Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Opettakaa mut syömään järkevästi :S

Vierailija
14.06.2017 |

Hei! Olisin kiitollinen, jos joku voisi antaa neuvoja tai vinkkejä päivän ruokailurytmiin ja esimerkkejä terveellisestä ruokavaliosta. Olen nainen, 25 vuotta ja ylipainoa löytyy reilun 10 kilon verran. Olen syömishäiriöinen, taustalla on eri syömishäiriöitä ja niiden sekoituksia. Viimeisimpien vuosien sairaanloista laihduttamista seurasi ahmimishäiriö, ja nyt siitä seuranneet kilot ahdistavat minua paljon.

Kuulostaa hullulta, mutta en muista enää millaista on syödä normaalisti. Siksi haluaisinkin vinkkejä siihen, miten saisin järkevällä ruokavaliolla pudotettua painoni taas normaalin puolelle. Pelkään,että itsekseni homma saattaisi alkaa lähennellä taas itseni näännyttämistä. Liikuntaa en harrasta muuten kuin hyötyliikunnan muodossa ja, mutta työni on fyysistä. Hyvin satunnaisesti käyn lenkillä ja joskus (todella harvoin) käyn ratsastamassa. Herään töihin klo 4-7 välillä, joten kaipaan apua erityisesti siihen, että moneltako minun olisi järkevää syödä, ja miten monta kertaa. Ennen nykyistä työpaikkaani saatoin herätä vaikka vasta klo 12, joten onhan minulla aivan eri ateriarytmi jos olen nykyään hereillä jopa 8 tuntia aikaisemmin kuin ennen söin vasta aamupalaa silloin.

Toivoisin asiallisia vastauksia, koska aihe on minulle aika vaikea. Kiitos.

Kommentit (28)

Vierailija
1/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Hei! Olisin kiitollinen, jos joku voisi antaa neuvoja tai vinkkejä päivän ruokailurytmiin ja esimerkkejä terveellisestä ruokavaliosta. Olen nainen, 25 vuotta ja ylipainoa löytyy reilun 10 kilon verran. Olen syömishäiriöinen, taustalla on eri syömishäiriöitä ja niiden sekoituksia. Viimeisimpien vuosien sairaanloista laihduttamista seurasi ahmimishäiriö, ja nyt siitä seuranneet kilot ahdistavat minua paljon.

Kuulostaa hullulta, mutta en muista enää millaista on syödä normaalisti. Siksi haluaisinkin vinkkejä siihen, miten saisin järkevällä ruokavaliolla pudotettua painoni taas normaalin puolelle. Pelkään,että itsekseni homma saattaisi alkaa lähennellä taas itseni näännyttämistä. Liikuntaa en harrasta muuten kuin hyötyliikunnan muodossa ja, mutta työni on fyysistä. Hyvin satunnaisesti käyn lenkillä ja joskus (todella harvoin) käyn ratsastamassa. Herään töihin klo 4-7 välillä, joten kaipaan apua erityisesti siihen, että moneltako minun olisi järkevää syödä, ja miten monta kertaa. Ennen nykyistä työpaikkaani saatoin herätä vaikka vasta klo 12, joten onhan minulla aivan eri ateriarytmi jos olen nykyään hereillä jopa 8 tuntia aikaisemmin kuin ennen söin vasta aamupalaa silloin.

Toivoisin asiallisia vastauksia, koska aihe on minulle aika vaikea. Kiitos.

Toimivan ruokailuryhtmi on aika yksilöllistä, joten oikeastaan kukaan muu ei voi sinulle parasta rytmiä tietää. Mutta tilanteessa, jossa rytmi on ihan hukassa, voi tietysti aloittaa jostain järkevästä vaihtoehdosta, ja sitten säätää myöhemmin sitä, kun on päässyt vähän käryille taas oman elimistön toiminnasta.

Kokeile siis aloittaa iha perusrytmillä:

klo 4-7 (kun olet herännyt) aamupala: esim. pari täysjyväleipäsiivua levitteellä, kalkkunaleikkeellä tai vastaavalla proteiinipitoisella ja kasviksilla (reilu satsi vihanneksia, marjoja, hedelmä) tai kaurapuuro, raejuustos/kananmuna ja kasviksia tai rahka, marjoja, pähkinöitä/siemeniä/leseitä tai tuorepuuro.

klo 8-9 niinä aamuina, kun olet herännyt aikaisiin, pieni välipala (hedelmä ja pieni määrä pähkinöitä tai vaikkapa maustamaton jogurtti marjoilla tai yksi leipä päällisillä)

klo 11-13 lounas: perusruokaa esim. työpaikkaruokalassa, jos sellainen on. Lautasmallin mukaan eli noin kämmenen kokoinen (1/4 lautasellista) pala lihaa/kalaa/kanaa/tofua/muuta proteiinilähdettä, noin kourallinen-pari kourallista riisiä/pastaa/perunaa/vastaavaa (tai korvaa tämä vaikka täysjyväleivällä, jos se on mieluisampi vaihtoehto) ja puoli lautasellista salaattia, johon vähän öljyä tai vaikka pieni kourallinen pähkinöitä. klo 11 jos olet herännyt esim. klo 7 ja lounas on aamupalan jälkeen seuraava ruoka ja vähän myöhemmin, jos olet aikaisena aamuna syönyt välipalan

klo 15-16 välipala niinä päivinä, jolloin aikainen lounas, eikä aamun välipalaa

klo 17-19 päivällinen (vastaava kuin lounas tai esim. ruokaisa salaatti tai munakas)

klo 20-21 voi vielä syödä kevyen iltapalan, etenkin jos päivällisestä on pitkä aika (vastaava kuin välipalat tai vaikka puuroa)

