Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Onko oikein ärsyyntyä juhlavieraan erikoisruokavaliosta ?

maisa-88
19.01.2017 |

Jeps, meillä tulossa lapsen 5 v synttärit ja vieraita tulossa noin 20, sekä lapsia että aikuisia.

Suunnitelmissa on leipoa kakku ja tehdä suolaisia pikkuleipiä yms. Yhdellä lähipiirin aikuisvieraalla on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio, mutta kellään muulla vieraalla ei mitään ruokarajoituksia. Mitä mieltä olette tulisiko kaikki tarjoiltavat kuitenkin valmistaa laktoosittomista ja gluteenittomista raakaaineista? Ruokia suunnitellessa varsinkin gluteenittomuus aiheuttaa aika paljon haastetta kaiken suhteen... vieraalla ei myöskään ole keliakiaa vain herkkä vatsa, mutta pieni määrä gluteenia ei ole samalla lailla vaarallista kuin keliaakikolle. Tuntuu että oletuksena on että kaikki tarjoiltavat on tehty sen mukaan että sopivat kaikille, mutta ikävä totuus on että laktoosittomat ja gluteenittomat tuotteet ovat kalliimpia kuin perus ja rahat muutenkin tiukilla kun perheessä monta lasta ja äiti kotona pienempien lasten kanssa.

Kommentit (33)

Vierailija
1/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tekisin muille normitarjottavat ja tälle ruokavammaselle jonkun leivoksen ja suolapalaksi vaikka sallituista aineista voileivän.

Vierailija
2/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Saahan sitä ärsyyntyä mistä haluaa. Tee edes laktoosittomina? Ja kerrot sille vieraalle, että gluteenittomia ei ole, kun ei ole varaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kyllä gluteeni yliherkkyys voi aiheuttaa pahempia ongelmia, kuin keliakikolla. Tosin onhan niitä äitejä, jotka ovat päättäneet, että lapselle ei sovi tämä ja tämä.

Vierailija
4/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oon vastannut tämän tänne ennenkin: mä huomioin vain henkeä uhkaavat allergiat, en mitään "vitsi kun mä luulen että mä oon keliaakikko" -diagnoosit. Itsellä on sukulainen, joka on oli tässä vielä vuosi sitten niin keliaakikko kun olla ja voi. Oli tässä taas jouluna meillä kylässä ja tyhjensi yksinään laatikollisen kaupan joulupipareita.. ei tuntunut näköjään missään.

Vierailija
5/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos tosiaan vaan yks tarvii noita, niin leipoisin ihan tavallisista aineista. Tälle erikoisruokavalioiselle ostaisin jotain, nykyään monissa leipomoissa on hyvät valikoimat, niin voi ostaa pieniä määriä.

Vierailija
6/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kaikkea ei tarvitse valmistaa gluteenittomana - itseasiassa varsin hyviä gluteenittomia ja laktoosittomia saa myös kaupasta tai konditorioista. Esim. Frian mutakakku on gluteeniton ja maidoton, löytyy pakkasesta (muistaakseni). Tosiaan joku leivonnainenkin toimisi, jos henkilöitä on yksi.

Suolaiseksi sitten vaikka pasteijoita (Frian taikina on maidoton ja gluteeniton), jos haluaa. Laktoosittomia on kaupan gluteenittomista tuotteista yli 50%.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kyllä gluteeni yliherkkyys voi aiheuttaa pahempia ongelmia, kuin keliakikolla.

Pahempaa kuin kuume (yli 38astetta), kivulias ripuli, selkäkivut, "aivosumu", osteoporoosi, lihasten jumittuminen, muiden autoimmuunisairauksien alkaminen, ohutsuolensyövän riski?

Anna mun kaikki kestää

Vierailija
8/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tekisin laktoosittomia juttuja ja jotain ruokaisaa salaattia, vaikka sämpylöitä ja pari gluteenitonta sämpylää mukaan. Hedelmäsalaattikin voisi olla kova juttu, jäätelö?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kyllä sä nyt yhdestä keliaakikosta selviydyt. Keksejä löytyy kaupasta ja leipomosta voi ostaa valmista.

Vierailija
10/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Jos tosiaan vaan yks tarvii noita, niin leipoisin ihan tavallisista aineista. Tälle erikoisruokavalioiselle ostaisin jotain, nykyään monissa leipomoissa on hyvät valikoimat, niin voi ostaa pieniä määriä.

Tässä sinulle tämä yksi ankea leivos ja leipä ja tässä teillä kaikille muille kaikkea muuta kivaa.

