Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Mitkä karkit ovat erityisen epäterveellisiä?

Vierailija
09.02.2018 |

Sehän on selvä että suklaa on aina parempi valinta kuin joku muu. Hedelmäkarkit joissa on liivatetta sisältävät periaattessa proteiinia eli eivät ole pahimpia.

Huonoimpia ovat toffee ja fudge-tyyppiset. Niissä on sokerin lisäksi huonoja rasvoja. Ja tietysti karkit joissa on pelkkää sokeria eli lähes kaikki kovat karkit. Lakritsi ja salmiakki nostavat verenpainetta eli joku turkinpippuri on erittäin paha.

Ja hampaille kauheimpia ovat nämä suositut sour-karkit! Tuskin vatsakaan tykkää moisesta happopommista.

Kommentit (8)

Vierailija
1/8 |
09.02.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Up

Vierailija
2/8 |
09.02.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse vältän kaikkia karkkeja, joissa on palmu-, auringonkukka-, rypsi-, rapsiöljyjä. Samoin mitä tahansa kovetettua öljyä sisältävät jätän syömättä. Valitettavan suuri osa karkeista nykyään tuollaisia, reilusti yli puolet omien havaintojen mukaan.

Samoin se yksi valkoinen väriaine, e171, titaanidioksidi, jää syömättä (liitulakut prkl, ja on tietty hammastahnoissakin), kun sillä on niin monessa tutkimuksessa ollut todennäköisiä haittavaikutuksia.

Tuossa tuore uutisointi syöpäongelmista:

http://www.smh.com.au/business/consumer-affairs/titanium-dioxide-food-a…

Saksalaisissa karkeissa (hedelmäkarkit, nallekarkit yms) on usein väriaineet ja muut korvattu rehuilla (tyyliin oranssiväri porkkanasta, punainen mansikasta, jne), jonka soisi yleistyvän Suomessakin. Älkää kuitenkaan luulko, että noita rehuja olisi kovinkaan paljoa (prosenttia painosta) karkeissa, mutta parempi niitä kuin epämääräisiä syöpiin yhdistettyjä tököttejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/8 |
09.02.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sokeria en ihan hirveästi pelkää, kun ihmisenkin elimistö on taatusti sitä sopeutunut syömään hurjat määrät hedelmien mukana viimeiset 50 miljoonaa vuotta. Valtaosan tuosta ajasta pääasiallisesti olemme syöneet 95 % hedelmädieettiä. Ja jos katsotte hedelmien sokerimolekyylejä, niin ne ovat aika tasaisesti sakkaroosia, glukoosia ja fruktoosia (toisin kuin moni kuvittelee, että pelkkää fruktoosia). Karkeissa vaihtee miten sattuu, mutta kannattaisi varmaan niitäkin syödä monipuolisesti eikä vain yhtä tiettyä kilokaupalla.

Sitä en sano, että terveellistä olisi, vaan päinvastoin toki, mutta sokerihaittoja lienee mahdollista negatoida. Ongelmahan helpottuu, jos sokerikarkkien kanssa ottaa hedelmiä tai vaikkapa appelsiinimehua. Esim. appelsiinimehun flavonoidit ehkäisevät sokerin aiheuttamaa oksidatiivista stressiä: http://www.buffalo.edu/news/releases/2010/03/11169.html

Samoin sekoittaisin suklaata ja sokeria karkkipäivänä irtispussiin, jottei tulisi yksinään järkkyä määrää jompaa kumpaa. Elimistölle lienee kuitenkin helpompi käsitellä 50 g sokeria ja 50 g rasvaa kuin 100 g yksittäistä ainetta, vaikkei mulla tähän muuta evidenssiä olekaan antaa kuin se logiikka, että käytetyt entsyymit ja biokemialliset prosessit noiden käsittelyyn ovat erilaiset ja näiden kapasiteetti ei-ääretön.

Vierailija
4/8 |
09.02.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

No niinpä tietysti, että karkeistakin olen onnistunut tykästymään kaikkein epäterveellisimpiin. Ja noista "terveellisemmistä" nalle- ja hedelmäkarkeista en taas satu pitämään. Mikä siinä onkin, että makumieltymykset ei voi mennä terveellisyyden mukaan vaan just päinvastoin?

Vierailija
5/8 |
09.02.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

No niinpä tietysti, että karkeistakin olen onnistunut tykästymään kaikkein epäterveellisimpiin. Ja noista "terveellisemmistä" nalle- ja hedelmäkarkeista en taas satu pitämään. Mikä siinä onkin, että makumieltymykset ei voi mennä terveellisyyden mukaan vaan just päinvastoin?

Jokaisen olemassaolevan "epäterveellisen" karkin pystynee tekemään myös terveellisemmin, mutta valitettavasti se usein sitten maksaa sen muutaman sentin per pussi ylimääräistä, joten valmistaja pihtailee.

Kuluttajalla on toki kaikki valta äänestää lompakollaan, mutta valitettavasti suurin osa ei tiedä mitä eroa milläkin on.

6/8 |
09.02.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Voi luoja. 

Mitä heletin väliä mikä karkki on terveellisempi kuin toinen. 

Mikään niistä kun ei ole terveellistä jos niitä mättää naamariinsa kilotolkulla 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/8 |
09.02.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kaikki mita rakastan kirjoitti:

Voi luoja. 

Mitä heletin väliä mikä karkki on terveellisempi kuin toinen. 

Mikään niistä kun ei ole terveellistä jos niitä mättää naamariinsa kilotolkulla 

Näinhän se on, ja kääntäen: koska niitä EI ole tarkoitus mättää kilotolkulla, ei niillä pienillä "terveellisyyseroilla" mitään merkitystä ole. Sillä, mitä syödään päivittäin ja paljon, on merkitystä.

Vierailija
8/8 |
09.02.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lakritsi nostaa verenpainetta

Suklaassa on paljon kaloreita ja kovaa rasvaa

Pehemissä hedelmäkarkeissa vain harvoin on käytetty luontaisia väriaineita vaikka atso-värit onkin kielletty

Salmiakin ammoniumkloridihan on suolaa joten tuskin sekään hyväksi on.

Terveellisin karkki lienee xylitol purkka ja seuraavaksi paras xylitol sisu tms.