Jokaiselle aterialle kasviksia, jokin proteiinilähde ja jokin hiiilhydraattilähde sekä hyviä rasvoja esim. pähkinöistä, avokadosta, lohesta, öljystä. Tärkeää tuon syömishäiriötaustasi takia on, että päästä näkää liian kovaksi ja yrität syödä tasaisesti ja kunnon ruokaa joka aterialla. Pienet herkut sopivat hyvin terveelliseen ruokavalioon, mutta ehkä etnekin aluksi kannattaa yhdistää en noihin kunnon aterioihin (lounas/päivällinen) vaikkapa pienenä jälkiruokana (pari palaa suklaata, marjakiisseli, pieni pulla), eikä ihan päivittäin kuitenkaan.

Tsemppiä, kyllä se normaali syöminen sieltä vielä löytyy. Nyt vaan pidät tosiaan huolen, että syöt tarpeeksi, ettei taas mene sinne toiseen äärilaitaan!

Vierailija
2/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

 Tärkeää tuon syömishäiriötaustasi takia on, että päästä näkää liian kovaksi ja yrität syödä tasaisesti ja kunnon ruokaa joka aterialla.

Piti siis kirjoittaa, että tärkeää, ettet päästä nälkää liian kovaksi...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos tosi paljon kattavasta vastauksesta! Ehkä haastavinta tässä on juurikin se, että useasti päästän ruokailujen väliset ajat venähtämään turhan pitkiksi. Pitkän aikaa tein jopa niinkin, että aloitin aamun "anoreksiamielellä" eli en syönyt aamupalaa töihin lähtiessäni, töissä join vain kahvia ja sitten työpäivän jälkeen tulin hirmu nälkäisenä kotiin ja mieli muuttuikin "ahimimismieleksi" eli joko söin aivan liikaa kaikkea mitä kaapeista löytyi tai sitten saatoin syödä alkuunsa terveellisesti mutta vähän myöhemmin illalla suuntasinkin kauppaan ostamaan karkkia, leivonnaisia, jäätelöä yms. Lopulta tajusin, että ahimiskohtaukset johtuvat siitä, että saan naurettavan vähän kaloreita. Siispä aloitinkin aamun puurolla ja leivällä, töissä en syönyt mitään mutta kuitenkin lopulta se meni aina kotona siihen, että sitten napostelin kaikkea koko ajan.  Tuntuu hassulta, että aikuinen ihminen voi olla näin hukassa niinkin normaalin asian kuin syömisen kanssa. 

Kun yritän syödä terveellisesti, "anoreksiamieli" kuitenkin nostaa päätään. Alan laskemaan kaloreita todella tarkkaan (punnitsen jäävuorisalaatinkin ja laskeskelen montako kirsikkatomaatti nyt syönkään!! tiedän, aivan naurettavaa...) ja ylipäätään ruokaisien salaattien tekeminen on vaikeaa, koska niistä tietenkin tulee reilusti enemmän kaloreita kuin perus kurkkutomaattijäävuorisalaatti-salaatista. Öljyt ja pähkinätkin ovat pelottavia, koska niistä saa helposti aivan  liikaa kaloreita. Tällainen ajattelutapa saattaa kuitenkin unohtua muutamassa tunnissa kun huomaankin olevani jo kaupassa kantamassa herkuilla täytettyä ostoskoria. Silloinkin kyllä tiedostan, että saan aivan älyttömän paljon kaloreita mättämistäni herkuista, mutta en pysty laskemaan niitä, koska en edes halua tietää paljonko niitä on. Ja aina ahmimisen ja pahan olon jälkeen päätän, että huominen päivä mennään sitten aivan minimikaloreilla. Ja mitäs muuta kuin nälän seurauksesta se päättyykin sitten ahmimiseen... Tuntuu olevan loputon suo. 

Vaikka olenkin ollut syömishäiriöinen jo useampia vuosia, selkeästi ihan nyt viime vuodet ovat olleet pahimpia. Aluksi laihdutin n. 8 kuukauden aikana 20 kiloa ja sen jälkeen lihoin vuodessa 10 kiloa takaisin.

En voi edes luokitella itseäni mihinkään tiettyyn syömishäiriöön kun tuntuu että sairastan niitä kaikkia yhtäaikaa!

-AP

Vierailija
4/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Entisenä syömishäiriöisenä oma ehdotukseni on: max nyrkinkokoisia annoksia, älä laske kaloreita vaan hiilareita, älä pelkää rasvaa, muista vihannekset, syö kun on nälkä.

Vierailija
5/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Paljon tsemppiä aloittajalle + muille syömisongelmaisille!

t. syömishäiriöinen

Vierailija
6/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kiitos tosi paljon kattavasta vastauksesta! Ehkä haastavinta tässä on juurikin se, että useasti päästän ruokailujen väliset ajat venähtämään turhan pitkiksi. Pitkän aikaa tein jopa niinkin, että aloitin aamun "anoreksiamielellä" eli en syönyt aamupalaa töihin lähtiessäni, töissä join vain kahvia ja sitten työpäivän jälkeen tulin hirmu nälkäisenä kotiin ja mieli muuttuikin "ahimimismieleksi" eli joko söin aivan liikaa kaikkea mitä kaapeista löytyi tai sitten saatoin syödä alkuunsa terveellisesti mutta vähän myöhemmin illalla suuntasinkin kauppaan ostamaan karkkia, leivonnaisia, jäätelöä yms. Lopulta tajusin, että ahimiskohtaukset johtuvat siitä, että saan naurettavan vähän kaloreita. Siispä aloitinkin aamun puurolla ja leivällä, töissä en syönyt mitään mutta kuitenkin lopulta se meni aina kotona siihen, että sitten napostelin kaikkea koko ajan.  Tuntuu hassulta, että aikuinen ihminen voi olla näin hukassa niinkin normaalin asian kuin syömisen kanssa. 

