Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Miksi niin moni suomalainen rakastaa mättöruokaa?

Vierailija
10.10.2017 |

Yleensäkin olen aina ihmetellyt, että miksi roskaruoan (ranskalaiset, pizza, burgerit) ahmiminen on monelle suorastaan arkipäivää ja lähestulkoon "must" baarikierroksen päätteeksi. Sen takia mättökioskit "luovat" toinen toistaan järkyttävämpiä annoksia ameriiiiikan tyyliin. Tässä taas esimerkki Lahdesta: http://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/201710102200449480_rh.shtml

Annos näyttää järkyttävältä myös grillin omistajan mukaan. Joku asiakas olikin kuvaillut sen näyttävän siltä kuin grillin jämäpalat olisi mätkäisty yhteen. Ja jengi ostaa 7000 kalorin pizzalaatikossa tarjoiltavaa halvoista eineksistä kasattua mössöä. Asiakkaat tulevat jopa satojen kilsojen päästä "koska kerrankin joku grilli tarjoaa kunnon annoksen".

Suomessa myös alkuperältään etniset ruoat kuten kebabit tarjotaan huomattavasti isommissa annoksissa kuin lähtömaissaan. Jollain grillikebabilla (tai kebab-ravintoloiden kebabeilla) ei tietenkään ole juuri mitään tekemistä lähi-idän kebabien kanssa. Ei niitä perinteisesti tarjoilla puolen kilon ranskalaisten (tai ranskisten plus riisin) ja litran kokiksen ryydittämänä.

Joskus tuntuu siltä kuin monelle ruokailun päätarkoituksena on maalaisaikojen tapaan vain tintata napa täyteen niin että melkein repeää, mikä on erittäin epäterveellinen ruokailutottumus. Toinen juttu, mitä en ymmärrä on se, että nuo mättösapuskat eivät ainakaan minun mielestäni ole todellakaan herkullisia.

Toki monessa perheessä laaturuokaakin mätetään napanderiin kilokaupalla jaivan kuin ruoka loppuisi maailmasta huomenna. No, kukin syököön toki tavallaan ja tietenkin ihan normaalia silloin tällöin käuydä burgerilla/kebabilla jne, mutta onko kukaan muu ihmetellyt tätä ylenpalttista mättökulttuuria, jota aika suuri osa kansasta rakastaa? Tykkäätkö sinä mättää masun täyteen heikkolaatuista sapuskaa? Mättääkö puolisosi(kin) kaksin käsin?

Kommentit (53)

Vierailija
1/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Koska suomessa ei ole ruokakulttuuria, hädin tuskin on edes kulttuuria. Kossu ja sauna? Vai onko se kulttuuri sitä, että kuletaan suupielet alaspäin kadulla, ei anneta bussissa penkkiä vanhukselle? Ei tervehditä naapuria?

Vierailija
2/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Koska se on helppoa ja hyvää. Eikä mättöruoka missään tapauksessa ole vain suomalaisten "synti" jota pitäisi taas kerran hävetä silmät päästään, ei taida sellaista maata ollakaan jossa ei jonkinlaista mättöä syötäisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Se on vaan niin syntisen hyvää. Mitä välii jos kuitenkin urheilee ja on muuten terve. Eihän niitä nyt ihan joka päivä syödä, eihän.

Vierailija
4/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Yhyy! Hävettää olla suomalainen! Te juntit pilaatte minunkin maineen!

Vierailija
5/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Koska se on helppoa ja hyvää. Eikä mättöruoka missään tapauksessa ole vain suomalaisten "synti" jota pitäisi taas kerran hävetä silmät päästään, ei taida sellaista maata ollakaan jossa ei jonkinlaista mättöä syötäisi.

Valehtelet. Vain Suomessa on arki ja arkipäiväisiä ihmisiä. Muualla kaikki on hienompaa ja ihmiset parempia. 

Vierailija
6/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Rakastan mättöä. Kestä se.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kasvisruoka vs. mättöruoka = 0-1 ainakin maun puolesta.

Vierailija
8/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sulla on varmaan kova stressi siitä mitä laitat suuhusi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Se on monikultturismin voitto. Sukupolvi, joka mieluummin ottaa perinteistä kotiruokaa sen big macin asemesta, on menossa vanhainkotiin tai jo hautaan.

Vierailija
10/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Niin, missään muussa maassa ei koskaan syödä mättöruokaa.

Mättöruoan keksi A.I.Virtanen ja se jäi suomalaiseksi vitsaukseksi.

Kylläpä nyt häpeän suomalaisuuttani, ripottelen tuhkaa päälleni, revin ihokkaani ja alan valmistaa raikkaita voileipiä.

M

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suomalaiset rakastavat suolaista ja rasvaista ruokaa. Se on meillä istutettu geeniperimään. Ei se laatu, vaan see määrä. Nyt mennään lama-aikojen hengessä, vaikka pumppu ja verisuonet paukkuen!

Vierailija
12/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Koska suomessa ei ole ruokakulttuuria, hädin tuskin on edes kulttuuria. Kossu ja sauna? Vai onko se kulttuuri sitä, että kuletaan suupielet alaspäin kadulla, ei anneta bussissa penkkiä vanhukselle? Ei tervehditä naapuria?

Eli missä maassa on kulttuuria?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suolassa ja rasvassa on woimaa. Saa ihan perustörkeen hyvän herkun kotona kun mättää pekonia, makkaraa ja munia pannun sekasin ja paistaa rapsakaksi. Päälle sinappä, ketsupit ja naamariin. Varmasti on epäterveelisempääkin olemassa.

