Illalliskutsut 12 hengelle, en ole koskaan ennen järjestänyt
Minulle on tulossa huomenna 12 vierasta, joille täytyisi loihtia illallinen. Olen surkea ruoanlaittaja, mutta päätin nyt yrittää. Ihan yksinkertaisia ruokia: alkukeitto (kasvis) ja salaatti. Kaupan pakastepatongit, ehkä? Pääruokaa en osaa päättää enkä jälkkäriä. Lisäksi tarvitsisi olla jotain naposteltavaa viinin kanssa ruoan jälkeen.
Onko kellään ideoita? Vai pitäisikö ostaa jostain valmiina?
Olen siis todella uusavuton keittiössä. Syön lounaan aina töissä ja päivälliseksi salaattia tai keittoa. Mieheni kokkaa omat ruokansa itse, koska tykkää ulkomaalaisena syödä erilaista ruokaa kuin minä.
Ruokien täytyy olla laktoosittomia ja mielellään vähän sokeria sisältäviä. Ideoita tai linkkejä resepteihin?
Entä kattaus? Ajattelin ostaa tätä varten uudet lautaset, jos sitten alkaisin kehittää tätä puolta itsessäni enemmänkin. Googlesta löytyy liikaakin ideoita. Olisiko jollain helppoja ja hyväksi havaittuja ideoita?
Kommentit (42)
Kiitos näistä vinkeistä!
Olisiko jollain vielä lisää ideoita, erityisesti kattaukseen liittyen?
Ja vielä: tarjoanko jokun aperitiivin ennen alkuruokaa vai sen jälkeen? Onko tökeröä laittaa viinipullo(t) ruokapöytään esille niin, että jokainen ottaa itse juotavaa? Laitanko kaikille lasit sekä puna- että valkoviinille vai kysynkö ensin, kumpaa ottavat ruoan kanssa?
Haluaisin nyt oikein "hienostella", vaikken vielä osaakaan. Ei tietenkään ole vakavaa, jos ei mennä minkään etiketin mukaan. Haluan vain tarjota vieraille tyylikkään illan.
Jatkoa vielä edelliseen: 12 hengelle ei ehkä riitä yksi paketti jäätelöä, jos päädyt tuohon ratkaisuun. Sitä saa laktoosittomana, kuten myös voita.
Kolmen ruokalajin jälkeen ei välttämättä maistu enää juustolautanen viinin kanssa, mutta ihan vaikka sipsit (joku Kartanon tavallinen maku eikä grillisipsi) ja oliivit on kiva.
Munkin mielestä kasviskeitto on näin pimenevissä illoissa oikeen kiva. Kaupan leipä käy hyvin, mutta ota joko tiskistä joku ihana maalaisleipä tsi niistä paistettavista joku vähäb laadukkaampi, olen laittanut jotain sellaista chiabattaa joka on ollut tosi jees, mutta merkkiä en nyt tietty muista. Levitteeksi käy tuorejuusto ja voi, laita nätisti esille astioihin ja voi tarpeeksi ajoissa sulamaan.
Liputtaisin myös tuota kakkosen pataruokaa. Hänen antamansa vinkin lisäksi tsekkaa Kukkoa Viinissä (voi tehdä broilerista) ja Burgundin pata.
Mites jos jälkkäri olisi juustotarjotin viinin kanssa? Jos joku makea pitää olla niin esim. sorbetti?
Olet saanut hyviä vinkkejä ruuasta. Lisäisin vielä, että kokemattomana sinun voi olla vaikeaa arvioida ajan käyttöä. Tee siis mahdollisimman paljon jo edellisenä päivänä. Esimerkiksi keitot ja pataruuat voi hyvin lämmittää seuraavana päivänä ja jälkimmäiset vain paranevat siitä. Keitoksi suosittelen esimerkiksi maa-artisokkakeittoa. Maa-artisokka on sesongissa ja vähän juhlavampaa.
