Voiko liiallinen karkin syönti aiheuttaa diabeteksen?
Mieheni väittää, että voi, mutta itse epäilen sen olevan vain legenda, mitä äidit selittävät lapsilleen.
Tietääkö kukaan mikä on totuus?
Kommentit (29)
Joka ikinen kerta kun laitat suuhusi jotain mikä aiheuttaa insuulinin nopean heilahduksen ylös se vaikuttaa insuliini säätelyjärjestelmään....
Lopulta systeemi lakkaa toimimasta kun tarpeeksi rääkätään... Esim 1kpl peruna joka on pelkkää tärkkelystä saa elimistösi ja insuliinin käyttäytymään täysin samoin kuin 5 sokeripalaa...... Ja tämä kaikki on ihan jokaisen laskettavissa taskulaskimella......
Ohessa pari otetta täältä:
http: //www. ravitsemusjaterveys. fi/aihe/peruna/
Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa neuvotaan varaamaan neljännes lautasesta perunalle. Laitetaan lautaselle kaksi keskikokoista keitettyä perunaa, paino yhteensä noin 160 grammaa.
160 grammaa keitettyä perunaa:
Hiilihydraatteja 25 grammaa
Glykeeminen indeksi (GI) noin 75
Glykeeminen kuorma (GK, sokerikuorma) 19
Otetaan vertailukohdaksi kymmenen sokeripalaa.
10 sokeripalaa:
Hiilihydraatteja noin 28 grammaa
Glykeeminen indeksi (GI) noin 68
Glykeeminen kuorma (GK, sokerikuorma) 19
Yksi peruna vastaa siis sokerikuormaltaan viittä sokeripalaa.
Ravitsemussuosituksien mukaan peruna on edelleen suositeltava ruoka-aine, koska sitä syödään Suomessa lähes aina osana ateriaa, jolloin muut aterian ainekset tasoittavat sen verensokeria kohottavaa vaikutusta. Tutkimustieto tästä aiheesta kuitenkin osoittaa päinvastaista. Aterian verensokerivaikutuksen voi päätellä noin 90 % tarkkuudella sen yksittäisten osien verensokerivaikutuksista eikä proteiinilla ja rasvalla ole siihen juurikaan vaikutusta.
Ruokavalion korkea sokerikuorma nostaa merkittävästi kakkostyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tämä saattaa antaa ajattelemisen aihetta perunan ystäville.
Japanissa on tutkittu maltillisen hiilihydraattien rajoittamisen vaikutuksia kakkostyypin diabeetikkojen terveyteen.
Tässä tutkimuksessa 133 normaalipainoista tai hieman ylipainoista koehenkilöä saivat valita itse, rajoittavatko he hiilihydraatteja vai noudattavatko he tavanomaista ruokavaliota. Hieman yli puolet henkilöistä halusi rajoittaa hiilihydraatteja.
Hiilihydraatteja rajoittaneet saivat ruoastaan keskimäärin 45 E% (199 g) hiilihydraatteja ja tavanomaista ruokavaliota noudattaneet keskimäärin 57 E% (247 g).
Koehenkilöiden terveyttä seurattiin kahden vuoden ajan. Hiilihydraatteja rajoittaneen ryhmän sokerihemoglobiini (HbA1c) laski 7,4 prosentista 6,7 prosenttiin. Tavanomaisella ruokavaliolla sokerihemoglobiini puolestaan nousi 7,1 prosentista 7,5 prosenttiin.
Hiilihydraatteja rajoittaneella ryhmällä myös painoindeksi laski enemmän, veren kolesteroliarvot paranivat ja he saattoivat vähentää lääkitystään.
En jaksa uskoa edes 2tyypin diabetekseenkaan, paitsi jos on lihava.
Minulla on kaikki tarvittavat geenit ja vähän päälle, saada diabetes ja syön karkkia välillä kuin leipää. Sokerit on ihan kohdallaan viimeksi tänä aamuna mittasin 5,0.
