Jotain ihan uutta jauhelihasta (ja perunasta)?
Mureketta jo teen, perunajauhelihalaatikkoa ei kumpikaan meistä syö, perunamuusia ollut aika usein, lohkopottuja ollut myös usein, lihapullia teen myös melko usein ja pihvejä. Jauhelihakastiketta myös kohtuu usein. Jauhelihakeitto ei nyt iske.
Joten tulisiko jollekin mieleen jotakin innovatiivista, mitä voisin nyt laittaa noista aineksista? Jotain perusjuttuja keittiöstä löytyy. Periaatteessa perukaa ei ole pakollista, mutta sitä nyt olisi, kun mies osti... Viime vai toissa viikolla oli lasagnea ja sitä ennen makaronilaatikkoa. Nyt tarvittaisiin jotain uudenlaista, omanlaisensa ja erilaista.
Kommentit (19)
Merimiespata mutta teet pihveiksi pieniä jauhelihapihvei
Keitetty jauheliha ja perunasalaatti.
Mureke jossa feta, oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia, basilikaa.
Leivo sämpylöitä ja paista jauhelihapihvejä, kokoa hampurilaiset omilla lisukkeilla.
Tortillat, mausta jauheliha ja papuja sekaan.
Chili con carne. Riisillä.
Perunamussaka. Kesäkurpitsa tai munakoisoa myös mukaan
Hernerouhejauhelihapihvit
Pizza
http://www.valio.fi/reseptit/pehtoorin-perunaloora/
Tai paistat vaan sen jauhelihan sipulin, valkosipulin ja mausteiden kanssa ja teet kylkeen salaatin. Käyt ostamassa hyvää fetaa ja vaikka salaatinkastiketta. Perunoista voit tehdä vaikka perunasalaatin.
Jauhelihasta ja sipulista, yrteistä ja ko. vihanneksesta tehtyllä täytteellä täytetyt kesäkurpitsat, tomaatit ja paprikat.
Shepard's pie - tehdään yleensä lampaan jauhelihasta, mutta voi hyvin tehdä naudankin jauhelihasta.
Tämä on meidän perheen suosikki:
http://www.jamieoliver.com/recipes/pork-recipes/pork-meatloaf-spaghetti…
Kebakot - tee jauhelihasta ja mausteista pötkylät ilman munaa ja korppujauhoja, että pysyy koossa.
Homejuustotäytteiset jauhelihapihvit pippurikastikkeella a la Mysi Lahtinen.
8 ei äkkiä ainakaan löytänyt netistä Mysin ohjetta, joten se on nyt tässä:
400 g jauhelihaa
Puoli pakettia aura-homejuustoa
Purkki kermaa
Mustapippuria, lihaliemikuutio tai fondia, paistamiseen öljyä
Muokkaa jauhelihaa. Sulje sen sisälle kelpo viipale hompparia. Paista pinnat, nosta sivuun pannulta. Paista hetki rouhittua mustapippuria noin teelusikallisen verran niin, että se herää lämmössä. Pane joukkoon 3-4 desiä lihalientä, ja pihvit (jotka siis sisältä yhä raakoja). Kypsytä niin, että pihvit kypsiä, noin vartin ajan. Lisää kerma, tarkista suolaisuus ja pippurin määrä - tarjoa muusin kera. Mahtavan hyvää ja helppo tehdä.
Lihapullia ja itse tehtyä perunasalaattia (esim https://www.k-ruoka.fi/reseptit/chilinen-perunasalaatti). Vuoka, jossa on perunaviipaleita, mausteista jauhelihaa ja tomaattimurskaa, juustokuorrute
Meillä tehdään usein perunalaatikkoa, jossa on kerroksittain perunaviipaleita, (reilusti maustettua) jauhelihaa ja 400 gramman rasia raejuustoa, ja munamaitoa päälle. Uuniiin 200 C ja tunnin verran aikaa.
Käytän kaupan hapanimeläkastiketta normaalisti kanan kanssa, mutta se on myös hyvää jauhelihan kanssa. Siihen lisäksi keitetyt perunat.
Teet tavallisen lihapullataikinan, mutta pullien sijasta kaulit sen noin 2 sentin paksuiseksi levyksi. Sitten otat piparimuotilla hauskanmallisia jauhelihakuvioita. Paista kuten lihapullat.
Perunasta tee peruna-juusto-kermavuoka, sekaan jotain tavallisuudesta poikkeavaa.
Pelkäätkä kaloreita ja kolesterolia? Jos et, tee böömiläinen lihamureke. Ensin teet mureketaikinan sikanaudasta, munista ja sipulista, mausteeksi suolaa ja pippuria. Levitä taikina levyksi ja peitä voi- ja silavanokareilla. Kääri kuin kääretorttu ja paista uunissa kypsäksi.
No, yks helppo ruoka on jauhaliha-, sipuli ja kaalipaistos. Jos valkokaali on uutta nuorta kaalia ja sipuli kevätsipulia niin hyvää tulee. Paistat pannulla pilkotut ainekset kunnes kypsää.
Perunat voi valmistaa vähän eksoottisempaan tyyliin. Kokeile vaikkapa tehdä perunat punjabilaiseen tyyliin eli Aloo Gobi.
Jauhelihamuusia ja perunakastiketta
Kermainen jauhelihakastike:
paista jauheliha pannulla
lisää Santa Maria Pasta Basiliko -mausteseosta ihan reippaasti (mutta kuitenkin varoen koska sisältää suolaa)
kaada joukkoon kolmen juuston ruokakermaa (tai muuta juustoista ruokakermaa)
Serve with pasta al dente.
Meillä kelpasi hyvin, kun tein lohkoperunoita uunissa näin:
Perunat lohkoiksi, levitin leivinpaperille tasaisesti ns. veneet riviin asentoon, päälle yrttisuolaa, paprikaa, rasvaa pullosta nauhamaisesti + seesamin siemeniä. Uunissa n. 40 min, 175 astetta.
Jauhelihasta tein n. kolmen lihapullan mittaisia pötkylöitä. Ensin sekoitin jauhelihan (400g), makeaa chilikastiketta (0,5 dl), appelsiinimehua (0,5 dl), suolaa, mustapippuria ja paahdettua sipulirouhetta. Tästä muotoilin pötköt ja paistoin grillipannulla.
Näiden kanssa syötiin valkosipulikermaviilidippiä, johon pilkoin kurkkua sekaan. Feikki tsatsiki.
Keitetyt perunat ja jauhelihasalaatti.