Juomarahakulttuuri tulossa Suomeen
https://yle.fi/uutiset/3-9746450
Ei kiitos näillä hinnoilla. USA:ssa maksan tietysti juomarahan koska se on olettamus ja siitä muodostuu tarjoilijan palkka. Suomessa tarjoilijan palkka voi olla pieni mutta niin on monessa muussakin työssä.
Kommentit (61)
Idiootit apinoi typeriä tapoja. Mikä muu on uutta auringon alla.
Suomessa kaikki on niin pirun hintavaa että tulisi kalliiksi tipata vielä päälle.
Itse asun keski-Euroopassa ja täällä se on eri asia, hintataso sen verran alempi.
Tippikulttuuri ei kuulu Suomeen. Oikeasti on alkanut ärsyttää ravintoloissa se tarjoilijoiden lisääntynyt hyysäys. Joka ruokalajin kohdalla kysellään maistuuko ja tuputetaan lisää juomaa. Tuoko muka sitä hyvää palvelua. Ei ollut tuollaista ahdistelua 10 vuotta sitten.
Eipä ole muutenkaan varaa käydä juomassa/syömässä oman kodin ulkopuolella, vielä vähemmän varaa maksaa siitä tippiä.
Näillä eväillä Suomi nousuun.
Vierailija kirjoitti:
Samaa mieltä. Pärjätkööt palkallaan. Täällä on muutenkin kallista. Sitäpaitsi kuka muutenkaan viitsii mennä esimerkiksi Helsingin keskustan ylihintaisiin ja teennäisiin ravintoloihin. Yliarvostettua moskaa. Klisee, mutta totta: itse laitan parempaa.
Joo sä laitat parempaa kuin Helsingin parhaat ravintolat, oli sitten tyylinä mikä tahansa (fine dining, bistro, fast casual)
Siteeraan tuota ap:n linkkaamaa ylen artikkelia:
"Espoolainen Sini Kiviluoto ja helsinkiläinen Heta Partanen kertovat jättävänsä yleensä noin kymmenen prosentin tipin, kun palvelu tuntuu hyvältä.
Sini Kiviluoto pitää epäkohteliaana sitä, että illallisen jälkeen henkiilökunnalle ei jätetä mitään juomarahaksi.
– Minun mielestäni tippikulttuuri on leviämässä Helsinkiin ja varsinkin näihin parempiin ravintoloihin. Mutta jos nyt vain syödään lounasta niin en jätä tippiä."
En voi ymmärtää tuota ajattelutapaa. Henkilökunta on "paremmissakin ravintoloissa" ihan samalla tavalla töissä mitä normihintaisissa lounasravintoloissakin. Miksi heillä olisi oikeus verottomaan 10% tippiin kun taas lounasravintoloiden tarjoilijoilla ei?
Samoin loogisesti kestämätön peruste tuo "tippikulttuuri on leviämässä Helsinkiin" ja sen takia muka pitää tipata. Höpönlöpön: tippikulttuuri ei leviä, jos kukaan urpo ei ala antamaan tippiä. Niin yksinkertaista se on.
Edelleenkään ei ole pakko tipata. Tipistä jaksetaan aina vinkua, mutta kukaan ei teitä siihen pakota.
Yli 20 vuotta sitten isäni on opettanut tippaamaan hyvää palvelua saadessa. Ei muuten.
Tarjoilijan olen kerran saanut tippiä noin 10 vuotiaalta pojalta kaksi euroa. Sekin oli kiitos palvelusta jossa tein enemmän kuin työhöni kuului.
Eihän siinä muuten mitään, mutta... Tällaisen seurauksena alkaa pian ilmestyä työpaikkoja, joissa peruspalkka on olematon ja tippaajien suosiollisuudesta riippuu, kykeneekö työtuloilla elämään.
Jos työkkäri käskee köyhät tarjoilijoiksi 9€/päivä, niin tippi on ihan paikallaan.
Paitsi niistä on varmaan pidettävä kirjaa ja ne vähennetään tuesta, eihän nyt mitään ylimääräistä kuulu saada. Ja kuitti on kirjoitettava 50-senttisestäkin.
Ja eikös täällä ne tipit jaeta kristillisesti tasan työntekijöiden kesken? Kukaan ei saa tavallaan "omia" tippejä? Muuten tulee itku, poru, liitto ja kiusaamisjuttu.
En aio tipata. Asiakaspalvelu on leensä niin tympeää suomessa että eivät ansaitse mitään tippejä palkan lisäksi. Jos oikein mukava ja hyvä asiakaspalvelija sattuu kohdalle niin ehkä voin antaa tippiä 10% ostokseni hinnasta
Vierailija kirjoitti:
Siteeraan tuota ap:n linkkaamaa ylen artikkelia:
"Espoolainen Sini Kiviluoto ja helsinkiläinen Heta Partanen kertovat jättävänsä yleensä noin kymmenen prosentin tipin, kun palvelu tuntuu hyvältä.
Sini Kiviluoto pitää epäkohteliaana sitä, että illallisen jälkeen henkiilökunnalle ei jätetä mitään juomarahaksi.
– Minun mielestäni tippikulttuuri on leviämässä Helsinkiin ja varsinkin näihin parempiin ravintoloihin. Mutta jos nyt vain syödään lounasta niin en jätä tippiä."
