Voiko paellaan laittaa mitä vaan?
Riisihän siihen kuuluu, mutta jos laitan riisin lisäksi kanaa katkarapuja, oliiveja ja paprikaa sekä mausteita, saanko sanoa sitä paellaksi?
Kommentit (23)
Vierailija kirjoitti:
Riisihän siihen kuuluu, mutta jos laitan riisin lisäksi kanaa katkarapuja, oliiveja ja paprikaa sekä mausteita, saanko sanoa sitä paellaksi?
Valencian alueella on kana tai jänispaella. Rannikolla sitten tehdään yleensä äyriäispaellaa.
Täytteet nyt ovat vähän niinkuin pizzassa, kunhan perushomma on oikosessa. (älä siis unohda sahramia, koska paellaa ei voi olla ilman sitä)
Sinkkumies
Sellainen muurikan valurautainen iso pannu sopii koko höskän paistamiseen sitten ..
Sinkkumies (lisäilee)
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Riisihän siihen kuuluu, mutta jos laitan riisin lisäksi kanaa katkarapuja, oliiveja ja paprikaa sekä mausteita, saanko sanoa sitä paellaksi?
Valencian alueella on kana tai jänispaella. Rannikolla sitten tehdään yleensä äyriäispaellaa.
Täytteet nyt ovat vähän niinkuin pizzassa, kunhan perushomma on oikosessa. (älä siis unohda sahramia, koska paellaa ei voi olla ilman sitä)
Sinkkumies
Ei tuo sahrami minusta mikään välttämättömyys ole, suuressa osassa Espanjaa paellaan ei laiteta sitä ollenkaan.
Itsekin aiomme tehdä espanjalaisen mieheni kanssa paellaa juhannusvieraille. Se on oikeaoppisesti tehtynä aika suuritöinen ruoka joten ei viitsi kuin juhliin tehdä. Meidän paellaan tulee chorizomakkaraa, sipulia, paprikaa, tomaattia, valkosipulia kanankoipea, simpukoita, jättikatkarapua, mustekalaa. Tietysti paljon oliiviöljyä, valkoviiniä ja kanalientä. Mausteiksi tuoretta timjamia, piri-piri chiliä, paprikajauhetta, paljon lehtipersiljaa. Sahramia ei meidän paellassa nähdä koska minä inhoan sen tunkkaista makua.
Tärkeää on minusta riisi, tavallisesta pitkäjyväisestä ei tule kovin mukavaa koostumusta. Risottoriiseinä myydyt käyvät sen sijaan hyvin, meillä käytetään italialaista Carnaroli-riisiä.
Paellan täytteet. Anna mun kaikki kestää! (Ei pizzassakaan mitään täytteitä ole, paitsi calzonessa. Päällisiä ne ovat.)
Vierailija kirjoitti:
Paellan täytteet. Anna mun kaikki kestää! (Ei pizzassakaan mitään täytteitä ole, paitsi calzonessa. Päällisiä ne ovat.)
Vittu mitä nipotusta. Täytteiksi niitä on ihan yleistä kutsua.
Minä laitan
1.
-riisiä lihaliemee
-paprikaa
-tomaattia
-sipulia ja valkosipulia
2.
-sahrami
-kypsää hunajamarinoitua broileria
-purkin simpukoita
Kun ylläolevat lämmenneet lisään katkarapuja ja herneitä
Teen ihan normaalissa korkeareunaisessa paistinpannussa
Nautitaan patongin ja hyvän juoman kera
Ihme vänkääjä tämä yksi. Tietenkin vaikka karjalanpaistiakin voi tehdä vaikka kymmenellä eri tavalla, mutta jos katsotaan autenttisia ohjeita, niin Espanjalaisen tyttöystäväni kanssa teimme aina paellan niin, että siihen tuli sahramia ;)
Sinkkumies
Tuosta suuritöisestäkin voidaan olla kahta mieltä. No ei se makkaran paistoa ole, mutta tunnissa parissa tuon väkertää.
Sinkkumies
Vierailija kirjoitti:
Ihme vänkääjä tämä yksi. Tietenkin vaikka karjalanpaistiakin voi tehdä vaikka kymmenellä eri tavalla, mutta jos katsotaan autenttisia ohjeita, niin Espanjalaisen tyttöystäväni kanssa teimme aina paellan niin, että siihen tuli sahramia ;)
Sinkkumies
Varmasti autenttisissa ohjeissa, myös huippukokkien sellaisissa, on myös paljon sellaisia mihin ei tule sahramia. Pakko sanoa tämä, etteivät kaikki luule että se paella on pakko autenttisuuden nimissä pilata sahramilla jos ei satu siitä pitämään ;)
Vierailija kirjoitti:
Tuosta suuritöisestäkin voidaan olla kahta mieltä. No ei se makkaran paistoa ole, mutta tunnissa parissa tuon väkertää.
Sinkkumies
Juurikin näin. Itse teen sitä veneellä suht alkeellisissa olosuhteissa.
Suurin homma on ainesten pilkkominen.
