Miksi taikinapohja jää aina raa´aksi?
Jos teen valmiista lehtitaikinasta ihan ohjeen mukaan joulutorttuja, torttujen pohjaosa jää aina raa´aksi. Se on harmaata, kiinteää, vetistä massaa. Pinta kyllä tulee lehteväksi ja rapeaksi.
Sama juttu, jos teen uunilihapiirakkaa eli peltilihapiirakkaa; taikinapohja jää samalla lailla löysäksi, kiinteäksi massaksi eikä tule sellaiseksi kuin pitäisi.
Tai jos paistan uunissa makkarapannukakkua, johon taikina tehdään maidosta, munista, vehnäjauhoista ja suolasta. Pohja jää raa´aksi.
Johtuuko se siitä, että paistan uunin keskikorkeudella, pitäisikö laittaa alemmas? Ohjeissahan ei koskaan lue millä tasolla paistetaan.
Kommentit (9)
Oisko aika päivittää uuni? Miten vanha se uuni on? Ehkä se ei enää lämmitä alhaalta yhtä hyvin. Katso myös että asetus on oikea. Itse kyllä teen tortut ylätasolla. Samoin piirakan. Makkarajuttua en ole tehnyt.
Mulla oli sama ongelma aikoinaan makaronilaatikon kanssa. Pinta paloi mutta muu oli vetelää kun keskitasolla paistoi. Ongelma ratkesi kun pellin siirsi alemmalle tasolle.
Joissakin ruoissa se tosin selittyy sillä, että voi/lehtitaikina kerroksen yläpuolelle kasaantuu nestettä joka estää lehtevän pohjan muodostumisen ja tilalle tulee muhjua.
Ei ole tietoa, 20 v. vanhassa vuokra-asunnossa on asuttu kohta pari vuotta. Uunin käyttöohje löytyi, mutta se ei ole tähän uuniin joka meillä on, joten uuni on kai joskus vaihdettu.
Ap.
Ensin kannattaa pestä kunnolla se uuni. Nimittäin kunnon kerros likaa myös heikentää sen alavastuksen lämmön siirtymistä. Testaa myös, että laitat vain alavastuksen päälle. Ja katso että jääkö uuni jotenkin epänormaalin kylmäksi. Mutta jos selvästi vaikuttaa että alavastus ei enää lämmitä niin soitto vuokraisännälle että nyt tarvitaan uusi uuni
Alavastukset ei toimi. Käänäthän aina ylä- ja alalämmön päälle?
Vierailija kirjoitti:
Ensin kannattaa pestä kunnolla se uuni. Nimittäin kunnon kerros likaa myös heikentää sen alavastuksen lämmön siirtymistä. Testaa myös, että laitat vain alavastuksen päälle. Ja katso että jääkö uuni jotenkin epänormaalin kylmäksi. Mutta jos selvästi vaikuttaa että alavastus ei enää lämmitä niin soitto vuokraisännälle että nyt tarvitaan uusi uuni
Uuni on pesty huolella muuton yhteydessä. En tosin ole koskaan käyttänyt pelkkää alalämpöä, koska en ole sitä tarvinnut. Täytyykin testata asia. Kiitos kaikille vastaajille neuvoista.
Ap.
Vierailija kirjoitti:
Makkarajuttua en ole tehnyt.
Makkarapannari:
https://www.atria.fi/kokkaamo/reseptit/valipalat-ja-pikkusuolaiset/makk…
Kokkeileppa ens kerralla tehä mikrossa! Suattaapa sillähii onnistuva.
Yleensä paistetaan keskitasolla. Oletko tarkistanut että uunin alavastukset lämpiää? Kokeile siirtää alemmas, ehkä pohja paistuu paremmin.