Mulla on pienessä purnukassa valkoista jauhetta, joka on joko soodaa tai leivinjauhetta. En muista kumpaa! Voinko jotenkin saada selville, kumpaa se on?
Muovinen läpinäkyvä pikku purnukka, jossa on siis joko soodaa tai leivinjauhetta. Tekisi mieli tehdä pannari tai omenapiirakka, mutta tartten leivinjauhetta. Kauppa 20km päässä ja en pääse nyt lähtemään.
Onko mitään konstia, jolla testata, kumpaa tuo aine nyt on?
Kommentit (19)
Ruokasooda ainakin kuplii hullusti, kun siihen kaataa etikkaa. En tiedä, kuplisiko leivinjauhe?
Jos sulla on etikkaa, tee pienestä määrästä sitä ainetta ja etikkaa seos. Jos se kuohuu, se on soodaa. En tosin tiedä kuohuuko leivinjauhe samalla tavalla 😂
Haloo, maista sitä! Soodan maku nyt ainakin on helppo tunnistaa.
Leivinjauhe on 1/3 ruokasoodaa, eli se kuplii etikasta, mutta ehkä vähemmän kuin ruokasooda. Ruokasooda on tosiaan "suolaisempaa" maultaan, mutta jos ei ole noita paljaaltaan ennen maistanut eikä ole leivinjauhetta verrokkina, voi olla hankala sanoa. Silmämääräisesti sanoisin, että ruokasooda on lumimaisempaa ja irtonaisempaa, kun taas leivinjauhe on enemmän jauhomaista ja menee helposti vehnäjauhomaisille paakuille.
No mitä eroa on leivinjauheen ja soodan maussa? Joku sanoi että sooda maistuu suolaiselta. Miltä leivinjauhe maistuu? Kai mä sitä olisin maistanukki mutta ei auta maistaa, kun en tiedä miltä ne maistuu että osais erottaa.
AP
Ei ole väliä kumpaako laitat omenapiirakkaan, laita taikinaan jotain hapanmaitotuotetta tai fariinisokeria varooksi niin käy kumpi tahansa.
Sooda on hieman sellaista kiteistä, hienojakoista toki mutta kuitenkin, kimaltelee himppasen valossa. Leivinjauhe taas ihan mattaa jauhetta.
Mielestäni leivinjauhekin on hieman suolaista. Soodaa ei näytä olevan joten en voi verrata onko se enemmän suolaista.
Tuo maistuu tosi pahalle, sellaiselle kitkerälle ja vähän kuin suolaiselle(?) eli ilmeisesti olis soodaa sitten. Tosin en tiedä miltä se leivinjauhe maistuu, jos se on melkein saman makuista niin hankala arvioida kumpaa tuo on.
Tuon mun lemppari pannarin voi näköjään tehdä kyllä ilman leivinjauhettakin, kun luin ihmisten kommentteja. Joten kokeilen tehdä ilman tuota sooda/leivinjauhetta (kumpi se sitten ikinä onkaan)
AP
Laita puoli lusikallista vesilasiin. Leivinjauhe kuplii voimakkaasti vedessä, sooda ei lainkaan.
Vierailija kirjoitti:
Tuo maistuu tosi pahalle, sellaiselle kitkerälle ja vähän kuin suolaiselle(?) eli ilmeisesti olis soodaa sitten. Tosin en tiedä miltä se leivinjauhe maistuu, jos se on melkein saman makuista niin hankala arvioida kumpaa tuo on.
Tuon mun lemppari pannarin voi näköjään tehdä kyllä ilman leivinjauhettakin, kun luin ihmisten kommentteja. Joten kokeilen tehdä ilman tuota sooda/leivinjauhetta (kumpi se sitten ikinä onkaan)
AP
Joo, et sä pannariiin mitää leivijauhetta tarvitse, mutta jos lisäät siihen omenapiirakan taikinaan piimää, tai omenamehua, tai jotain muuta hapanmaitotuotetta, tai hedelmämehua, niin silloin se piirakka onnistuu ruokasoodallakin.
Olin tulossakin just kirjottamaan, kun löysin tuollasen sivun ja testasin että laitoin lämpimään veteen tuota ainetta ja se alkoi sihisemään ja poreilemaan, niin onko se nyt sitten leivinjauhetta? Jos kerta sooda ei tee tuolla tavalla?
http://www.mtv.fi/teemasivut/leivontanurkka/ajankohtaista/artikkeli/tek…
AP
Sooda ei tosiaan poreile puhtaassa vedessä, vaan vaatii happoa kuten etikkaa. Leivinjauheelle riittää, että kastuu.
Eikös molemmilla onnistu? Jos kauppaan on 20 km, niin kokeilisin...
Se on huumausainetta! Älä maista!!!
Sekoita hieman aineita kummastakin purkista omaan vesilasiinsa. Leivinjauhe sekoittuu ja vesi alkaa poreilla. Ruokasooda ei sekoitu.
Ruokasooda sekoittuu veteen vasta, kun teet vedestä happaman. Esim. lisäämällä siihen vesilasiin etikkaa, piimää, sitruunahappoa. Leivinjauheessa on tuo sitruunahappo valmiina. Leivinjauhetta tarvitaan happamattomaan leivän kohottamiseen ja mm. kakkuihin.
Maista.