Miten teette jauhelihakastikkeen? Mikä on paras resepti?
Kommentit (41)
Tomaattikastike ja paljon kasviksia mukaan. Myös papuja jos syöjät hyväksyvät. Riisin kanssa.
Paistetun jauhelihan sekaan vehnäjauhoa, sekoitetaan ja lisätään vesi. Kiehautetaan ja lisätään vettä kunnes sopivan paksuista. Sipulijauhe, chili, valkosipuli, lihaliemikuutio, basilika, pippurijauhe, jauhelihamauste.
Helppo kirjoitti:
Paistetun jauhelihan sekaan vehnäjauhoa, sekoitetaan ja lisätään vesi. Kiehautetaan ja lisätään vettä kunnes sopivan paksuista. Sipulijauhe, chili, valkosipuli, lihaliemikuutio, basilika, pippurijauhe, jauhelihamauste.
Hyi oksetus!!
Mielestäni parhaan maun salaisuus on jauhelihan kunnollinen ruskistaminen erittäin kuumalla pannulla pienissä erissä ja kastikkeen pitkä hauduttaminen.
Sekaan laitan vaihtelevia aineksia, esim. selleriä, porkkanaa, paprikaa, kesäkurpitsaa tai sieniä.
Vierailija kirjoitti:
Helppo kirjoitti:
Paistetun jauhelihan sekaan vehnäjauhoa, sekoitetaan ja lisätään vesi. Kiehautetaan ja lisätään vettä kunnes sopivan paksuista. Sipulijauhe, chili, valkosipuli, lihaliemikuutio, basilika, pippurijauhe, jauhelihamauste.
Hyi oksetus!!
Mun mielestä toi ruskeaan kastikkeeseen tekeminen on jotenkin paljon oksettavampaa. Siis toi voissa jauhoja käristämällä. En tiennyt ennen tätä palstaa että joku tekee noin.
Itse teen kahdella tavalla, toinen tomaattipohjainen, jossa paljon kasviksia joukossa ja toinen perinteinen, jossa sipulia ja valkosipulia ruskistetaan kuumalla pannulla ja kun on ruskistunut pieni määrä jauhoja roipotellaan sekaan ja sitten vettä niin että suurustuu ja mausteita oman maun mukaan, esim. soijakastiketta, mustaa pippuria, hiukan sinappia jne. Liemikuutiokin toimii ihan hyvin, tai fondi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Helppo kirjoitti:
Paistetun jauhelihan sekaan vehnäjauhoa, sekoitetaan ja lisätään vesi. Kiehautetaan ja lisätään vettä kunnes sopivan paksuista. Sipulijauhe, chili, valkosipuli, lihaliemikuutio, basilika, pippurijauhe, jauhelihamauste.
Hyi oksetus!!
Mun mielestä toi ruskeaan kastikkeeseen tekeminen on jotenkin paljon oksettavampaa. Siis toi voissa jauhoja käristämällä. En tiennyt ennen tätä palstaa että joku tekee noin.
Itse teen kahdella tavalla, toinen tomaattipohjainen, jossa paljon kasviksia joukossa ja toinen perinteinen, jossa sipulia ja valkosipulia ruskistetaan kuumalla pannulla ja kun on ruskistunut pieni määrä jauhoja roipotellaan sekaan ja sitten vettä niin että suurustuu ja mausteita oman maun mukaan, esim. soijakastiketta, mustaa pippuria, hiukan sinappia jne. Liemikuutiokin toimii ihan hyvin, tai fondi.
Liemikuutiot pilaa ruuan kuin ruuan.
Paistan ja maustan jauhelihan ja sipulin+valkosipulia, siihen tomaattimurskaa ja raastettu porkkana, ripsaus sokeria tomaattia tasaamaan. Hauduttelen pari tuntia ja lisään lopuksi oreganot mukaan. Ei mitään jauhoja.
Ruskistan jauhelihan, mieluiten nautaa. Mausteina usein jauhelihamauste, sipulijauhe, mustapippuri, paprikajauhe. Sitten paseerattu tomaatti ja ehkä lihafondi sekä ripaus sokeria.
Ei mikään supernautinto mutta maistuu minulle ja nirsoilijalle.
Silppuan sipulia, sellerinvartta, valkosipulia ja porkkanan ihan pieneksi silpuksi. Kuullotan hetken oliiviöljyssä (vain vähän öljyä). Lisään jauhelihan ja ruskistan. Maustan suolalla, mustapippurilla ja kuivatuilla yrteillä jos tuoreita ei ole. Lisään tomaattimurskan ja tarvittavan määrän vettä sekä ripauksen sokeria. Annan hautua vähintään 30 min.
Perinteinen perus bolognese
Avaan lihapullapurkin ja söyrin sekä möyhennän sisällön rikki kattilassa. Tilkka kermistä ja kuumennus - se on sitten siinä.
Tiivitaavi kirjoitti:
Mä paistan pannulla 2 rkl voita ja vajaa puoli desiä vehnäjauhoja. Katson yleensä silmämääräisesti, silleen ett on vähän löysää. Paistan kokoajan sekoittaen kunnes ihan ruskea. Samaan aikaan vieressä kiehuu vesi (olisko puoli litraa) ja kun jauho-voi seos on ruskeaa kaadan ne kiehuvaan veteen. Roiskuu pirusti. Sekoitan kastiketta kokoajan ja " keitän" hetken. Lisään soija-kastiketta,pippuria. Joskus tomaatti-murskaa, pirkan chilillä maustettu tomaattimurska/"paseerattu tomaatti on hyvää. Myös valkosipulilla maustettu on hyvää
Kaada vesi öljyyn eikä päinvastoin niin ei roisku eli kaada vesi (isoon) pannuun ja tee kastike siinä.