Tai sitten olet parempi kuin maailman parhaat tutkijat :DDD
Kakkostyypin diabeteksen riskiä lisää vyötärölihavuus, mutta sinänsä sokerin syönti ei liity diabetekseen.
th
että sokeriahan on mm. leivässä, perunassa jne. Kaikessa missä on hiilihydraatteja, joten yhtä hyvin voisi väittää että porkkanan syönti aiheuttaa dm:n.
Nykyään jo 2 vuotias voi sairastua vaikka ennen sairastuttiin vasta koulussa.....
Sitä ne aikaisin aloitetut vellit teettää..... 2-3kk jo tuputetaan velliä että äiti saa nukkua puoleen päivään asti.....
Ei voi olla totta, että luulette sen oikeasti oleva joku ihmeellinen ulkopuolinen sairaus joka ei olisi sidoksissa ruokavalioon..... Ottakaa selvää ennen kuin alatte kyynelehtimään.....
Jokainen teistä aiheuttaa lapselleen älyttömän insuliiniheilahtuksen JOKAISELLA aterialla koska KAIKKI teidän aterianne sisältävät hiilareita jotka muuttuvat sokeriksi..........
Meillä annetaan ns. teidän tuntemia hiilareita ainoastaan kahdella aterialla neljästä.... (tietysti jokaisella aterialla olevat kasvikset sisältävät hiilareita, mutta puhunkin viljatuotteista, sokerista ja perunasta......)
Alttius sairastua tyypin 1 diabetekseen on periytyvä. Tekijät, jotka aikaansaavat taudin puhkeamisen, ovat osittain epäselviä. Jotkin virusinfektiot voivat aiheuttaa haiman beetasolujen tuhoutumisen ja tyypin 1 diabeteksen. Useissa tutkimuksissa on havaittu nopean kasvun varhaislapsuudessa lisäävän taudin vaaraa. Joissakin tutkimuksissa taas ravinnon nitraattien ja erityisesti nitriittien runsas saanti on liitetty tyypin 1 diabeteksen puhkeamiseen. Osassa tutkimuksista runsaan maidon juonnin on oletettu lisäävän tyypin 1 diabeteksen vaaraa niillä, joilla on perinnöllinen alttius sairastua. Yhtenä altistavaksi tekijäksi on esitetty lyhyttä imetysaikaa, mutta myös näiltä osin tulokset ovat ristiriitaisia.
Riittävän D-vitamiinin saannin imeväisiässä on todettu mahdollisesti suojaavan tyypin 1 diabetekselta. Muiksi suojaaviksi tekijöiksi on esitetty imetystä, riittävää niasiinin, sinkin sekä E- ja C-vitamiinin saantia. Ruokavalion kokonaisuuden merkitystä sairastumisvaaraan ei ole arvioitu. Lisätutkimuksia tarvitaankin tyypin 1 diabeteksen ja ravintotekijöiden välisistä yhteyksistä; toistaiseksi puuttuvat sellaiset ravitsemustieteelliset pitkäaikaistutkimukset, joissa olisi mukana niin raskausaika kuin myös sairauden puhkeamista edeltävä vaihe ja aika, jolloin tyypin 1 diabetes lapsella/nuorella on diagnosoitu.
viimeiset 4,5v puuroa, muroja, leipää, karkkia, sokeria JOKAIKISELLÄ elämänsä aterialla.. Että siten!!!!!
Meillä ei puuroja taatusti anneta lapsille. Leipäpalan kerran päivässä jos sitäkään ja kakkupullaa vain ja ainoastaan vieraissa.....
Täysjyväpasta ja peruna on myös harvinaista herkkua meidän pöydässä. Lapset 2v10kk ja 1v3kk Vanhemmat 70-luvulla synytneitä...
Millaista ruokavaliota minä sen sijaan 70-luvun lopulla syntyneenä olen noudattanut kun en ole 1-tyyppiin sairastanut?
Kiitos analyysistäsi jo etukäteen!