Kun yritän syödä terveellisesti, "anoreksiamieli" kuitenkin nostaa päätään. Alan laskemaan kaloreita todella tarkkaan (punnitsen jäävuorisalaatinkin ja laskeskelen montako kirsikkatomaatti nyt syönkään!! tiedän, aivan naurettavaa...) ja ylipäätään ruokaisien salaattien tekeminen on vaikeaa, koska niistä tietenkin tulee reilusti enemmän kaloreita kuin perus kurkkutomaattijäävuorisalaatti-salaatista. Öljyt ja pähkinätkin ovat pelottavia, koska niistä saa helposti aivan  liikaa kaloreita. Tällainen ajattelutapa saattaa kuitenkin unohtua muutamassa tunnissa kun huomaankin olevani jo kaupassa kantamassa herkuilla täytettyä ostoskoria. Silloinkin kyllä tiedostan, että saan aivan älyttömän paljon kaloreita mättämistäni herkuista, mutta en pysty laskemaan niitä, koska en edes halua tietää paljonko niitä on. Ja aina ahmimisen ja pahan olon jälkeen päätän, että huominen päivä mennään sitten aivan minimikaloreilla. Ja mitäs muuta kuin nälän seurauksesta se päättyykin sitten ahmimiseen... Tuntuu olevan loputon suo. 

Vaikka olenkin ollut syömishäiriöinen jo useampia vuosia, selkeästi ihan nyt viime vuodet ovat olleet pahimpia. Aluksi laihdutin n. 8 kuukauden aikana 20 kiloa ja sen jälkeen lihoin vuodessa 10 kiloa takaisin.

En voi edes luokitella itseäni mihinkään tiettyyn syömishäiriöön kun tuntuu että sairastan niitä kaikkia yhtäaikaa!

-AP

Ihmisen, joka ei ole koskaan kärsinyt minkäänasteisesta syömishäiriöstä, on todella vaikea käsittää, miten hankalaa normaali syöminen voi olla. Itselläni syömishäiriöstä (onneksi ei kovin vakavasta) on aikaa jo viitisentoista vuotta, mutta vieläkin on elävässä muistissa toipumisajalta juuri se oma ihmetys siitä, miten hemmetin hankalaa muka voi olla osata syödä normaalisti. Mutta lohdutuksena voin sanoa, että kyllä sen vielä oppii, vaikka siihen aikaa menee. Itselläni meni varmaan viitisen vuotta ennen kuin pystyin oikeasti sanomaan, että syöminen oli normalisoitunut. Ja välillä senkin jälkeen stressaavassa työtilanteessa tuo anoreksiamoodi meinasi mennä päälle, mutta onneksi sain itseni ajoissa kiinni.

Eli tosiaan tsemppiä hirveästi ja kärsivällisyyttä itsesi suhteen. Yritä löytää jonkinasteinen rentous asioihin ja pidä tosiaan huoli siitä, ettet jätä ruokailuja väliin ja syöt kunnon ruokaa napostelun sijaan. Itselläni auttoi se, että pyryn aina syömään ruokaa, joka vaati jotain laittamista eli ei voinut vain ottaa kaapista jogurttia tai vastaavaa, vaan oikeasti keskittyi siihen, että teki sen ruoan ja sitten istui alas pöydän ääreen ja söi. Samoin auttoi se, että kävi lounaalla töissä ja pyrki syömään samoin kuin työkaverit. Kyllä se siitä vielä sinullakin iloksi muuttuu, kun annat itsellesi aikaa ja armoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Entisenä syömishäiriöisenä oma ehdotukseni on: max nyrkinkokoisia annoksia, älä laske kaloreita vaan hiilareita, älä pelkää rasvaa, muista vihannekset, syö kun on nälkä.

Älä laske mitään - syö kunnon ruokaa ja unohda kaikki laskeminen ja punnitseminen. Älä yritä karsia mistään tai keskittyä johonkin ruoka-aineeseen vaan ksekity vaan kokonaisuuteen.

Vierailija
8/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itsekin ahmimishäiriöisenä bulimikkona tiedän minkä kanssa kamppailet. Raju laihdutus pahentaa syömishäiriöitä. Näiltä nettisivuilta saa apua ruokavalion suunnitteluun ja muuhunkin. 6 kk olen keventynyt 10 kiloa. Tsemppiä.

https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito…

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Kiitos tosi paljon kattavasta vastauksesta! Ehkä haastavinta tässä on juurikin se, että useasti päästän ruokailujen väliset ajat venähtämään turhan pitkiksi. Pitkän aikaa tein jopa niinkin, että aloitin aamun "anoreksiamielellä" eli en syönyt aamupalaa töihin lähtiessäni, töissä join vain kahvia ja sitten työpäivän jälkeen tulin hirmu nälkäisenä kotiin ja mieli muuttuikin "ahimimismieleksi" eli joko söin aivan liikaa kaikkea mitä kaapeista löytyi tai sitten saatoin syödä alkuunsa terveellisesti mutta vähän myöhemmin illalla suuntasinkin kauppaan ostamaan karkkia, leivonnaisia, jäätelöä yms. Lopulta tajusin, että ahimiskohtaukset johtuvat siitä, että saan naurettavan vähän kaloreita. Siispä aloitinkin aamun puurolla ja leivällä, töissä en syönyt mitään mutta kuitenkin lopulta se meni aina kotona siihen, että sitten napostelin kaikkea koko ajan.  Tuntuu hassulta, että aikuinen ihminen voi olla näin hukassa niinkin normaalin asian kuin syömisen kanssa. 

