Suomalainen perinteinen kasvisruoka?
Asun ulkomailla ja tuttavapiirissä on kasvissyöjiä (maito ja muna käy). Olen pääni puhki miettinyt, mikä olisi perinteinen suomalaisruoka (kunnon ruoka, ei mikään lisuke), joka olisi täysin kasvisruoka ja tasapainoinen ravintoaineiden suhteen (sisältäisi myös proteiinia) .
Ainoat, mitä olen keksinyt, ovat kaalilaatikko/pata ja hernekeitto ilman lihaa sekä sienikastike (joka ei nyt mikään perinneruoka ole), mutta kai niitä on pakko olla muitakin?
Kommentit (51)
Kananmunakastike ja pottumuusi, tai ihan vaan pottuja ja siihen joku sipulinen salaatti?
Niin ja lihaton makaronilaatikkohan on perinteinen pitoruoka. Meillä pappa teki aikoinaan myös kaalilaatikkoa munamaidolla.
uunijuusto, uunipuuro, karjalanpiirakka ja munavoi, lanttukukko
Lanttukukossa on kyllä läskiä mehevöittämässä, mutta korvaa soijalla...vitsi, vitsi.
Uunijuureksia (mm. porkkanaa, palsternakkaa ja punajuuria) kera leipäjuuston? Karjalanpaistin voi hyvin tehdä ilman lihaa, ja tarjoilla lihan korvikkeena vaikka keitettyjä kananmunia.
Vierailija kirjoitti:
Uunijuureksia (mm. porkkanaa, palsternakkaa ja punajuuria) kera leipäjuuston? Karjalanpaistin voi hyvin tehdä ilman lihaa, ja tarjoilla lihan korvikkeena vaikka keitettyjä kananmunia.
Miten karjalanpaistin voi tehdä ilman lihaa??? Jäljelle jää sipuli, vesi, pippuri ja suola. Kohtuullisen köyhä ruoka. Tuo uunijuuresjuttu on jopa modernin kuuloinen.
ap
Vierailija kirjoitti:
Kananmunakastike ja pottumuusi, tai ihan vaan pottuja ja siihen joku sipulinen salaatti?
Tämä on vähintään huonoa kasvisruokaa, vitamiinit loistaa poissaolollaan.
ap
Vierailija kirjoitti:
Lanttukukossa on kyllä läskiä mehevöittämässä, mutta korvaa soijalla...vitsi, vitsi.
Totta, kukossa on läskiä. Lanttusupikkaassa sen sijaan ei ole lihaa. En osaa tuota, kuten en karjalanpiirakkaakaan, pitää kunnon ruokana.
ap
Mä tekisin varmaan suppilovahveropyttipannua (Googlella löytyy ohje). Pyttipannua tosiaan voi tehdä myös sienillä, pavuilla, tofulla...
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kananmunakastike ja pottumuusi, tai ihan vaan pottuja ja siihen joku sipulinen salaatti?
Tämä on vähintään huonoa kasvisruokaa, vitamiinit loistaa poissaolollaan.
ap
Mitä tarkoitat?
Olen toista mieltä, vaikken kyseistä ruokaa ehdottanutkaan.
Aloituksen mukaan kananmuna sopii ruokailijalle ja kananmunan ravintosisältö on monipuolinen. Vitamiineista kananmuna sisältää mm. A-, D- ja B12-vitamiineja. Kananmuna on myös proteiinin lähde. Lisäksi tarjolla on salaattia sekä energialisäkkeenä perunaa.
Tee useita kasvislisäkkeitä, joista kokoamalla saa täyden aterian.
Nuo joululaatikot ei alunperin olleet vain jouluruokaa vaan niitä syötiin koko syksy sadonkorjuusta alkaen. Samaa "sukua" ovat erilaiset juurespannukakut ja uunijuurekset ylipäätään. Perunalaatikko + uunijuurekset oli 50-luvulla tavallinen arkiruoka.
Kunnon ylikypsytettyä porsaanniskaa. Niin hyvää että pahinkin ituhippi kääntyy takaisin kunnon lihansyöjäksi!
Tee punajuurilaatikkoa, johon tulee myös sinihomejuustoa. Ne sopivat loistavasti yhteen.
Jos päädyt uunijuureksiin, käytä ainakin lanttua, naurista, porkkanaa ja palsternakkaa ja mausta kunnolla mm. yrteillä.
Pinaattikeitto ja keitetyt kananmunat
Tuo punajuurilaatikko on kyllä hyvää. Homejuustolla maustettua. Kuinka kasvissyöjiä nuo sinun ystäväsi ovat? Käykö maitotuotteet? Munat?
Härkäpapua on perinteisesti käytetty esim. keitoissa, kastikkeissa yms. myös muita papuja esim. ruusupapuja samoin sieniä.
Joululaatikothan ovat kasvisruokaa. Eli lanttu-, porkkana- ja perunalaatikot. Kesäkeitto, hernekeitto. Myös pinaattiletut tulee mieleen, mutta ne nyt eivät ole perinneruokaa.