Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Olen katkera että minut houkuteltiin syömään ruisleipää koko lapsuuteni ja nuoruuteni

Vierailija
25.05.2017 |

Älkää käsittäkö väärin: ruisleipä on hyvää.

Samalla se kuitenkin aiheuttaa minulle (ja hyvin monelle muulle) aivan sietämättömän tuskallisia vatsavaivoja.

Jotenkin en osannut edes ajatella elämää ilman niitä tai etenkään syyttää ruisleipää niistä kun sekä tuskat että ruisleipä olivat niin arkipäiväisiä.

Tätä ei ruisleipäpropagandistit koskaan muistaneet mainita.

Kommentit (19)

Vierailija
1/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

up

Vierailija
2/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hyvä kun muistutit,unohdinkin ruisleivän ostoslistasta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä tajusin, ettei ruisleipä sovi mulle yli 20 vuotta sitten. Hyvin pärjännyt ilman, vaikka aina saa kuulla ihmettelyä.

Vierailija
4/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Melkoista myrkkyä nykyajan ruisleipä! Minäkin söin sitä kuin hevonen ainakin 35v ja nyt yhtäkkiä suolisto ei kestä sitä yhtään, ei pientä muruakaan. Pelkkää vehnää enää uskallan syödä tai kokojyvävehnää. Luulin että en koskaan voisi syödä pelkkää vehnää, etten koskaan tottuisi, mutta kun kerran ostin pussillisen sämpylöitä ja mahavaivat loppui kuin seinään, siihen jäi ruisleivän syönti lopullisesti.

Vierailija
5/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Multa loppui krooninen, muka sukuvikana tullut ummetus kun lopetin viljan syömisen kokonaan. Kasviksia syön vajaan kilon päivässä, hyvin toimii vatsa.

Vierailija
6/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minulla sama! Lapsuus ja nuoruus meni ruisleipää puputtaessa. Heti kun jätin rukiin pois, loppui vastavaivat. Maito on toinen myrkky, jota mainostetaan. Eihän ihminen elä symbioosissa lehmän kanssa(?) Saa sitä kalkkia muualtakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mun mielestä nyt syötetään ihan samanlaista pavunköyttä kirjaimellisesti näistä uusista papuruokainnovaatioista. Kaikkien elimistö ei sitä vaivoitta kestä.

Vierailija
8/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen ihan yhtä katkera siitä, että joka paikassa on nykyään ruuassa valkosipulia. Se aiheuttaa mulle kivuliaita vatsavaivoja sekä todella pahan ilmavaivan. Lääkärit epäili keliakiaa ja vaikka mitä kunnes nostivat kätensä pystyyn. Vasta tänä keväänä tajusin, että tuttavien luona syödessä saan myös heidän kotona valmistamastaan ruuasta vatsakipuja ja hehän suorastaan vuoraavat kaiken mahdollisen valkosipulilla. Normaali sipuli ei tuota mitään ongelmia. Itse en valkosipulia tai -jauhetta käytä ikinä ruuanlaitossa joten en osannut asioita yhdistää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ihan samoja kokemuksia. Jätin 10 vuotta sitten rukiin pois täysin, mikä tarkoittaa jatkuvaa syynäystä kaupassa. Todella moniin vaaleisiinkin leipiin on lisätty ruista, minkä vuoksi valikoimani rajautuu pariin merkkiin omassa lähikaupassamme. Isommissa kaupoissa voi olla 4-5 vaihtoehtoa. Yleensä ostan joko perunarieskoja tai 100 % kauraleipää. Ihme, etteivät leivänvalmistajat tajua, kuinka paljon meitä rukiille yliherkkiä on. Pakkoko sitä on joka paikkaan tunkea? 

Minä saan pienestäkin määrästä ruista tuskalliset vatsavaivat moneksi päiväksi. Tämän lisäksi olen viime vuosina saanut allergisen reaktion kasvoihini. Ne muuttuvat parissa minuutissa kirkkaan punaisiksi ja kipeiksi, kuin oikein ärhäkkä couperosa 100-asteisen saunan jälkeen. Tosi kivaa esim. juhlissa.

Olen saanut reaktion näiden vuosien aikana ainoastaan ollessani ravintolassa tai kylässä. Vaikka kuinka olen pyytänyt varmistamaan, ettei leivässä ole ruista, sitä on muutamaan kertaan päätynyt suuhuni. Uskon, että osasyynä on se, etteivät kaikki ymmärrä, kuinka ikäviä seurauksia "terveellisellä" rukiilla voi yliherkille ihmisille olla.

Vierailija
10/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä syötiin 80-luvulla oikeastaan pelkästään ruisleipää. Vehnää syötiin pullassa joskus harvoin. Ranskaleiville ja muille hötöille tuhahdeltiin. Ruisleipä oli ainoa oikea leipä. Sitä syötiin päivän jokaisella aterialla, myös lämpimän ruoan kanssa vähintään viipale.

