APUA: Vinkkejä kaasu-uunin käyttöön
Pistäkääpä parhaat vinkkinne _kaasu-uunin_ oikeaoppiseen käyttöön. Siis liesihän on helppo juttu, mutta uunilla on kovin haastavaa tehdä muuta kuin makaronilaatikkoa. Olen polttanut pohjasta karrelle niin muffinssit kuin raakapakastetut joulutortutkin.
Sen verran tiedän, että uunia pitää esilämmittää kunnolla täysillä vähintään 15 minuuttia, mielellään puoli tuntia.
Mitä muuta olisi hyvä tietää?
Ongelman ydin on se, että leivonnaisten pohja palaa aivan karrelle, mutta pinta voi olla vielä raaka.
Toivoisin, etteivät sähköuunin käyttäjät kävisi nyt kommentoimassa, että "käännä alalämpö pois ja paista vain ylälämmöllä", koska kaasu-uunissa liekki on vain alhaalla (ts. ei ole mitään ylälämpöä).
Uunin vaihto ei tässä kämpässä ole valitettavasti mahdollinen. Uuni on niin vanha, ettei siihen löydy manuaalia edes netistä.
Kommentit (11)
Kiitos niksistä.
Olisko vielä muilla vinkkejä?
Ap
ja hän aina lämmittää uunia kauan ennen paistamista. Niin ja laittaa tyhjän pellin alatasolle ja sitten esim. pannukakun seuraavalle. Hänellä yksi pelti aina alhaalla.
Uunin esilämmittäminen on yksi olennainen tekijä kaasu-uunin käytössä. Uunia esilämmitetään noin 20-30 minuuttia ja lämpötila säädetään noin 20 astetta korkeammaksi kuin on tarvis. Kun leivonnaiset laitetaan uunniin esilämmityksen jälkeen lämpötila lasketaan oikealle tasolle. Leivonnaiset ovat yleensä uuniin laitettaessa kylmiä ja sitovat näin uunin lämpöä ja näin ollen laskevat paistolämpötilaa hetkeksi. Tämä vaikuttaa uunin termostaatin toimintaan siten, että termostaatti säätää liekin voimakkaammalle ja kuumuus uunin alaosassa lisääntyy hetkeksi (-> palanut pohja). Käytä aina esim. pullien paistoon leivin peltiä eikä paksua pannua. Suuri reunoille asti ulottuva leivinpaperi saattaa myös estää vapaan ilman kierron uunissa.
Kaasu-uunissa suositellaan käytettäväksi alumiinisia kakkuvuokia sekä leivinpeltejä. Emaloidut sekä tummat vuoat ja pellit sitovat herkemmin lämpöä, jolloin leivonnaiset saattavat tummua herkemmin. Edellä mainittuja astioita käytettäessä lämpötila on hyvä säätää hieman alhaisemmaksi.
Hyvää ja monipuolista tietoa kaasu-uuneista sekä liesistä saat osoitteesta www.liesikauppa.com. Osa on saanut apua vuolukivisistä paistopelleistä, tai laittamalla yhden ylim. uunipellin uunin alimmalle tasolle.
Asun Englannissa ja mulla on ollut kaasu-uuni vuosikaudet. Sen hyva puoli on juuri se etta sita EI tarvitse esilammittaa montaakaan minuuttia, koska kuumenee niin nopeasti. Ja liekki siina on takana alhaalla, en tieda miten Suomen kaasu-uuneissa. Ihan vaan laitetaan halutulle lampotilalle, muutaman minuutin paasta pullat uuniin ja a vot. Siina voi myos paistaa kahdella tasolla yhtaikaa.
Totta kai uuni voi vanhemmiten ruveta paistamaan epatasaisesti niinkuin mika tahansa uuni, esim. luukun vuotavan tiivisteen takia.
Kiitokset! Taidankin lauantain iloksi kokeilla, millaisia muffinsseja tulisi näiden uusien niksien avulla :-)
Ap
Näin meillä aina tehtiin... lapsuudenkodissani oli kaasu-uuni ja oli tosi vaikea tottua sitten sähköuuniin. Esilämmitys on tosiaan tärkeä.
Nostan vanhan ketjun, koska kaipaan vinkkejä, tai lähinnä kaasu-uunineuvoja; kuuluuko kaasu-uunin takana olla liekit (jotka nousi tosi korkealle?)
Englannissa asuessa ei tuota esilämmitystä tarvinnut tehdä lainkaan, joten nyt laitoin vuoan kanoineen uuniin kunnes ja tuli heti nuo liekit sinne taakse (??). En uskaltanut sitten paistaa loppuu jos vuoka menee rikki tms..!
onko toi normaalia?
t. kaasu-uuni ummikko, (vaikkakin enkuissa se oli ihan jees!)
Mulla on myös vanha kaasu-uuni, jossa kyllä pitäisi olla ylälämpökin mutta se ei toimi kun pienen hetken.
Pohjasta palamiseen on vähän auttanut se että laitan alimmalle tasolle syvän pellin ja siihen vettä, tämmöisen neuvon löysin kun etsin googlesta apua. Oisko marttojen sivuilla ollu vai missä.
Mutta on kyllä leipomiset vähentyny radikaalisti kun tähän vuodenvaihteessa muutin. Kaipaan sähköuunia, mutta toi kaasu on ihan ässä muuten ruuanlaitossa.
Voi olisikin tuollainen enkkulan kaasu-uuni.
Mökillä on onneton kaasu-uuni, jota on esilämmitettävä pitkään. Alatasolla pakko pitää peltiä tai palaa.
Yleensä laitan alapellille kuumaa vettä. Se auttaa leivonnaisten kohotuksessakin.
Hmmm. meillä oli kaasu-uuni pari vuotta, ennen kuin hankimme kaasulieden sähköuunilla. Mutta ongelmasi ovat tuttuja muuten. Itse leivoin lämmittämällä uunia tunninkin alkuun, ja sitten laskin lämpötilaa n.30-40 astetta, kakku aivan ylätasolla normiajan tai hieman yli.
Yrityksen ja erehdyksen kautta onnistuttiin... tosin oikein pitkään paistettavia leivonnaisia en edes yrittänytkään tehdä. Pysyin muffineissa, piirakoissa, pikkupullissa ja sokerikakuissa. Lisäksi kannattaa huonioida, että varsinkin vanhoissa kaasu-uuneissa lämpötila sisälläkään ei ole tasainen, ts. pullat pellillä paistuvat eri tahtia. Tässäkin pätee yritys ja erehdys...
MUTTA, kaasuliettä en sähköhellaan vaihda koskaan. Niin ylivoimaisen hyvä se on!!!