Ruskista jauheliha oliiviöljyssä, lisää pannulle tölkki tomaattimurskaa, mausta suolalla, yrteillä, valkosipulilla ja ripauksella chiliä. Anna hautua hetki, lisää 2dl kuohukermaa ja keitä vielä hetki kasaan.
Vierailija kirjoitti:
Ruskista jauheliha oliiviöljyssä, lisää pannulle tölkki tomaattimurskaa, mausta suolalla, yrteillä, valkosipulilla ja ripauksella chiliä. Anna hautua hetki, lisää 2dl kuohukermaa ja keitä vielä hetki kasaan.
Oliiviölyä ei pidä käyttää paistamiseen.
Ruskistan jauhelihan, sekaan vehnäjauhoja, ruskistellaan.
Vettä jonkin verran, lihaliemi sulamaan. Dison-sinappia, mausteita, soijaa, kermaa ja tuorejuustoa ja meidän perheen lempiherkku on valmis. En tykkää tomaattikastikepohjaisesta, muuta kuin siskonmakkarasta tehtynä.
Porkkana-selleri-sipulisilppua freesataan hetki ja siirretään pannulta pois. Jauheliha ruskistetaan kuumalla pannulla ja sekaan lisätään punaviinietikkaa, pilkottua valkosipulia, purkki tomaattimurskaa sekä edellinen silppu. Lisätään mieluisat mausteet esim. paprikasekoitus, jerk ja rippunen kanelia. Kasvisliemikuutio ja vähän vettä. Oliiviöljyä maun mukaan. Keitetään vähän kasaan miedolla lämmöllä. Päälle voi saksia vaikka persiljaa. Nom.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ruskista jauheliha oliiviöljyssä, lisää pannulle tölkki tomaattimurskaa, mausta suolalla, yrteillä, valkosipulilla ja ripauksella chiliä. Anna hautua hetki, lisää 2dl kuohukermaa ja keitä vielä hetki kasaan.
Oliiviölyä ei pidä käyttää paistamiseen.
Jauheliha ei kaipaa mitään öljyä tai rasvaa ruskistukseen, siinä on itsessään jo niin paljon rasvaa ja nestettä että riittää
10
Kirjoittajat 10 ja 16 ovat hyvän äärellä. Sipuli, porkkana ja selleri todella pieneksi kuutioksi, ja niitä pehmitetään hyvän aikaa miedolla lämmöllä oliiviöljyssä. Tilkka valkkaria, vähän suolaa, sokeria, valkosipulia ja turetta chiliä sekaan ja haudutetaan valkkari pois. Siirretään nämä pannusta ja ruskistetaan jauheliha. Yhdistetään kaikki ja Muttia ja demi-glacea perään. Ja koittakaapa hauduttaa kolmisen tuntia. On muuten eroa!
Ruskistan jauhelihan oivariinissa/ingmariinissa tai voissa. Maustan yleensä ainakin lihamausteella, pan-suolalla, ripauksella inkivääriä ja mustapippuria sekä puolikkaalla Reformi-lihaliemikuutiolla (joka kannattaa laittaa nesteen lisäämisen jälkeen). Vehnäjauhot ripottelen jauhelihan joukkoon paistamisen loppuvaiheessa ja ruskistan ne siinä samalla. Sitten vettä ja annetaan hautua ainakin 15 minuuttia. Jos tarjoan perunoiden tai muusin kanssa lisään vain hiukan tomaattipyrettä. Jos taas spagetin/pastan kanssa teen tomaattisempaa eli silloin vähemmän vettä ja paseerattua tomaattia pieni purkki vielä sekaan. Joskus laitan hienonnettua sipulia/valkosipulia (paistetaan yhdessä jauhelihan kanssa), kerman jämät jääkaapista, oraganoa, basilikaa, chilimaustetta jne. Hyppysellinen sokeria pehmentää makuja.
En syö juuri koskaan punaista lihaa, mutta nyt jos täytyisi tehdä jauhelihakastiketta, tekisin kouluajoilta tuttua "mesikämmenkastiketta", jossa tavalliseen, jauhoilla suurustettuun jauhelihakastikkeeseen lisätään (paljon) sulatejuustoa. Nykyään ei kai enää ole Mesikämmen-juustoa, mutta esim. Koskenlaskija käy hyvin. Lisäksi sipulia ja mustaapippuria. Mesikämmenkastike kuuluu tarjota pätkäspagetin ja jonkun tavallisen perussalaatin kanssa.
Eihän se mitään hienoa ruokaa ole, mutta ihan hyvää ja nostalgista.
Mä paistan pannulla 2 rkl voita ja vajaa puoli desiä vehnäjauhoja. Katson yleensä silmämääräisesti, silleen ett on vähän löysää. Paistan kokoajan sekoittaen kunnes ihan ruskea. Samaan aikaan vieressä kiehuu vesi (olisko puoli litraa) ja kun jauho-voi seos on ruskeaa kaadan ne kiehuvaan veteen. Roiskuu pirusti. Sekoitan kastiketta kokoajan ja " keitän" hetken. Lisään soija-kastiketta,pippuria. Joskus tomaatti-murskaa, pirkan chilillä maustettu tomaattimurska/"paseerattu tomaatti on hyvää. Myös valkosipulilla maustettu on hyvää