Voiko lasisen uunivuoan sisältöineen pakastaa?
Mietin tässä jouluruokia, että tekisin yhden ruuan vuokaan valmiiksi ja pakastaisin. Sulaneena uuniin. Onnistuuko? Ei rikkoudu?
Kommentit (19)
Mä oon kaksi kertaa tehnyt noin. Kesti pakkasen.
Ei mene kuumennettaessa rikki, jos ei ole jäässä tai liian kylmä. Eli kyllä voi pakastaa, jos sulattaa kunnolla ennen uuniin laittoa.
Jos se on pyrexiä niin voi pakastaa.
Vierailija kirjoitti:
Lasi rikkoontuu pakkasessa.
Onko sinulla käynyt kuten esität ?
Vierailija kirjoitti:
Lasi rikkoontuu pakkasessa.
Elä hupata. Ap voi kysyä tosissaan neuvoa.
Ottakaa kantaa vaan ne jotka tietää jotain esim. omasta kokemuksesta. Muut voisi pitää mölyt mahassaan.
Lasisen vuoan rikkoutuminen johtuu lämpölaajenemisesta. Jos se tapahtuu liian nopeasti, vuoka särkyy. Mikäli ruoka sulatetaan hitaasti, ja laitetaan uuniin vasta kun vuoka on lähes huoneen lämpöinen, ei särkymistä tapahdu. Sanomattakin lienee selvä että pakastettaessa kuumaa vuokaa ei laiteta suoraan pakastimeen, vaan se jäähdytetään ensin jääkaapissa. T. satoja kertoja lasi- ja keramiikkavuossa ruokia pakastanut.
Uuninkestävät vuoat ovat yleensä pakkasenkestäviä. Vuoka ei kuitenkaan kestä pakkasesta suoraan uuniin tai mikroon laittamista, vaan pitää sulattaa ruoka ensin, että vuokakin on lämmin.
Pyrex-merkityt kestää varmasti.
Vierailija kirjoitti:
Miksi et käyttäisi foliovuokia?
Jospa ei ole tai ei vain halua käyttää, koska vuoat ovat vääränkokoisia tai -muotoisia. Ja miksi pitäisi käyttää kertakäyttöisiä vuokia, kun on jo lasivuoka valmiiksi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Lasi rikkoontuu pakkasessa.
Elä hupata. Ap voi kysyä tosissaan neuvoa.
En hupata, lasi menee rikki pakkasessa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Lasi rikkoontuu pakkasessa.
Elä hupata. Ap voi kysyä tosissaan neuvoa.
En hupata, lasi menee rikki pakkasessa.
Eikä mene, jos se on pakastamiseen tarkoitettu etkä laita vuokaa uunista pakastimeen.
Kyllä sen pakastaa voi, mutta miksi ihmeessä sellainen vaiva? Tuskin sen sun duunaama mättö kellekään kelpaa, joten jotta et pahottaisi mieltäsi Jouluna ja esittäisi taas kerran jotain uhrautujaa, heitä se mättö biojätteeseen nyt samantien. Kaikki perheessä pääsee paljon helpommalla ja joulumieli säilyy.
Vierailija kirjoitti:
Vuoka ei kuitenkaan kestä pakkasesta suoraan uuniin tai mikroon laittamista, vaan pitää sulattaa ruoka ensin, että vuokakin on lämmin.
Ei sitä ruokaa tarvitse sulattaa, riittää kunhan vuoka on tarpeeksi lämmin. Mä olen laittanut jäistä peruna-sipulisekoitusta lasivuuassa uuniin satoja kertoja eikä ole ikinä vuoka särkynyt.
Ei ole pyrex-vuoka, vaan mikälie. Minulla ei ole alumiinivuokia. Olen joulun töissä ja yritän tässä miettiä, miten toimia ruuan kanssa, että sen voisi vaan työntää uuniin.
AP
Lasi ei kestä äkkinäisiä lämpötilan vaihteluita, joten vuoka pitää jäähdyttää ennen pakastamista ja antaa lämmetä pakastamisen jälkeen ennen uuniin laittoa. Kuumaa astiaa ei saa laittaa kylmälle teräspöydälle.
Kiitos vaan kovasti kaikille vastauksista. Mietin nyt jonkun muun ratkaisun, koska se tässä vielä puuttuisi, että se iso vuoka sisältöineen menisi rikki!
AP
Lasinen vuoka menee rikki.