Kun yritän syödä terveellisesti, "anoreksiamieli" kuitenkin nostaa päätään. Alan laskemaan kaloreita todella tarkkaan (punnitsen jäävuorisalaatinkin ja laskeskelen montako kirsikkatomaatti nyt syönkään!! tiedän, aivan naurettavaa...) ja ylipäätään ruokaisien salaattien tekeminen on vaikeaa, koska niistä tietenkin tulee reilusti enemmän kaloreita kuin perus kurkkutomaattijäävuorisalaatti-salaatista. Öljyt ja pähkinätkin ovat pelottavia, koska niistä saa helposti aivan  liikaa kaloreita. Tällainen ajattelutapa saattaa kuitenkin unohtua muutamassa tunnissa kun huomaankin olevani jo kaupassa kantamassa herkuilla täytettyä ostoskoria. Silloinkin kyllä tiedostan, että saan aivan älyttömän paljon kaloreita mättämistäni herkuista, mutta en pysty laskemaan niitä, koska en edes halua tietää paljonko niitä on. Ja aina ahmimisen ja pahan olon jälkeen päätän, että huominen päivä mennään sitten aivan minimikaloreilla. Ja mitäs muuta kuin nälän seurauksesta se päättyykin sitten ahmimiseen... Tuntuu olevan loputon suo. 

Vaikka olenkin ollut syömishäiriöinen jo useampia vuosia, selkeästi ihan nyt viime vuodet ovat olleet pahimpia. Aluksi laihdutin n. 8 kuukauden aikana 20 kiloa ja sen jälkeen lihoin vuodessa 10 kiloa takaisin.

En voi edes luokitella itseäni mihinkään tiettyyn syömishäiriöön kun tuntuu että sairastan niitä kaikkia yhtäaikaa!

-AP

Ihmisen, joka ei ole koskaan kärsinyt minkäänasteisesta syömishäiriöstä, on todella vaikea käsittää, miten hankalaa normaali syöminen voi olla. Itselläni syömishäiriöstä (onneksi ei kovin vakavasta) on aikaa jo viitisentoista vuotta, mutta vieläkin on elävässä muistissa toipumisajalta juuri se oma ihmetys siitä, miten hemmetin hankalaa muka voi olla osata syödä normaalisti. Mutta lohdutuksena voin sanoa, että kyllä sen vielä oppii, vaikka siihen aikaa menee. Itselläni meni varmaan viitisen vuotta ennen kuin pystyin oikeasti sanomaan, että syöminen oli normalisoitunut. Ja välillä senkin jälkeen stressaavassa työtilanteessa tuo anoreksiamoodi meinasi mennä päälle, mutta onneksi sain itseni ajoissa kiinni.

Eli tosiaan tsemppiä hirveästi ja kärsivällisyyttä itsesi suhteen. Yritä löytää jonkinasteinen rentous asioihin ja pidä tosiaan huoli siitä, ettet jätä ruokailuja väliin ja syöt kunnon ruokaa napostelun sijaan. Itselläni auttoi se, että pyryn aina syömään ruokaa, joka vaati jotain laittamista eli ei voinut vain ottaa kaapista jogurttia tai vastaavaa, vaan oikeasti keskittyi siihen, että teki sen ruoan ja sitten istui alas pöydän ääreen ja söi. Samoin auttoi se, että kävi lounaalla töissä ja pyrki syömään samoin kuin työkaverit. Kyllä se siitä vielä sinullakin iloksi muuttuu, kun annat itsellesi aikaa ja armoa.

Kiitti vastauksesta! Oon tosi onnellinen sun puolesta kun olet pystynyt tervehtymään. Todellista vahvuutta jos syömishäiriöstä pääsee jaloilleen :) Ehkä voisin nyt tosiaan aloittaa vaikka sillä, että yrittäisin ottaa vähän mallia työkavereiden syömisistä. Anoreksimoodilla katsottuna vain on ihan hirvittänyt kun jollain työkaverilla on mukana vaikka ihan perus kotiruokaa ja siihen päälle vielä hedelmää/vanukasta jälkkäriksi. Itse siinä sitten ryystää kahvia ja voivottelee kun työpaikalla ei ollutkaan rasvatonta maitoa kahvin sekaan vaan joutuikin laittamaan kevyt maitoa... ja samalla kauhistelen mielessäni työkaverin ruuan kalorimäärää ja haaveilen että voisin itsekin syödä samalla tavalla normaalisti...  onneksi sentään pystyn nykyään myöntämään itselleni olevani syömishäiriöinen, muutenhan tässä vasta pulassa olisinkin :D

-AP

Vierailija
10/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Itsekin ahmimishäiriöisenä bulimikkona tiedän minkä kanssa kamppailet. Raju laihdutus pahentaa syömishäiriöitä. Näiltä nettisivuilta saa apua ruokavalion suunnitteluun ja muuhunkin. 6 kk olen keventynyt 10 kiloa. Tsemppiä.

https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito…

Kiitos ja tsemppiä myös sinulle! Alankin pian tutustumaan tuohon linkkiin! :)

-AP

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Haluaisin muuten kuulla mielipiteitänne tämän päivän ruokailuistani. Onko tämä aivan kauhea yritys? :D

Klo 4.30 - 2 ruisleivän puolikasta, joiden päällä beceliä ja kurkkua

Klo 8.30 - Kuppi kahvia kevytmaidolla

Klo 12.00 - 2 kuppia kahvia rasvattomalla maidolla + banaani + berocca-poretabletti

Klo 14.00 - Kokosin itse aika ison salaatin, johon laitoin jäävuorisalaattia, tomaattia, pinaattia, parsakaalta ja fetajuustoa

Lisäksi ajattelin syödä vähän myöhemmin vielä toiseksi välipalaksi jonkun verran (hillitysti!) viinirypäleitä ja ruissipsejä ja juoda kupin kahvia.

