Maistuuko naudan jauheliha muka nykyään samalta kuin 90-luvulla??
Lapsena rakastin naudan jauhelihasta tehtyjä ruokia, mutta nykyään aina kun teen siitä ruokaa, se haisee ja maistuu omituiselle ja vähän pahalle. Olen kokeillut eri merkkejä ja varmistanut että liha on äärimmäisen tuoretta. Mutta ei. Sama haju ja maku pysyy. Mistä kiikastaa?
Kommentit (10)
Olen huomannut saman. Ennen kun paistoi jauhelihaa ja sipulia, tuli kerrassaan herkullinen tuoksu. Nykyään melkein vähän inhottaa.
Onko sama vika sekä pakatussa että irtojauhelihassa? Tai jos jauhaa itse tuoreesta lihasta?
Muistan lapsuudessa jauhelihan ja sipulin paistamisesta lähti hyvä haju. Nykyään haisee paska.
Kokeile ostaa jauhelihaa suoraan tuottajalta. Maistuu paljon paremmalta kuin suojakaasuun pakattu jauheliha. Hinta on tietysti korkeampi, mutta halvalla ei saa hyvää tässäkään tapauksessa.
Itse en ole ajatellut asiaa, mutta voi hyvinkin pitää paikkansa. Teen aina jauhelihan vanhanajan reseptillä niin ehkä se hävittää hyvin jauhelihan maun.
Voita ja jauhoja, sitten lihalientä ja sekaan ruskistetut jauhelihat ja sipuli. Mausteena suola pippuri. Kyytipojaksi maustekurkkua ja pottuu. nam
Olen huomannut saman. En tiedä, mistä se johtuu.
Olin kerran vieressä, kun Yhdysvalloissa asuva läheiseni paistoi sikäläistä naudan jauhelihaa, ja se tuoksui paremmalta kuin nykyinen suomalainen. Myöhemmin törmäsin netissä tietoon, että Yhdysvalloissa naudat ovat corn-fed eli niille syötetään maissia. Euroopassa, ja ymmärtääkseni myös Suomessa, naudat ovat grass-fed eli niille syötetään ruohoa (tai ehkä rehu on oikeampi sana?).
Oikeasti naudoille kuuluu syöttää rehua, eli eurooppalaiset ovat oikeassa, mutta monet ovat sanoneet, että maissiruokittu naudanliha on paremman makuista.
Tämä tuskin kuitenkaan selittää suomalaisen jauhelihan maun huonontumista. Eiköhän täällä ole aina naudoille syötetty sitä rehua? Ehkä selitys on tuotannossa ja pakkaamisessa?
Blogini: https://ilouutinen.blogspot.fi/
Ruokaa voi maustaa ja saada lähes mistä vain maistuvaa.
On silti tosi, että naudanlihassa ja naudanlihassa (koskee kaikkia eläimiä) on iso ero. Minä kokeilin joskus luomunaudan lihaa (limousine), ostin 5 kiloa irtojauhelihaa ja reilun 6 kiloa paistin osia vakuumiin pakattuna.
Eläin oli paloteltu samana päivänä, ja jauheliha oli jauhettu samoin tein sekä paistin osat vedetty vakuumiin heti paloittelun jälkeen. Jauhelihat pakkasin 500g (vaa'an kanssa) annoksina pakastepusseihin joista painelin ilmat pois ja pakastin heti, ja paistilihoja pidin ohjeen mukaan 2 viikkoa vakuumissa jääkaapissa ennen pakastamista.
Voi pojat, en muista syöneeni kahteenkymmeneen vuoteen niin hyvää lihaa (riistasta toki pidän enemmän, mutta se on mielestäni oma lukunsa). Jauhelihaa saattoi syödä paistettuna ihan paljaaltaan ja vain kevyesti suolattuna ilman mitään mausteita.
Faith kirjoitti:
Olen huomannut saman. En tiedä, mistä se johtuu.
Olin kerran vieressä, kun Yhdysvalloissa asuva läheiseni paistoi sikäläistä naudan jauhelihaa, ja se tuoksui paremmalta kuin nykyinen suomalainen. Myöhemmin törmäsin netissä tietoon, että Yhdysvalloissa naudat ovat corn-fed eli niille syötetään maissia. Euroopassa, ja ymmärtääkseni myös Suomessa, naudat ovat grass-fed eli niille syötetään ruohoa (tai ehkä rehu on oikeampi sana?).
Oikeasti naudoille kuuluu syöttää rehua, eli eurooppalaiset ovat oikeassa, mutta monet ovat sanoneet, että maissiruokittu naudanliha on paremman makuista.
Tämä tuskin kuitenkaan selittää suomalaisen jauhelihan maun huonontumista. Eiköhän täällä ole aina naudoille syötetty sitä rehua? Ehkä selitys on tuotannossa ja pakkaamisessa?
Kyllä se amerikkalainenkin nauta taitaa nurmea syödä, en usko, että ruohotupsuun kajoamata laitumella kuljeskelevat. Ainakin meillä lehmät syövät myös viljaa (jauhona), muutamalla tilalla on ruokana joka sitä kaipaamaasi maissia.
90-luvulla naudanlihassa oli mukana enemmän rasvaa kuin nyt, sieltä saattavat juontaa tuoksumuistonne. Meillä syödään itsekasvatetun naudan lihaa enkä huomaa sen tuoksun poikkeavan 25 vuoden takaisesta tuoksumuistosta. En ole kokeillut kaasuun pakattua lihaa, mutta esim. kaasuun pakatut vihannekset ovat meillä ehdoton ei, niissä on outo maku.
Faith kirjoitti:
Olen huomannut saman. En tiedä, mistä se johtuu.
Olin kerran vieressä, kun Yhdysvalloissa asuva läheiseni paistoi sikäläistä naudan jauhelihaa, ja se tuoksui paremmalta kuin nykyinen suomalainen. Myöhemmin törmäsin netissä tietoon, että Yhdysvalloissa naudat ovat corn-fed eli niille syötetään maissia. Euroopassa, ja ymmärtääkseni myös Suomessa, naudat ovat grass-fed eli niille syötetään ruohoa (tai ehkä rehu on oikeampi sana?).
Oikeasti naudoille kuuluu syöttää rehua, eli eurooppalaiset ovat oikeassa, mutta monet ovat sanoneet, että maissiruokittu naudanliha on paremman makuista.
Tämä tuskin kuitenkaan selittää suomalaisen jauhelihan maun huonontumista. Eiköhän täällä ole aina naudoille syötetty sitä rehua? Ehkä selitys on tuotannossa ja pakkaamisessa?
Kyllä se makuero syntyy pääasiassa siitä mitä eläimille syötetään. Myös tuotanto-olosuhteet vaikuttavat, eli stressihormoni voi pilata lihan maun. Poro on hyvä esimerkki tuosta stressihormonin vaikutuksesta, joskus voi saada lihaa jossa eläintä on pidetty liian kauan stressiä aiheuttavissa olosuhteissa ennen teurastamista. Ehkä siitä syystä poromiehet ottavatkin itselleen lihan mieluiten suoraan sieltä jänkhän reunalta, ja näin saavat stressittömän eläimen lihaa, mutta joskus se sattuu olemaan jonkun muun poro kuin oma.
Ei maistu, ainakaan jos kyseessä on sama jauheliha.