Luulin koko lapsuuteni, että aterian jälkeinen vatsakipu kuuluu asiaan. Vasta kun ruis jäi pois, tajusin miltä kivuton, normaali elämä tuntuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ruis-salaliitto. Hirvittävät traumat. Puhukaa ja avautukaa, se auttaa.

Vierailija
12/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ruis-salaliitto. Hirvittävät traumat. Puhukaa ja avautukaa, se auttaa.

Älähän nyt dramatisoi. Onko sinun murheesi, jos jollekin toiselle ihmiselle ei sovi joku tietty ruoka-aine? Miksei siitä saisi puhua?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulle sopii itse ikivanhaan juureen tehty ruisleipä, jossa ei ole hiivaa. 

Mut voin huonosti, jos syön vehnäleipää. Heti alkaa ilmavaivat, ja vielä pahenee, jos siinä on mukana sokeri (pulla). Mut tykkään kyllä pullastakin kuin hullu puurosta.

Vierailija
14/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itsekin pari vuotta sitten kotoa muutettuani jätin ruisleivän pois ruokavaliosta, kun aloin itse leipoa erilaisia vaaleita leipiä. Vatsakivut ja krooninen ripuli katosivat parissa päivässä. Vaan yhä saa sukulaisille ja tuttaville selitellä, että ei, yhtään palaa en sitä ihanaa tuoretta terveellistä ruisleipää ota, KUN EI VATSA SIEDÄ. "No eihän nyt yksi pala mitään voi aiheuttaa. Hyvää vaan tekee! Tulee niitä kuituja, niin vatsa toimii!" Juu, toimii vähän turhankin reippaasti. Ja samoin isäni valittaa jatkuvaa ripuliaan, mutta ei suostu kokeilemaan muutamaa viikkoa ilman ruisleipää, kun eihän ne pullamössöt ole mitään kunnon evästä, kyllä sen ruista olla pitää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sama

Vierailija
16/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulla on sama tarina kauran kanssa. Nykyisin en edes yhtä kaurakeksiä pysty suuhuni laittamaan, altistuin niin pahasti ja se on nyt aivan myrkkyä. Onneksi vehnä vielä sopii.

Vierailija
17/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tämä on ikävä kyllä totta. Myös oma ärtynyt suoleni alkoi niin että huomasin juuri ruisleivän aiheuttavan vaivoja.

Nyt viisikymppiseksi päästyäni on tullut pitkä lista ruoka-aineita, joille olen joko yliherkkä tai alleginen. Lapsena mulla ei tietääkseni koskaan ollut allergioita.

Suomessa lääkärit eivät taida kunnolla hahmottaa että monella aikuisella on ruoka-allergioita ja yliherkkyyksiä, aina vaan puhutaan lasten tilanteesta.

Nyt luin että USA:ssa puhutaan myös siitä että vaihdevuodet ja niitä edeltävät hormonaaliset muutokset voivat myös laukaista ruoka-allergioita.

Itse joudun nyt välttämään munia, viljoja, maitotuotteita ja palkokasveja - sekä Fodmapeja.

Aika yllättävää on mennä kauppoihin ja tutkia silmät killillä ainesosaluetteloita niistä tuotteista, joita on ennen syönyt päivittäin: he-vi-osastaon ulkopuolelta on vaikeaa löytää yhtään tuotetta, jossa ei olisi jotain viljan- ja maidon osia, suolta ärsyttäviä aineita (sokeri, lisäaineet, fodmapit), kananmunia tai niiden osia ja nyt uutena joka paikkaan on tungettu palkokasveja.

Yhteenvetona siis: syömme jatkuvasti lähes joka suupalalla monenlaisia allergeenejä ja suolta ärsyttäviä aineita.

Vierailija
18/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiusallisia vaivoja ihmisillä. Gluteeniton ruoka sopiiko se kaikille näille jotka kärsivät joko rukiista tai vehnästä. Itselläni on sellainen teräsvatsa että on ihan sama vaikka sinne laittaisi rautanauloja ei se ole moksiskaan =D

Vierailija
19/19 |
25.05.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kiusallisia vaivoja ihmisillä. Gluteeniton ruoka sopiiko se kaikille näille jotka kärsivät joko rukiista tai vehnästä. Itselläni on sellainen teräsvatsa että on ihan sama vaikka sinne laittaisi rautanauloja ei se ole moksiskaan =D

Ei se gluteeniton sovi, jos saat oireita jostain muusta aineesta viljassa kuin gluteenista.

Gluteeni on siis yksi viljoissa esiintyvä proteiini, mutta proteiineja on viljoissa muitakin, joten vilja-allergiselle ei gluteeniton riitä vaan pitää olla viljaton ruokavalio. Lisäksi voi olla sentyyppinen vilja-allergia, että reagoi muihinkin viljoihin kuin ne kotimaiset eli vaikkapa maissiin.

Sitten on ärtyneestä suolesta kärsivät, he taas reagoivat viljoissa oleviin fruktaaneihin, jotka ovat esim. rukiissa esintyviä hiilihydraatteja.

Joten ei, gluteeniton ei auta kuin keliaakikoille ja gluteeniyliherkille.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yksi kaksi kahdeksan