Iltapalaksi ottaisin vielä jogurtin.

Tai noh oikeastaan nyt kun itse tämän tähän kirjoitin, niin huomaan että ei tuossa taida ihan riittävästi ruokaa olla... Lämmin ruoka puuttuu taas... Äh, on tämä vaikeaa D:

-AP

Vierailija
12/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Haluaisin muuten kuulla mielipiteitänne tämän päivän ruokailuistani. Onko tämä aivan kauhea yritys? :D

Klo 4.30 - 2 ruisleivän puolikasta, joiden päällä beceliä ja kurkkua

Klo 8.30 - Kuppi kahvia kevytmaidolla

Klo 12.00 - 2 kuppia kahvia rasvattomalla maidolla + banaani + berocca-poretabletti

Klo 14.00 - Kokosin itse aika ison salaatin, johon laitoin jäävuorisalaattia, tomaattia, pinaattia, parsakaalta ja fetajuustoa

Lisäksi ajattelin syödä vähän myöhemmin vielä toiseksi välipalaksi jonkun verran (hillitysti!) viinirypäleitä ja ruissipsejä ja juoda kupin kahvia.

Iltapalaksi ottaisin vielä jogurtin.

Tai noh oikeastaan nyt kun itse tämän tähän kirjoitin, niin huomaan että ei tuossa taida ihan riittävästi ruokaa olla... Lämmin ruoka puuttuu taas... Äh, on tämä vaikeaa D:

-AP

Juu, huomasit jo itsekin ;). Mikä muuten on hyvä asia ja edistystä!

Tuossa aamulla on vähän turhan pitkä väli syömisissä eli banaanin olisit voinut syödä jo 8-9 aikoihin ja sitten lounaan puoliltapäivin. Aamupalallakin voisi leivälle laittaa kurkun lisäksi leikkelettä, juustoa tai vaikka kananmunaa. Lounas on ihan ok, etenkin jos teet toimistotyötä, mutta jos on vähänkään raskaampi työ, niin salaatin oheen voisi ottaa myös ruisleivän siivun. Viinirypäleet ja ruissipsit on hyvä välipala, mutta tee illalla vielä jokun kunnon ruoka. Jos et jaksa ryhtyä pihvinpaistoon tai vastaavaan, niin tee vaikka ruokaisa munakas ja hyvä salaatti sen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Haluaisin muuten kuulla mielipiteitänne tämän päivän ruokailuistani. Onko tämä aivan kauhea yritys? :D

Klo 4.30 - 2 ruisleivän puolikasta, joiden päällä beceliä ja kurkkua

Klo 8.30 - Kuppi kahvia kevytmaidolla

Klo 12.00 - 2 kuppia kahvia rasvattomalla maidolla + banaani + berocca-poretabletti

Klo 14.00 - Kokosin itse aika ison salaatin, johon laitoin jäävuorisalaattia, tomaattia, pinaattia, parsakaalta ja fetajuustoa

Lisäksi ajattelin syödä vähän myöhemmin vielä toiseksi välipalaksi jonkun verran (hillitysti!) viinirypäleitä ja ruissipsejä ja juoda kupin kahvia.

Iltapalaksi ottaisin vielä jogurtin.

Tai noh oikeastaan nyt kun itse tämän tähän kirjoitin, niin huomaan että ei tuossa taida ihan riittävästi ruokaa olla... Lämmin ruoka puuttuu taas... Äh, on tämä vaikeaa D:

-AP

Juu, huomasit jo itsekin ;). Mikä muuten on hyvä asia ja edistystä!

Tuossa aamulla on vähän turhan pitkä väli syömisissä eli banaanin olisit voinut syödä jo 8-9 aikoihin ja sitten lounaan puoliltapäivin. Aamupalallakin voisi leivälle laittaa kurkun lisäksi leikkelettä, juustoa tai vaikka kananmunaa. Lounas on ihan ok, etenkin jos teet toimistotyötä, mutta jos on vähänkään raskaampi työ, niin salaatin oheen voisi ottaa myös ruisleivän siivun. Viinirypäleet ja ruissipsit on hyvä välipala, mutta tee illalla vielä jokun kunnon ruoka. Jos et jaksa ryhtyä pihvinpaistoon tai vastaavaan, niin tee vaikka ruokaisa munakas ja hyvä salaatti sen kanssa.

