Maidoton ja viljaton ruokavalio
Kiinnostaisi aloittaa tuollainen maidoton ja viljaton ruokavalio, mutta ruokailutottumukseni ovat niin vahvasti molemmille pohjautuneet, että olen aivan pulassa jo esim. aamiaisen kohdalla. Mitä tuollaisessa ruokavaliossa syödään aamu- ja iltapalaksi?
Itselläni esimerkkinä aamu- ja iltapalasta ovat seuraavat;
-mysliä kauramaidolla tai rasvattomalla maidolla
-leipä levitteellä, kinkulla na juustolla ja kaakaota/teetä
-pastaruokaa
Olen aivan pulassa ja netissä on vain omituisia ohjeita...
Kommentit (21)
Aamupalaksi ruokaa. Aamupala on länsimainen keksintö. Muualla ”aamupalalla” syödään normaalia ruokaa.
Syö lohta ja kaalia jne
Vierailija kirjoitti:
Korvaat viljatuotteet gluteenittomalla Veijalainen. Löytyy pastaa, leipää mysliä ym. Maitotuotteet soija- ja kauramaitotuotteilla. Tuo on ihan helppoa nykyisin. Maksaa vaan enemmän kuin normi maito ja viljatuotteet
Eihän se sitten mikään viljaton ruokavalio ole! Tosin emmehän tiedä tarkoittiko ap todella viljatona ruokavaliota vai juuri gluteenitonta? Monella tuntuu menevän nämä kaksi termiä keskenään sekaisin. Miten on ap, pyritkö täydelliseen viljattomuuteen vai gluteenittomuuteen?
Vierailija kirjoitti:
Korvaat viljatuotteet gluteenittomalla Veijalainen. Löytyy pastaa, leipää mysliä ym. Maitotuotteet soija- ja kauramaitotuotteilla. Tuo on ihan helppoa nykyisin. Maksaa vaan enemmän kuin normi maito ja viljatuotteet
Et taida ymmärtää sanaa viljaton.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Korvaat viljatuotteet gluteenittomalla Veijalainen. Löytyy pastaa, leipää mysliä ym. Maitotuotteet soija- ja kauramaitotuotteilla. Tuo on ihan helppoa nykyisin. Maksaa vaan enemmän kuin normi maito ja viljatuotteet
Eihän se sitten mikään viljaton ruokavalio ole! Tosin emmehän tiedä tarkoittiko ap todella viljatona ruokavaliota vai juuri gluteenitonta? Monella tuntuu menevän nämä kaksi termiä keskenään sekaisin. Miten on ap, pyritkö täydelliseen viljattomuuteen vai gluteenittomuuteen?
Tiedän kyllä eron näiden kahden välillä. Pyrin siis täysin viljattomaan ruokavalioon.
Tuolla ylempänä mainittu "aamupalaksi ruokaa" oli melko laaja-alaisesti mainittu. Tottahan on, että vain länsimaissa tunnetaan ns. aamupalan käsite, muualla maailmassa syödään sitä mitä aamulla löytyy. Mutta jotenkin tuntuu hassulta alkaa lohta ja kaalia vetämään aamulla nassuun.
-ap
Leipää voi leipoa viljattomasti, googlaa ohjeita.
Munakas on myös hyvä aamiainen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Korvaat viljatuotteet gluteenittomalla Veijalainen. Löytyy pastaa, leipää mysliä ym. Maitotuotteet soija- ja kauramaitotuotteilla. Tuo on ihan helppoa nykyisin. Maksaa vaan enemmän kuin normi maito ja viljatuotteet
Eihän se sitten mikään viljaton ruokavalio ole! Tosin emmehän tiedä tarkoittiko ap todella viljatona ruokavaliota vai juuri gluteenitonta? Monella tuntuu menevän nämä kaksi termiä keskenään sekaisin. Miten on ap, pyritkö täydelliseen viljattomuuteen vai gluteenittomuuteen?
Tiedän kyllä eron näiden kahden välillä. Pyrin siis täysin viljattomaan ruokavalioon.
Tuolla ylempänä mainittu "aamupalaksi ruokaa" oli melko laaja-alaisesti mainittu. Tottahan on, että vain länsimaissa tunnetaan ns. aamupalan käsite, muualla maailmassa syödään sitä mitä aamulla löytyy. Mutta jotenkin tuntuu hassulta alkaa lohta ja kaalia vetämään aamulla nassuun.
-ap
Unohda, että se olisi jotenkin hassua. Muuta ajattelutapaa.
Mä syön usein sekä aamulla, että illalla jonkun smoothien. Hedelmiä tai marjoja, sekaan kookos/mantelimaitoa, chiaa, auringonkukan siemeniä jne. Tai sit vihanneksia, mehua ja jotain siemeniä/pähkinöitä.
Jos haluaa oikeasti lusikoitavaa, niin vaikka tuorepuuro chiaasta, mausteeksi mitä tahansa hedelmiä tai marjoja.
Teen usein myös siemennäkkäriä, jota syön hummuksella.
Suomalaisten ajatus aamupalasta on varmaan todella usein voileipä, puuro tai jogurtti. Itsellänikin on ollut.
Mun aamupaloja on nykyisin: keitetty tai paistettu kananmuna, smoothie jossa banaania, avocado, mantelimaitoa ja marjoja, kourallinen pähkinöitä. Leivon välillä siemennäkkäriä leivän korvikkeeksi, siihen tulee erilaisten siementen lisäksi mantelijauhetta ja kananmunia.