Sahramia sen olla pitää, saavat toki muut tehdä ilmankin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ihme vänkääjä tämä yksi. Tietenkin vaikka karjalanpaistiakin voi tehdä vaikka kymmenellä eri tavalla, mutta jos katsotaan autenttisia ohjeita, niin Espanjalaisen tyttöystäväni kanssa teimme aina paellan niin, että siihen tuli sahramia ;)
Sinkkumies
Varmasti autenttisissa ohjeissa, myös huippukokkien sellaisissa, on myös paljon sellaisia mihin ei tule sahramia. Pakko sanoa tämä, etteivät kaikki luule että se paella on pakko autenttisuuden nimissä pilata sahramilla jos ei satu siitä pitämään ;)
Pakko sanoa tämä, että ei ole väärin soveltaa, mutta sillä ei sitten ole autenttisuuden kanssa mitään tekemistä, että pitääkö siitä autenttisesta ruokalajista. Huippukokin tekemä ruoka ei ole sen autenttisempaa, kuin aloittelijankaan, jos huippukokki ei noudata oikeita ohjeita. Sitten kun huippukokki luo uuden ruokalajin tai tavan, niin sitten SE on autenttista.
Sinkkumies
Vierailija kirjoitti:
Tuosta suuritöisestäkin voidaan olla kahta mieltä. No ei se makkaran paistoa ole, mutta tunnissa parissa tuon väkertää.
Sinkkumies
Totta, itselläni yleensä ruoanlaitto kestää max puoli tuntia, ja kaikki yli sen lasken suuritöiseksi.
Jensenin kiusaus Perjantaipaella on ihan huippu!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ihme vänkääjä tämä yksi. Tietenkin vaikka karjalanpaistiakin voi tehdä vaikka kymmenellä eri tavalla, mutta jos katsotaan autenttisia ohjeita, niin Espanjalaisen tyttöystäväni kanssa teimme aina paellan niin, että siihen tuli sahramia ;)
Sinkkumies
Varmasti autenttisissa ohjeissa, myös huippukokkien sellaisissa, on myös paljon sellaisia mihin ei tule sahramia. Pakko sanoa tämä, etteivät kaikki luule että se paella on pakko autenttisuuden nimissä pilata sahramilla jos ei satu siitä pitämään ;)
Pakko sanoa tämä, että ei ole väärin soveltaa, mutta sillä ei sitten ole autenttisuuden kanssa mitään tekemistä, että pitääkö siitä autenttisesta ruokalajista. Huippukokin tekemä ruoka ei ole sen autenttisempaa, kuin aloittelijankaan, jos huippukokki ei noudata oikeita ohjeita. Sitten kun huippukokki luo uuden ruokalajin tai tavan, niin sitten SE on autenttista.
Sinkkumies
Kerrotko vielä, missä on määritelty ne Oikeat Ohjeet, joita pitäisi noudattaa? Itse olen taipuvainen ajattelemaan, ettei sellaisia olekaan, mutta lähimmäs pääsevät ruokalajin syntyseuduilla perimätietoina kulkeneet tavat valmistaa ruokalaji. Paellan suhteen noita on eri seuduilla yllättävän erilaisia, myös niitä sahramittomia.
Ja Espanjassa yleensä jokainen on sitten hyvin kiihkeästi sitä mieltä, että tämä MINUN tai MEIDÄN tapa on ainoa oikea, vaikka kaikki olisivat eri mieltä ;) Siksi itse suhtaudun vähän kriittisesti siihen jos joku väittää että tämä on ainoa oikea tapa, koska voi olla että seuraava maanmies tyrmää sen täysin. Joskus olen jopa kokenut Espanjassa uskomattoman, lähes tappeluksi menneen väittelyn siitä, kuuluuko tortillaan sipulia vai ei :D Cebollistat vs. non-cebollistat, oli se melko koomista kuunneltavaa tappelu, että miten joitain voi noin paljon kiihdyttää yksi hiton sipuli ruokalajissa.
Kysy Zeki Akmeselta, löytyy googlesta.
-IISAK SONNI
Nyt on maha täynnä
Kyllä paellaan kuuluu sahrami. Toki, voihan risotonkin tehdä pelkkään veteen, mutta en kutsuisi sitä sitten risotoksi.
17 lisää, että jos sahramia ei ole, käytä kurkumaa. Antaa aika samanlaisen maun ja oikean värin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tuosta suuritöisestäkin voidaan olla kahta mieltä. No ei se makkaran paistoa ole, mutta tunnissa parissa tuon väkertää.
Sinkkumies
Totta, itselläni yleensä ruoanlaitto kestää max puoli tuntia, ja kaikki yli sen lasken suuritöiseksi.
Toiset laskevat ajassa, mutta kuten veneilijäkin kertoi tekevänsä alkeellisissa olosuhteissa. Voidaan pohtia vaatiiko ruokalaji siis erilaisia tekniikoita ja välineitä, että sen saa onnistumaan. Jos ei vaadi, niin kyse on enintään keskitason vaikeasta ruokalajista. Näin minä asian ajattelen.
Sinkkumies
En laita sahramia koska ei se siinä mielestäni muuttanut lopputulosta oikeen suuntaan tai toiseen vaikka ennen laitoin. Kurkuma ajaa ihan saman asian jos haluaa keltaista väriä.
No ei se pelkkä riisi mitään paellaa ole.