Juu, minulla on fyysinen työ, joten ehkä olisi ollut tosiaan syytä ottaa siihen salaatin lisäksi jotakin muutakin. Jotenkin jäänyt takaraivoon sellainen ajatus, että turhaa minä nyt hukkaan nämä kaikki työssä poltetut kalorit sillä, että syön ison lounaan töissä :S Myöskin leivälle on vaikea laittaa kurkun lisäksi mitään... aikoinaan jätin yksitellen leikkeleet ja juustot leivältä, koska koin ne turhiksi kaloreiksi :D mutta hyvä idea tuo kananmuna! Voisin laittaa huomisiin aamupalaleipiin sitten sitä :) ja jos alan nyt tehdä illalla vielä kunnon ruokaa niin minusta tuntuu että olen syönyt ihan liikaa ja hirveät kalorit siihen nähden että olisi tarkoituksena vielä laihtuakin :S

-AP

Vierailija
14/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Juu, minulla on fyysinen työ, joten ehkä olisi ollut tosiaan syytä ottaa siihen salaatin lisäksi jotakin muutakin. Jotenkin jäänyt takaraivoon sellainen ajatus, että turhaa minä nyt hukkaan nämä kaikki työssä poltetut kalorit sillä, että syön ison lounaan töissä :S Myöskin leivälle on vaikea laittaa kurkun lisäksi mitään... aikoinaan jätin yksitellen leikkeleet ja juustot leivältä, koska koin ne turhiksi kaloreiksi :D mutta hyvä idea tuo kananmuna! Voisin laittaa huomisiin aamupalaleipiin sitten sitä :) ja jos alan nyt tehdä illalla vielä kunnon ruokaa niin minusta tuntuu että olen syönyt ihan liikaa ja hirveät kalorit siihen nähden että olisi tarkoituksena vielä laihtuakin :S

-AP

Vaikka siltä tuntuisikin, että tulee hirvittävät kalorit, niin puolueettomana tarkkailija voin vakuuttaa, että ei tule. Eli taistele tuota ajatusmaailmaa vastaan ja tee vaan se kunnon ruoka. Tiedän, että se on vaikeaa, mutta se myös kannattaa. Samoin yritä pikku hiljaa opetella pois tuosta kaloriajattelusta. Sekä siltä osin, että ruoka on vain sisältämänsä kalorit kuin myös siltä osin, että työ tai liikunta on kulutettuja kaloreita. Työ on työtä, ruoka on ruokaa ja liikunta on liikuntaa. Työtä tehdään, jotta saadaan rahaa elämiseen (ja koska se toivottavasti on mukavaa), ei siksi, että kulutettaisiin kaloreita. Ruokaa syödään siksi, että se on hyvää ja että jaksetaan tehdä työtä ja elää muutakin elämää. Ja liikuntaa harrastetaan siksi, että se on kivaa ja siitä tulee hyvä olo (viimeistään jälkeenpäin, kun on ylittänyt itsensä). Edelleen, tsemppiä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Juu, minulla on fyysinen työ, joten ehkä olisi ollut tosiaan syytä ottaa siihen salaatin lisäksi jotakin muutakin. Jotenkin jäänyt takaraivoon sellainen ajatus, että turhaa minä nyt hukkaan nämä kaikki työssä poltetut kalorit sillä, että syön ison lounaan töissä :S Myöskin leivälle on vaikea laittaa kurkun lisäksi mitään... aikoinaan jätin yksitellen leikkeleet ja juustot leivältä, koska koin ne turhiksi kaloreiksi :D mutta hyvä idea tuo kananmuna! Voisin laittaa huomisiin aamupalaleipiin sitten sitä :) ja jos alan nyt tehdä illalla vielä kunnon ruokaa niin minusta tuntuu että olen syönyt ihan liikaa ja hirveät kalorit siihen nähden että olisi tarkoituksena vielä laihtuakin :S

-AP

Vaikka siltä tuntuisikin, että tulee hirvittävät kalorit, niin puolueettomana tarkkailija voin vakuuttaa, että ei tule. Eli taistele tuota ajatusmaailmaa vastaan ja tee vaan se kunnon ruoka. Tiedän, että se on vaikeaa, mutta se myös kannattaa. Samoin yritä pikku hiljaa opetella pois tuosta kaloriajattelusta. Sekä siltä osin, että ruoka on vain sisältämänsä kalorit kuin myös siltä osin, että työ tai liikunta on kulutettuja kaloreita. Työ on työtä, ruoka on ruokaa ja liikunta on liikuntaa. Työtä tehdään, jotta saadaan rahaa elämiseen (ja koska se toivottavasti on mukavaa), ei siksi, että kulutettaisiin kaloreita. Ruokaa syödään siksi, että se on hyvää ja että jaksetaan tehdä työtä ja elää muutakin elämää. Ja liikuntaa harrastetaan siksi, että se on kivaa ja siitä tulee hyvä olo (viimeistään jälkeenpäin, kun on ylittänyt itsensä). Edelleen, tsemppiä!

Lupaan yrittää parhaani. Saan tosi paljon tsemppiä näistä kommenteista ja varmasti vaikeina hetkinä palaan lueskelemaan näitä :) Lähetän sulle (ja muillekin kommentoineille) virtuaalihalin! :D tuntuu niin hyvältä kun tultiin auttamaan tuomitsematta ja asiallisesti :')

Vierailija
16/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Hei! Olisin kiitollinen, jos joku voisi antaa neuvoja tai vinkkejä päivän ruokailurytmiin ja esimerkkejä terveellisestä ruokavaliosta. Olen nainen, 25 vuotta ja ylipainoa löytyy reilun 10 kilon verran. Olen syömishäiriöinen, taustalla on eri syömishäiriöitä ja niiden sekoituksia. Viimeisimpien vuosien sairaanloista laihduttamista seurasi ahmimishäiriö, ja nyt siitä seuranneet kilot ahdistavat minua paljon.