Sorbetti voisikin olma hyvä hyvä jälkkäri. Sen kanssa voisi varmasti olla myös niitä pensasmustikoita ja pistaasipähkinöitä.
Katson huomenna kaupassa leipävaihtoehtoja. Chiabatta voisi olla hyvä vaihtoehto, jos ostan sen päälle laitettavaksi pari erilaista levitettä.
Sipsejä en ehkä osta, kun koitan itse niiden syömistä nyt välttää. Ehkä jotain pähkinöitä tai sitten ruissipsejä.
Ap
Sori olen kulkenut vähän sumussa viime viikot, mutta onko vielä pihlajanmarjoja puissa? Niistä sais kivat somistukset pöytään. Ei tarvii olla edes maljakoissa vaan ihan pöydässä "ryppäinä" - niidenhän ei tarvii kestää kuin muutama tunti. Myös vaahteranlehdillä saa kivaa. Ja sit kynttilöitä/tuikkuja. Ihan valkoinen pöytäliina vaan toimii aina.
Vettä tarjolle esim. Tyhjään kirkkaaseen viinipulloon (tietty pesty ja etiketti poistettu ☺) sinne pulloon voi ujuttaa sitruunanlohkoja ja murskattua jäätä. Toki jos on ja budjetti antaa myöden niin kaunis kannu/karahvi on kiva.
Muutama idea kattaukseen.
Vierailija kirjoitti:
Olet saanut hyviä vinkkejä ruuasta. Lisäisin vielä, että kokemattomana sinun voi olla vaikeaa arvioida ajan käyttöä. Tee siis mahdollisimman paljon jo edellisenä päivänä. Esimerkiksi keitot ja pataruuat voi hyvin lämmittää seuraavana päivänä ja jälkimmäiset vain paranevat siitä. Keitoksi suosittelen esimerkiksi maa-artisokkakeittoa. Maa-artisokka on sesongissa ja vähän juhlavampaa.
Tämäkin on tärkeä vinkki. Voisin laittaa ruoan valmiiksi huomenna lounasaikaan ja sitten maistaa itse, onko se hyvää. Illalla ei tarvitse muuta kuin lämmittää ruoka uunissa. Tai jos se on pahaa, niin täytyy äkkiä keksiä jotain muuta.
Maa-artisokkakeitto
Paahtopaisti, kukkakaalipyree, paahdetut juurekset ja kasvikset
Jäätelö ja marjoja
Siinä ehdotukseni, ja aloita ajoissa. Siis todella ajoissa.
Vierailija kirjoitti:
Kiitos näistä vinkeistä!
Olisiko jollain vielä lisää ideoita, erityisesti kattaukseen liittyen?
Ja vielä: tarjoanko jokun aperitiivin ennen alkuruokaa vai sen jälkeen? Onko tökeröä laittaa viinipullo(t) ruokapöytään esille niin, että jokainen ottaa itse juotavaa? Laitanko kaikille lasit sekä puna- että valkoviinille vai kysynkö ensin, kumpaa ottavat ruoan kanssa?
Haluaisin nyt oikein "hienostella", vaikken vielä osaakaan. Ei tietenkään ole vakavaa, jos ei mennä minkään etiketin mukaan. Haluan vain tarjota vieraille tyylikkään illan.
Voit tarjota tervetuliaismaljaksi esim. Kuohuviiniä ja sille alkoholiton vaihtoehto.
Tarjoaisin kasviskeiton kanssa valkoviiniä, pataruoan kanssa punaviiniä. Toki jos otstat molempia, voi kummankin kanssa tarjota kumpaakin. Ja vettä koko ajan tarjolla. Kaataisin vieraille ensin lasilliset ja myös vettä laseihin. Sitten pullo voi olla pöydässä, kohteliaana emäntänä huomioit jos jonkun lasi tyhjenee ja tarjoat lisää, mutta pullo voi olla myös niin, että vieraat voivat siitä itse halutessaan ottaa. Sama pätee myös veteen. Eli pyri huomioimaan vieraat, tyrkyttämättä kuitenkaan. Kun pullo on vajaa, avaat uuden vähäeleisesti ja laitat sen pöytään. Ei niin, että kysyt että "vieläkö joku ottaa viiniä?" Jää juomatta jos jää.
