiinittomat erikseen tarjolle ja vielä isolla kyltillä, menee myös monille allergisille.
Joskus tuntuu kyllä, että koko juhlien järjestäminen menee dieettikeittiötä pyörittäessä.
Eikä ole lainkaan pöllömpi idea tehdä menuuta sinne jonnekin pöydän lähettyville, missä on ruokien aineosat vielä kirjallisena, jos joku vaikka lukisikin.
Meillä oli salaattia, pikkupitsoja ja voileipäkakkuja.
Makeana kaksi juustokakkua, kuivakakkua ja suklaaruutuja.
Juu, tiedän, että täällä tämä on varmaan junttilistan ykkösenä enkä ehkä itse olisi näitä laittanut. Ne olivat kuitenkin pojan toiveet ja hänen juhlat ne olivat.
Mitä tarkoittaa tuo isot juhlat? Aika suhteellinen käsite. Riippuu tietysti ihan siitä, tulevatko vieraat kaukaa, että kannattaako tarjota ruokaa. Ehkä just joku keitto/kiusaus + vihersalaatti tai sitten joku ruokaisampi pastasalaatti + leipää. Jos kaikki vieraat ovat lähietäisyydeltä, niin kahvitarjoilu riittää. Jotain suolaista ja makeaa kylkeen. Ehkä piirakka, kakku ja jäätelöä. Ei ole kauhea vaiva ja tulee suht nopeasti valmista. Kertakäyttöastiat mielestäni ihan ok ja saahan niitäkin nykyää kauniilla kuoseilla, ettei tarvitse olla sitä perusvalkoista pahvia. Tietty oikeat lautaset ekologisesti kannattavampaa.
Laittaisin hyvän valikoiman tapaksia.
Vierailija kirjoitti:
En keksi yhtäkään syytä sille, että minä tai osa vieraista joutuu viettämään juhlissa aikaansa keittiössä. Siksi jos ei ole pitopalvelua, niin juhlitaan ravintolassa. Tiedän, tämä ei ole vastaus kysymykseesi, mutta minusta on kalama mennä rippijuhliin, jossa tädit ja kummit komennetaan salaatintekoon ja kattamaan pöytää, jotta päästään syömään. Sitten juhlakamppeissa tiskataan ja siivotaan ja mietitään, että oikeastiko tämä on nyt joku juhla.
Eikös yleensä kotijuhliin ole tapana pyytää joku tuttu "köksäksi"? Voi olla vaikka sen juhlakalun kavereita.
Kotona jos isot juhlat järjestää, niin isompi kysymys on että missä ne kaikki ruuat säilyttää ja lämmittää. Jos nyt tulee vaikka 20 henkeäkin ja niille tarjoasi vaikka jonkun kiusaus-ruuan, jos laskee 400g/annos, on se 8kg valmista kiusausta. Ruuan esivalmisteluihin, valmistukseen ja paistoon menee niin iso aika ettei sitä varsinaisena juhlapäivänä pysty tekemään, ellei joku jää kotiin niitä laittamaan kun muut ovat kirkossa.
Jos ruuan laittaa etukäteen, riittääkö kylmäsäilytystilaa tuollaiselle määrälle ruokaa kotijääkaapista, koska jääkaappiin pitää mahtua vielä mahdolliset muut tarjottavat ja pitäähän sitä jotain syödä juhlia valmistellessakin. Kun ruoka on valmistettu etukäteen, niin lämmityskin on oma urakkansa, kuinka paljon mahtuu kerralla tavalliseen kotiuuniin.
Itse tuollaisessa tilanteessa tekisin suolaisia piirakoita, kaupan pakastealtaasta karjalanpiirakoita ja niiden kaveriksi munavoita, niiden kaveriksi raikkaan salaatin. Makeaksi esim juustokakkuja tai charlotta-kakkuja, mitä ei tarvitsisi kermalla kuorruttaa.
Ja kertakäyttöastiat on mielestäni hyvinkin ok.
Ei tarjottu ruokaa, pientä suolaista ja kakkua.