Kuulostaa hullulta, mutta en muista enää millaista on syödä normaalisti. Siksi haluaisinkin vinkkejä siihen, miten saisin järkevällä ruokavaliolla pudotettua painoni taas normaalin puolelle. Pelkään,että itsekseni homma saattaisi alkaa lähennellä taas itseni näännyttämistä. Liikuntaa en harrasta muuten kuin hyötyliikunnan muodossa ja, mutta työni on fyysistä. Hyvin satunnaisesti käyn lenkillä ja joskus (todella harvoin) käyn ratsastamassa. Herään töihin klo 4-7 välillä, joten kaipaan apua erityisesti siihen, että moneltako minun olisi järkevää syödä, ja miten monta kertaa. Ennen nykyistä työpaikkaani saatoin herätä vaikka vasta klo 12, joten onhan minulla aivan eri ateriarytmi jos olen nykyään hereillä jopa 8 tuntia aikaisemmin kuin ennen söin vasta aamupalaa silloin.

Toivoisin asiallisia vastauksia, koska aihe on minulle aika vaikea. Kiitos.

Ensinnäkin mene hoitoon. Ihan normaalin rytmin kyllä tiedät, aamupala, lounas, välipala, illallinen ja iltapala.

Vierailija
17/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hei AP!

Voitko kertoa mittasi? Oletko esim. oikeasti 10 kiloa ylipainoinen vai ainoastaan omasta mielestäsi ylipainoinen?

Saman asian äärellä kamppailen itsekin täällä. Tosin pitkän syömishäiriökamppailun lisäksi erosin avomiehestäni viime vuoden lopulla ja laihduin 8 kiloa, jotka tosin tulivat korkoineen takas ja nyt paino taas junnaa. Opettelen itse syömään säännöllisesti ja koitan unohtaa kalorit hetkeksi. Kaloreita en siis nyt laske, mutta kiinnitän huomiota siihen, että kalorit tulevat terveellisestä ravintorikkaasta ruuasta, eivätkä sokerista tai roskaruuasta. Kerran viikossa sallin itselleni herkuttelun, jolloin syön sipsejä. Tärkeintä on tosiaan pitää tuo syömisväli tasaisena, jolloin ei ole niin suurta riskiä saada "kaikki ruoka heti tänne nyt" -oloa. Omat mittani ovat 170/70, tavoitteena olisi tuo 64 kiloa, jossa tunnen oloni hyväksi.

Tsemmpiä!

Vierailija
18/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Hei! Olisin kiitollinen, jos joku voisi antaa neuvoja tai vinkkejä päivän ruokailurytmiin ja esimerkkejä terveellisestä ruokavaliosta. Olen nainen, 25 vuotta ja ylipainoa löytyy reilun 10 kilon verran. Olen syömishäiriöinen, taustalla on eri syömishäiriöitä ja niiden sekoituksia. Viimeisimpien vuosien sairaanloista laihduttamista seurasi ahmimishäiriö, ja nyt siitä seuranneet kilot ahdistavat minua paljon.

Kuulostaa hullulta, mutta en muista enää millaista on syödä normaalisti. Siksi haluaisinkin vinkkejä siihen, miten saisin järkevällä ruokavaliolla pudotettua painoni taas normaalin puolelle. Pelkään,että itsekseni homma saattaisi alkaa lähennellä taas itseni näännyttämistä. Liikuntaa en harrasta muuten kuin hyötyliikunnan muodossa ja, mutta työni on fyysistä. Hyvin satunnaisesti käyn lenkillä ja joskus (todella harvoin) käyn ratsastamassa. Herään töihin klo 4-7 välillä, joten kaipaan apua erityisesti siihen, että moneltako minun olisi järkevää syödä, ja miten monta kertaa. Ennen nykyistä työpaikkaani saatoin herätä vaikka vasta klo 12, joten onhan minulla aivan eri ateriarytmi jos olen nykyään hereillä jopa 8 tuntia aikaisemmin kuin ennen söin vasta aamupalaa silloin.

Toivoisin asiallisia vastauksia, koska aihe on minulle aika vaikea. Kiitos.

Olen itse perheestä jossa ruokaaikoja ei ollut enkä ikinä muodostanut normaalia suhdetta ruokaan tai syömiseen. Kaikkein paras neuvo ruokailuun liittyen tuli ulkomaalaiselta ystävältäni. Hän sanoi että jos syöt nyt, niin sinulla on seuraavan kerran nälkä 4h päästä. Tämä on ilmeisesti joku kirjoittamaton laki jota vain en ollut kuullut. Toki, nälän tunne vaihtelee yksilöllisesti ja ihminen voi totuttautua syömään muutenkin, mutta toi 4h on todella hyvä suuntaa antava ohje!

Esimerkkinä:

8:00 aamupala (kaurapuuroa 2dl + pakastemarjoja)

12:00 lounas (alkusalaatti + 3 perunaa ja pihvi + kahvi ja hedelmä)

16:00 välipala (kevyt keitto + ruisleipä juustolla ja kurkulla)

20:00 iltapala (omena + iso lasi smoothieta)

Noin yleisesti kannattaa pyrkiä syömään aikuisena vain yksi lämmin ateria päivässä mutta itselleni toimii myös tuo 1 iso lämmin ateria + 1 kevyt lämmin ateria (kuten salaatti tai keitto)

Vierailija
19/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Hei AP!

Voitko kertoa mittasi? Oletko esim. oikeasti 10 kiloa ylipainoinen vai ainoastaan omasta mielestäsi ylipainoinen?

