Mulla ei ole lämpötilamittaria ja kuivahiiva täytyy sekoittaa +42 asteiseen veteen?
Onko vinkkejä mistä tietäisin mahollisimman lähelle ton oikean lämpötilan? Eikös tuo +42 ole aika kuuma jo?
Kommentit (9)
Se on aavistuksen lämpöisempi kuin käden lämpö. Kokeile käden selkämyksellä. 37 astetta ei tunnu juuri miltään mutta 42 tuntuu lämpimämmältä kuin käsi, ei kuumalta.
42-asteinen tuntuu kyllä jo kuumalta mutta pystyy kuitenkin pitää kättä siinä eikä tee kipeää.
Kiehauta vedenkeittimellä vettä. Kaada kahvikuppi vajaa puolilleen kuumaa vettä ja toinen puoli niin kylmää vettä kuin hanasta tulee. Lopputulos on kuivahiivan käynnistämiseen sopivan lämpöistä.
Kädelle tasalämpöiseltä tuntuva vesi on kylmempää kuin 37 astetta.
Vierailija kirjoitti:
Se on aavistuksen lämpöisempi kuin käden lämpö. Kokeile käden selkämyksellä. 37 astetta ei tunnu juuri miltään mutta 42 tuntuu lämpimämmältä kuin käsi, ei kuumalta.
37 astetta tuntuu lämpimältä. Sisälämpötilä on yleensä 20-24 astetta ja se ei tunnu iholla miltään, riippuu tietysti henkilöstä. Eli 37 astetta tuntuu selvästi lämpimältä.
Entiseen aikaan neuvottiin kokeilemaan vauvan kylpyvettä kyynärpäällä, kun se tuntee lämmön herkemmin kuin käsi. Joka tapauksessa 37 on se lämpö, joka ei tunnu yhtään miltään.
Samoin ohjeistettiin kokeilemaan 60-asteinen vesi: siinä kestää pyöräyttää sormea 3 kertaa ennen kuin tuntuu niin kuumalta, että on pakko ottaa sormi pois.
42-asteinen ei ole missään tapauksessa kuuma! Se tuntuu selvästi lämpimältä, mutta reilusti kestää pitää siinä kättä vaikka kuinka pitkään.
Vierailija kirjoitti:
Kiehauta vedenkeittimellä vettä. Kaada kahvikuppi vajaa puolilleen kuumaa vettä ja toinen puoli niin kylmää vettä kuin hanasta tulee. Lopputulos on kuivahiivan käynnistämiseen sopivan lämpöistä.
Jos hanasta tulisi nolla-asteista vettä, tuolla saataisiin n. 50-asteista vettä. Ja kuppi jäähdyttää jonkin verran, joten lopputulos voisi olla hyvinkin lähellä 42-asteista. Missään ei varmasti tule lähes jäätymispistettä olevaa vettä hanasta, joten tuolla vesi on todennäköisesti kupinkin vaikutuksen jälkeen käytännössä varmasti yli 50-asteista, eli liian kuumaa. Eli kuumaa vettä pitää olla vähän vähemmän kuin hanasta tulevaa kylmää.
Mutta jos oletetaan hanasta tuleva vesi noin 12 asteiseksi, pitäisi kylmää vettä olla n. 6/10-osaa ja kiehuvaa n. 4/10-osaa. Lopputulos n. 47 astetta, ja kuppi viilentää vielä hieman, joten saadaan oikean lämpöistä vettä.
Lämminvesi puolen hanavettä ei saa käyttää ruokaan eikä leivontaan, bakteeri vaaran takia.(Koska vesi seisoo putkistossa ja on mahdollisuus myös legionella bakteerin syntymiseen.
Kädenlämpöinen vesi on n. 37 asteista. Eli lasket hanasta kuumalta tuntuvaa vettä... Eikös tämä opetettu jo koulun kotitaloustunneilla?