Mitkä viljat ovat ongelma? Vehnä, ohra, ruis, kaura? Tattari ja hirssi sopivat yleensä herkkävatsaisille. Katsele luontaisesti gluteenittomia tuotteita. Pastaa tehdään kikhernejauhoista, tortillalettuja maissista, ja kokeilin tehdä perunarieskaa maissijauhoilla, oli hyvää! Vuoka- tai näkkileipiä voi tehdä siemenseoksista, ja valmiinakin näitä löytyy.
Vierailija kirjoitti:
Mitkä viljat ovat ongelma? Vehnä, ohra, ruis, kaura? Tattari ja hirssi sopivat yleensä herkkävatsaisille. Katsele luontaisesti gluteenittomia tuotteita. Pastaa tehdään kikhernejauhoista, tortillalettuja maissista, ja kokeilin tehdä perunarieskaa maissijauhoilla, oli hyvää! Vuoka- tai näkkileipiä voi tehdä siemenseoksista, ja valmiinakin näitä löytyy.
Voi jumalauta näitä pönttöjä! Viljaton on VILJATON!!
Viljattomassa usein sallitaan tattari. Tattarihiutalelaatikossa on hyvä leipäohje, hiutaleita, kermaviilipurkki, voita ja suolaa. Sekaisin ja uuniin, valmis vartissa ja tosi hyvä leipä.
VILJATON EI SAA SYÖDÄ:
— vehnä
— ruis
— ohra
— kaura
— leseet
— bulgur
— couscous
— kamut
— semolina
— speltti
— maissi
— maissijauho
— riisi
villiriisi
— olut
— glukoosi (vehnästä)
— teff
— graham
VILJATON SAA SYÖDÄ:
— kookosjauhot, hiutaleet
— mantelijauhot
— tapioca-jauhot ja suurimot
— hasselpähkinäjauho
— kurpitsansiemenjauho
— lupiinijauho
perunajauho
— psyllium
— chia
Tattari eli viljatatar (Fagopyrum esculentum) on tatarkasveihin (Polygonaceae) kuuluva kasvi, jonka siemeniä käytetään ruoaksi. Se lasketaan yleensä viljaksi, vaikka se ei ole muiden viljojen lailla heinäkasvi vaan kaksisirkkainen.
Työkaveri on viljaton terveyssyistä.
Mitä se tarkoittaa? Muija on niin tympeä, etten viitsi häneltä kysyä.
Syö kyllä riisiä, mikä täällä mainittiin viljattomasta ruokavaliosta poissuljettuna. Syö myös joitain keksin näköisiä keksejä.
Eikö niissä ole siis mitään viljaa? Jos ei, niin mitä ne ovat?
Kuka tietää?
Jos epäilet, että vilja- tai maitotuotteet aiheuttavat terveysongelmia, kannattaa varmaan aloittaa lääkäristä ja selvittää asiaa. Vähintään menisin asiantuntevalle ravitsemusterapeutille selvittämään asiaa. Menisin sinne joka tapauksessa, jos aikoisin noin radikaalisti rajoittaa syömistäni. En turvautuisi pelkästään herra googleen.
Jos kyse on jostain muotiruokavaliosta, niin otan osaa. Meidän perheessä on jo monta vuotta jouduttu lapsen allergioiden vuoksi syömään maidotonta, munatonta, gluteenitonta jne. ruokaa. Se on a) työlästä ja b) kallista. Tulet huomaamaan. Tulet huomaamaan myös, että jos on todella rajoittunut ruokavalio, myös muusta elämästä tulee todella rajoittunutta. Et voi esimerkiksi syödä ravintoloissa juuri mitään.
Itse en jättäisi kategorisesti ruokavaliostani pois mitään, jos sille ei ole selkeitä terveydellisiä perusteita.
Itse söin tänään aamupalaksi graavilohta siemennäkkärin päällä ja kuppi kahvia ikaffella. Viljat korvataan kasviksilla. Tai voi leipoa leipää mantelijauhosta. Googleta reseptejä haulla vhh resepti.
Vierailija kirjoitti:
Työkaveri on viljaton terveyssyistä.
Mitä se tarkoittaa? Muija on niin tympeä, etten viitsi häneltä kysyä.
Syö kyllä riisiä, mikä täällä mainittiin viljattomasta ruokavaliosta poissuljettuna. Syö myös joitain keksin näköisiä keksejä.
Eikö niissä ole siis mitään viljaa? Jos ei, niin mitä ne ovat?
Kuka tietää?
Riisi on viljakasvi. Eli työkaverisi keksit ovat viljattomaan ruokavalioon soveltumattomia
Kikherne on palkokasvi ja siitä tehtävä jauho on siis viljatonta. Mantelijauho mainittiin jo, ja pähkinöistä/manteleista/siemenistä voi tehdä leipää. Kvinoa ei ole vilja vaan siemen, mutta käytetään viljan tapaan. Lisäkeriisin voi korvata esim. keitetyllä kvinoalla tai linsseillä.
Korvaat viljatuotteet gluteenittomalla Veijalainen. Löytyy pastaa, leipää mysliä ym. Maitotuotteet soija- ja kauramaitotuotteilla. Tuo on ihan helppoa nykyisin. Maksaa vaan enemmän kuin normi maito ja viljatuotteet