Saman asian äärellä kamppailen itsekin täällä. Tosin pitkän syömishäiriökamppailun lisäksi erosin avomiehestäni viime vuoden lopulla ja laihduin 8 kiloa, jotka tosin tulivat korkoineen takas ja nyt paino taas junnaa. Opettelen itse syömään säännöllisesti ja koitan unohtaa kalorit hetkeksi. Kaloreita en siis nyt laske, mutta kiinnitän huomiota siihen, että kalorit tulevat terveellisestä ravintorikkaasta ruuasta, eivätkä sokerista tai roskaruuasta. Kerran viikossa sallin itselleni herkuttelun, jolloin syön sipsejä. Tärkeintä on tosiaan pitää tuo syömisväli tasaisena, jolloin ei ole niin suurta riskiä saada "kaikki ruoka heti tänne nyt" -oloa. Omat mittani ovat 170/70, tavoitteena olisi tuo 64 kiloa, jossa tunnen oloni hyväksi.

Tsemmpiä!

Heippa! Olen ihan oikeasti ylipainoinen, 171/81 :D tuntuu ihan hurjalta määrältä verrattuna siihen mitä olen joskus alimmillani painanut :( jos saisin nyt painon laskemaan 10 kiloa niin olisin normaalipainon puolella. En tosin olisi siihen vielä tyytyväinen, mutta kunhan nyt aluksi pääsisin takaisin sinne normaalipainoon :) Tavoitteeni olisi ehkä suunnilleen sama kuin sinulla. Minulla on kovasti tekemistä sen kanssa etten laskisi kaloreita. Eri ruokien kalorimäärät ovat jääneet mieleen vain niin hyvin että niitä alkaa laskeskelemaan melkein huomaamattaankin :/ Miten muuten tuo sinun herkuttelupäiväsi, syötkö muuten koko päivän aikana normaalisti vai "miiinustatko" jonkun ruuan pois niiden sipsien takia? Hurjasti tsemppiä myös sinulle! :)

Vierailija
20/28 |
14.06.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Hei! Olisin kiitollinen, jos joku voisi antaa neuvoja tai vinkkejä päivän ruokailurytmiin ja esimerkkejä terveellisestä ruokavaliosta. Olen nainen, 25 vuotta ja ylipainoa löytyy reilun 10 kilon verran. Olen syömishäiriöinen, taustalla on eri syömishäiriöitä ja niiden sekoituksia. Viimeisimpien vuosien sairaanloista laihduttamista seurasi ahmimishäiriö, ja nyt siitä seuranneet kilot ahdistavat minua paljon.

Kuulostaa hullulta, mutta en muista enää millaista on syödä normaalisti. Siksi haluaisinkin vinkkejä siihen, miten saisin järkevällä ruokavaliolla pudotettua painoni taas normaalin puolelle. Pelkään,että itsekseni homma saattaisi alkaa lähennellä taas itseni näännyttämistä. Liikuntaa en harrasta muuten kuin hyötyliikunnan muodossa ja, mutta työni on fyysistä. Hyvin satunnaisesti käyn lenkillä ja joskus (todella harvoin) käyn ratsastamassa. Herään töihin klo 4-7 välillä, joten kaipaan apua erityisesti siihen, että moneltako minun olisi järkevää syödä, ja miten monta kertaa. Ennen nykyistä työpaikkaani saatoin herätä vaikka vasta klo 12, joten onhan minulla aivan eri ateriarytmi jos olen nykyään hereillä jopa 8 tuntia aikaisemmin kuin ennen söin vasta aamupalaa silloin.

Toivoisin asiallisia vastauksia, koska aihe on minulle aika vaikea. Kiitos.

Olen itse perheestä jossa ruokaaikoja ei ollut enkä ikinä muodostanut normaalia suhdetta ruokaan tai syömiseen. Kaikkein paras neuvo ruokailuun liittyen tuli ulkomaalaiselta ystävältäni. Hän sanoi että jos syöt nyt, niin sinulla on seuraavan kerran nälkä 4h päästä. Tämä on ilmeisesti joku kirjoittamaton laki jota vain en ollut kuullut. Toki, nälän tunne vaihtelee yksilöllisesti ja ihminen voi totuttautua syömään muutenkin, mutta toi 4h on todella hyvä suuntaa antava ohje!

Esimerkkinä:

8:00 aamupala (kaurapuuroa 2dl + pakastemarjoja)

12:00 lounas (alkusalaatti + 3 perunaa ja pihvi + kahvi ja hedelmä)

16:00 välipala (kevyt keitto + ruisleipä juustolla ja kurkulla)

20:00 iltapala (omena + iso lasi smoothieta)

Noin yleisesti kannattaa pyrkiä syömään aikuisena vain yksi lämmin ateria päivässä mutta itselleni toimii myös tuo 1 iso lämmin ateria + 1 kevyt lämmin ateria (kuten salaatti tai keitto)

Kiitti! Tuollainen ateriarytmi kuulostaa kieltämättä järkevältä. Tuntuu vaan tyhmältä, että jos alan noudattamaan tuollaista ruokasuunnitelmaa niin sitten kuitenkin alan miettimään sairaassa mielessäni, että "nooh jospa jätän tästä leivältä nyt kuitenkin pois juuston ja yhden perunan voisi vähentää ja oikeastaan myös iltapalan voisi skipata jne." Tai päinvastaisesti (varsinkin viimeaikoina) on ollut suunnitelmana syödä hyvin mutta olen kuitenkin syönyt vaikka 3 perunan tilalla 10 perunaa ja koska mokasin siinä niin sitten tuntuu, että koko päivä on pilalla ja samahan se sitten on ahmia kaikkea muutakin ja koittaa seuraavana päivänä uudestaan terveellisemmin :( varmaan itsehillintää tässä kaipaisin eniten... jännää että sen sairaanloisen laihduttamisen aikana minulla sitä itsekuria löytyi vähän liiankin paljon.. :D

-AP

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yksi neljä viisi