Laseilla teet juhlavan kattauksen, eli punaviinilasi, valkoviinilasi ja matala vesilasi kaikille. Samoin aterimet kaikille aterioille kattaukseen ja pääruokalautanen alle ja keittolautanen päälle.
Vierailija kirjoitti:
Sori olen kulkenut vähän sumussa viime viikot, mutta onko vielä pihlajanmarjoja puissa? Niistä sais kivat somistukset pöytään. Ei tarvii olla edes maljakoissa vaan ihan pöydässä "ryppäinä" - niidenhän ei tarvii kestää kuin muutama tunti. Myös vaahteranlehdillä saa kivaa. Ja sit kynttilöitä/tuikkuja. Ihan valkoinen pöytäliina vaan toimii aina.
Vettä tarjolle esim. Tyhjään kirkkaaseen viinipulloon (tietty pesty ja etiketti poistettu ☺) sinne pulloon voi ujuttaa sitruunanlohkoja ja murskattua jäätä. Toki jos on ja budjetti antaa myöden niin kaunis kannu/karahvi on kiva.
Muutama idea kattaukseen.
Loistavia ideoita! Itse olen myös viime päivät vain juossut töissä, eikä ole tullut pihlajanmarjoja katseltua. Vaahteranlehtiä löytyy tietysti. Pöytäliina on värikäs (oranssi-keltainen-ruskea), mieheni kotimaasta ostettu. Siihen sopivatkin suomalaisen ruskan värit.
Karahvi täytyy ostaa, ei ole tyhjiä viinipulloja kuin vasta tämän illallisen jälkeen. ;-)
Haluan kuitenkin nyt panostaa tähän, jotta on sitten tulevaisuuudessa mahdollisuus järjestää vastaavaa muillekin tuttaville. En itse enää jaksa baareissa tapaamista, vaan voisin hyvin kutsua ihmisiä tänne. Meillä kun ei ole lapsia ja mies käy joka kuussa sukulaisiaan tapaamassa kotimaassaan viikonloppureissulla. On varmasti kiva istua iltaa kotona ja kuunnella hyvää musiikkia yms.
Kieltämättä vähän jännittääkin koko juttu.
Ap
Aika myöhässä olet, jos lautasetkin on ostamatta.
12 hengelle pitää tehdä ruokaa myös aika runsaasti, onko sinulla isoja ruuanvalmistusastioita esim. sosekeittoa menee vähintäin 2,5dl x12 eli 3l, tarvitset vähintäin 4l kattilan, lihapataa, jos siihen päädyt saman verran, perunakattila myös iso jne, pitkä pöytä, jonka ympärille kaikki 12 mahtuvat?
Rentous on tyylikästä myös, liika yrittäminen voi näkyä läpi. Mä ihan vaan kysyisin kumpi maistuu. Voi olla, että kaikki vieraatkaan eivät erota puna- ja valkoviinilaseja, etenkin jos on itselle tuntematon lasisarja. Ei törkeää laittaa viinipulloja esille, voit kaataa ekan lasin.
Aperitiivin voit tarjota ihan ensin ja se voi olla vaikka sellaista seurustelua, että toivotat kaikki tervetulleiksi. Ei tarvitse olla mikään juhlava tervetuliaistoivotus pöydässä seisten, ihan vaan että kun vieraat saapuu (usein vielä vähän eri aikoihin) tarjoat lasin skumppaa tms. ja kiität saapumisesta. Se antaa ihmisille myös tekemistä ennen kuin kaikki pääsee pöytään ja saapuu. Jos tarjoat lopuksi vaikka niitä sipsejä ja oliiveja, ne voi olla jossain tasolla jo esillä jos odottaminen venyy, joku on myöhässä tms.