En voi ymmärtää tuota ajattelutapaa. Henkilökunta on "paremmissakin ravintoloissa" ihan samalla tavalla töissä mitä normihintaisissa lounasravintoloissakin. Miksi heillä olisi oikeus verottomaan 10% tippiin kun taas lounasravintoloiden tarjoilijoilla ei?
Samoin loogisesti kestämätön peruste tuo "tippikulttuuri on leviämässä Helsinkiin" ja sen takia muka pitää tipata. Höpönlöpön: tippikulttuuri ei leviä, jos kukaan urpo ei ala antamaan tippiä. Niin yksinkertaista se on.
Sinä siis kuvittelet , että kukaan ei ole vielä tähän mennessä suomalaisravintoloissa koskaan tipannut?
Ikävää, että vaikka palkkataso pysyisi ja tippaaminen ei olisi "pakollista", saattaa tällainen "kulttuuri" johtaa siihen, että tarjoilijat alkavat suhtautua tympeästi asiakkaisiin jotka eivät tippaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Siteeraan tuota ap:n linkkaamaa ylen artikkelia:
"Espoolainen Sini Kiviluoto ja helsinkiläinen Heta Partanen kertovat jättävänsä yleensä noin kymmenen prosentin tipin, kun palvelu tuntuu hyvältä.
Sini Kiviluoto pitää epäkohteliaana sitä, että illallisen jälkeen henkiilökunnalle ei jätetä mitään juomarahaksi.
– Minun mielestäni tippikulttuuri on leviämässä Helsinkiin ja varsinkin näihin parempiin ravintoloihin. Mutta jos nyt vain syödään lounasta niin en jätä tippiä."
En voi ymmärtää tuota ajattelutapaa. Henkilökunta on "paremmissakin ravintoloissa" ihan samalla tavalla töissä mitä normihintaisissa lounasravintoloissakin. Miksi heillä olisi oikeus verottomaan 10% tippiin kun taas lounasravintoloiden tarjoilijoilla ei?
Samoin loogisesti kestämätön peruste tuo "tippikulttuuri on leviämässä Helsinkiin" ja sen takia muka pitää tipata. Höpönlöpön: tippikulttuuri ei leviä, jos kukaan urpo ei ala antamaan tippiä. Niin yksinkertaista se on.
Sinä siis kuvittelet , että kukaan ei ole vielä tähän mennessä suomalaisravintoloissa koskaan tipannut?
En kuvittele, etteikö tippiä ole vuosien ja vuosikymmenien varrella silloin tällöin annettu. Mutta tuo on haastetellulta naiselta kehäpäätelmä: "tippikulttuuri on leviämässä Helsinkiin ja siksi pitää antaa tippiä paremmissa paikoissa". Huono peruste eikä ota mitään kantaa siihen miksi tippikulttuurin olisi hyvä alkaa levitä.
Vierailija kirjoitti:
Ikävää, että vaikka palkkataso pysyisi ja tippaaminen ei olisi "pakollista", saattaa tällainen "kulttuuri" johtaa siihen, että tarjoilijat alkavat suhtautua tympeästi asiakkaisiin jotka eivät tippaa.
Mitä väliä sillä on kun se tippi annetaan asioinnin lopuksi? Tympeästi katsoo asiakkaan perään kun se poistuu?
En halua tippikulttuuria suomeen. Jos osa palkasta muodostuu tipeistä, niin silloin tarjoilijat joutuvat entistä enemmän miellyttämään myös huonosti käyttäytyviä asiakkaita. Enkä halua kärsiä epävarmuutta siitä milloin pitää tipata, miten ja minkä verran, mielummin jätän käymättä ravintolassa. Ja tosiaan hinnat ovat korkeat ilman tippejäkin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ikävää, että vaikka palkkataso pysyisi ja tippaaminen ei olisi "pakollista", saattaa tällainen "kulttuuri" johtaa siihen, että tarjoilijat alkavat suhtautua tympeästi asiakkaisiin jotka eivät tippaa.
Mitä väliä sillä on kun se tippi annetaan asioinnin lopuksi? Tympeästi katsoo asiakkaan perään kun se poistuu?
No esimerkiksi jos pidän jostakin kahvilasta tai ravintolasta, ja haluaisin käydä siellä vaikka viikon välein. Kyllä tarjoilijat sitten muistaisivat, että tuo on se joka ei tippaa, ja se heijastuisi palveluun.
Mitäpä tuosta parkumaan, antaa tippauskulttuurin tulla. Kunhan muistaa että tipata kannattaa vasta, kun palvelu on odotusarvoa parempaa. Eli perus-hyvä palvelu ei ole tippaamisen arvoista, vaan kuuluu jo normaaliin ravintolatoimintaan.
Eli ei ole pelkoa, että Suomessa tarvitsisi hetkeen tippiä jaella, sen verran surkeaa on peruspalvelu tässä maassa.
Samaa mieltä. Pärjätkööt palkallaan. Täällä on muutenkin kallista. Sitäpaitsi kuka muutenkaan viitsii mennä esimerkiksi Helsingin keskustan ylihintaisiin ja teennäisiin ravintoloihin. Yliarvostettua moskaa. Klisee, mutta totta: itse laitan parempaa.