Mitä niin vaikeaa ravintola-alalla muka on?
Aina on olevinaan niin kiire, ja joka asiassa ollaan pätemässä, että ei noin, tee näin, vaikka asialla ei olisi niin mitään merkitystä. Sitten kun et toimi täsmälleen, kuten joku ajattelee, niin heti tulee moittimista, että etkös nyt älyä tai osaa. Että kyllä pitäis tietää. Anteeksi, kristallipalloni unohtui kotiin.
Nyt kun olen ollut jonkin verran vaativimmissa ja vastuullisimmissa hommissa, niin se taas sujuu kuin unelma. Myös työilmapiiri on täysin erilainen.
Kommentit (15)
No varmaankin ne asiat, joista sinulle huomautetaan. Sinähän voit tässä nyt vaikka itse muutaman mainita, mitkä ovat sellaisia asioita, jotka pitää tehdä tietyllä tavalla, mutta sinusta niillä ei ole mitään merkitystä.
En oikein ymmärrä aloitusta. Otsikosta voisi päätellä, että ap ei tiedä alasta mitään, mutta aloituksesta saa sen käsityksen, että hän itse työskentelee alalla.
Ravintola-alalla on tietyt edut... Tosin kannattaa työskennellä ehkä joko jossain grillissä työntekijänä tai sitten ravintolapäällikkönä... Siitä välistä kaikki on paskaa... Koska olet vastuussa ruoasta.... Kritiikki ja kiire.... hektisyys... siinä kolme asiaa jos niitä ei kestä ei kannata olla ravintola-alalla... Lisäksi muutoksia ruoka-annosten suhteen on tehtävä tiuhaan.... Jotta tulee lisää asiakkaita.....Palkka on ihan ok mutta työ tehdään oikeastaan ruokaa tekemällä joten ravintola-alalla ei tienaa ellei pyöritä montaa paikkaa samaan aikaan että jos yksi menee huonommin toinen korvaa.... Joka päivä ei voi mennä hyvin. Siinä lyhyesti.
Vierailija kirjoitti:
No varmaankin ne asiat, joista sinulle huomautetaan. Sinähän voit tässä nyt vaikka itse muutaman mainita, mitkä ovat sellaisia asioita, jotka pitää tehdä tietyllä tavalla, mutta sinusta niillä ei ole mitään merkitystä.
En oikein ymmärrä aloitusta. Otsikosta voisi päätellä, että ap ei tiedä alasta mitään, mutta aloituksesta saa sen käsityksen, että hän itse työskentelee alalla.
Esimerkiksi se, miten ja mihin järjestykseen itse suunnittelen ne hommat ja teen, mitä pitää tehdä. Oma järjestykseni olisi kaiken mukaan järkevämpi, mutta kun toisella on se oma päähänpinttymänsä, jota ei tietenkään voi muuttaa mihinkään, koska on aina on tehty niin.
Harjoittelijoita ainakin kohdellaan tosi huonosti. Ensin otetaan kaikki hyöty irti harjoittelijoista, teetetään paskat työt paskoilla työajoilla ja sitten annetaan paskat arvostelut. Kaverille sanottiin koko kuukausi, että jeejee, kivasti menee, mutta sitten arvioinnissa sanottiin, että sun harjoittelu on hylätty. Ja sama viiden viikon jakso palkattomana uudestaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No varmaankin ne asiat, joista sinulle huomautetaan. Sinähän voit tässä nyt vaikka itse muutaman mainita, mitkä ovat sellaisia asioita, jotka pitää tehdä tietyllä tavalla, mutta sinusta niillä ei ole mitään merkitystä.
En oikein ymmärrä aloitusta. Otsikosta voisi päätellä, että ap ei tiedä alasta mitään, mutta aloituksesta saa sen käsityksen, että hän itse työskentelee alalla.
Esimerkiksi se, miten ja mihin järjestykseen itse suunnittelen ne hommat ja teen, mitä pitää tehdä. Oma järjestykseni olisi kaiken mukaan järkevämpi, mutta kun toisella on se oma päähänpinttymänsä, jota ei tietenkään voi muuttaa mihinkään, koska on aina on tehty niin.
Tämän perusteella on mahdotonta sanoa, kumpi teistä on oikeassa. Mutta itse kyllä olen omassa työssäni huomannut, että uusilla työntekijöillä ei vain ole se kokonaiskuva hallussa ja monesti heille pitää sanoa, mitkä asiat pitää hoitaa ensin ja missä järjestyksessä hommat kannattaa tehdä. Pätee varmaankin aika moneen alaan. Itsekään en ole ravintola-alalla.
Turhantärkeilyala.
Ainakin salin puolella pärjää kuka tahansa töissä.
Vierailija kirjoitti:
Harjoittelijoita ainakin kohdellaan tosi huonosti. Ensin otetaan kaikki hyöty irti harjoittelijoista, teetetään paskat työt paskoilla työajoilla ja sitten annetaan paskat arvostelut. Kaverille sanottiin koko kuukausi, että jeejee, kivasti menee, mutta sitten arvioinnissa sanottiin, että sun harjoittelu on hylätty. Ja sama viiden viikon jakso palkattomana uudestaan.