Vierailija
14/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vai suomalaisten synti mättöruoka?! Ei ole tainnut tulla paljon reissattua ap?😂

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minä rakastan. Ensinnäkin, sinkkuna en viitsi pelkästään itselleni ruokia laitella. Syön mitä helpoiten saa, eli erilaisten hampurilais-, kebab- ja pizzapaikkojen ruokia. Toiseksi, minä oikeasti tykkään noiden ruokien mausta kovasti. Esim. syön maun takia mieluummin pizzeriassa kuin gourmetravintolassa, jossa monet maut on minun suuhuni omituisia ja epämiellyttäviä. 

Enkä jaksa terveysasioista stressata. Mieluummin elän iloisesti ja lyhyempään kuin kituuttaen jotain ituja ja porkkanoita järsien vanhaksi.

Vierailija
16/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Yleensäkin olen aina ihmetellyt, että miksi roskaruoan (ranskalaiset, pizza, burgerit) ahmiminen on monelle suorastaan arkipäivää ja lähestulkoon "must" baarikierroksen päätteeksi. Sen takia mättökioskit "luovat" toinen toistaan järkyttävämpiä annoksia ameriiiiikan tyyliin. Tässä taas esimerkki Lahdesta: http://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/201710102200449480_rh.shtml

Annos näyttää järkyttävältä myös grillin omistajan mukaan. Joku asiakas olikin kuvaillut sen näyttävän siltä kuin grillin jämäpalat olisi mätkäisty yhteen. Ja jengi ostaa 7000 kalorin pizzalaatikossa tarjoiltavaa halvoista eineksistä kasattua mössöä. Asiakkaat tulevat jopa satojen kilsojen päästä "koska kerrankin joku grilli tarjoaa kunnon annoksen".

Suomessa myös alkuperältään etniset ruoat kuten kebabit tarjotaan huomattavasti isommissa annoksissa kuin lähtömaissaan. Jollain grillikebabilla (tai kebab-ravintoloiden kebabeilla) ei tietenkään ole juuri mitään tekemistä lähi-idän kebabien kanssa. Ei niitä perinteisesti tarjoilla puolen kilon ranskalaisten (tai ranskisten plus riisin) ja litran kokiksen ryydittämänä.

Joskus tuntuu siltä kuin monelle ruokailun päätarkoituksena on maalaisaikojen tapaan vain tintata napa täyteen niin että melkein repeää, mikä on erittäin epäterveellinen ruokailutottumus. Toinen juttu, mitä en ymmärrä on se, että nuo mättösapuskat eivät ainakaan minun mielestäni ole todellakaan herkullisia.

Toki monessa perheessä laaturuokaakin mätetään napanderiin kilokaupalla jaivan kuin ruoka loppuisi maailmasta huomenna. No, kukin syököön toki tavallaan ja tietenkin ihan normaalia silloin tällöin käuydä burgerilla/kebabilla jne, mutta onko kukaan muu ihmetellyt tätä ylenpalttista mättökulttuuria, jota aika suuri osa kansasta rakastaa? Tykkäätkö sinä mättää masun täyteen heikkolaatuista sapuskaa? Mättääkö puolisosi(kin) kaksin käsin?

Jos minä maksan ruoasta ravintolassa, kioskissa jne, niin haluan mahan täyteen.

Muuten ei ole mitään järjeä edes mennä sinne syömään.

Vierailija
17/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ranskalaiset syövät rasvaista ruokaa ja jälkiruokia, silti ovat muiden maiden vertailussa laihempia. He nauttivat hyvästä ruuasta ja seurasta. Heidän salaisuutensa on säännölliset ruoka- ajat ja maltillnen annoskoko.

Vierailija
18/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Koska suomessa ei ole ruokakulttuuria, hädin tuskin on edes kulttuuria. Kossu ja sauna? Vai onko se kulttuuri sitä, että kuletaan suupielet alaspäin kadulla, ei anneta bussissa penkkiä vanhukselle? Ei tervehditä naapuria?

Eli missä maassa on kulttuuria?

Ulkomaassa tietysti höpsö.

Vierailija
19/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Niin, missään muussa maassa ei koskaan syödä mättöruokaa.

Mättöruoan keksi A.I.Virtanen ja se jäi suomalaiseksi vitsaukseksi.

Kylläpä nyt häpeän suomalaisuuttani, ripottelen tuhkaa päälleni, revin ihokkaani ja alan valmistaa raikkaita voileipiä.

M

Missä kohtaa ap väitti että ainoastaan Suomessa mätetään?

Vierailija
20/53 |
10.10.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vai suomalaisten synti mättöruoka?! Ei ole tainnut tulla paljon reissattua ap?😂

Aika moni tuntuu käsittäneen, että väitin vain ja ainoastaan suomalaisten ja amerikkalaisten mättävän. En väittänyt vaan kysyin näkemyksiänne meidän suomalaisten mättämiseen.

Ei ole tullut paljon reissattua? No, ehkä 40 maassa on tullut käytyä lomalla ja töiden takia. Muutamassa asuttuakin. Englannissa, Saksassa, Tsekeissä, Balkanin maissa, Venäjällä jne on toki omat lihapitoiset mättöruokansa ja mättökulttuurinsa ja sen päälle ne globaalit jenkkiburgerit.

Noin henkilökohtaisesti en voi hyvin jos vatsa on turpean täynnä. Jouluna tulee kyllä josksus syötyä liikaa ja käyn minäkin burgerilla kerran kuukaudessa, kebabilla ehkä jopa kaksi kertaa kuukaudessa. Mieluiten kuitenkin syön kotiruokaa, enkä sitäkään ähkyyn asti (se ei ole refluksille oikein eduksi). :)

Ap

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kahdeksan seitsemän neljä