Toksoplasmasta - aiheellinen huoli vai hysteriaa?
Olen raskaana ja olen syönyt säännöllisesti kalkkunaleikettä ja muutaman kerran kinkkua ja meetwurstia.Nyt luin uusista suosituksista, joiden mukaan kinkku, kalkkuna ja meetwursti ovat toksoplasmoosiriskin sisältäviä. En tiedä, nouseeko kalkkunan lämpötila leikkeen valmistuksessa turvallisen rajan yli, mutta meetwurstin ei ainakaan - tätä en tiennyt, kun meetwurstia söin.
Toksoplasmoosihan on siitä kamala tauti, että sitä ei tiedä välttämättä sairastaneensa raskausaikana, kun se on usein täysin oireeton. Hysterisoinko aivan turhaan vai pitäisikö pyytää testiä?
Suosituksia on tuolla:
http://www.helistin.fi/?page=7816740&id=7288868
Kommentit (15)
Ei toksoplasmoosia nyt noista saa. Kissankakka on se yleisin tartuntakanava. Nehän nauraisi sut ulos terveyskeskuksesta.
ainakin valmistajien mukaan siis. Valmistuslämpötila on 20 astetta ja osa käytetystä raa'asta sianlihasta ei ole pakastettu ennen valmistusta.
Tuossa linkin takana olevassa uutisessa nimenomaan toksosta varoitetaan, ei listeriasta - ja juuri siksi, että joitakin makkaralaatuja ei kuumenneta valmistusprosessissa yli turvarajan.
Ei kai leikkeleissä nyt raakaa lihaa sentään ole. Salami ja metwursti ovat riskielintarvikkeita lähinnä pitkän säilytysajan kannalta - siis Listeria -bakteeria ajatellen.
Toksoplasman voit saada multaisista elintarvikkeista tai parhaillaan infektiota sairastavan kissan kakasta.
Espoon ohjeissa noita ei ole vältettäväksi lueteltu:
http://www.espoo.fi/default.asp?path=1;28;11866;9878;10024;10156;10165;…
Jos nuo suositukset laajenee tätä tahtia, niin parin vuoden kuluttua odottajalle on kaikki muu paitsi kiehuvan kuumat keitot...
Kukaan ei kertonut mulle ettei noita saa syödä!! vaikka sain ison pinon lappuja neuvolasta! oon syönyt leikkelettä :( eilen just söin pirkan ohuen ohut broileri-siivuja leivän päällä :(
Miksi näistä asioista ei kerrota?!???
esim. täällä ei sanota mitään tosta:
http://www.tampere.fi/terveyspalvelut/neuvonta/ravitsemus/raskaus.html
toki lukee broilerista ja lihasta, mutta ei meetvurstista tai leikkeleestä :O
kypsentämättömän kalkkunan, kinkun ja muun lihan suhteen.Mut mullahan ei ole hädänpäivää:en käytä leivälläni ku juustoa.
tää nyt ehkä kertoo sen, että ei kannata uskoa kaikkea mitä netistä lukee.
Jos tuo ohje perustuisi oikeaan tutkittuun tietoon, niin eiköhän jokainen saisi neuvolasta jossa kiellettäisiin meetwurstin syönti.
Listeria-bakteerista kylläkin ja se taas joutuu pitkästä säilyvyysajasta eli tyhjiöpakkauksista.
Itse noudatan niitä neuvolan ohjeita mutta leikkeleitä olen vetänyt ja meetvursiakin, kun ei niitä ole neuvolan ohjeissa kielletty. Kai sen listeriankin voi saada huonolla tuurilla aika monesta muustakin tuotteesta.
ainakaan mitään meetvurstin kohdalla yhtään mitään.
Se että listeria alkaisi kasvaa meetvurstissa vaatiin todella pieleen menneen valmistusprosessin, jolloin siinä kasvaa jo niin raakasti kaikkea muutakin ettei sitä syö kyllä kukaan. Meetvurstia ei tosiaan kuumenneta lainkaan, silloin se ei olisi meetvurstia.
Meetvurstin ja muiden kestomakkaroiden säilyvyys perustuu maitohappokäymiseen, korkeaan suolaprosenttiin, kuivaukseen ja savustukseen.
t: kestomakkara-asiantuntija
#
Raw or undercooked meat, poultry, seafood (like raw oysters, clams, sushi), and eggs (including eggs in cookie dough and cake batter). Undercooked animal foods may contain a variety of bacteria and viruses. Use a meat thermometer to determine doneness of meat and poultry, and cook eggs until they are no longer runny.
#
Hot dogs and luncheon meats, including deli ham, turkey, bologna, and salami -- unless they have been reheated until steaming hot. These foods are prone to Listeria monocytogenes, a bacteria that causes listeriosis, which may result in miscarriage, stillbirth, or other serious health problems.
AP sekoilee (listeriasta puhuu molemmat). Piti vaan kaivaa tuo lähde...
-12
Häh? Täällä tuppulassa jossa minä asun, tehdään ekalla raskaudenseurantakerralla verikoe josta selviään onko toksosuoja vai ei.
Minulla ei ole ja suosituksena oli olla syömättä salaattia muuten kuin omatekemänä ja itse pestä salaatinlehdet 5 kertaa! Ja kissanlaatikko siivotaan käsineet kädessä. Verikoe etettiin joka kuukausi raskauden loppuun saakka.
Listeria on tietysti eri kuttu :)
vaan yksi keskustelu, jossa oli siteeraus lihavalmistetehtaalta saadusta postista. Tuossa postissa siis mainittiin, että meetwurstissa käytetään myös pakastamatonta lihaa. Kinkusta olen jo melko varma, etten ole ilmakuivattua syönyt.
Nyt alkaa jo tuntua, että hysterisoin turhaan, hyvä kun tällä palstalla saa avautua asiasta ja saa myös kuulla, jos liikaa hysterisoi. :)
Ap
kypsentämättömän kalkkunan, kinkun ja muun lihan suhteen.Mut mullahan ei ole hädänpäivää:en käytä leivälläni ku juustoa.
Ei kai leikkeleissä nyt raakaa lihaa sentään ole. Salami ja metwursti ovat riskielintarvikkeita lähinnä pitkän säilytysajan kannalta - siis Listeria -bakteeria ajatellen.
Toksoplasman voit saada multaisista elintarvikkeista tai parhaillaan infektiota sairastavan kissan kakasta.