Mitä todennäköisimmin aivan skeidaa tuo juttu. Harjoittelu uusitaan noin vain silloin, jos ei ole noudattanut työaikoja. Eli myöhästellyt, ollut ilman syytä pois yms.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Harjoittelijoita ainakin kohdellaan tosi huonosti. Ensin otetaan kaikki hyöty irti harjoittelijoista, teetetään paskat työt paskoilla työajoilla ja sitten annetaan paskat arvostelut. Kaverille sanottiin koko kuukausi, että jeejee, kivasti menee, mutta sitten arvioinnissa sanottiin, että sun harjoittelu on hylätty. Ja sama viiden viikon jakso palkattomana uudestaan.
Mitä todennäköisimmin aivan skeidaa tuo juttu. Harjoittelu uusitaan noin vain silloin, jos ei ole noudattanut työaikoja. Eli myöhästellyt, ollut ilman syytä pois yms.
Ei ole.
Vierailija kirjoitti:
Turhantärkeilyala.
Ainakin salin puolella pärjää kuka tahansa töissä.
Varmaan perusketjuravintolassa joo, fine dining-puolella ei. Ja joo, oon ollu pohjoisessa ja stadissa rotisseurs-, 4*- ja 5*-rafloissa duunissa.
Kuulostaa joltain 1800-luvun työpaikalta jos alistaminen ja haukkuminen ovat alan tapoja.
Vierailija kirjoitti:
Aina on olevinaan niin kiire, ja joka asiassa ollaan pätemässä, että ei noin, tee näin, vaikka asialla ei olisi niin mitään merkitystä. Sitten kun et toimi täsmälleen, kuten joku ajattelee, niin heti tulee moittimista, että etkös nyt älyä tai osaa. Että kyllä pitäis tietää. Anteeksi, kristallipalloni unohtui kotiin.
Nyt kun olen ollut jonkin verran vaativimmissa ja vastuullisimmissa hommissa, niin se taas sujuu kuin unelma. Myös työilmapiiri on täysin erilainen.
Toivottavasti et joudu työssäsi kirjoittamaan vaativia tekstejä. Sana vaativa taipuu: vaativa, vaativampi, vaativin. Eli tässä tapauksessa vaativammissa. Vastuullinen taipuu: vastuullinen, vastuullisempi, vastuullisin. Tässä tapauksessa vastuullisemmissa. Kumpikin sana on tekstissä monikkomuodossa.
Ihmisiä ei kiinnosta ruoka tässä maassa. Sitäpaitsi kustannukset ja raaka-aineet maksaa nykypäivänä nin paljon, ettei ihmisillä ole varaa syödä ravintoloissa kun annoksesta pitäisi pyytää vähintään se 30€, jos haluaa pysyä edes pikkuisen tienestien yläpuolella. Tämän lisäksi ihmiset osaa kokata gourmetta jo ihan siellä kotona, kun netti ja tv on pullollaan ruokaohjelmia ja reseptejä.
No ainakin se, että asioita tulee ruuhkassa hirveällä kiireellä päällekäin (yleensä asiakkaiden toimesta) ja pitää muistaa montaa asiaa kerralla tai muistaa ainakin tehdä muistiinpanot kaikesta. Jos joku tilaus tms unohtuu kiireessä, on ihan hemmetillistä alkaa selvittelemään sitä jälkikäteen mitä tapahtui ja kenelle mikäkin tuote tulee ja vastassa on yleensä joku nälkäinen asiakas. Pitää osata olla luova, jos joku myytävä tuote, lasi tms loppuu. Asiakkaat saattavat joskus olla todella epäymmärtäväisiä sen suhteen, että ei ehdi palvelemaan juuri sillä sekunnilla, koska yleensä myös henkilökunnasta on säästetty. Myös ruokataukoja tai ylipäätään mitään taukoja ei pidetä kamalan tärkeänä alalla :/ Milstäni minkä tahansa työn tekeminen nälkäisenä on haastavaa.
Olen muuta alaa opiskeleva keikkatyöntekijä. enkä todellakaan vieläkään osaa asioita niin hyvin kuin oikeat tarjoilijat. En osaa hienoja katteita, kantaa miljoonia lautasia yhtäaikaa pöytään tai pois, kertoa viineistä tai yhtään mistään. Pelkään aina että kastiketta valuu lautaselta tai viiniä läikkyy, olenkin luonnostaan aika pienikokoinen eikä mun ranteet ole ikinä tottuneet siihen kanteluun. Jossain oikeasti fine dining- paikassa tarjoilu olisi stressaavinta ikinä. Siksi teenkin keikkaa vain paikoissa, joissa pärjää ilman koulutusta ja lähinnä siivotaan tai lyödään kassaa.
Ihmettelen ihmisiä, jotka aina keskustelupalstoilla uhoavat että olisivat valmiita menemään ravintolaan töihin parin tunnin koulutuksen jälkeen. Miksen itse ole vieläkään oppinut noin itsevarmaksi? Voi tosin olla, että työskentely olisi melko tönkköä ja sen huomaisi asiakkaatkin. Ihmiset kyselevät paljon. Kuinka usein ammattitaitoinen tarjoilija sanoisi "öö odotas pieni hetki pitää kysyä tuolta kollegalta kun en nyt osaa vastata tuohon".
Paljon riippuu muuten myös niistä työntekijöistä, jotkut alalla olevat ihmiset ovat todella avuliaita ja mukavia, henkilöstöä on riittävästi ja saat tasollesi sopivaa hommaa. Silloinhan se ei ole kuin ahkeruudesta kiinni.
Ei mitään. Mukavaa hommaa.