Mitä ihmettä? Huomenna ja kutsut, menu on suunnittelematta, viinit, ruoat, karahvit ja lautaset ostamatta ja jotain lehtiäkin meinaat ehtiä poimimaan? Olet todella pahassa pulassa kokemattomana kokkina, kokeneenellakin olisi tuossa kohti jo paniikki!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kiitos näistä vinkeistä!
Olisiko jollain vielä lisää ideoita, erityisesti kattaukseen liittyen?
Ja vielä: tarjoanko jokun aperitiivin ennen alkuruokaa vai sen jälkeen? Onko tökeröä laittaa viinipullo(t) ruokapöytään esille niin, että jokainen ottaa itse juotavaa? Laitanko kaikille lasit sekä puna- että valkoviinille vai kysynkö ensin, kumpaa ottavat ruoan kanssa?
Haluaisin nyt oikein "hienostella", vaikken vielä osaakaan. Ei tietenkään ole vakavaa, jos ei mennä minkään etiketin mukaan. Haluan vain tarjota vieraille tyylikkään illan.
Voit tarjota tervetuliaismaljaksi esim. Kuohuviiniä ja sille alkoholiton vaihtoehto.
Tarjoaisin kasviskeiton kanssa valkoviiniä, pataruoan kanssa punaviiniä. Toki jos otstat molempia, voi kummankin kanssa tarjota kumpaakin. Ja vettä koko ajan tarjolla. Kaataisin vieraille ensin lasilliset ja myös vettä laseihin. Sitten pullo voi olla pöydässä, kohteliaana emäntänä huomioit jos jonkun lasi tyhjenee ja tarjoat lisää, mutta pullo voi olla myös niin, että vieraat voivat siitä itse halutessaan ottaa. Sama pätee myös veteen. Eli pyri huomioimaan vieraat, tyrkyttämättä kuitenkaan. Kun pullo on vajaa, avaat uuden vähäeleisesti ja laitat sen pöytään. Ei niin, että kysyt että "vieläkö joku ottaa viiniä?" Jää juomatta jos jää.
Laseilla teet juhlavan kattauksen, eli punaviinilasi, valkoviinilasi ja matala vesilasi kaikille. Samoin aterimet kaikille aterioille kattaukseen ja pääruokalautanen alle ja keittolautanen päälle.
Tätä lukiessani tajusin, ettei meillä edes ole aterimia 12 kpl samaa sarjaa. Ehkä se voi kuitenkin olla myös hauskan näköistä, kun on kahdet eri sarjan aterimet käytössä. Ruokailupöytämme tuolitkin ovat tarkoituksella kaikki erilaisia - jokaisella on oma tarinansa.
Viinejä ei siis tarvitse kaadella mihinkään karahveihin, vaan ne voivat olla pöydässä ihan omissa pulloissaan.
Jatkamme iltaa varmasti aika pitkään ja täytyy varmasti keittää kahvit/teet myös. Siinäkö samalla tarjoan jälkiruoan?
Ap
Jos/kun sulla ei ole karahveja, avaa punaviini ajoissa, pari tuntia ennen tarjoilua, jotta se ehtii ilmaantua. Valkoviiniä ei tarvitse ilmata.
Vierailija kirjoitti:
Mitä ihmettä? Huomenna ja kutsut, menu on suunnittelematta, viinit, ruoat, karahvit ja lautaset ostamatta ja jotain lehtiäkin meinaat ehtiä poimimaan? Olet todella pahassa pulassa kokemattomana kokkina, kokeneenellakin olisi tuossa kohti jo paniikki!
