Apua allergisen leivän tekoon!!!
Nyt täytyisi saada leipää jossa ei ole seuraavia aineita:
maissi, ruis, kaura, vehnä, maito, soija, kananmuna ja peruna.
Onko kenelläkään ohjeita?
Kommentit (7)
Eiköhän noilla resepteillä päästä jo hienosti alkuun!
Kiitos myös kirjavinkistä. Täytyypä etsiä se jostain luettavaksi.
tulee tosi hyvä leipä, lisäät vain vettä, hiivaa ja öljyä ja kohotat & paistat ohjeen mukaan vuoassa. Oli meillä suurta herkkua, ennen kuin kaura ja vehnä alkoivat käymään:)
... sellaisiksi, että niissä käyttää vain niitä aineita, jotka sopivat. Jos speltti sopii (keliaakikoille ei sovi!), sitä voi käyttää vehnän sijasta. Maidon tilalla voi käyttää esim. riisimaitoa. Itse olen käyttänyt aika paljon quinoaa ja amaranttia sekä sitten hirssiä ja tattaria. Joissakin leipäohjeissa on käytetty jopa banaania ja sitten kasviksia esim. porkkanaa. Porkkana tosin ei kyllä sovi kaikille, mutta kypsennettynä se yleensä sopii paremmin kuin ihan raakana.
Eli EN vehnäallergiselle kyllä käyttäisi! (Siitä systä ei käy keliaakikoillekaan...)
Mutta quinoa ja amarantti ovat tosiaan oikein hyviä vaihtoehtoja, joita Etelä-Amerikassa on viljelty ja käytetty vuosisatoja. Ovat myöskin erittäin ravintorikkaita!! Samoin hirssi ja tattari, niinikään varsin ravinteikkaita ja ensin mainittu myös, jauhoina etenkin, melko miedon makuinen - miedompi ainakin kuin tattari, joista jotkut tykkäävät kovastikin, mutta oma vilja-allergiseni ei koskaan oppinut tattaria syömään. Maistoi sen jo pienemmissäkin määrissä esim. leivästä. Harmi, sillä siitä tulee esim. hyvät karjalanpiirakan kuoret!! ;-)
Ja kaikki nuo edellä manitut luontaisesti gluteenittomat " viljat" (ainakin quinoa ja amarantti oikeasti ruohokasveja) lyövät ravitsemuksellisestikin laudalta vehnän mennen tullen!! Vehnää ei oikeastaan tarvitse kukaan... :-/
En ole näitä tehnyt tosi pitkään aikaan, kun meille alkoi kaura sopia melko aikaisessa vaiheessa, vaikka vilja-allergia sinnittelee vieläkin (allergikkoni täyttää pian 5v). Joskus pojan ollessa pienempi tein näitä useammin ja itse söin näitä usein ollessani imetysdieetillä. Minusta olivat varsin hyviä kuumina uunista!! ;-) Ja melko helpot tehdä. (Amaranttiahan saa esim. luontaistuotekaupoista sekä mm. Ruohonjuuresta ja vastaavista paikoista.)
Amaranttileipäset (Allergia- ja astmaliiton nettisivuilta joskus otettu ohje)
3 dl vedessä keitettyä amaranttia (2 dl amarantin siemeniä ja 2 dl vettä keitetään n. 20-30 minuuttia - oma huomioni, että vettä voisi olla vähän enemmänkin...)
2 dl vettä
40 g hiivaa
3 dl riisijauhoja
1 dl peruna- tai tapiokajauhoja
1 rkl sokeria
2 rkl öljyä
suolaa
Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita kaikki ainekset yhteen sähkövatkaimella vatkaten. Anna kohota n. 10 minuuttia. Nostele lusikalla taikinasta leivinpaperin päälle sämpylöitä, taputtele tasaiseksi jauhotetuin käsin. Kohota vielä noin 10 minuuttia. Kypsennä 200C lämmössä noin 20 minuuttia.
Tyttäremme oli pienenä allerginen kaikille kotimaisille viljoille eli rukiille, ohralle, kauralle ja vehnälle. Silti meille suositeltiin spelttiä, koska se kuulemma voi käydä vilja-allergisille. Speltti kyllä on kai jonkinlainen vehnän sukulaiskasvi ja keliaakikoille se ei sovi siksi, koska se sisältää gluteenia. Gluteeni on yksi viljojen sisältämistä valkuaisaineista ja juuri valkuaisaineethan aiheuttavat vilja-allergisenkin oireet eli kaikille se ei tosiaankaan sovi. Mutta en sitten tiedä esim. sitä, että sisältääkö speltti gluteenia vähemmän kuin esim. vehnä.
Mutta se on totta, että quinoa ja amarantti ovat huomattavasti terveellisempiä ja ravitsemukseltaan rikkaampia kuin vaikkapa juuri vehnä. Hirssi ja tattari saattavat aiheuttaa joillekin oireita sisältämänsä nikkelin takia.
Bataatti-riisirieskat (tai tattari)
1dl keitettyä bataattia soseena
1rkl öljyä
1dl vettä
1,5dl riisijauhoja (tai 2dl tattarijauhoja)
suolaa
Sekoita ainekset. Nostele pellille 3rkl taikinaa ja tasoita lusikalla. Paista 250 asteessa n. 15 min.
Riisikakut
150g margariinia
1dl tomusokeria
2dl riisijauhoja
½dl tapiokajauhoja
½dl vettä
(rusinoita)
Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää muut aineet, sekoita. Nostele taikinasta lusikalla nokareita leivinpaperille. Paista 200 asteessa n. 10 min.
Bataattimuffinit
1dl keitettyä soseutettua bataattia
1dl margariinisulaa
1dl sokeria
1dl riisijauhoja tai tattarijauhoja
1dl tapiokajauhoja
½tl soodaa
Sekoita kaikki aineet sähkövatkaimella voimakkaasti vatkaten. Annostele taikina muffinivuokiin. Paista 200 asteessa n. 15 min.
Piirakkapohja
100g margariinia
3rkl sokeria
1dl tapiokajauhoja
1,5dl riisijauhoja
3rkl vettä
täytteeksi marjoja, hedelmiä tms.
Sekoita kuivat aineet ja nypi rasva joukkoon. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Anna levätä jääkaapissa hetki. Levitä taikina voidellun vuoan pohjalle. Paista reilu 5min. 225 asteessa, levitä täyte ja jatka paistamista vielä 20-25 min.
Puurosämpylät
3dl puuroa
1dl vettä
2dl sopivia jauhoja (riisi, tattari tms.)
1,5dl tapiocatärkkelystä
½pss kuivahiivaa
2rkl öljyä
(suolaa)
sekoita aineet, nosta lusikalla pellille sämpylöiksi, kohota n. 15min.
paista 225 asteessa n. 15 min.