VAi etterkö katso uutisia ihan suomen televisiosta klo 22 joka ilta... ja muilla kanavilla muuhun aikaan :D
Jo se on ollut sielläkin
Miksi esim. Aasian ei maissa ei juurikaan esiinny diabetesta, vaikka riisi on siellä ollut ruokavalion perustana tuhansia vuosia? Vasta kun jenkkiläistyylinen pikaruokakulttuuri levisi Aasiaan, niin 2-tyypin diabetes alkoi yleistyä. Ykköstyypin diabetes on edelleen harvinainen Aasiassa.
joskus kesällä oli tehty väitös Turun Yliopistossa, että vähemmän hiilareita ja se energia pitäisi korvata luonnollisella rasvalla (rasvaista lihaa ja kalaa) ja proteiinilla... Ei kyllä enää muista kuka se tutkija oli.. Ja apeana se totesi niissä uutisissa, että kestää n. vuosikymmenen ennenkuin yleiset ravitsemussuositukset tulevat muuttumaan tänä päivänä tehtyjen tustkimusten takia.....
Etsi itse maikkarin arkistosta tai jostain väitöskirjoista.....
Ihan siitä syystä, että vielä noin 100 vuotta sitten diabeetikot KUOLIVAT!! Nyt sairautta voi hoitaa erittäin hyvin ja siten diabeetikot, joilla altistava geeni on olemassa, siirtävät sen myös jälkipolvilleen...
Että ei se sen kummempaa...
On tää kyllä ihan älyhoiäläjätäpalsta, täytyy sanoa.
No todella monipuolisesti kasviksia ja kalaa ja lihaa.....
Länsimaissa sen riisin kanssa syödään lisää hiilareita :DDDD
Suurennnuslasilla saa etsiä lihaa niiltä aterioilta kun on ystävien luona syömässä (lapsiperheiden) J aluonnolliset rasvat on korvattu E-koodipitoisilla cremeillä.....
Vierailija:
joskus kesällä oli tehty väitös Turun Yliopistossa, että vähemmän hiilareita ja se energia pitäisi korvata luonnollisella rasvalla (rasvaista lihaa ja kalaa) ja proteiinilla... Ei kyllä enää muista kuka se tutkija oli.. Ja apeana se totesi niissä uutisissa, että kestää n. vuosikymmenen ennenkuin yleiset ravitsemussuositukset tulevat muuttumaan tänä päivänä tehtyjen tustkimusten takia.....
Etsi itse maikkarin arkistosta tai jostain väitöskirjoista.....
No, sanotaan, että niiden luotettavuus on vähän niin ja näin. Eli siis vähemmän hiilareita. No, kukaan ei varmaankaan kiellä sitä tosiseikkaa, että suomalaiset saavat liikaa HUONOJA hiilareita ja liian vähän HYVIÄ rasvoja. Ns. virallisterveellinen ruokasuosituskin lähtee hyvien hiilareiden suosimisesta (kasvikset, hedelmät, täysjyväviljatuotteet, jne) ja hyvin rasvojen suosimisesta (öljyt, kalat). Ei sellaista ruokasuositusta olekaan, joka suosisi huonoja hiilareita...
Vähän hei mediakriittisyyttä peliin.
Vierailija:
No todella monipuolisesti kasviksia ja kalaa ja lihaa.....
Länsimaissa sen riisin kanssa syödään lisää hiilareita :DDDD
Suurennnuslasilla saa etsiä lihaa niiltä aterioilta kun on ystävien luona syömässä (lapsiperheiden) J aluonnolliset rasvat on korvattu E-koodipitoisilla cremeillä.....
Meillä syödään täysjyväriisin kanssa useimmiten kanaa ja kasviksia. En ole kyllä koskaan kuullut, että kukaan söisi riisin kanssa lisää hiilareita, esim. perunaa...
VArmasti löytyy maailmalta monia väitöskirjoja ennen tätä suomenkielistä... En todellakaan usko, että olemme ensimmäisinä......
Mauttomin uhkaus, jota olen koskaan kuullut. Onneksi ei omassa perheessä tai suvussa ole sitä päätöntä pelottelua viljelty, sillä meillä on aika paljon ykköstyypin diabeetikkoja suvussa, ja ovat sairastuneet jo ihan tosi pieninä lapsina. Jos joku olisi uhkaillut että sen saa karkinsyömisestä, niin voisi lapselle jäädä ikuiset katkeruuskompleksit! Varokaa siis sanojanne, suosittelen.