Olen tehnyt niin pitkiä päiviä työssä, etten ole muuta kuin googletellut reseptejä. Siksi nyt siis pyysinkin täsmäohjeita. Paniikkiin en mene, tämä ei ole mitään työstressiin verrattuna. Huomenna on koko päivä aikaa valmistella illallista. Tänään jo siivosin ja ostin vieraille työpaikalta pienet lahjapussit kotiin viemisiksi.
Nämä vieraat tuntevat minut ja luulevat ehkä saavansa pizzat ja salaatin. Haluan yllättää heidät. Yksi vieraista (hyvä ystäväni) tulee tuntia ennen tänne auttamaan minua järjestelyissä.
Ja jos joku asia menee pieleen, niin menkööt. Haluan vain yrittää parhaani.
Jälkiruoka heti ruoan jälkeen, muuten voi jäädä myöhemmin illalla syömättä ja rikkoo ruokailun rytmin. Kahvin/teen kanssa voit tarjota vaikka pala suklaata (voi olla esipakattu karkki kuten ne fazerin siniset, jotka ovat kääreissä, tai jotain hienompaa) jos täytyy tarjota jotain.
Vierailija kirjoitti:
Aika myöhässä olet, jos lautasetkin on ostamatta.
12 hengelle pitää tehdä ruokaa myös aika runsaasti, onko sinulla isoja ruuanvalmistusastioita esim. sosekeittoa menee vähintäin 2,5dl x12 eli 3l, tarvitset vähintäin 4l kattilan, lihapataa, jos siihen päädyt saman verran, perunakattila myös iso jne, pitkä pöytä, jonka ympärille kaikki 12 mahtuvat?
Kattiloita löytyy kyllä ja pöytään mahtuu jatkopalan kanssa 12 henkilöä. Lautaset saan huomenna ostettua samalla, kun haen ruoat kaupasta.
Kyllähän tämä aika viime tippaan jäi, mutta jotain tästä tulee. Kiitos täällä saatujen vinkkien!
Ap
Vierailija kirjoitti:
Jos/kun sulla ei ole karahveja, avaa punaviini ajoissa, pari tuntia ennen tarjoilua, jotta se ehtii ilmaantua. Valkoviiniä ei tarvitse ilmata.
Aloin nyt kirjoittamaan paperille huomiseksi aikataulua, jonka mukaan voin edetä valmisteluissa. Juuri jotain tuollaista olisin varmasti unohtanut muuten.
Ap
Tarjoa aluksi pelkkä keitto ja leipä, ja säästä salaatti pääruoan kylkeen, niin pääset vähemmällä työllä. Kaupan patongit on ok, ainakin jos et osta halvinta (mieluummin ranskalainen patonki tai maalaispatonki kuin sellainen valkoinen teollisen näköinen pötkö).
Pääruokaan tarvitset salaatin ohella hiilarin ja jonkun proteiinin. Koska vieraita on niin monta, suosittelen jotain padassa valmistuvaa ja vaikka isoa kattilallista perunoita. Padassa kokkaaminen on helppoa, koska pilkot kaiken vain paloiksi ja annat uunin hoitaa loput. Illalliselle sopiva pataruoka, joka eivät vaadi ruoanlaitto-osaamista, vaan pelkkää reseptin noudattamista on esimerkiksi tämä: http://nautiskellen.fi/2015/03/ranskalainen-lihapata-eli-cassoulet/ . Ateriasta saa juhlavamman leikkaamalla persiljaa hyvin pieneksi ja ripottelemalla sitä valmiin kastikkeen päälle. Tarjoile ruoka saman viinin kanssa jota käytit ruoan valmistuksessa.
Jälkiruoaksi osta paketti hyvää vaniljajäätelöä. Sen voi tarjota esimerkiksi pieneksi murskattujen pistaasipähkinöiden (yleiskone tai kuoritut pistaasit minigrippiin ja murskaat lasilla tai muusinuijalla tms) ja hunajan kanssa. Pensasmustikka sopii myös pistaasin tilalla, vaikuttaa luksukselta eivätkä vaadi tekemistä. Huom. älä osta vadelmia.