Tekisin kaikille sopivan suppean tarjoilun, että pääsin helpolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tosin kakkuun ei vaadita erikoisjauhoja, vaan sen voi valmistaa perunajauhosta. Näin meillä kun vieraalla keliakia, enkä nähnyt tuossa ongelmaa, sillä maultaan aivan yhtä hyvää.

Vierailija
12/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä kun on keliaakikko niin  ostan hänelle erikseen (huom! ei missään nimessä itse leivota) gluteiinittomia tarjottavia ja hän yleensä itsekin varautuu omilla eväillä. Laktoosittomia sen sijaan pitäisi nyt aina muutenkin leipoa vähänkin isommalle porukalle, kun se ei ole edes vaikeaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei kaikkea tarvitse tehdä kaikille sopivaksi. Meillä on lähipiirissä niin keliaakikkoa, laktoosi-intolerantikkoa, vegaania kuin maito- ja kananmuna-allergistakin. Teen kaiken laktoosittomana. Osan leipomuksista teen gluteenittomana ja osan vegaanisena (käy hyvin myös maito- ja muna-allergiselle). Huolehdin, että kaikille on jotain sopivaa sekä suolaisena että makeana, eikä ole yhtään vaikeaa tai työlästä.

Vierailija
14/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joo meillä oli pieniin häihin tulossa yksi keliaakikko. Hänelle varattiin tietystigluteeniton tarjoilu juhlaravintolaan. Vieras ei sitten tullutkaan eikä edes ilmoittanut tästä etukäteen. Keliakiaakaan hänellä ei nykyään ole. Onneksi näitä sukulaisia oli vain yksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Laktoosittomana leipominen ei maksa yhtään sen enempää kuin laktoosillisena. Jos ostaa valmista, melkein kaikki onkin laktoositonta.

Gluteiiniton leivontakaan ei ole mitenkään erityisen hintavaa. Minä olen esimerkiksi tehnyt tavallisen kakun ja sitten tuorejuustokakun gluteenittomana, jolloin ei tarvitse tehdä mitään pientä yksittäistä yhdelle. Se, että ostan gluteenittomia keksejä paketillisen siihen pohjaan, ei maksa kuin euron enemmän.

Vierailija
16/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Laktoosittomana leipominen ei maksa yhtään sen enempää kuin laktoosillisena. Jos ostaa valmista, melkein kaikki onkin laktoositonta.

Gluteiiniton leivontakaan ei ole mitenkään erityisen hintavaa. Minä olen esimerkiksi tehnyt tavallisen kakun ja sitten tuorejuustokakun gluteenittomana, jolloin ei tarvitse tehdä mitään pientä yksittäistä yhdelle. Se, että ostan gluteenittomia keksejä paketillisen siihen pohjaan, ei maksa kuin euron enemmän.

Laktoosittomat tuotteet (kerma, rahka, kermaviili, maito, jätski, jnejne. ) ovat kalliimpia kuin ns. normit tai vähälaktoosiset. Eli kyllä tulee kalliimmaksi.

Itse tein synttäreille suolaisen piirakan, johon käytin gluteemittomia jauhoja pohjaan, ja laktoositonta ruokakermaa munamaitoon. Hyvin onnistui ja pystyi kaikki syömään.

Makeaa voi vaikka hankkia valmiin gluteenittoman tai varata jätskiä.

Jos on yksi gluteeniton henkilö, niin en hänen takiaan tee kaikkea gluteenittomiksi. Esim. täytekakku on vehnäjauhoista.

Vierailija
17/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kaiken ei tarvitse sopia kaikille. Helppoja gluteenittomia on esimerkiksi pavlova. Melkein joka kaupasta saa niitä isoja marenkilevyjä

Vierailija
18/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä ostaisn valmiina sille yhdelle ja muille ihan tavalliset tarjottavat. Ei yhden ihmisen takia kannata tehdä erikoisjuttuja kaikille.

Vierailija
19/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Gluteeniton vaatii harjaantumista tai siitä tulee semmoinen kälynen kakkunen. Melkein helpompi olisi ostaa tälle yhdelle jotan gluteenitonta ja laadukasta tehdä muille itse. Jos kyse on pikkulapsesta niin noudattaisin kyllä ruokavalio-ohjeita, jos taas aikuisesta niin sitten vain jos ne johtuvat oikeasta sairaudesta.

Vierailija
20/33 |
19.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hyvä, että edes tiedät etukäteen. Minulla on käynyt muutama vieras, jotka kertoivat yliherkkyyksistään vasta kahvipöydässä. Olettivat, että olisin ottanut asian huomioon, kun " ovat niin yleisiä nykypäivänä". Joo, en ollut huomioinut. Siinä sitten joivat pelkkää kahvia.